Boter, kaas en volle melk zijn misschien niet zo slecht voor onze gezondheid als gedacht. Onderzoek bewijst dat deze vetten onterecht een slechte reputatie hebben en er weinig wetenschappelijk bewijs bestaat dat deze vetten uit het menu moeten geschrapt worden.
Gezondheidskenners schrijven zo min mogelijk verzadigde vetten uit zuivelproducten voor. Deze zouden de aders doen dichtslibben wat leidt tot hart- en vaatziekten en beroertes.
Deze veronderstelling is verre van duidelijk bewezen, zo blijkt uit vele resultaten, voorgesteld op een Amerikaans congres over voedingsadvies. Volgens onderzoeker Dr. Bruce Ferman van de universiteit van Californië is de koppeling tussen een inname van slechte vetten en gezondheid een té eenvoudige benadering in het voedingsadvies. "De relatie tussen vetten en gezondheid is ingewikkeld en hangt van verschillende factoren af zoals de menselijke genetica, leeftijd en levensstijl".
Alternatieven Ook onderzoek aan de Harvard University ondervond dat de gevolgen van verzadigd vet op de cardiovasculaire risico's ook afhangen van andere voedingsstoffen. Door verzadigde vetten te vervangen door mono-onverzadigde vetten scheen het effect op de hart- en vaatziekten even onduidelijk. Verzadigde vetten vervangen door koolhydraten bleek zelfs schadelijker, vooral wanneer meer geraffineerde koolhydraten als zetmeel of suikers werden gebruikt in plaats van vet. Volle melk Eerder werd ontdekt dat volle melk bijvoorbeeld, rijker is aan vitamine A en D. Deze vitamine A bevordert de groei en zorgt voor een gezonde huid. Uit onderzoek blijkt dat het ook heilzaam is voor een goede klierwerking en het tegen ontstekingen werkt. De vitamine D helpt om het lichaam kalk op te laten nemen en dit mineraal vast te leggen in beenderen en het gebit.
|