Grootouders zijn doorgaans een pak wijzer en attenter. Doordat hun emotionele intelligentie piekt vanaf 60 jaar, reageren ze gevoeliger en met meer empathie dan de jongere generaties. Ook zien ze sneller de positieve voordelen bij een stressvolle situatie, zo bewijst nieuw Amerikaans onderzoek.
Doorheen de jaren ontwikkelen oudere mensen een meer zorgzame kant. Bij een Amerikaans onderzoek werden 144 volwassenen getest op hun twintigste, veertigste en zestigste levensjaar. Na het bekijken van een aantal neutrale, verdrietige en walgelijke filmpjes werd gevraagd aan de deelnemers om een objectieve houding aan te nemen, geen emotie te tonen of zich te focussen op het positieve aspect van hetgeen ze zagen. De ouderen schenen het door hun levenservaring makkelijker te hebben om de negatieve scènes om te draaien tot een iets positiefs.
Verdriet Ander onderzoek bekeek de gevoeligheid van verdriet. Daarbij werd op verschillende stadia tijdens het leven naar verdrietige filmpjes gekeken. Elektroden registreerden hun reacties. Oudere deelnemers toonden meer verdriet na het zien van de beelden dan de jongere vrijwilligers.
Nuttige emotie Volgens onderzoeker Prof Levinson is verhoogde gevoeligheid voor verdriet geen negatief kenmerk. Het verhoogt, in tegenstelling tot wat gedacht wordt, het risico op depressie niet. Meer nog, het leidt tot een grotere intimiteit in interpersoonlijke relaties. "Verdriet kan een nuttige emotie zijn in het later leven. Doordat we onvermijdelijk geconfronteerd worden met verlies, leren we er beter mee omgaan en kunnen we het leed voor anderen verzachten.
|