Foto

Klik op bovenstaande foto voor een onderwegmoment of op onderstaande foto voor een reeks fotogedichten.

Foto

Selecteer de dichter die u wenst te lezen.

Categorieën
  • Ann Tuypens (1)
  • Chauffeurke (4)
  • De Brouwer Joël (1)
  • De Clercq Wim Paul (4)
  • De Gelas Urbain (1)
  • De Saegher Francine (2)
  • De Smet Marleen (63)
  • De Vos Annie (1)
  • Delvoye Arlette (3)
  • Desmyter Gaby (15)
  • Dhaenens Ann (2)
  • Dirk (12)
  • Erika (3)
  • Geeroms Maurice (2)
  • Jason (1)
  • Johan Janssens (3)
  • Jolien De Neef (2)
  • Koenraad Rosier (1)
  • Lancksweerdt Eric (2)
  • Motte Peter (4)
  • Schrever Albert (23)
  • Sper Guy (3)
  • Steenput Wivina (4)
  • Theo Maes (2)
  • Van Cauwenberge Johan (2)
  • Van Damme Rik (12)
  • Van Raemdonck Jan (1)
  • Van Tilborgh Tristan (1)
  • Van Trimpont Marc (3)
  • Van Trimpont Willem (1)
  • Vanderstocken Arlette (3)
  • Wim Schrever (2)
  • Gastenboek
  • Lang geleden, toch vanharte fijne zondag!
  • dinsdagvisite bij Marleen (wens je gezonde tijd / gezondheid)
  • Zalig Pasen !
  • zondagswerkje met groetjes
  • Zelfde wensen om in herhaling te vallen, sic.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    E-mail

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


    © Niets mag overgenomen of verveelvoudigd worden op eender welke wijze zonder de schriftelijke toestemming van de auteurs.
    Geraardsbergen gaandeweg met Marleen De Smet
    Geraardsbergse gedachten en gedichten
    09-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.... blik verdiept in haar... (Johan Janssens)





    Mijn blik verdiept zich in haar oog

     

     

    mijn blik verdiept zich in haar oog

    en laat zich leiden door het vuur

    dat hevig om haar woorden danst

     

    haar lach spontaan zoals de zon

    die gul met passie stralen strooit

    in een rivier die sterren glanst

     

    we nippen lustig aan ons glas

    en klinken op de tijd die naakt;

    het vocht dat onze lippen kust,

    de ernst van onze geesten laakt

     

    niets is wat is, of zo het lijkt,

    de vreugde die naar adem hapt,

    het praten naar een lege mond

    perfide, puur, perfect doortrapt

     

    dan rolt mijn hart over mijn wang

    en scheurt het in een ademruk

    de glimlach die ik net verdrong

     

    mijn geest zo licht en ademloos

    verspreidt zich in afwezigheid

    en stilt de woorden op mijn tong

     

    waar ga ik heen bij elke dood

    die zich van mij weer meester maakt,

    wie zal ik zijn wanneer het licht

    de spiegels van mijn ogen raakt

     

    Johan Janssens

    09-08-2011 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Johan Janssens
    Tags:Johan Janssens, blik verdiept in haar
    >> Reageer (0)
    02-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vanzelfsprekend
        
     


    02-08-2011 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:De Smet Marleen
    Tags:Marleen De Smet
    >> Reageer (0)
    08-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Felix Timmermans en "Juffrouw Symforosa" in Geraardsbergen

     




     

    In het programma "Vlaanderen feest" lezen Marleen De Smet en Martine De Reyst op zondag 10 juli om 15 uur aan de Denderkaai in het stadscentrum om beurten de hele tekst voor uit "De zeer schone uren van juffrouw Symforosa begijntjen", volgens een kenner "het zuiverste taalkunstwerk dat de Vlaamse literator Felix Timmermans heeft gemaakt..." Dit romantisch werkje (amper 57 pagina's) dat Timmermans (1886-1947) in het najaar 1917 schreef en van eigen tekeningen voorzag is werkelijk een pareltje. Beide dames lezen de hele tekst voor, van het begin tot het einde.




    Felix Timmermans en "Juffrouw Symforosa" in Geraardsbergen

     


     

     

     

    Meer dan eens heeft professor Albert Westerlinck die roman­tische novelle grondig geanaly­seerd niet alleen in toe­spraken maar ook in diverse publicaties. We laten de Leuvense hoogle­raar zelf aan het woord: "In het kader van onze roman­tiek vind ik "Juf­frouw Symfo­rosa" van Timmermans het fijnste en volmaaktste prozage­dicht dat ooit in onze taal werd ge­schre­ven. Ik zie het, in de moderne tijd, op het niveau van de zuiver spiritue­le, poëti­sche en romanti­sche beleving van het bestaan, op dezelfde hoogte als de middel­eeuwse "Beat­rijs". In "Juf­frouw Symforosa" krijgen we een glan­zend en subtiel even­wicht tussen zinnelijk impressio­nisme en poëtisch myste­rie. De taalpoëzie van dit proza glanst van prachtige metafo­ren, zeer pure en broze stemmingsbeelden, een beheerste zo melodieuze taalmelo­die. Voor mij is dit het zuiverste taalkunst­werk dat Felix Timmermans heeft ge­maakt. En in de­zelfde sfeer kunnen we ook "Het kindeke Jezus in Vlaande­ren" en "Driekoningentryp­tiek" onderbrengen" aldus Wester­linck.

     





    Juffrouw Symforosa verliefd

     

    Voor wie het boekje nooit las geven we de korte inhoud: Martienus, een eenvoudige ziel, is de tuinier in het Lierse begijn­hof waar juffrouw Symforosa, een vroom begijntje, tot over haar oren en zonder dat ze het goed beseft op hem ver­liefd raakt: ze durft het hem echter niet zeggen. Groot is haar teleur­stelling wanneer Martienus het begijnhof verlaat en beslist als broeder in te treden in het klooster van de "Bruin Pater­kens". Wanneer ze echter hoort en ziet dat Martie­nus gelukkig is met zijn keuze vindt ook Symforosa troost in de vreugde over zijn geluk. Dat is de ware liefde: gelukkig zijn omdat de andere gelukkig is!

     

    Een leuk waardeoordeel vinden we ook bij Gaston Durnez die verscheidene publicaties aan "de Fee" wijdde: "In "De zeer schone uren..." heeft Timmermans niet enkel een voor hem zo typische levensles meegegeven -de les van het geluk dat zijn voltooiing kan vinden in een ander mens- hij is er in dit verhaal ook weer in geslaagd een wereld te creeëren die zijn weerga niet heeft, een verchroomd en toch zo oud-Vlaams aan­doend reservaat van schoonheid..."

     


    Timmermans ging leren Frans in Vloesberg

     

    Felix Timmermans (°Lier 1886) was het dertiende kind van kanthandelaar Gomaar en Angelina van Nue­ten. Ondermeer wegens zijn zwakke gezondheid zei de vijftienja­rige Felix in 1901 vaarwel aan de school en moest hij zich voorbe­reiden om, zoals zijn vader, kanthandelaar te worden. Uit die periode stammen zijn eerste, schuchtere literaire werkjes die hem overtuigden van zijn literaire roeping. In die periode volgde hij ook avond- en zondag­onder­wijs in de Lierse Academie waar hij zilveren me­dailles haalde in Schil­deren, Tekenen en Modelle­ren. En samen met Flor van Reeth doorkruiste hij Vlaanderen, bezocht hij de Vlaamse begijnhoven, verbleef hij in de Achelse Kluis en verdiepte hij zich in het werk van Gezelle en Thomas a Kempis en in de binnen- en buitenlandse Mystiek...

     

    Weinigen weten dat Timmermans in oktober 1907 voor drie maanden naar Flobecq trok waar hij, volgens zijn vader, de tweede landstaal moest leren. Het werd er in de eerste plaats echter een periode van bezin­ning over zijn toekomst en van wandelin­gen in de natuur waar hij ook een aantal landschappen tekende en schilderde. In november 1907 deelt hij vanuit Flobecq per brief zijn levens­keuze mee aan zijn ouders: "Ja ik wil me met lijf en ziel wijden aan de kunst, de wijs­heid en de weten­schap...".

     

    Nadat hij in 1911 enige bekendheid had verworven met zijn "Schemerin­gen van de dood" brak hij in 1916 echt door met "Pallieter" waaruit de censuur enkele passages zou schrappen.

     


    Timmermans blijkt ook banden te hebben gehad met onze stad...

     

    Vriendschap met Peter Mertens uit Nieuwenhove

     

    Na studies Germaanse filologie in Leuven vestigde Ge­raardsbergenaar Peter Mertens (1892-1955) uit Nieuwenhove zich, in 1920 in Leipzig waar hij bij de Insel Verlag zou instaan voor de vertaling in het Duits van een behoorlijk aantal werken van Vlaam­se auteurs in de eerste plaats van Timmermans maar in mindere mate ook van Claes en Streuvels. Met elk van die drie Vlaamse literatoren groeiden sterke vriendschapsbanden en kwam er een drukke corresponden­tie tot stand.

     

    Volgens zijn neef Karel Mertens (1925-2010), zoon van Carolus (°1900), die de jongste broer was van Peter Mertens, bezat zijn nonkel Petrus een grote begaafdheid wat zijn talenkennis betreft en zou hij 17 talen hebben gekend en gesproken.

     

    Met zekerheid weten we dat Mertens sinds 1927 minstens de volgende werken van Timmermans in het Duits vertaalde. "De pastoor uit de bloeyenden wyngaerdt" (1927), "Pieter Breug­hel, zoo heb ik u uit uwe werken geroken" (1928). Deze Duitse versie werd de voor­trekker in een lange rij buitenlandse edities die van "Pieter Breughel" de meest ver­taal­de roman van Timmermans maak­te. Mertens vertaal­de ook "Schoon Lier" (1929) in een eerste oplage van tien­duizend exemplaren en "De Harp van Sint-Franciscus" (1932). Binnen enkele maan­den haalde die vertaling twee druk­ken, elk van tienduizend exempla­ren. De Duitse verta­ling van "Pallie­ter" door Peter Mertens verscheen in 1936 en leidde in 1937 tot een Deense en in 1938 tot een Tsjechi­sche versie. We sluiten niet uit dat die lijst onvolle­dig is als we weten dat Georg Hermanowski, specialist inzake Duitse verta­lingen van Vlaams werk, in 1967 schreef: "Timmer­mans wordt in Duits­land niet meer vertaald, want er bestaat sinds ca. vijf­tien jaar geen werk meer van hem, dat niet in Duitse vertaling te ver­krijgen is... De totaaloplage van alle Timmer­mansboeken (in Duitsland) heeft intussen de twee-mil­joengrens overschre­den. Dat Timmermans nog steeds populair is in Duitsland moge blijken uit het feit dat de "Felix-Timmermans-Gesellschaft er sinds 1990 een Jahrbuch uitgeeft en regelmatig ook lijvige studies over Timmermans op de markt brengt zoals "Felix Timmerman Ein Dichter aus Flandern" (2000)van Ignaas Dom.

     


    Terug in geboortestreek

     

    In augustus 1937 bezocht Peter zijn ge­boortestreek en was hij met zijn gezin te gast bij zijn broer Carolus Mertens in de Molen van Viane. Caro­lus voerde zijn oudere broer Petrus toen per auto o.m. naar zijn literai­re vrienden: Claes, Tim­mermans en Streu­vels en naar zijn vriend, dokter Broe­ckaert in Geraards­ber­gen. Toen Peter in 1942 weer op bezoek kwam in Viane, verge­zelde Karel Mertens, zoon van Carolus en dus neef van Peter, zijn oom op zijn treinreis naar Ant­wer­pen voor een ontmoeting met Timmer­mans.

    Volgens Gaston Durnez liet Timmermans zich voor de novel­le "Ik zag Cecilia komen" (1938) inspireren door een verhaal dat zijn vriend Peter Mertens tijdens een bezoek aan de Fee vertelde: een onmogelijke liefde die leidt tot zelfmoord van het teleurge­stelde meisje. Nadat Mer­tens een tijd later, op verzoek van Timmermans, het verhaal een tweede maal had ver­teld, zei de Fee hem "Ik ga er iets over schri­jven". Enkele weken later ontving Mertens het hand­schrift van "Ik zag Ceci­lia komen". De Duitse versie ver­scheen in 1938, nog vóór de oorspronke­lijke. Vooraan stond de opdracht: "Aan den goeden vriend Peter Mer­tens".

     


    Vriendschap met Geraardsbergse jozefiet Camille Melloy

     

    Tussen de twee wereldoorlogen groeiden ook vriendschaps­banden tussen Timmermans en de Geraardsbergse pater-jozefiet   Camille Melloy (1891-1941).

     

    Camillus Josephus De Paepe (Melle °1891) trad, zoals zijn twee oudere broers, in 1906 in bij de paters jozefieten in Ge­raards­ber­gen onder de kloosternaam "Père Theodule". Hij gaf les in verscheidene jozefietenscholen, maakte enkele grote reizen en begon -vooral in het Frans-  te schrijven onder het pseudo­niem Camille Melloy (= van Melle).

     

    Nadat hij in 1922 erkennig had gekregen met zijn Frans­ta­lig essay "Le beau Réveil", waarin hij de katho­lieke Franse lite­ratuur behandelt, koos Melloy voor het Frans en schreef hij verschei­dene poëzie­bun­dels waar­door hij ver­nieuwing bracht in de Franstalige christelijke poëzie. Hij werkte mee aan het katho­liek tijd­schrift "Les Lettres" en aan de "Revue générale". In die periode werd bij bevriend met Timmermans van wie hij Franse vertalingen maakte van o.a. "De harp van Sint-Fran­ciscus" en "Driekoningen­triptiek". Over zijn vriend Timmermans schreef Melloy: "Gij neemt eenvoudige mensen, en gij zoekt in hen, onder de ruwe schors, het goede en het sappige van een in den grond nog braaf gebleven hart en soms schone, zeer edele gevoelens. Die diepe goedheid van u, die vertedering voor al wat edel is en schoon, dat is evangelisch, christelijk. Zo verstaat gij beter den mens dan de snobs van vandaag"...

     


    Fernand Toussaint van Boelaere valt Timmermans aan

     

    Vrij bekend is de lange reeks verdachtmakende aanvallen van de Geraards­bergse literator Fernand Toussaint van Boelae­re (1875-1947) tegen Timmer­mans na de jongste wereldoorlog. Door tussen­komst van Maurice Gilli­ams veranderde Toussaint echter plots van mening. In 1947 verscheen zijn driede­lig "Litterair (sic) Scheepsjournaal" met onder meer de kritiek die hij op 2 juli 1936 had gepubliceerd over de roman "Jan Palfijn" van zijn stadsge­noot dokter Arthur Broeckaert. We citeren daaruit de slotpara­graaf: "Alles samen, is Jan Palfijn een roman vol kruim en vol betee­kenis. Al leest men hem niet zoo vlot als een roman van Tim­mermans of Claes, bij de lectuur doet hij aan als gekruide wijn van de beste kwali­teit..."

     

    In 1924 hield voorzitter Karel Cock hier een toespraak over Timmer­mans bij het Ge­raardsbergse AKVS (Algemeen Katho­liek Vlaams Studentenverbond) en een jaar later kwam Tim­mer­mans hier bij de Breidelszo­nen en de Scouts spreken over zijn reis naar Rome.

     


    Kantnijver­heid te Geraardsbergen

     

    In 1931 publiceerde drukkerij Van Nieu­wenhove het boekje "Kant­werk­sters en Kantnijver­heid te Geeraardsbergen Folklore en Ge­schiedenis" van de plaatselijke volks­kundige Augusta De Clercq (1887-1944). In dit fraaie werk­je, rijkelijk geïllus­treerd met o.a. nostalgische etsen van Jan De Cooman, maken we kennis met de Geraards­bergse kant­werk­scholen, de liede­ren en de feestdag van de kantwerk­sters, de geschiedenis en het verval van de Ge­raards­bergse kant­nijverheid. Na lectuur van dit boekje was Tim­mer­mans uiterst opgeto­gen: "Ik vind het een lief en mooi verzorgd werkje". De Fee sprak ook zijn waarde­ring en bewonde­ring uit voor de "fijne penteekenin­gen" van kunst­schilder-etser Jan De Coom­an.

     

    De Koninklijke Rederijkerskamer Sint-Pie­ter-Vreugd-en-Deugd voerde hier minstens twee stukken van Timmermans op: "Leontien­tje" in 1932 en tien jaar later ook het zeer populai­re stuk "En waar de sterre bleef stil­le­staan". We sluiten niet uit dat ook toneelgezelschappen uit de randgemeenten hier werken van Timmermans voor het voetlicht hebben gebracht.

     

    Zoals blijkt was Timmermans gedurende vele jaren geen onbekende in Geraards­bergen. We hopen dat de lezing uit "Juf­frouw Symforosa" door Martine De Reyst en Marleen De Smet een herleving van de belangstelling voor Timmermans in de Ouden­bergstad zal teweegbrengen.

     

    Albert Schrever

    08-07-2011 om 13:56 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Schrever Albert
    Tags:De schone uren van juffrouw Symforosa, Felix Timmermans, Marleen De Smet en Martine De Reyst lezen
    >> Reageer (0)
    04-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Beton- en ijzerlitanie van Johan Janssens

     

      

     
    Johan Janssens
     



    Beton- en ijzerlitanie

     

     

    Je leest de titel en je denkt: een man.

     

    Johan Janssens is een tot vandaag ongekende Geraardsbergse dichter. Laten we hopen dat het morgen anders is. Wanneer valt iemand onder de categorie ‘dichters’? Goh, dat is moeilijk te beoordelen, het is heel persoonlijk. Als je het mij vraagt is Johan een aanstormende dichter, alles hangt af wat hij er in de toekomst mee doet. Maar het staat vast: Johan vult het rijtje woordkunstenaars aan die de stad rijk is. Beseft Geraardsbergen wat in zijn borstkast en buik leeft?

     

    “Ik leg bondigheid aan de dag,” zegt Johan en daar slaagt hij ook in. Als ambtenaar bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) neemt hij elke ochtend de trein richting hoofdstad. De trein brengt hem tot rust, vooral tijdens de terugreis naar de Geraardsbergse heuvel.

     

    In zijn vrije tijd is hij gids. Bij de activiteitenorganisatie Op Tournee begeleidt hij, zowel in Geraardsbergen als in Ninove, regelmatig culinaire wandelingen. Ook is hij tijdens de Open Monumentendagen van de partij, want geschiedenis boeit hem. Niet alleen de grote gebeurtenissen, maar ook de kleine verhalen van mensen uit de straat maken het voor hem heel boeiend. Als Johan er zin in heeft, leest hij veel. Dus duikt hij regelmatig in archieven en bibliotheken waar hij geniet van de oude boeken- en de manuscriptengeur.

     

    Tijdens zijn wandelingen en fietstochten in onze mooie streek staat hij bol van verwondering en de rust die hij zoekt. Tijdens zijn uitstapjes legt hij door middel van zijn digitaal fototoestelletje de wereld vast waarvan zo af en toe een foto aanleiding geeft tot het schrijven van een gedicht. Dat getuigt dat Johan met woorden zijn gevoelens kracht bijzet en bovendien bereid is zijn emoties te delen. Mooi is dat.

     

    Johan is geen veelschrijver. Gedichten schrijven gebeurt meestal in een moment van extreme emotie of zoals hierboven aangehaald, als gevolg van een foto die hem inspireert. Het gedicht Beton- en ijzerlitanie is hiervan een sterk voorbeeld.

     

    Ik hoop van ganser harte dat Johan alle kansen benut om zijn talent te laten groeien. Stiekem hoop ik in de toekomst meer van Johan te lezen of –wie weet- te horen.




     

     


    Beton- en ijzerlitanie

     

     

    De tijd gezeten op een stoel

    weerspiegelt in het lege niets,

    met poten door het leed verschroeid,

    een stilte die het lot doorspiest.

    De achtergrond zo koud en grijs

    als barsten in de tand des spijts,

    verdovend als een symfonie,

    beton- en ijzerlitanie.

    Het vlak bekleed met koude rug

    en rimpels in het gave ‘zicht

    verraadt de dagen zonder lucht

    ontdaan van kleur, de ogen dicht.

    Met spatten van verleden tijd

    verwoordt het doek verlegenheid;

    een schaamte die de nacht opzoekt,

    in duisternis haar leven boekt

    met inkt dat enkel hij kan zien

    geschreven met een oude pen

    en woorden die het licht ontzien

    waarin hij dwaalt en niemand kent.

    Een stoel geslepen door de tijd

    met leegte als bijzonderheid

    en in zijn rug een kille muur

    getuige van het stille uur.

     

    Johan Janssens

    04-07-2011 om 11:04 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Johan Janssens
    Tags:Johan Janssens, beton- en ijzerlitanie
    >> Reageer (0)
    10-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maurice Geeroms is een meester in aforismen

     

    Maurice Geeroms, een meester in aforismen

     

      
     

    Aforismen

     

     

    Galgenhumor.

    Men zou er het hoofd

    bij verliezen.

     

    ™

     

    De meester

    deed het leerrijk,

    de leerling

    meesterlijk.

     

    ™

     

    In arme landen doen ze

    aan voortplanting

    in plaats van beplanting.

     

    ™

     

    Mensen zien het groot

    te groot

    om het aan het kunnen.

     

     

    © Maurice Geeroms

     

     

     

     

    10-05-2011 om 19:50 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Geeroms Maurice
    Tags:Maurice Geeroms, Geraardsbergen, Aforisme
    >> Reageer (1)
    04-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Albert Schrever laureaat Eremerk Graaf Boudewijn 2011

     
     

    04-05-2011 om 21:02 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Schrever Albert
    Tags:Albert Schrever, laureaat eremerk Graaf Boudewijn 2011, Geraardsbergen, Gardimontium
    >> Reageer (0)
    29-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee dorpsdichters en een stadsdichter verzamelden bij Marnixring




    Afgelopen woensdag verzamelden niet minder dan drie stads- en dorpsdichters uit de regio in de Kalvaar in Voorde. Willie Verhegghe, de Ninoofse stadsdichter, Gaby Desmyter, de dorpsdichter uit Lierde en Marleen De Smet, de Zarlardingse die dorpsdichter is in Galmaarden lazen er voor uit eigen werk. Dat gebeurde tijdens een gezellige avond op uitnodiging van de Marnixring Ninove, de serviceclub die cultuur hoog in het vaandel draagt.

    Foto en tekst: Marino Verbeken

     

    29-04-2011 om 13:57 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:De Smet Marleen
    Tags:Dorpsdichter, stadsdichter, Willie Verhegghe, Gaby Desmyter, Marleen De Smet
    >> Reageer (0)
    18-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Albert Schrever laureaat Eremerk Graaf Boudewijn




    Albert Schrever laureaat Eremerk Graaf Boudewijn


     


    Albert Schrever uit Geraardsbergen is genomineerd voor het Eremerk Graaf Boudewijn. Dat is een prijs die Gerardimontium jaarlijks uitreikt. De vereniging, die zich bezig houdt met lokale geschiedenis, reikt de prijs al voor de 5de maal uit. Graaf Boudewijn is de stichter van de stad Geraardsergen. De oorkonde wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen of verenigingen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt of maken door de verspreiding van de kennis van het lokaal verleden of voor het behoud van ons cultuurhistorisch erfgoed.

    Albert Schrever levert sinds jaren een betekenisvolle bijdrage voor het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed, onder meer door zijn talrijke publicatie over lokale geschiedenis en taalkunde. Zo maakte hij in 2004 een studie over Geraardsbergen, zijn taalgebruik & zijn taaleigen.

     

    (Bron: Radio M.I.G.)

     

    18-04-2011 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Schrever Albert
    Tags:Albert Schrever, Eremerk Graaf Boudewijn, Geraardsbergen
    >> Reageer (0)
    15-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De curieuzeneuzemosterpot van Albert Schrever


    Tekst van Albert Schrever zoals die werd opgenomen in het Dialectenboek 11 verschenen naar aanleiding van de elfde Dialectendag dit eind vorige maand plaatsvond in het Nederlandse Delft.

     

     

    Curieuzeneuzemosterpot: springlevend dialect

     

     

    Wanneer kinderen al te nieuwsgierig zijn en vervelende vragen stellen krijgen ze vaak (een gedeelte van) de toenaam curieuze(neuze)(mosterpot), een dubbele samenstelling waarvan iedereen begrijpt wat ze betekent. Toch lijkt het ons de moeite even dieper in te gaan op die nogal lange samenstelling.

    ...

     

    Lees meer via een klik op onderstaande link.

     

    Bijlagen:
    Dialectenboek 11 Schrever.pdf (139.6 KB)   

    15-04-2011 om 17:41 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Schrever Albert
    Tags:Dialectendag Delft, Dialectenboek 11, curieuzeneuzemosterpot, Albert Schrever
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De drie stadsdichters - Poëzie uit de Denderstreek
     

    Bijlagen:
    dNB_april_2011.pdf (139.4 KB)   

    15-04-2011 om 13:52 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:De Smet Marleen
    >> Reageer (0)
    04-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De drie stadsdichters

      

    04-04-2011 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:De Smet Marleen
    Tags:Marleen De Smet, Gaby Desmyter, Willie Verhegghe, Marnixring, stadsdichter, dorpsdichter, De Kalvaar
    >> Reageer (0)
    02-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WielerSportCultuur - Geraardsbergen

     











    02-04-2011 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:De Smet Marleen
    Tags:WielerSportCultuur, Ronde van Vlaanderen
    >> Reageer (0)
    21-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Quatre mains" door Freddy & Eddy Peremans


    Mooie herinnering aan Freddy Duffeleer

    21-02-2011 om 22:14 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:De Smet Marleen
    >> Reageer (0)
    06-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Concert (door Dirk)

      


    Op zaterdag 5 februari 2011 woonde Dirk een concert bij ten voordele van Zimbabwekdis en de minderbedeelden in Geraardsbergen in het Arjaantheater. Hij werd geboeid en ontroerd door de innemende en aangename muziek van allerhande genres: klassiek, jazz, salondansen, tapdansen, en schreef een gedicht.

     

     

    Concert

     

     

    Als ik weer die klanken hoor

    is mijn wezen alleen maar oor;

    't samenspel van solist

    en muzikanten

    voert mij langs

    muzikale diamanten.

     

    Melodieën. als tere draden

    met elkaar verweven

    Ja......

    mijn ziel komt weer tot leven.

     

    Dit geluk is als een tere waterval

    die naar verre oevers voert

    en mij

    tenslotte zeer beroert.

     

    Bij het horen van al dat moois

    verrijst heel mijn wezen,

    zich voor een moment

     

    Ziehier...

    heel even,

    stond de Hemel op een kier.

     

    © Dirk

    06-02-2011 om 11:46 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Dirk
    >> Reageer (0)
    29-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eva De Cooman wint de Geraardsbergse gedichtendagprijs 2011 - jeugd


    Eva De Cooman

    wint de Geraardsbergse gedichtendagprijs 2011 - jeugd


    Het gedicht ‘Nacht’ van de 12-jarige Eva De Cooman werd verkozen als beste gedicht tijdens de poëziewedstrijd Geraardsbergse gedichtendag 2011.



     

    Nacht


    Rug tegen gesloten deur.
    Verlangen naar licht,
    gordijnen dicht.
    Buiten is het koud,
    straks wordt de nacht oud.
    Blik op donkere stadsmuur,
    alleen zal ik vergaan.
    Buiten ritselen kleine steentjes over de grond.
    Ik kijk naar buiten naar de maan helemaal rond.
    Deuren toe, ramen gesloten.
    Ik heb de sleutel, de deuren de sloten.
    Alleen of niet?
    Ik weet het niet!
    Niemand om me heen.
    Helemaal alleen

    Eva De Cooman 

     


    De eerste regel van het winnende gedicht  Rug tegen gesloten deur is meteen raak en maakt de lezer uitermate nieuwsgierig.

    De jury is van oordeel dat het spontaan en doorvoeld werd geschreven door iemand met gevoel voor fijnzinnigheid en oog voor detail. Ook het ritme is mooi en de eindrijm ongedwongen. Vermoedelijk, zonder het zelf te beseffen, schreef de winnares een gedicht dat een sterke sfeer uitstraalt en een boodschap draagt, nl. alleen op de kamer, alleen met zichzelf en alleen met nachtelijke geluiden zonder suggestief te willen zijn. Daardoor wordt de lezer het comfort geboden na te denken en het gedicht verder in te vullen. Eva gebruikt mooie beeldspraak waardoor het gedicht volwassen aanvoelt en de leeftijd van de jonge auteur moeilijk kan worden ingeschat. Ik geef een voorbeeld met de regel: Ik heb de sleutels, de deuren de sloten wat voor de jury duidt op ik kan alle kanten op of ik heb mijn toekomst in handen, wat doe ik er mee. Ook de manier waarop ze het gedicht voordroeg verbaasde de menigte: rustig met blik donkere stadsmuur (zie gedicht). Eva is een opkomend talent.
     

    29-01-2011 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:De Smet Marleen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geraardsbergse gedichtendag 2011

    Geraardsbergse gedichtendag 2011


    Bezieler en organisator: Jonny Lampens



    Wivina Steenput



    Fran



    Annie De Vos



    Arlette Vanderstocken



    Marleen De Smet



    Maurice Geeroms



    Muzikale begeleiding: Smet à Porter


    29-01-2011 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:De Smet Marleen
    >> Reageer (0)
    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Galmaarden: de uitreiking van de Bronzen Urbanus 2010 en bekendmaking Dorpsdichter 2011.


    (Opname video: Interactiefbosmans)


    23-01-2011 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:De Smet Marleen
    Tags:De bronzen Urbanus, Luc Ooghe, Marleen De Smet, Galmaarden
    >> Reageer (0)
    22-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dorpsdichter Galmaarden 2011

    Dorpsdichter Galmaarden 2011

     

     

     

    Tijdens de uitreiking van de Bronzen Urbanus aan Luc Ooghe voor zijn terechte muzikale verdienstelijkheden werd ik officiëel aangesteld als dorpsdichter Galmaarden 2011. Hiermee treed ik in de voetsporen van mijn grote broers Roland Bourguignon, Albert Schrever, Jan Heyvaert en Rik Wouters. De avond was tot in de puntjes verzorgd. Galmaarden weet van wanten!



     


    De Galmaardse beek

     

    De Mark

     

     

    Gewiekst soms wulps soms wispelturig

    slingert de markiezin in de greep van

    haar oevers. Heerlijk hoe de lage zon

    haar beloop verzilvert en goudlagen

    legt in de kruinen. Een knotwilg kruist

    de knokige takken voor de nesteling.

     

    Luister, het land galmt waar water

    stoeit zoals het stoeien moet met

    de spiegeling van een wolkenstoet.

    De aarzeling de razernij nabij klotst

    en kringelt de ruigte tot lispelen.

    En als een pianist bespeelt regen haar

    golvende dijen. Welke slagvaardige waagt

    de dans? De watermolen -van malen

    moe- walst het troebele tot bruidsbruis.

    Alles goed en wel, maar geradbraakt

    blaast een vis een laatste bel. Rietkragen

    buigen door de deining aangeslagen.

     

    Tot wie dit leest:

    water is drachtig van komen en gaan.

    En wij, wij zijn of worden weer kinderen

    starend naar later, naar waar het maanlicht

    glinstert in haar nachtelijk geklater, naar

    waar alle sterren op haar zijn gericht.

     

    Marleen De Smet





    Rik Wouters geeft het dorpsdichterschap door.



    Alle Galmaardse dorpsdichters op een rij (van links naar rechts: Albert Schrever,
    Roland Bourgoignie, ikzelf, Rik Wouters en Jan Heyvaert).



     
    Luc Luc Ooghe neemt de Bronzen Urbanus in ontvangst.

    22-01-2011 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:De Smet Marleen
    >> Reageer (1)
    19-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stilte is een zeldzaam kruid

    De stilte van Albert Schrever in kalligrafie

     

     

    Nadat Albert Schrever tot dorpsdichter Galmaarden 2008 werd verkozen, werd de tekst van zijn winnend gedicht door zijn vriend Albert Godfroid, kalligraaf van de stad Geraardsbergen spontaan omgezet in een fraai lettertype (humanistisch cursief).

    Volledigheidshalve wil Albert eraan toevoegen dat hij de werkwoordsvorm "ik denk" (begin laatste strofe) verving door "voel" wat veel juister is

    Lees meer over de werken van Albert Schrever via een klik op zijn naam onder categorieën in de linkermarge van deze blog.

    Geniet van een zeldzaam gedicht.


     
     


     

    19-01-2011 om 00:00 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Schrever Albert
    Tags:Dorpsdichter Galmaarden, Albert Schrever, stilte, stilte is een zeldzaam kruid
    >> Reageer (0)
    03-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heb jij dat ook (Dirk)

     

     

    Heb jij dat ook

     

     

    Dat we elkaar vaker moeten zien, 
    Heb jij dat ook, 
    Dat gevoel dat we missen misschien, 
    Heb jij dat ook, 
    Een beetje warmte op z’n tijd, 
    Heb jij dat ook, 
    En knuffel als ontbijt, 
    Heb jij dat ook, 
    Dat we samen moeten blijven, 
    Heb jij dat ook, 
    Als we elkaar niet zien dat we moeten schrijven, 
    Heb jij dat ook, 
    Het missen van een goed gesprek, 
    Heb jij dat ook, 
    Dat gebrek, 

     

    © Dirk

     

    03-01-2011 om 21:04 geschreven door Marleen De Smet


    Categorie:Dirk
    Tags:Heb jij dat ook
    >> Reageer (0)


    Zin in een bezoekje bij bekende Geraardsbergenaars? Klik op de respectievelijke afbeeldingen.

    Zicht op Geraardsbergen
    (site van Steven De Schuiteneer & Chris De Nooze)


    Foto

    Site van Geraardsbergen


    Foto

    Klik op onderstaande foto
    voor een bezoek aan de interessante blog
    van André Vander Kelen
    met foto's van Désiré Declercq.


    Foto

    Klik op onderstaande foto
    voor een bezoek aan de interessante blog
    van André Vander Kelen met stereoscopische kaarten
    uit de collectie van Désiré Declercq, gevolgd door
    nog wat documentjes ivm Geraardsbergen.


    Foto

    Jan Lion blogt met Het Nieuwsblad
    over het reilen en zeilen
    van Geraardsbergen


    Foto

    Mannekens Pis van Geraardsbergen,
    het enige echte en oudste Manneken van België.

    Foto

    De Geraardsbergse mattentaart.

    Foto

    Sofie Vander Heyden
    mezzosopraam


    Foto

    Muziektalent van Geraardsbergse bodem

    William Souffreau


    Foto

    Jim Cole got soul.


    Foto

    … en Dean natuurlijk…
    Foto

    Isthar - divine love songs
    (Soetkin Baptist)

    Foto

    Breng een gezoekje aan de blog van Roland Bourgoignie, Galmaardse dorpsdichter 2007 (klik op onderstaande foto).


    Foto

    Chauffeurkes cursiefjes
    als mens achter de gewone mens


    Foto

    Geschied- en heemkundige kring Gerardimontium
    Foto

    Alles over Geraardsbergen via Geraardsbergen.2link.be.
    Voor meer info, klik op onderstaande foto.


    Foto

    Op Tournee vzw, voorzitster Kristien en assistent
    Foto

    nog interessante links
  • Wim Schrever
  • Peter Motte
  • Karel De Pelsemaeker

  • Geraardsbergse links
  • B & B De Korrele

  • De weerman
  • De weerman

  • Nieuws HLN
  • Apple en Google verliezen rechtszaken en moeten miljarden euro’s betalen: “Grote overwinning voor Europese burgers”
  • EXCLUSIEF. Techjournalist deelt eerste indruk van nieuwe iPhone 16: “Nieuwe knop voelt Apple-onwaardig”
  • Braziliaanse rechter stelt Musk ultimatum om te vermijden dat X in het land wordt geblokkeerd
  • Refurbished laptops: dit zijn de pro's en contra's
  • Na jaren met amper wijzigingen aan ontwerp: “Apple werkt aan dunnere én opvouwbare iPhones”
  • Aandeel Apple omlaag na zorgen over populariteit nieuwe iPhone
  • Apple toont nieuwe iPhone 16 bomvol AI aan de wereld, maar daar zal je bij ons voorlopig weinig aan hebben
  • Apple stelt nieuwe iPhone 16 voor: minst dure model kost 969 euro
  • Apple aangeklaagd wegens bespioneren van werknemers
  • Gebruik jij een of meerdere van deze twintig wachtwoorden? Dan verander je die best zo snel mogelijk



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!