ST JOBSE HANDELSZAKEN
  • Decor Van Looveren
  • PC Yellow
  • Broodjes
  • Instituut Prana
  • Zwembadcentrale
  • Bakkerij Divero
  • Reizen EverTravel
  • Schoenen Caramel
  • Suits Direct kleding
  • Kinderdroom
    ST JOBSE HANDELSZAKEN 2
  • Olympia Sport kleding en aanverwante
  • Sporthal Zandbergen
  • ST JOB CULINAIR
  • Restaurant Beukenootje
  • Restaurant De Heeren Van St Job
  • Restaurant Den Dremmel
  • Brasserie Eikenhof
  • ST JOBSE JEUGD en aanverwanten
  • Jeugdhuis t'Jobke
  • The Crew
  • BRECHT ONZE GEMEENTE
    Nieuws over Brecht en zijn deelgemeenten.
    Een fijne gemeente om in te wonen.
    19-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schouwbrand in de Steydlinlaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verleden zondag brak brand uit in de schouw van een woning in de Steydlinlaan. Brandweer was snel ter plaatse en kon uitbreiding voorkomen. Het ging hier om de schouw van de houtkachel. Regelmatig reinigen is de boodschap.

    19-04-2010 om 00:00 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    18-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toeristisch seizoen TPA neemt haar start in St Job
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toerisme Provincie Antwerpen gaat van start op 25 april. Het nieuwe seizoen neemt een aanvang en de startlokatie voor dit jaar is "Het Goorhof".

    Het is reeds 10 jaar dat deze organisatie bestaat. De inhuldiging van het nieuwe beeldhouwwerk " De Bosuil" dat werd gehouwen uit de overblijfsels van "de duikke beuk" zal dan ook centraal staan op deze seizoensopening.

    Het programma rond deze opening vind u eerder op ons blog terug. Start 14h.

    18-04-2010 om 00:00 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    16-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manege St Job versus Hockey.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Blijkbaar heeft Hockey een mooi bod gedaan op de manege achter Bowling St Job.

    Wat de verdere plannen zijn, na eventuele aanschaf,  is momenteel onbekend.

    16-04-2010 om 00:00 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    15-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Risicohoudend medisch afval van landbouwbedrijven

    Vanaf 19 april 2010 kunnen Brechtse landbouwers op de containerparken van de deelgemeenten Brecht en Sint-Lenaarts vaten verkrijgen om hun risicohoudend medisch afval te verzamelen. Het eerste vat krijgen ze gratis. Voor een tweede vat betalen ze.

    'Deze nieuwe dienstverlening is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de gemeenten Brecht, Wuustwezel, Kalmthout en Essen en de intercommunale Igean, milieu & veiligheid. Samen dienden zij dit project in bij de LEADER-groep MarkAante Kempen en kunnen zij vanuit de LEADER-werking rekenen op een subsidiëring van 65 percent,' zegt schepen van leefmilieu Kris Kenis (CD&V). 

    Medisch afval met risico 

    Risicohoudend medisch afval is afval dat voortvloeit uit medische handelingen die de landbouwer zelf verricht. Voorbeelden hiervan zijn : scherpe voorwerpen (pincet, schaar,wegwerpmes,…); gebruikte naalden; spuiten zonder naald; lege flacons van geneesmiddelen; vervallen geneesmiddelen; katheders; lege bloedzakken; sondes en lege infusen en infuusleidingen.

    Containerparken

    De landbouwers kunnen dit risicohoudend medisch afval leveren op de containerparken van Brecht en Sint-Lenaarts van 14 tot en met 19 juni, van van 13 tot en met 18 september en van 13 tot en met 18 december. 'Wanneer de landbouwers hun risicohoudend medisch afval op de containerparken aanleveren ontvangen zij van de verwerker een certificaat waarmee zij kunnen bewijzen dat hun risicohoudend medisch afval op milieuverantwoorde wijze werd verwerkt,' stelt schepen Kenis.

    15-04-2010 om 00:00 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inhuldiging BOSUIL monument.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wist jij dat de bijnaam voor de inwoners van Sint-Job-in-'t-Goor ‘de bosuilen’ is? Een naam die niet slecht gekozen is want Sint-Job-in-'t-Goor wordt omringd door bossen. Van waar je ook komt, voor je in Sint-Job-in-'t-Goor belandt, kom je eerst door een groene, bosrijke gordel. Van de eeuwenoude ‘dikke beuk’ die je vroeger in de Brechtse Heide vond, heeft kunstenaar Willy Steurs een monument gemaakt.

     

    Ondanks de toenemende woningdruk in Sint-Job-in-‘t-Goor zijn de groene en bosrijke gebieden nog vrij goed bewaard gebleven. Er is nog een rijke vogelstand. Het grootste en ook zeer waardevolle natuurgebied in de omgeving is de Brechtse Heide. Het grenst aan de oostelijke rand van Sint-Job-in-'t-Goor. In dit gebied ligt het wandelbos ‘De Poppelaer’. In dit domein stond eeuwenlang een statige beukenboom. Deze is uiteindelijk gestorven en gerooid. De boom stond jarenlang bekend als ‘de dikke beuk’.

     

    Omdat deze boom zo gekend was bij de plaatselijke bevolking, heeft de toeristische dienst van Brecht (V.V.V.) het initiatief genomen om het hout van deze woudreus te vereeuwigen in een monument. Hiervoor werd beroep gedaan op de plaatselijk kunstenaar Willy Steurs. Willy is gespecialiseerd in het bewerken van hout. Hij nam met zijn kunstwerken al talloze malen deel aan kunsttentoonstellingen en oogste heel wat bewondering.

     

    Samen met de leerlingen van het Kristus Koning Instituut heeft deze kunstenaar de stam van de dikke beuk omgetoverd tot een prachtig kunstwerk. Dit monument verbeeldt de bosuil. Dit is niet alleen toepasselijk vanwege de benaming van de Sint-Jobbenaars. In de loop van zijn eeuwenlange leven zal deze bosboom allicht talrijke malen bezoek hebben gehad van deze gevederde nachtjagers. De uil kreeg uiteindelijk een bad dat er voor zorgt dat het kunstwerk nog vele eeuwen de tand des tijds kan weerstaan.

     

    Op zondag 25 april 2010 wordt het nieuwe monument ingehuldigd. De bosuil krijgt een plaats in de inkomhal van het administratief centrum Sint-Job-in-'t-Goor aan de Kerklei 2. De inhuldiging begint om 14 uur. Na de inhuldiging maken we een wandeling doorheen het centrum van Sint-Job-in-'t-Goor naar het wandelbos de Poppelaer. Hierna wandelen we naar het domein van het Kristus Koning Instituut, waar het monument werd gecreëerd. Als afsluiting wordt aan de aanwezigen een drankje aangeboden. Iedereen is van harte welkom!

     

    Wij nodigen je van harte uit om erbij te zijn op zondag 25 april 2010 om 14 uur in de inkomhal van het administratief centrum in Sint-Job-in-‘t-Goor.

    15-04-2010 om 00:00 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    13-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Job Zomert versus verenigingen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Sint Job Zomert begint stilaan een traditie te worden. Ook dit jaar weer zal Sint Job het laatste weekend van augustus zich van zijn beste kant laten zien. Het volledige programma zal half mei op de jaarmarkt in Sint-Job bekend gemaakt worden. Net zoals de vorige jaren zal het weer een leuk feest worden.

    Voor de editie 2010 wil de organisatie graag de verenigingen meer betrekken. Daarom wordt er op zaterdag 28/08, samen met Sint Job Zomert, een verenigingenmarkt georganiseerd waarop elke vereniging die op één of andere manier een link heeft met Brecht de kans krijgt om zich voor te stellen. Dat laatste weekend van is een mooi moment voor verenigingen om naar buiten te komen. De werking wordt opnieuw opgestart en nieuwe leden kunnen aangetrokken worden.
    Voor inwoners van de gemeente is het dan weer een uitgelezen kans om kennis te maken met de brede waaier van verenigingen die actief is binnen de gemeente.

    Dit kan zowel met een eenvoudig standje, maar ook andere originele manieren zijn mogelijk.
    - Een knutselvereniging die een stand voorziet waar kinderen een kleinigheidje kunnen knutselen,
    - Fotoclub die een fotoshoot organiseert of enkele van hun mooiste foto’s tentoon stelt
    - Dansvereniging die een flashmob organiseert
    - Voetbalclub die een penaltywedstrijdje voorziet
    - …

    Verschillende verenigingen die aangesloten zijn bij een adviesraad (sport, jeugd en cultuur) hebben hiervoor reeds een brief ontvangen (of is nog onderweg) van de organisatie, maar ook andere verenigingen zijn welkom.

    Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan de verenigingenmarkt, neem dan contact met ons op via info@sintjobzomert.be

    13-04-2010 om 20:21 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    12-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weer fileproblemen op de autostrade door ongeval
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op de E19 in Brecht, in de richting van Nederland, gebeurde zaterdag om 14.15uur een zware kettingbotsing waarbij vier personenwagens betrokken waren. Een wagen kantelde. De bestuurder zat gekneld. De brandweer kon de zwaar gewonde man uit het wrak bevrijden. De drie andere bestuurders raakten lichtgewond.

    Het verkeer ondervond enige hinder door het ongeval. Het verkeer werd over één rijstrook geleid. Er ontstond meer dan acht kilometer file. Een uur na het ongeval werden de wagens getakeld en werd de rijbaan weer vrijgemaakt. Over de oorzaak van het ongeval is weinig bekend. Vermoedelijk was een van de bestuurders afgeleid door de file die in de tegenovergestelde rijrichting stond en botste hij tegen zijn voorligger.

    12-04-2010 om 09:29 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    11-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbereiding werken autostrade

    Voorbereidende werkzaamheden veroorzaken een lange file op de E19 in de richting van Antwerpen. Dat laat het Vlaams Verkeerscentrum aan Belga weten. Rond 16.15 uur stond er een file van 22 kilometer.

    Vanaf zaterdag wordt de rijbaan vernieuwd op de E19 naar Breda. Er wordt gewerkt van knooppunt Antwerpen-Noord tot het op- en afrittencomplex Kleine Bareel. In beide richtingen moet het verkeer tijdens de werkzaamheden over twee versmalde rijstroken.

    De voorbereidende werken voor die versmalling veroorzaken momenteel heel wat hinder in de richting van Antwerpen. Daar kan het verkeer zaterdag alleen over de pechstrook. Dat leidt meteen tot een file van 22 kilometer.

    Zodra de versmalde rijstroken klaar zijn, geldt er een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. De werkzaamheden worden bij gunstige weersomstandigheden voor de zomervakantie afgerond.

    11-04-2010 om 00:00 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    09-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luc Aerts versus Officier in de Kroonorde.

    Bij Koninklijk Besluit van 1 maart 2010 is burgemeester Luc Aerts omwille van zijn verdiensten voor de gemeenschap door Koning Albert II benoemd tot officier in de Kroonorde. Zijn Brechtse partijgenoten feliciteerden hem hiervoor.
    Ook vanwege H-eerlijk Brecht een stevige proficiat Luc.

    09-04-2010 om 00:00 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    08-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parking station toegankelijker.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De huidige parking aan het station is ontoereikend. In een eerste fase wordt de toegankelijkheid verbeterd. Nadien komt de uitbreiding aan de beurt.

    'De toegankelijkheid van de parking wordt verbeterd door de in- en uitritten te vervangen door een nieuwe toegang op circa 60 meter van de Oudaenstraat. De nieuwe toegang zal drie in- en uitritten bevatten. Die maatregel zorgt voor een vlottere verkeersafwikkeling,' zegt volksvertegenwoordiger Jef Van den Bergh (CD&V).  De uitvoering is afhankelijk van het verloop van de vergunningsprocedure gepland tegen eind 2010 of begin 2011. De bouwkosten zijn geraamd op 130 000 euro.

    Uitbreiding.

    De parking telt vandaag 333 parkeerplaatsen. Op basis van de behoeften kan de parking in een eerste fase worden uitgebreid met circa 100 plaatsen. In een tweede fase kan een nieuwe parking wordt aangelegd van circa 200 plaatsen. ( Bron: Nieuwsblad)

    08-04-2010 om 11:43 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    07-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervangen oude bomen

    Het Agentschap Wegen en Verkeer kreeg de toelating om oude bomen te rooien wegens gevaar. Het gaat om drie eiken aan de Eikenlei (Sint-Job), drie eiken aan de Schotensteenweg (Brecht) en twee beuken aan de Hoogstraatsebaan (Sint-Lenaarts). (Bron: Nieuwsblad)

    Er volgt een heraanplanting met streekeigen bomen.

    07-04-2010 om 00:00 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    06-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haag aanplanting Kattenhoflaan gestart

    De beloofde aanplanting van een haag ter beveiliging van het fietspad en optisch versmallen van de rijweg om de snelheid te beperken is gestart in de Kattenhoflaan.

    Tijdelijk dus wat hinder, maar het resultaat zal mooi zijn, afgaande op de teststrook die vorig jaar reeds was aangeplant.

    06-04-2010 om 00:00 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    05-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IGEAN woonloket
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    9 gemeenten, waaronder Brecht en de intercommunale voor grondbeleid en expansie Igenan willen de inwoners helpen met al hun vragen over huisvesting. Met de steun van het Vlaamse Gewest en de Provincie werd de interlokale vereniging 'Lokaal Woonbeleid Noord' (IVLW-Noord) opgericht.

    De steun vertaalt zich onder andere in subsidies die het mogelijk maken om 9 personeelsleden te werk te stellen.Het geven van basisinfo aan de inwoners van de deelnemende gemeenten is een belangrijke doelstelling van IVLW-Noord. Daarom werd in elke gemeente een woonloket geopend waar inwoners terecht kunnen met al hun vragen over huisvesting. Het woonloket is gevestigd in het gemeentehuis van de deelnemende gemeenten en bereikbaar tijdens de normale openingsuren.

    Beleidsvisie

    Bovendien willen de partners met deze samenwerking de opmaak van gemeentelijke visies over wonen en huisvesting ondersteunen: de opmaak van een beleidsvisie; organisatie van het woonoverleg met OCMW’s, sociale huisvestingsmaatschappijen, sociale verhuurkantoren; het opmaken van gemeentelijke reglementering over wonen; het nemen van initiatieven die levenslang en aanpasbaar wonen ondersteunen. De oprichting van IVLW-Noord is nog maar een eerste stap. Het is immers de bedoeling om gelijkaardige interlokale verenigingen in de rest van de regio op te starten. (Het Nieuwsblad )

     

    05-04-2010 om 00:00 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    04-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opletten !!!

    De verhuis van de droogkuis naar de hoek aan het dienstencentrum is afgewerkt en ze zijn geopend.

    Opletten bij het uitkomen van de Kerkstraat want nu komen er af en toe auto's van de parking, net voorbij de hoek naar de Brugstraat.

    Gemeente zal ik hierover inlichten om te bekijken wat we kunnen doen om dit veiliger te laten verlopen.  

    04-04-2010 om 00:00 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    03-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalig Pasen


    Vrolijk Pasen aan onze lezers.

    03-04-2010 om 11:36 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    31-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Belgische nummerplaat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    D.I.V. start op 15 juli met EU-plaat

    De dienst voor inschrijven van voertuigen, kortweg DIV, voorziet vanaf 15 juli de start van de uitreiking van nummerplaten in een nieuw formaat. De afmetingen zijn bepaald op Europees niveau, de formaat van het kenteken blijft echter nationaal bepaald.

    In plaats van de huidige 6 tekens, zal een nummerplaat uit 7 karakters opgebouwd zijn. Aan het eerste cijfers "index" zal men het soort plaat herkennen. Bijvoorbeeld: "1-ABC-123".

    Index 1-7 -> gewone nummerplaten.
    Index 8 -> officiële nummerplaten, publieke diensten.
    Index 9 -> gepersonaliseerde nummerplaten.

    Alle wijzigingen die aanleiding geven tot een verandering aan het inschrijvingsbewijs, leiden tot uitreiking van een nieuwe nummerplaat. Spijtig genoeg zal het formaat van motorfiets nummerplaten dubbel zo groot worden als vandaag: 27 cm breed en 18 cm hoog. (Voor auto's wordt dit:  520 x 110 mm, hetzelfde als de huidige Z-platen).

    Tot nader order wordt er niet overgegaan tot het vervangen van alle platen in circulatie, indien u nog een motorfiets wil inschrijven en een plaat met het huidige formaat krijgen, niet te lang wachten is de boodschap of je hebt een heuse slijklap aan jouw motor !

    Wanneer dit nieuwe systeem in voege gaat zal de DIV zelf geen platen of inschrijvingsbewijs meer uitreiken. Dit wordt uitbesteed aan een concessiehouder. Pas deze week verschijnt hiervoor een openbare aanbesteding, het valt dus te verwachten dat de vooropgestelde begindatum van 15 juli niet realistisch is. Begin 2011 lijkt eerder waarschijnlijk. Enkel transitplaten zullen nog door de DIV zelf verstrekt worden.

    31-03-2010 om 18:44 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (1)
    28-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brecht swingt.

    Allen daarheen voor sfeer en ambiance.


    28-03-2010 om 14:05 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    27-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeentelijke spotnamen en hun ontstaan.
    Tussen haakjes aanduiding van de provincie.
    Onder de link schuilt het ontstaan van de spotnaam.
    Brecht : mastentoppen,struiven.
    Sint-Job-in-'t-Goor : bosuilen

    27-03-2010 om 00:00 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    26-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat er verandert op 1 april 2010

    Het begin van een nieuwe maand betekent doorgaans ook enkele wijzigingen voor ons dagelijks leven. In april 2010 is dat niet anders. Een overzicht:

    Zelfstandigen

    Zelfstandigen moeten nu vanaf hun eerste dag activiteit aansluiten bij een socialeverzekeringkas. Op die manier wordt zwartwerk ontmoedigd. Tot nog toe had men daar negentig dagen tijd voor. Wie niet tijdig aansluit kan een administratieve boete krijgen van 500 tot 2.000 euro.

    Domiciliëringen

    Werd op uw rekening een domiciliëringsopdracht uitgevoerd waarmee u het niet eens bent, dan heeft u nu acht weken om te protesteren. Doet u dat, dan wordt het geld ook meteen opnieuw op uw rekening gezet.

    Let wel: het recht om het geld terug te vorderen, geldt alleen voor domiciliëringen met een variabel bedrag en voor ingevorderde bedragen die niet in lijn liggen met uw normale uitgavenpatroon.

    Komt u er pas na die acht weken achter, dan is er nog geen man overboord. U kan uw geld tot dertien maanden na de afboeking terugvorderen. Maar dan alleen als u kunt bewijzen dat de afboeking ten onrechte gebeurde.

    Identiteitskaart duurder

    Voor een nieuwe elektronische identiteitskaart moet voortaan 12 euro worden betaald in plaats van 10 euro. Dat is alvast het bedrag dat naar Binnenlandse Zaken gaat. Gemeenten kunnen daar nog een lokale bijdrage aan toevoegen.

    Sociale bijdragen op brugpensioen

    De sociale bijdragen op brugpensioenen worden anders berekend. Er komt een systeem van procentuele bijdragen die variëren in functie van de leeftijd. Deze maatregel zou aanvankelijk ingaan in 2007, maar was zo complex dat de start werd uitgesteld tot 1 april 2010.

    Milieubijdrage op banden van nieuwe tractoren

    Recytyre, het beheersorganisme voor afvalbanden in België, heft nu ook een milieubijdrage op de banden van nieuwe tractoren, landbouwmachines en aanhangwagens. Tot nog toe was dat alleen het geval voor wie andere banden kocht en daarbij zijn oude banden kon inleveren. De bijdrage varieert van 1,32 euro tot 99,41 euro.

    Drugs- en alcoholbeleid

    Elke privé-onderneming moet voortaan een beleids- of intentieverklaring uitwerken over het gebruik van alcohol en drugs en dat opnemen in het arbeidsreglement.

    Geboortepremie

    De geboortepremie en de kinderbijslag worden sneller uitbetaald. Dat komt omdat de gemeente waar het kindje wordt geboren het voortaan zelf mag inschrijven in het geboorteregister. Tot nog toe moesten de documenten eerst per post worden doorgestuurd naar de gemeente waar het gezin woonde en die moest het kindje dan maar inschrijven.

    Sabam

    Er komt een nieuwe controledienst op inningskantoren voor auteursrechten zoals Sabam.

    Bouw

    Het voordeel van een btw-tarief van 6% op een schijf van 50.000 euro vervalt voor wie zijn bouwplan niet heeft ingediend voor 1 april. Voortaan geldt op de hele bouwsom weer 21%. Wie zijn plan wel tijdig indiende, moet zijn bouwwerken voor het jaareinde aanvatten.

    Apothekers

    Apothekers krijgen voortaan een vergoeding voor de farmaceutische zorg die ze verlenen aan de patiënt. Voor de geneesmiddelen die terugbetaald worden door het RIZIV zal de apotheker gaat het om een vaste vergoeding. Bijkomende vergoedingen zijn er voor afwerking van een voorschrift op stofnaam en een specialiteit. De bedragen worden vergoed door de tarificatiediensten.

    Software

    Het akkoord tussen de kmo-organisatie Unizo en de belangengroep Business Software Alliance is afgelopen. In mensentaal: de tijd van amnestie voor de regularisatie van illegale software zonder kosten is voorbij. Volgens Unizo hebben enkele honderden bedrijven van de mogelijkheid tot regularisering gebruik gemaakt.

    Johan VAN GEYTE

    26-03-2010 om 00:00 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)
    25-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brand op de Brechtse heide.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een schietoefening op het militaire domein in Brecht heeft gisterochtend de oefenheide in Brecht in lichterlaaie gezet. Het bleek niet de eerste keer te zijn dat zoiets gebeurt.

    Artillerietroepen kwamen gisteren naar het militaire oefendomein tussen Brecht en Wuustwezel om er lichtkogels te testen. Die kwamen op de dorre en droge ondergrond terecht, waardoor er een zware brand uitbrak op de heide. Meer dan 10hectare heidegebied ging in vlammen op.

    De brandweerkorpsen van Brecht, Wuustwezel en Kalmthout waren heel snel ter plaatse, maar kregen de vlammen niet onder controle. Door de stevige wind kon het vuur zich snel verspreiden. De korpsen riepen de steun in van collega's uit Kapellen, Essen en Brasschaat. Er werd ook een helikopter ingezet. Samen slaagden de hulpdiensten erin om de brand te blussen. Tegen 1uur 's middags konden alle brandweerlieden zich weer naar hun kazernes begeven. Er vielen geen slachtoffers en de omwonenden kwamen nooit in gevaar.

    Luc Aerts, burgemeester van Brecht, toonde zich bijzonder opgezet met de samenwerking tussen de brandweerkorpsen. ‘Voor dit soort voorvallen hebben we een speciaal noodplan opgesteld. Dat heeft vandaag zijn nut bewezen. De eerste brandweerwagens waren binnen enkele minuten ter plaatse en de hulpdiensten hadden het vuur gezien de omstandigheden snel onder controle. Chapeau', zegt Aerts.

    Bezorgd
    Toch is de burgemeester ook bezorgd. Het is immers niet de eerste keer dat schietoefeningen brand veroorzaken op het terrein. ‘Dit komt jaarlijks wel een aantal keer voor', stelt ook Marc Wuyts van de brandweer van Brecht vast. ‘Het is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste keer geweest zijn dat we voor dergelijke feiten moeten uitrukken.'

    De brand had deze keer geen al te erge gevolgen, maar Aerts beseft dat het ook anders had kunnen uitdraaien. In een droog heidegebied, zoals het oefenterrein, gelden er vier mogelijke alarmfases die al naargelang het weer en de droogte bepaald worden. Vandaag gold alarmfase groen in de regio, het brandrisico was dus miniem.

    Potentieel gevaar
    ‘Ik wil er dan ook niet over nadenken wat er bij alarmfase rood zou kunnen gebeuren', zegt Aerts bezorgd. ‘Als er dan brand uitbreekt, dan lopen ook de omwonenden gevaar. Defensie neemt wel degelijk maatregelen om het brandgevaar in te dijken, maar dat blijkt helaas niet altijd genoeg. Ik wil geen paniek zaaien, maar we moeten op onze hoede zijn. Het oefenterrein is een potentieel gevaar. Het had erger kunnen zijn.'

    Defensie relativeert de uitspraken van burgemeester Aerts. ‘Er zijn inderdaad al vaker brandjes ontstaan op het oefenterrein, maar we mogen niet vergeten dat elk heidelandschap een zeker brandrisico loopt. Bovendien nemen we onze verantwoordelijkheid en treffen we extra voorzorgsmaatregelen om de schietoefeningen zo veilig mogelijk te laten verlopen.'(Nieuwsblad)

    25-03-2010 om 09:59 geschreven door Tony W.  


    >> Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 28/11-04/12 -0001


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!