Tuur Van Heymbeeck klaagt de slechte toestand van de wegen in de Brechse Heide aan. “Wandelaars, fietsers en ruiters hebben er last van.”
Tuur woont in de buurt, zit in het Beheerscomité Brechtse Heide en is bijna dagelijks op stap in het uitgestrekte natuurgebied. Hij ergert zich constant aan diegenen die volgens hem de natuur niet respecteren, zoals wandelaars met loslopende honden, kinderen die kikkers vangen, landbouwers die lelijke witte hooibollen in het landschap leggen, en quads die de rust verstoren en het bos kapotrijden.
“Maar de gemeente Brecht geeft zelf het slechte voorbeeld”, zegt hij, “door het slechte onderhoud van de wegen. Vorige week zijn ze er weer eens doorgereden met een freesmachine. Daarmee willen ze het wegdek gelijk trekken, maar ze bereiken alleen het omgekeerde effect. De stenen komen naar boven en zijn voor alle gebruikers hinderlijk. Zowel wandelaars, fietsers als ruiters hebben er last van.”
Geen verzachtende omstandigheden
We rijden met Tuur mee en er liggen her en der inderdaad stenen op de Sint-Jobbaan en de Vraagstraat. Niet bepaald erger dan in vele andere boswegeltjes, maar voor Tuur is dit geen verzachtende omstandigheid. “De gemeente is verantwoordelijk en moet de wegen goed onderhouden. Voor een paard kan zo’n steen grote gevolgen hebben, zeker als het in z’n hoef komt. En wie vergoedt een fietser die tegen de grond gaat?”
Oplossing
Burgemeester Luc Aerts (CD&V) van Brecht kent het probleem, maar kan het counteren met goed nieuws. “We hebben toevallig maandag op het schepencollege beslist om een fundamentele oplossing uit te werken voor de Sint-Jobbaan en de Korhoendreef. De aanvraag is al verstuurd naar de bevoegde diensten en we hopen volgende week te kunnen starten. Beide slechte straten gaan we voor een stuk afgraven, voorzien van 15 cm toegelaten steenslag, en dat afdekken met 15 cm zand."
Zo worden straten afdoende hersteld. Later zouden nog andere straten volgen.
|