Inhoud blog
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.
  • Nog meer worsten...
  • Gerookte bloedworsten
  • Bloedworst
  • Reebok
  • Nog meer beesten.
  • Nog altijd van den hond..
  • 't Is van den hond.
  • Manolo Cortez
  • Pauze
  • Meer asperges
  • Aspergeverhalen
  • Vettig fornuis
  • Titanic
  • Het muiltje
  • Een notoire vreetpartij
  • Jefkenspeer
  • Kaas maken
  • ’t Is Godgeklaagd
  • Rode kool
  • Nog Belgische keuken
  • Belgische keuken
  • Valentijns menu
  • Met de vlam in de pan
  • Lichtmis: flensjes
  • Frikadellen met krieken
  • Stresskieken
  • Hutsepot
  • Nieuwjaar
  • Drie soepen
  • Aardappelkroketten
  • Potenkroket
  • Speciale aardappelbereidingen
  • Lieve Sint
  • Cherimoya en maniok
  • Eetbare paddenstoelen en warm vlees
  • Wilde duif
  • Over worst
  • Ei, ei, omelet
  • ’t Wordt weer wild
  • Spaghetti Bolognaise
  • Enige dessertjes
  • Koude rosbief
  • Waterzooi
  • Koffie zetten
  • Tabouleh
  • Mosselen
  • Vomitorium
    Zoeken in blog

    Keukenverhaaltjes en weetjes
    Herinneringen uit een lange keukenloopbaan

    11-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug

    Of liever, bijna terug..!


    Vorige vrijdagavond zijn we hier zonder moeilijkheden gearriveerd… in ’t Frans hé…

    Zaterdag kwamen de gasten en pas dinsdag had ik even de tijd om te proberen op het internet te komen…

    Twee uurtjes ging alles vlot en woensdagmorgen bij een nieuwe poging was het afgelopen.

    Pas deze (zaterdag)namiddag heb ik na lang gezoek ontdekt wat er fout liep… Dit keer was het niet de provider Wanadoo/Orange maar hun materiaal dat in de prak gegaan was…

    Dus nu snel nog een berichtje intikken, volgende maandag of dinsdag heb ik wel tijd om wat bij te werken.

    Aan iedereen die reacties naliet, bedankt, maar een antwoord kan ik zelfs nu nog niet geven omdat dit vanuit het buitenland nogal ingewikkeld is…! ( Een beetje toch…)

    Wat hebben we gedaan en geleerd deze week,

    Mijn vriendin, Pascale was er nog. Slechts een keer heb ik haar gezien want de volgende maandag nam ze zelf verlof. Resultaat : zes kreeftjes kunnen kopen voor 55 euro… vriendenprijsje.

    Niet van die taaie plastieken Canadese kreeften maar echte Bretoense zwarte beesten.

    Superkwaliteit.

    Een beetje sla er bij en een potje handgemaakte mayonaise. Meer moet dat niet zijn.

    Van België had ik op aanvraag twee zware stukken “Duke of Berkshire” varkensvlees bij. Van de poepe…. Hespengebraad.

    Daarvan een stuk aan de lokale slager gegeven, samen met een pakje “filet d’ Anvers“ en evenveel gerookt paardenvlees. Zo komt er ook wat Belgische eetcultuur Frankrijk binnen.

    Hij vond het allemaal om ter lekkerst en heeft nog niet eens de moeite gedaan om te verkondigen dat ze dat in “la France” evengoed kunnen!

    Daarbij, bij het varkensvlees, niet de slager, hebben de gasten drie “antieke” groenten gegeten; een puree van tuinbonen, geglaceerde raapjes en pastinaak.

    Varkenswangetjes had ik ook bij, eveneens op aanvraag, ook van die Berkshire varkens.

    Langdurig gestoofd met als garnituur zilveruitjes, worteltjes en courgettestaafjes.

    Natuurlijk stond er ook eend op het menu, één keer gewoon de eendenborst, de “magret” met een zoet sausje en perziken en voor de eerste keer in Douchapt denk ik: Vlaamse kroketten!

    Het was ook maar voor een twaalftal personen en dan is dat best te doen.

    Ook eendenbouten, zeer traag gegaard in de oven in hun eigen vet, dat was gisteren.

    Daar waren dan aardappelen in schijfjes bij die gemengd waren met “cépes”, eekhoorntjesbroden… en een Romeinse sla aangemaakt met notenolie. Echte notenolie gemaakt door Patrick van de notenoliemolen.

    Een lokale specialiteit hier is de gevulde magret. Een eendenborst gevuld met foie gras, het geheel gepekeld en gedroogd.

    In fijne schijfjes op een bord samen met gerookte eendenborst en een sneetje paté van foie gras en een stukje gebakken eendenlever is dat altijd een succesnummer.

    Vissen komen hier ook dagelijks op het bord. Een vissoepje… Een gebakken tongetje…bouchotmosseltjes…. Veel lekkerder dan die Hollandse taaie beesten… Klein maar fijn!

    Levende gamba’s kunnen kopen en er tartaar van gemaakt… Supervers dus!

    Ook “goujonettes de sole” gemaakt. Dat is misschien eens iets moois om een volgende keer uit te leggen. Prachtig bij het aperitief. Het zijn reepjes van vis, tong in dit geval, die rolrond gemaakt een gepaneerd worden en dan zeer krokant worden gefruit. Een sausje er bij om de staafjes in te dippen… en weg zijn ze.

    Dan heb ik nog een mooie bakkersoven ontdekt die brandt met hout en die nog werkt. De oven is zelfs zo goed als nieuw.

    Toen moest ik onmiddellijk denken aan dat gezeur van de mensen over: hoe warm moet mijn oven zijn, hoeveel graden en hoe lang moet iets daar in staan???

    Deze oven is te bezichtigen bij een lokale bakker. Er staat geen thermostaat op maar de bakker heeft wel een timer die aangeeft hoe lang zijn brood er al in zit…

    De klanten staan in rijen van drie aan te schuiven…

    Daar heb ik foto’s van, ook van het mooie bakkersvrouwtje… dat is voor volgende keer.

    Morgenvroeg terug op weg naar den Belgique!

    Eens kijken hoe het daar zit met Di Roupo en de chef van het frietkot…

    En de bisschoppen?

    Hier horen we alleen maar over Sarkozy! En dat is ook maar ellende!



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    14-09-2010
    menu
    Dat ziet er weer lekker uit,is hier 7uur in de morgens en mijn tong verzuipt al in mijn speeksel.Van de goesting.En die bakkersoven op hout doet me denken aan de mijne toen ik jong en arm was.We bakten ons brood in zo een hout oven en dat was ook en beetje proefondervindelijk. En voor het deurtje van de oven was er een soort van schouw met stangen erin.Was het nu geweest dan zouden er zalm,worst,hespen,ajuin en look in hangen te roken.Misschien volgende zomer 1 bouwen??

    14-09-2010 om 07:17 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door philippe


    13-09-2010
    lekker
    Al wat er op het suggestiebord staat, gaat er bij mij wel in, zelfs zonder tegengoesting ! En nu al terug Fons, en geen kans op een déviation op de terugweg langs La M. Wij zijn straks weeral parti voor drie weken en ik zal uw suggestie bordje met veel goesting copieëren. 'k Laat wel iets weten...

    13-09-2010 om 23:48 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Jan Faes




    Foto

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Categorieën
  • Etymologie (6)
  • Grondstoffen (33)
  • Keukentheorie (34)
  • Maak het zelf (35)
  • Paddenstoelen (16)
  • Reisverhalen (15)




  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!