woord en beeld

voor allen die mijn site bezoeken:
normaal ben ik gewend er elke dag even iets op te zetten. Als dit niet het geval is, voel ik me fysiek niet sterk genoeg om dat te doen. Geef dan de moed om nog eens te komen kijken alsjeblieft niet op, er komen tot nu toe telkens weer dagen dat het me wél lukt.... Met alvast veel dank voor jullie uithoudingsvermogen.
ELS


Het combineren van mooie foto's met teksten die uitnodigen tot nadenken is een bijzonder fascinerende bezigheid. Voor mij betekent het bijzonder veel, nu ik niet meer in staat ben te schilderen. De computer en mijn digitale camera zijn mijn schilders- en schrijversgereedschap geworden. Mijn creativeit heeft een andere manier gevonden om zich te manifesteren. Daar wil ik graag de ander van laten meegenieten.


Inhoud blog
  • strijd
  • vrouwenkracht
  • even bezinnen
  • Emphatisch vermogen
  • amarillis


    http://fotosvanels.mijnalbums.nl



    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    foto's in combinatie met meditatieve teksten
    voor elke dag zomaar even een korte overpeinzing om lang over na te denken
    28-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wereldwijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen geboorte en sterven
    vreugde en verdriet

    wereldwijd dicht bijeen

    We hebben de indruk dat we als West-Europeanen veel verschillen van Aziaten en Afrikanen, alleen al door onze huidskleur. Maar in de basis van ons bestaan zijn we heel dicht bijeen, want... als een moeder meemaakt dat haar kind sterft, als een echtgenoot zijn vrouw verliest, als een dierbare van ons groot leed treft, reageren we allemaal hetzelfde: we zijn intens bedroefd, we ontfermen ons over de getroffene en proberen ons eigen leven weer op de rails te krijgen. Dat is onbegrensd.

    28-02-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (0)

    26-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.genezing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen stille harmonie
    in de natuur
    verricht wonderen
    die genezen

    Een mens kan zich nóg zo ellendig voelen, ziek, depressief of anderszins ongelukkig, als hij in aanraking komt met de schone dingen in de natuur - een honingzoekende wesp, een klaproos die net haar blaadjes ontvouwt, een nestje vol jonge vogeltjes, een pasgeboren kindje - verliest hij als bij toverslag zijn negatieve stemming en raakt, alle gemoedstemmingen ten spijt, ontroerd.... En al duurt die tere vreugde in moeilijke tijden misschien maar kort, ze ís er en kan bemoedigend op hem inwerken.... Zo lang een mens nog in staat is zich te laten raken, is zijn leven niet verloren.

    26-02-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (1)

    24-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herfsttij
    Klik op de afbeelding om de link te volgen elk jaar een nieuwe herfst
    olijfgroen wordt goudbruin
    afkoelende aarde
    wordt warm gekleurd
    seizoen van het gerijpte zaad

    Zoals in de natuur de seizoenen elkaar opvolgen, zo voltrekt zich in een mensenleven ook de verandering. Veel mensen toeven liever in de lente en zomer van hun leven, maar ook in ons leven volgen de seizoenen elkaar onherroepelijk op. Wie de moed heeft zich over te geven aan het ouder worden, zal ervaren dat olijfgroen werkelijk goudbruin wordt, dat het zaad in zichzelf gerijpt is en men door alle ervaringen in een langer leven milder geworden is, met meer warmte de ander tegemoet treedt - de rijkdom van de ouderdom, die er evengoed is als het verdriet, de ontluistering of de pijn ervan.

    24-02-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (0)

    23-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.klaproos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klaproos

    zo open dat ik
    mag kijken naar
    haar bloedrood gevlamde
    in de wind heen en neer wuivende
    tere bloemkelk tot in haar
    reine ziel

    De klaproos vind ik mooiste wilde bloem van alle veldbloemen die in de vroege zomerdagen in het open veld te zien zijn. Misschien vind ik haar zo mooi en ontroert ze me zo omdat ze zo zeldzaam ver haar bloemkelk openvouwt en me laat kijken tot in haar ziel, het vruchtbeginsel van haar bestaan. Met de mens is het immers heel anders gesteld... die geeft zich niet gauw bloot, die kruipt liever in zijn eigen schulp en verschanst zich achter de nodige barrières om juist datgene dat hem kan sieren te verbergen. Vaak laat hij dát pas zien in tijd van nood. Want het is ons hart, (wellicht zelfs onze ziel) dat in volle omvang zichtbaar wordt als mensen elkaar om een of andere reden nodig hebben.... Dan komt zijn innerlijke schoonheid aan het licht... als de bloemkelk van de klaproos onder de volle zon. 

    23-02-2007, 09:54 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (0)

    22-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.winters
    Klik op de afbeelding om de link te volgen winterse schoonheid
    verwondering over zoveel
    schoonheid
    maakt warm van binnen

    Net zoals je door mooie dingen in een koud winters landschap verrast kunt worden, zo kun je ook blij verrast zijn als iemand van wie je tot dan toe dacht dat hij of zij kil en afstandelijk was, weinig in je geinteresseerd, ineens een heel warm mens blijkt te zijn. Vaak komen zulke mooie eigenschappen pas ten volle aan het licht als het in jouw leven donkerder wordt... en oh, wat is dat dan wonderlijk mooi!

    22-02-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (0)

    20-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.meegevoerd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen vruchtbaar zaad
    teer als een stil gebed
    adem van de wind

    weg geblazen
    meegevoerd
    neergestreken om
    vrucht te dragen

    Als de vroege lentebloemen uitgebloeid zijn, dragen ze zaden die, meegevoerd door de wind, opgepikt en opgegeten worden door de vogels, via hun uitwerpselen elders neerkomen, om daar ter plekke te ontkiemen, wortel te schieten en een jaar later in al hun schoonheid  weer te bloeien in een nieuwe lente.
    Met de mens is het net zo. Net als iedere bloem of plant, boom of struik, wordt ieder mens als een uniek wezen geboren, met ieder zijn eigen talenten. En zoals de lentebloemen in het veld hun bloemblaadjes spreiden, mogen wij onze talenten laten zien. Wel in het besef dat het ene talent niet mooier is dan het andere, maar ze allemaal onvoorwaardelijk mooi zijn!

    20-02-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (1)

    19-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.overgave
    Klik op de afbeelding om de link te volgen wie vertrouwt op
    Gods liefdevolle ontferming
    durft zichzelf over te geven en
    alles los te laten

    Kleine kinderen zijn goedgelovig. Hun instinct draait nog op volle toeren, hun intuitie geeft ze in zich volkomen over te geven aan hun ouders. Zonder angst, zonder oordeel. Terwijl kinderen groter groeien, brokkelt dit onvoorwaardelijk vertrouwen onherroepelijk af en, eenmaal volwassen, moet men er levenslang aan werken dit weer te verwerven.... Wie vertrouwt op Gods ontferming over alle levende wezens, of wie een andere bron weet aan te boren die inspireert en innerlijke groei stimuleert, komt heel misschien ooit weer eens zover.... Want pas dan is een mens in staat alles wat hem in de weg staat om liefdevol te leven, los te laten.

    19-02-2007, 12:19 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (0)

    14-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.inspiratie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen inspiratie door Gods geest
    is voor de mens wat
    een lichte bries is voor
    zware molenwieken:
    het brengt hem in beweging

    Niet ieder mens noemt zichzelf gelovig. Toch proberen de meeste mensen gewetensvol te leven, zo min mogelijk medemensen te kwetsen en/of leed te berokkenen. Mensen die zichzelf als niet gelovig beschouwen zullen deze innerlijke drang niet toeschrijven aan God of een ander Hoger Wezen. Mensen die zichzelf wel gelovig noemen, schrijven hun gewetensvol handelen, hun behoefte goed te zijn voor ieder die hun pad kruist, graag toe aan God. God als Iemand die hen inspireert, onzichtbaar, nauwelijks merkbaar, maar toch... aanwezig in hun leven. Even onzichtbaar als een  zuchtje wind dat, hoe onwaarschijnlijk ook, het zware wiekenkruis van een oude stenen korenmolen in beweging brengt....

    14-02-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (0)

    13-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen samen zoeken naar
    nieuwe wegen

    er samen
    helemaal voor gaan

    Twee mensen die een duurzame relatie aangaan met elkaar zijn van de beste voornemens bezield. Toch eindigen ook duurzame relaties met de allerbeste voornemens soms in een desillusie.... Misschien is het zinvol te bedenken wel samen op zoek te gaan naar nieuwe wegen, maar elkaar de ruimte te geven ieder zijn eigen nieuwe wegen te vinden en... erop te vertrouwen dat, wanneer we samen echt helemaal voor die vrijheid gaan, onze bewust gescheiden wegen elkaar her en der toch kruisen en er in de diepte meer overeenkomsten zijn dan ogenschijnlijk lijkt.... Uiteindelijk zullen dan onze wegen samensmelten tot één lange, rechte weg naar het geluk....

    13-02-2007, 12:37 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (0)

    12-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tempel Gods
    Klik op de afbeelding om de link te volgen de eeuwen
    getrotseerd
    rustplek voor
    bezinning
    schoonheid in
    steen

    Tempel Gods

    Middeleeuwse kerken maken veel indruk op ons. Ze zijn groot, hoog, schemerig en hebben iets mystieks. Ze ademen eerbied, nodigen uit tot rustig verpozen, stil gebed en bezinning. We houden ze behoedzaam in ere, ze zijn voor ons immers van grote historische betekenis.
    Zo is het ook met ons lichaam. Ons lichaam, ook als het door ziekte of handicaps geschonden is, is de tempel van onze ziel. Daarom is het de moeite waard zorgzaam te zijn voor ons lichaam, het liefdevol en met respect te behandelen en er vooral geen dingen mee te doen die het onteren.

    12-02-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (0)

    11-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.miskende schoonheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen pluizige zaadjes
    meegevoerd op
    lauwe zomerwinden
    zaaien zichzelf uit en
    nestelen zich in
    dorre, droge aarde
    om later uit te barsten in
    cadmiumgele bloemenpracht

    Iedereen kent wel het verhaal van het lelijke jonge eendje. Zo is er onder de bloemen in de vrije natuur de paardebloem, miskend en veracht door velen. Maar oh... wat is een groen weiland mooi als op een vroege lenteochtend alle paardebloemen in bloei staan en de weide helemaal goudgeel kleuren! Zo kunnen we ons ook vergissen in mensen…. Soms blijkt iemand die we nauwelijks opmerkten, voor wie het niet de moeite waard leek ons in te spannen, ineens een verrassend boeiende persoonlijkheid te zijn, een mens met verborgen talenten die de wereld kleur geven. Wie door het vernislaagje heen durft te kijken, ziet pas echt hoe mooi de ander kan zijn....

    11-02-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (1)

    10-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.overgave
    Klik op de afbeelding om de link te volgen vol overgave
    en vertrouwen in
    de liefdevolle ontferming
    van wie haar
    het meest nabij zijn

    Als men er rotsvast in durft geloven dat de ander zich liefdevol over haar/hem zal ontfermen als men in de problemen komt, kan men zich in vertrouwen aan de ander overgeven. Meestal zal dat iemand zijn die hem/haar het meest nabij is - de echtgenote, het maatje, de kinderen en/of heel misschien hier of daar een fijne vriend of vriendin.... Wie zo iemand in het leven heeft, kan zichzelf een rijk mens noemen.

    10-02-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (0)

    09-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bidden helpt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen leven tussen hoop en vrees
    soms zo eindeloos lang . . .

    vertrouwen geeft
    hoop
    hoop doet
    leven

    en bidden... helpt

    Pas als mensen in hun eigen beschermde wereld met leed geconfronteerd worden, herinnert ze dit aan de tijd waarin om alles nog gebeden werd. Tot God, tot Jezus Christus, tot alle Engelen en Heiligen in de Hemel…. Er werd het meest gebeden om angst te bezweren en het noodlot af te wenden. Het gebed om 'verhoring' was traditioneel en voorbehouden aan Christelijke bevolkingsgroepen. Nu bidt ieder van ons, vanuit een religieuze wereldbeschouwing of niet, op een eigen, persoonlijke manier.
    Elk mens leert vroeg of laat het fenomeen kennen: leven tussen hoop en vrees. Dan is er onzekerheid over wat komen gaat, angst voor het onbekende, voor ziekte en dood…. Soms duurt dit een lange tijd en is er geen enkele garantie op voorspoedig herstel. Dan kan vertrouwen in iemand - wie die iemand is, is niet van belang - weldadig inwerken, hoop doen groeien. En ik weet dat hier bidden echt helpt. 

    09-02-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (0)

    08-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boodschappers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen bomen zijn de boodschappers van
    de leefbaarheid van de aarde

    Bomen... wat vinden we ze vanzelfsprekend... wat lopen we er vaak achteloos aan voorbij... ze staan immers overal! Ze sieren dorps- en stadspleinen, chique lanen, markeren weilanden en graanakkers, vullen bossen en groeien langs meanderende riviertjes en rechte kanalen. Ze horen zo sterk bij ons leven dat we geneigd zijn te vergeten hoe belangrijk ze zijn. Want zij zijn onze groene longen, zij voorzien ons van voldoende zuurstof. Zij zijn de graadmeters van onze zozeer beproefde Moeder Aarde. 

    08-02-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (0)

    07-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.echte vriendschap
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    echte vriendschap nestelt zich
    in alle porien van de huid
    in de verste uithoeken
    van de bloedsomloop
    in het diepst van de ziel

    Mensen creëren in hun leven een heel netwerk van relaties. Vaak worden die aangeduid als 'vrienden en kennissen', maar meestal zijn die contacten meer in de breedte dan in de diepte. Echte vriendschap gaat heel diep en is onvoorwaardelijk, men deelt in elkanders kwetsbaarheid, vreugde en verdriet en aanvaardt elkaar zonder voorbehoud. En... echte vriendschap is altijd wederzijds en niet tijdgebonden.

    07-02-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (0)

    06-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eigenzinnig
    Klik op de afbeelding om de link te volgen vervreemd van de werkelijkheid
    wordt de aarde pas echt zichtbaar
    in haar eigenzinnigheid

    Wij denken wat zich op aarde voltrekt aardig onder controle te hebben en als dit niet het geval dreigt te zijn, het wel weer onder controle te krijgen. Maar niets is sterker dan de aarde en haar natuur zelf. Wortels van bomen zijn in staat harde, betonnen wegen te ontwrichten, leegstaande huizen te overwoekeren. Water en wind kunnen in een paar seconden de wereld van hout en steen die wij opbouwden, als een kaartenhuis ineen doen zakken. Niet wij, maar de aarde zelf bepaalt hoe de dingen gaan. Met al onze wetenschap zijn wij niet opgewassen tegen de oerkrachten der natuur. Het is niet de aarde die zich voortdurend moet aanpassen aan ons, nee, wij zijn het die ons zouden moeten aanpassen aan haar, maar tot op heden zijn we te onwillig om ons te voegen naar wat de aarde van ons vraagt.

    06-02-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (1)

    05-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onbreekbaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen onzichtbaar draadje
    overspant
    oceanen en bergketens
    wordt door geen
    vuur verteerd
    geen zure regens
    aangevreten
    geen
    wormen verteerd

    moederliefde

    Moeder is het lijntje tussen toen, nu en straks. Moeder is de bron van liefhebben zonder vragen, zonder volharden in boosheid, wrok of miskenning, zonder vooroordeel en vooringenomenheid. Een moeder laat haar kinderen nooit helemaal los. Ze loslaten uit moederliefde is van een geheel andere orde dan ze loslaten om ze de vrijheid te geven. Kinderen maken zich onherroepelijk los van hun ouders, maar diep in het hart van de moeder leeft haar liefde voor hen onverminderd door. Die liefde staat geheel los van praktische ondervinding en het vertrouwen dat ze in haar kinderen heeft. Die is oer en ligt diep verankerd in haar ziel. Daar kan geen kind zich aan onttrekken....

    05-02-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (1)

    04-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dood mereltje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen in de kiem
    gesmoord
    amper geleefd
    maar wel
    bemind

    hoe dichtbij is
    de stilte van
    de dood

    hoe veraf is
    de betekenis van
    dit kleine leven

    Het prille leven in het warme ei, in de donkere moederschoot wacht en vertrouwt op verlossing. Toch is heel soms de stilte van de dood zo dichtbij dat de adem ervan al voelbaar is vóór de verlossing en... is er hierna slechts één zwakke ademteug of... geen... en raak je als jonge moeder heel even de ware betekenis van dit kleine, in de kiem gesmoorde leven kwijt....
    Maar het heeft betekenis want de liefde die er al binnenin je wortel geschoten had voor dit jonge leven, houdt nooit meer op te bestaan.

    04-02-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (0)

    03-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eigen wereld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen eigen wereld creeren
    wereld zonder gerucht
    wereld van
    ademloos geluk . . . .

    Wat zou het mooi zijn als we onze eigen wereld konden maken.... Een wereld zonder hindernissen, zonder de geruchtenmachine die tot zoveel (voor-)oordelen leidt... zonder hebzucht die ten grondslag ligt aan zoveel armoede onder de wereldbevolking en de teloorgang van het milieu... zonder... ja... zonder alles wat het adembenemend geluk voor ieder mens zo in de weg staat....
    Maar die wereld bestaat enkel in ons stil verlangen en heel misschien komen we er zo nu en dan een klein beetje dichterbij.... In zulke ogenblikken  is het goed zich te realiseren dat alle kleine beetjes wél helpen.

    03-02-2007, 09:30 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (1)

    31-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iris
    Klik op de afbeelding om de link te volgen bloeiende Iris

    beloftevolle bloemkelk
    vol nectar
    zoet en bedwelmend
    voor wie proeven wil

    echt proeven
    van alles
    wat er toe doet

    Het vraagt moed in het dagelijks leven die zaken te destilleren die van werkelijk belang zijn voor een gelukkig bestaan. Men kan zich vergapen aan illusies, dromen over onbereikbare dingen, maar niets is zinvoller dan de realiteit. Hard of zacht, mild of scherp, kleurrijk of grauw - alle gebeurtenissen in het leven, zelfs de allerkleinste, zijn van betekenis en doen de mens innerlijk groeien. Het is de grote kunst zich te verzoenen met de dagelijkse gang van zaken in het leven en daarvan de diepere betekenis te doorgronden. Dan kan men in het leven uitgroeien als een Iris die tot volle bloei komt.

    31-01-2007, 00:00 geschreven door elscoppensvanderijt  

    Reageer (0)

    belangrijk:
    De foto-tjes die links van mijn meditatieve teksten staan zijn poeziekaarten: foto's met korte, poetische teksten. Ze kunnen beter bekeken worden als men er met de cursor op gaat staan, het handje ziet verschijnen en ze aanklikt. Dan komen ze (apart van de tekst) vergroot tevoorschijn en is te zien hoe ze er als poeziekaart uitzien.

    voor allen die mijn site bezoeken:
    normaal ben ik gewend er elke dag even iets op te zetten. Als dit niet het geval is, voel ik me fysiek niet sterk genoeg om dat te doen. Geef dan de moed om nog eens te komen kijken alsjeblieft niet op, er komen tot nu toe telkens weer dagen dat het me wél lukt.... Met alvast veel dank voor jullie uithoudingsvermogen.
    ELS


    foto's met teksten, teksten op foto's, met beide probeer ik iets tot uitdrukking te brengen dat de ander raakt.


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per week
  • 21/04-27/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!