voor allen die mijn site bezoeken: normaal ben ik gewend er elke dag even iets op te zetten. Als dit niet het geval is, voel ik me fysiek niet sterk genoeg om dat te doen. Geef dan de moed om nog eens te komen kijken alsjeblieft niet op, er komen tot nu toe telkens weer dagen dat het me wél lukt.... Met alvast veel dank voor jullie uithoudingsvermogen. ELS
Het combineren van mooie foto's met teksten die uitnodigen tot nadenken is een bijzonder fascinerende bezigheid. Voor mij betekent het bijzonder veel, nu ik niet meer in staat ben te schilderen. De computer en mijn digitale camera zijn mijn schilders- en schrijversgereedschap geworden. Mijn creativeit heeft een andere manier gevonden om zich te manifesteren. Daar wil ik graag de ander van laten meegenieten.
voor elke dag zomaar even een korte overpeinzing om lang over na te denken
22-04-2008
strijd
Strijd worsteling met
onwillig lichaam
pijn verbijten of
tranen laten stromen
als rivierbeekjes
om kracht uit te putten
voor hoopvolle keuzes
die helpen
gelukkig te leven
creatief denken
Soms voert een mens strijd met zichzelf, zijn lichaam, zijn geest. Niet zelden ontvlamt die strijd door heel kleine gebeurtenissen die achteraf gezien toch een grote invloed hebben gehad op de loop der dingen. Moeilijk kiezen is het dan ga je ten onder aan zelfbeklag of waag je het een wedloop te houden met de pijn die je kwelt en daag je jezelf uit te overwinnen en je levensgeluk te heroveren en vast te houden ? Het is de moeite waard telkens te proberen voor het laatste te kiezen.
Toen ik dit teruglas, kreeg ik het gevoel dat ik hiermee het meest karakteristieke van het wezen van de vrouw had aangeraakt. Ik denk dat de meeste vrouwen een natuurlijke aanleg hebben (biologisch gestuurd) voor het moederschap, het enige fenomeen dat onvoorwaardelijke liefde kent en telkens weer woorden vindt om te troosten en te bemoedigen, liefkozen en schenken.
Soms word je zo in beslag genomen door allerlei dagelijkse bezigheden dat de rust ontbreekt om in jezelf de emoties die er leven te ordenen. Alles wat je doet, alles wat je ervaart, alles wat je voelt in je lijf roept emoties op. Niet alleen je lijf vraagt om zorg, ook je gevoelens. Als je dat toelaat, als je jezelf de gelegenheid geeft om je gevoelens te ordenen zoals je in huis de dingen ordent, ontstaat er evenwicht, komt er ruimte in je en voel je de innerlijke draagkracht toenemen.
Misschien is onze grootste tekortkoming wel dat we zo weinig ruimte over hebben voor ieder andersdenkend, anders levend, anders gelovend, anders voelend mens . Als we een klein beetje meer moeite zouden doen, zou er veel minder polarisatie ontstaan in politieke, geloofs- en maatschappelijke kwesties. Verdraagzaamheid zou kunnen groeien de enige weg naar duurzame vrede.
Het zijn vaak dingen waaraan men achteloos voorbij gaat die ons onverwacht diep kunnen raken. Lopen we negen keer voorbij de amarillis in de aardewerk bloempot, de tiende keer worden we ineens getroffen door haar wondermooie bloemkelk. Pas dan staan we stil bij het wonder van zon schier onbeduidende gebeurtenis die, afgezet tegen het grote wereldgebeuren, van geen belang is. Misschien overkomt ons zoiets ook in het dagelijks leven, mensen aan wie we lange tijd onnadenkend voorbij gingen en die ons, soms door heel kleine gebeurtenissen, totaal onverwacht iets van hun verborgen schoonheid openbaren. Dat is mooi!
verbijsteringverbijstering over zoveel beeldend verbaal geweld
In Nederland kennen we de vrijheid van meningsuiting. We mogen alles zeggen, alles doen, er de meest extreme opvattingen op nahouden, ook al kwetsen we hiermee individuen en/of grote bevolkingsgroepen. Het gaat niet om de vraag is het kwetsend, maar om het recht dat ieder mens er zijn/haar eigen ideeen op na mag houden en die openbaar maken. Persoonlijk vraag ik me af of we hierin niet te ver doorgeschoten zijn. Is het toelaatbaar andere mensen te kwetsen? Wat zeg ik hierover tegen onze kinderen? Is het niet liefdevoller ze te leren open te staan voor andermans visie, van mening te verschillen in respect jegens de andersdenkende? Of... moet toch alles maar gezegd kunnen worden? Nee, ik denk van niet .
Bijna drie jaren hebben Joep en ik gewerkt aan ons boek Martien Coppens, van dorpsjongen tot stadsmens. We moesten door allerlei archiefstukken heen ploeteren (Joep vooral), barrières wegnemen, onze wegen vinden in de veelheid van informatie, de juiste keuzes maken en schrijven, schrijven, schrijven, zoveel schrijven dat het één stromende rivier leek in de hoop dat de lezer zich nu laat meevoeren op die wassende woordenstroom, ons geesteskind, waaraan we zoveel geschaafd en geslepen hebben tot het klaar was om ten doop gehouden te worden.
Sinds enige tijd werk ik samen met Joep, mijn man, aan een boek over de kunstfotograaf Martien Coppens, vader van Joep. We schrijven over de eerste veertig levensjaren van deze grote fotograaf - een bijzonder boeiende ervaring! Nu ons boek in een cruciale fase is aangeland, voel ik me geroepen al mijn aandacht uit te laten gaan naar de voltooiing ervan. Daarom staak ik voorlopig (de eerstkomende maanden) mijn ongeveer dagelijkse bijdrage aan mijn weblog. Omdat ik vrij beperkt ben in mijn tijd - vanwege mijn aandoening - moet ik keuzes maken. Niet altijd tot mijn plezier, maar uiteindelijk wel tot mijn eigen tevredenheid, weet ik gelukkig uit eigen ondervinding. Wie de moed heeft zo nu en dan toch nog eens op mijn blog te komen kijken, zal vanzelf zien óf en wanneer ik denk weer voldoende tijd voor zulke dingen te hebben. Daarom . . . tót ziens!
Het boek zal verschijnen in februari of maart 2008, omdat het dan 100 jaar geleden is dat Martien Coppens geboren werd. Er komen 120 (veelal nooit eerder gepubliceerde) foto's in. Iedereen kan er op intekenen, wie in (waarschijnlijk) december a.s. graag een folder ontvangt voor intekening, kan me een mail sturen: els@coppens.tweakdsl.nl .
transparant leven zonder geheimen en toch . . . zoveel te verbergen . . . .
Je komt wel eens iemand tegen die heel openhartig is, goudeerlijk, ook naar zichzelf toe, en de indruk wekt voor de ander niets te verbergen te hebben. Hij is mededeelzaam over alles wat 'm zoal overkomt in het leven, schroomt het niet te praten over de meest persoonlijke aangelegenheden en doet dit in het volste vertrouwen dat de ander hier geen misbruik van zal maken. Als toehoorder ben je geneigd te denken dat je bij zo iemand diep in zijn ziel kunt kijken, alsof zijn geest transparant is en ook de dingen laat zien die door hem niet uitgesproken worden . . . . Niets is echter minder waar. Ieder mens, zelfs de meest openhartige, draagt een scala aan verborgen gevoelens en gedachten in zich mee die nooit zichtbaar worden voor de ander. Al is onze huid flinterdun, zijn onze organen week, is ons schedeldak breekbaar, toch kunnen wij niet vermoeden wat zich achter die dunne huid, de weke organen en het breekbare schedeldak van de ander afspeelt.... Ons bestaan blijft een groot mysterie . . . .
er zijn vele wegen die naar verre verten wijzen elk uitzicht is nieuw boven is beneden is links is rechts is alom perspectief wijst die ene weg voor jou naar... jou!
Er zijn veel wegen die je kunnen helpen te komen waar je zijn wilt. Wie reist, weet dat vele wegen naar Rome of naar welke andere bestemming dan ook leiden. Alle wegen volstaan, als ze maar uitkomen waar jij wilt zijn. De weg te vinden naar jezelf is moeilijker, complexer ook. Telkens als je voor een keuze staat, verandert je uitzicht zo gauw je gekozen hebt. Als zich toekomstperspectief aftekent op de weg die je kiest, is het zinvol die te gaan. Als jouw keuze je dichter brengt bij wie je denkt dat je bent, zul je merken dat je de goeie weg gekozen hebt. Telkens opnieuw sta je voor een keuze; het is de moeite je dan telkens weer af te vragen wat je voor je ziet, hoever je denkt te komen, hoe dicht je bij jezelf raakt. Wie luistert naar zichzelf zal leren wijs te kiezen.
leven ontvangen ademen proeven doorgeven geen brug is te ver
Wie zelf ooit zwanger is geweest, zal begrijpen wat ik bedoel als ik zeg dat 'n kind meedragen in de moederschoot de vrouw het gevoel geeft intenser te leven, te ademen, te proeven van het leven zelf. Wie zich bewust is van wat zich tijdens die negen maanden in de moederschoot voltrekt, weet dat in de vrouw niet alleen de groei van het kind plaatsvindt, maar in haar een heel proces op gang komt dat haar gereed maakt voor het moederschap. Alle tot dan toe latent aanwezige moedergevoelens worden geactiveerd. Het moederinstinct ontwikkelt zich in die negen maanden tot op grote hoogte. Eigenlijk wil ze nog maar één ding: haar kind koesteren en het nooit meer verliezen. Haar kind alles schenken wat ze te schenken heeft, aan liefde, genot, ja, aan alles wat het leven zelf in zich heeft, maar het wel afschermen tegen alles dat het geluk van haar kind kan verstoren. Daar is geen enkele brug te ver voor... het leven van de jonge moeder verandert er voorgoed en ingrijpend door.
zaaddozen uitgebloeid vruchtbaar geworden voor een nieuwe lente zaaien om te oogsten
Ze ontkiemen en schieten vanzelf op, onze stokrozen. In één seizoen weten ze zich van minuscuul klein zaadje te ontwikkelen tot hoge bloemstelen met grote groene bladeren en prachtige, doorschijnend roze, witte of donkerpaarse bloemkelken. Als ze uitgebloeid zijn, komen mooie, ronde zaaddozen aan de stelen, stevige bekertjes met rond hun opening een kroontje. Elke zaaddoos bevat een heleboel kleine zaden. Eerst heeft zon stokroos de hele lange lente en zomer, en soms zelfs nog een tweede keer in de herfst, uitbundig staan bloeien, om vervolgens het doel van haar uitbundige bloei tentoon te spreiden, de mooie, stevige zaaddoosjes die zo eensgezind op een rijtje aan haar droge steel zitten. Zo is ze verzekerd van voortplanting en dus voortbestaan. De zaadjes liften mee op de wind of worden gegeten door vogels en ergens uitgepoept en de hele cyclus begint weer van voor af aan. In onze kinderen zaaien wij de naastenliefde. Als het zaad ontkiemt, worden het prachtige mensen, even mooi als de stokrozen in onze tuin.
seizoenen getekend in sobere tinten zoals eenvoudig leven in rimpelloze tijden
Wat zou het fijn zijn als we konden leven zoals de seizoen aan ons voorbij trekken, schijnbaar zomaar, zonder dat iets of iemand ingrijpt. Ze verglijden gewoon, zonder veel ruchtbaarheid, vanzelfsprekend, alsof dit eeuwig zo zal blijven voortduren. Daar gaat een zekere rust van uit. Dezelfde rust die rimpelloze tijden ademen, de dagen, weken en maanden die zich aaneen rijgen en voorbijgaan alsof het leven nooit meer zal veranderen, eeuwig zal voortbestaan. Maar net als stormen en regens, koude en droogte de vier seizoenen teisteren, zo komen wij er niet onderuit dat ons leven vaak niet rimpelloos is, maar wordt opgestuwd door kille winden, donderslagen bij heldere hemel of lage wolkensluiers die het zich belemmeren. Daarom is het goed elke dag die lijkt op de vorige, te koesteren.
Het is met de walnoot als met de man of vrouw die zich in gezelschap altijd fel voordoet, geen blad voor de mond neemt en iedereen recht in het gezicht zegt hoe hij of zij over een en ander denkt. Vaak wordt van zulke mensen gedacht dat ze niet zo fijngevoelig zijn en daarom ook een makkelijk leven hebben. Grote mond, klein hartje, wordt wel gezegd. Maar wie deze mensen wat beter leert kennen, komt soms tot de verrassende ontdekking dat er achter dit masker van ongenaakbaarheid een zeer gevoelige mens schuilgaat die zich alles juist bijzonder aantrekt en dat masker enkel heeft opgezet om zichzelf af te schermen. Het is de moeite er doorheen te breken.
gestorven gescheiden van elkaar maar niet verloren want in gedachte altijd bijeen
Wie zijn partner verliest, is verdrietig, voelt zich alleen, verlaten, eenzaam in zijn verdriet en pijn omdat dit met andere mensen zo moeilijk te delen is. Het gescheiden zijn van elkaar, de onherroepelijkheid ervan, moet zwaar zijn om te dragen. Misschien is het een troost, zij het een schrale, dat gevoelens zich niet door de begrenzing van het menselijk lichaam laten weerhouden. Niemand, en zelfs onze hersenen niet, kan ons ervan weerhouden aan onze dierbaren te blijven denken, de herinneringen aan hen te bewaren in ons hart. En ook al zijn zelfs onze gedachten en gevoelens onderhevig aan chemische en elektronisch geleide processen in hart en hersenen, de illusie in gedachte voor eeuwig met elkaar verbonden te blijven, is zoet en troostend....
lucht licht en donker weerspiegelt aards leven duister en mooi
Elke verandering van de lucht boven ons roept nieuwe gedachten en dromerijen in ons op. Donkere luchten doen ons soms terugdenken aan sombere episodes in ons leven; heldere luchten, witte wolken die voorbij drijven, roepen wellicht onvermoede dromen of mooie herinneringsbeelden in ons op. Elke gebeurtenis in ons leven, vergezeld van alle gevoelens die er bijhoren, is terug te lezen in de wolken boven ons, als in een grote spiegel die telkens een ander gezicht van onszelf laat zien.
zoeken naar leven is broos als het leven zelf vrede sluiten met alledag is uitkomen bij het ultieme geluk
Ieder mens is zoekende, ook de mensen die zeggen dat dit niet het geval is. Geen mens stelt zichzelf nooit eens de vraag: wat doe ik hier eigenlijk op deze aarde. Zoeken naar de zin van het bestaan is zeer wisselend en daarom ook heel broos. Maar ik denk dat vrede sluiten met de alledaagse dingen een mens heel rustig kan maken en uiteindelijk zelfs erg gelukkig. Wie ooit zelf getroffen is door ziekte of ander leed, zal het hunkerend verlangen kennen naar de gewone dagen, die zich voorheen aaneenregen en die men als 'saai' ervaren had. Na ingrijpende gebeurtenissen worden juist deze gewone, nauwelijks van elkaar te onderscheiden dagen het plezierigst. Misschien, wie weet... omdat ze bestendigheid vertegenwoordigen....
Veel mensen zullen me tegenspreken als ze dit lezen, daar ben ik me van bewust. Maar ik geloof hierin, God vindt alle mensen, of ze nu gelovig zijn of niet. En dan bedoel ik niet door ze te straffen met ziekte en ander leed of te 'belonen' met gezondheid en rijkdom, omdat ik persoonlijk juist niet in een dergelijke God geloof. Wel in de God die Liefde heet en die te vinden is diep vanbinnen in onszelf. Het is een kwestie van die liefde in jezelf toe te laten en vanuit die gedachte de medemens tegemoet te treden.
Het leven wordt pas echt interessant als je heel eerlijk bij jezelf naar binnen durft te kijken en alles wat je daar ziet kunt aanvaarden als specifiek van jou en van niemand anders. Meestal is dat een proces van jarenlang hard werken aan jezelf. Wie zover komt, wie zichzelf aanvaardt zoals hij is, heeft ruimte geschapen om in vrijheid van binnenuit te leven. Er is lef voor nodig om alles wat er om ons heen gebeurt te beleven vanuit die ruimte in onszelf. Maar het behoedt ons wel voor een dwaaltocht in fundamentele gedragsregels, starre opvattingen en liefdeloze vooroordelen.
Misschien geloven maar heel weinig mensen me als ik zeg dat een leven met pijn en ongemak een boeiend leven kan zijn. Elk leven waarin dingen gebeuren die rechtstreeks te maken hebben met onze basale gevoelens, is zeer de moeite waard, of het nu om gevoelens van geluk, dankbaarheid, verdriet of pijn gaat. Natuurlijk lijdt niemand graag pijn, ook maakt niemand met plezier verdrietige tijden door en evenmin kan men voortdurend op de toppen der bergen leven. Hoezeer vlammende gebeurtenissen ons ook proberen te schroeien, als we omkijken, komen we vaak tot de conclusie dat die lekkende vlammen in onze richting ons leven wel zeer de moeite waard gemaakt hebben. Diepgaand, in de klassieke betekenis van het woord.
belangrijk: De foto-tjes die links van mijn meditatieve teksten staan zijn poeziekaarten: foto's met korte, poetische teksten. Ze kunnen beter bekeken worden als men er met de cursor op gaat staan, het handje ziet verschijnen en ze aanklikt. Dan komen ze (apart van de tekst) vergroot tevoorschijn en is te zien hoe ze er als poeziekaart uitzien.
voor allen die mijn site bezoeken: normaal ben ik gewend er elke dag even iets op te zetten. Als dit niet het geval is, voel ik me fysiek niet sterk genoeg om dat te doen. Geef dan de moed om nog eens te komen kijken alsjeblieft niet op, er komen tot nu toe telkens weer dagen dat het me wél lukt.... Met alvast veel dank voor jullie uithoudingsvermogen. ELS
foto's met teksten, teksten op foto's, met beide probeer ik iets tot uitdrukking te brengen dat de ander raakt.