De chipmensen
Gelezen in de krant. Een Duits bedrijf heeft een detector ontwikkeld die in het wegdek wordt ingewerkt en precies de profieldikte van autobanden meet, die tot 120 km per uur over de rooster van toestel rijden. Onmiddellijk worden de gegevens verwerkt en kan worden opgemaakt welke band versleten is. Door de supersnelle verwerking kan het apparaat verbonden worden met een flitspaal die dan een foto maakt van het voertuig. De gegevens worden daarna digitaal doorgestuurd naar een computer, die een proces-verbaal zal opstellen, dat binnen enkele dagen in de brievenbus van de overtreder valt.
Op het werk kan je baas nu perfect zien wat je hebt gepresteerd op een dag. Eén druk op de knop en hij kan al je prestaties aflezen op zijn pc-scherm, dat gekoppeld is aan de centrale server, die alles registreert.
Heel waarschijnlijk zit er nu reeds een slimme chip in één van de klantenkaarten in je portefeuille. Deze slimme chip kan verrassend veel persoonlijke gegevens bevatten. Via de chip kunnen winkeliers bijvoorbeeld controleren hoelang je in een bepaalde winkelafdeling rondloopt. Daarop kan bijvoorbeeld persoonlijke reclame per post worden afgestemd.
Een nieuwe uitvinding is camerabewaking van een menigte, die emoties kan registreren en bijvoorbeeld kan zien of iemand agressief is, en daardoor een mogelijk gevaar vormt. Ook een koude neus is voor de camera verdacht omdat onderzoek heeft uitgewezen dat daders van aanslagen net voor ze een aanslag pleegden een koude neus hadden doordat het bloed van de spanning eruit wegtrekt. Sneller lopen dan de massa is ook abnormaal gedrag. De camera ziet het allemaal en kan alarm slaan.
De toekomst laat zich raden, de evolutie is niet tegen te houden. De volgende stap zal zijn dat iedere baby vlak na de geboorte een chip krijgt ingeplant, met als eerste gegeven natuurlijk je rijksregisternummer. De ingeplante chip staat via een satelliet in verbinding met de supercomputer en zal alles van je doorseinen. De supercomputer, Big Brother, zal bijvoorbeeld kunnen optekenen hoeveel lucht je gebruikt en bevuilt om te ademen en je hiervoor regelmatig een factuur sturen. Dit zal ook gebeuren voor het lozen van afvalwater via het plassen, en het produceren van mest, wat natuurlijk ook gemeten en bijgehouden wordt. De chip staat in verbinding met een GPS-systeem en zal al je verplaatsingen optekenen. Onder de 30 km per uur zul je niet worden belast, maar daarboven zal de belasting trapsgewijs verhoogd worden naarmate je snelheid en de afgelegde afstand stijgt. Logisch ook want hoe hoger de snelheid, hoe meer brandstof je verbruikt, en hoe meer je het milieu bevuilt. Een speciale taks zal er komen voor het laten van winden. Misschien sta je er niet bij stil, maar momenteel leven er bijna zeven miljard mensen op aarde. Een volwassene produceert dagelijks gemiddeld zowat 600 ml gas. Reken dat maar eens uit, vermenigvuldigd met bijna zeven miljard. En zelfs al zouden alle mensen van de wereld per dag maar één scheet laten, dan nog zijn dat bijna zeven miljard winden. Deze winden zijn enorm belastend voor het milieu. De belangrijkste bestanddelen van deze uitlaatgassen zijn waterstof, CO2, methaan en bepaalde zwavelverbindingen. In de nabije toekomst zul je per dag nog maar drie winden gratis mogen laten, daarboven moet je betalen. De ingeplante chip zal doorgeven hoe dikwijls en hoeveel gas je uitstoot, de factuur volgt automatisch. Liefhebbers van uien, kool of bonensoep, zullen het geweten hebben.
|