wie ben ik
Hartelijk welkom op mijn blog
Inhoud blog
  • snoepwinkeltje
  • Ik ben er nog
  • Ajo
  • Limburgse rijstevlaai
  • Zigeuner passie
  • Over mijzelf
  • Anís
  • de bloemen
  • Heel mooi
  • Picudo rojo
  • Alcachofas fritas
  • Ben er weer
  • Gelukkig nieuwjaar
  • Rute
  • Kerstlampjes
  • naranja
  • weer ziekenhuis
  • Berenjenas Alpujarra
  • Ziekenhuis maaltijd
  • Verzorging ziekenhuis
    Over mijzelf
    Ik ben lenie
    Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
    Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen. Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen. Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
    Nieuws Trouw (NL)
    Foto
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • stuur een kaartje
  • spierziekten
  • gezondheid
  • handleidingen
  • leuke kindersite
  • allerlei spelletjes
  • uitleg internetverbinding
  • van alles en nog wat
  • veilig surfen op internet
    Een interessant adres?
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    cybercat
    blog.seniorennet.be/cyberca
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    08-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cordero
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het schaap is een van de oudste gedomesticeerde dier,veel ouder dan rund en varken.
    Dit is het geval vanwege de spreekwoordelijke makheid van het dier en zijn eindeloze toepssingen.
    Het vlees dient als voedsel,de melk wordt gebruikt voor kaas en de wol voor kleding.
    Door de hongersnoden in Spanje zijn er door de eeuwen heen opmerkelijke gerechten ontstaan.De kop wordt in tweeën verdeeld en gekruid of gevuld in de oven gebraden.
    De poten van het dier worden gevuld met varkensvlees met een tomaten- of citroen saus.
    De asadura de cordero is een eenpansgerecht van ingewanden,longen ,lever,hart met uien en tomaten.
    Gallinejas y entresijos zijn lamsdarmen die om een houten stok zijn gewikkeld en worden in olie gebakken.
    Madejas,zijn darmen in repen gesneden en met knoflook worden gefrituurd.
    Chanfaina is van longen en andere ingewanden die worden fijn gesneden en met olie ,azijn ,amandelen,knoflook en kruiden worden gebakken.
    Riñones de Jerez zijn lamsnieren met sherry.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    08-02-2006, 17:20 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    06-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Migas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijas betekent letterlijk broodkruimel.
    De oorspronkelijke migas was een maaltijd voor herders en muildier drijvers.
    Oud brood werd verkruimeld en in schapenvet of reuzel gebakken,soms met wat knoflook en paprikapoeder.
    OP goede dagen werd er ook paprikaworst en spek bij gegeten.
    Bij zonsopgang zaten de mannen rond het vuur met een bord migas.
    Op de basis van dit gerecht ontwikkelde men veel variaties met migas.
    Het word nog altijd door jagers gegeten.
    Het brood moet 4 dagen oud zijn en kurkdroog ,dan snij je het in blokjes en daarna maak je die fijn in de pan.
    Je hebt migas de pastor,dat is met chorizo en druiven.
    Migas extrameñas-met spek en scherpe rode paprika,grof gesneden.
    Migas de mantanza wordt in reuzel gebakken en varkensvlees en chorizo.
    Migas con salsa de tomate -gebakken broodkruim met tomaten saus.
    Migas de mulata dat is met melk,suiker,geraspte en gesmolten chocolade.
    Vroeger was het armeluiskost,maar nu staat het vaak op tafel bij feestelijke etentjes ,verjaardagen en kerkelijke feestdagen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    06-02-2006, 17:01 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    02-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pimientos Piquillo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze smakelijke paprika´s zijn niet langer dan 8 cm en donker rood.
    De verse rauwe paprika heeft een bittere smaak daarom worden ze boven een open vuur gegrild,dan ontveld en als conserven verkocht.Goedkoop zijn ze niet want het is een bewerkelijk proces.
    De iets rokerige geur van het houtvuur en de uitgeproken smaak van de paprika smaken heerlijk bij vis.
    De paprika´s worden in de fabriek gesorteerd en grondig gewassen.
    Dan gaat er hout in de oven en de paprika´s worden boven het open vuur zwart gegrild,de schil moet verkoold zijn.
    Dan worden ze ontdaan van hun zwarte vel,steelaanzet en zaadlijsten.
    Er blijven altijd wel wat stukjes vel achter,maar afspoelen mag niet,het wordt gedaan met een zacht doekje.
    Als ze helemaal schoon zijn gaan ze in blik.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    02-02-2006, 17:23 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    31-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Populaire Spaanse sausen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Romesco-saus van tomaten,amandelen,knoflook ,pepers olijfolie en bouillon.Lekker bij vlees,schaal-en schelpdieren.
    Picada- basissaus van geroosterde amandelen,hazelnoten,knoflook ,peterselie en olijfolie,in de vijzel fijngestampt.
    Aliolie saus-voor vlees en vis,gemaakt van knoflook,olijfolie en eierdooier.
    Sofrito-dikke saus van olijfolie,uien,knoflook en tomaten.
    Salsa Mahonesa,mayonaise van olie,zout en ciroensap.
    Salsa española-ui,wortel,prei,spek,reuzel,tomaten  en wijn.
    Salsa vinegreta-azijn,olie ,uien,kruiden ,kappertejs en augurk.
    Salsa de tomate-tomatensaus.
    Salsa marinera,-saus van uien ,peterselie,visbouillon en wijn.
    Salsa verde-knoflook,peterselie,olijfolie,witte wijn en eierdooier.
    Salsa bechamel-saus van boter,bloem en melk.
    Salsa aurora-bechamel saau met tomaten.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    31-01-2006, 17:17 geschreven door lenie  
    Reacties (1)
    28-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sopa de avocado
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Avocado soep

    4 rijpe avocado´s
    1.5 liter kippenbouillon
    350 gram champignons
    beetje roomboter
     vers gemalen zwarte peper
    bewaar een pit

    snij de avocado´s in kleine stukjes
    bak de champignons in de boter en strooi er genoeg peper over.
    pureer de avocado´s (ik doe het met de staafmixer)
    Giet er langzaam de bouillon bij tot je de gewenste dikte hebt.
    doe de champignons erbij en een pit ,dan blijft de kleur mooi groen ,anders wordt hij snel bruin.
    Lekker met warm stokbrood.
    Je kan hem goed invriezen ,natuurlijk wel de pit erin laten.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    28-01-2006, 15:49 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    26-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alpujarra
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Alpujarra is een prachtige streek in de buurt van Granada.
    De Alpujarra wordt gevormd door het dal,dat tussen de kustgebergte en de Sierra Nevada ligt.
    In het westelijk deel zijn steile rotsen en diepe dalen met kastanje-eiken-en dennenbossen.
    Naar het noorden toe daar is het veel breder.,richting Almeria heb je ruwe rotssculpturen.Hier is het droger en zie je  olijf-amandel-en palmbomen,verschillende cactussoorten en agaven.
    Op het ogenblik staan de amandelbomen in bloei.
    De Alpujarra wordt omringd door gebergten.
    In het noorden de Sierra Nevanda.
    In het zuiden liggen de uit kalksteen Sierra de Lújar.Ten oosten daarvan liggen de Sierra de la Contraviesa van rood getint leisteen.
    Ten westen de Sierra Gadar een soort tafelberg.
    In de Alpujarra liggen 70 dorpjes.
    Orgiva is een soort Mekka voor spirituelen alternatievelingen die geloven dat het dorp op positieve aardstralen is gebouwd.
    Capileira is het schoolvoorbeeld van Berberse architectuur.
    Lanjarón wordt omringd door typische terrassen en is beroemd door zijn mineraal water en kuuroord.
    Treveléz is het hoogste dorp van Europa 1476 meter en beroemd door zijn hammen en forellen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    26-01-2006, 17:08 geschreven door lenie  
    Reacties (1)
    24-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weg geweest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wij zijn twee dagen weg geweest,naar vrienden in Benalmadena,zo´n anderhalf uur rijden van hier.
    Onderweg kwamen wij allemaal bloeiende amandelbomen tegen,prachtig.
    Onze vrienden hebben een waanzinnig mooie en grote tuin ,die volstaat met bloeiende vetplanten ,enorm groot.sinaasappelbomen met heerlijke sinaasappels eraan.palmbomen en allerlei planten.Verder staan er in die tuin heel veel beelden van hem.
    Wij hebben daar even heerlijk genoten.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    24-01-2006, 17:11 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    20-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pimentón
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Columbus bracht van zijn 2 de reis paprika mee naar Spanje.
    De monniken in het klooster van Guadalupe gaven deze vruchten weer door,zodat de paprika zich eerst liet zien in Extramadura en weldra door het hele land ging.
    Pas in de 17 de eeuw gebruikte men pimentón,het gemalen poeder van de kleine rode
    paprika ,in de keuken.
    Het fijnste paprika poeder wordt nog steeds gemaakt in het noorden van Extremadura,niet ver van de plek waar 500 jaar geleden de eerste planten in de kloostertuin bloeiden.
    De boeren telen verschillende soorten van het paprika geslacht Capsicum annuun,maar ze zijn niet allemaal even scherp.De pikante smaak komt door de stof capsaïcine.
    In maart zaaien de boeren de paprika zaden en in september begint de oogst die tot november duurt.
    Het droge van de paprika met behulp van rook is het belangrijkste.
    Voor 1 kilo poeder is 5 kilo eikenhout nodig.
    Men legt de hele paprika´s op een houten rooster van 2,5 m.hoog en dan steekt men het vuur aan.
    Een keer per dag moet de dikke laag van 80 cm omgedraaid worden.Het drogen duurt 13-15 dagen.
    Daarna gaan de paprika´s naar de paprikamolen,daar verwijdert men de steeltjes en een deel van de zaden.
    Electrisch aangedreven stenen vermalen de vruchten,dit moet heel langzaam gebeuren ,anders beinvloed dat de smaak en de geur.
    Je kan deze poeder 2 jaar bewaren.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    20-01-2006, 17:02 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    18-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Az-zafaran
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Saffraan is altijd een van de kostbaarste producten geweest.
    De plantkundige noemen de plant crocus sativus,een irisachtige die de schat in zich draagt.
    Het is afkomstig uit Klein Azië.Ruim duizend jaar geleden namen de Arabieren het mee naar Spanje,en nu groeit op de Castiliaanse hoogvlakte meer dan 70 %van de wereld productie.
    Het wonder vindt elk jaar in oktober plaats.
    De saffraan moet gewonnen worden op de dag dat de crocus opengaat,anders verliezen de kostbare draden hun smaak.
    De oogstijd duurt amper tien dagen.
    De boeren plukken de bloemen en aan lange tafels halen vrouwen razendsnel de roodachtige stempels eruit,die op een zeef geroosterd worden.
    Voor 1 gram saffraan heb je 200 bloemen nodig

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    18-01-2006, 16:29 geschreven door lenie  
    Reacties (1)
    17-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vlak voor kerstmis zei mijn computer :ik stop ermee ,heel vervelend natuurlijk.
    Wij hebben hem naar Nerja gebracht en hij zou snel gerepareerd worden.
    De technicus kon niet zo vlug de fout vinden en hij had vergeten te vertellen dat hij in de Sierra Nevada vakantie ging houden en pas 9 januari weer aan de slag ging.
    Gelukkig kon ik de computer van Coen gebruiken ,maar ik miste wel mijn eigen programma´s.
    10 januari belde de technicus ,hij had het gevonden,mijn processor was stuk,twee en half jaar oud.Dan maar een nieuwe,maar de zelfde bleek niet meer te bestaan,nu moest er ook een nieuw moederbord en geheugen komen..Jammer maar helaas.
    Donderdag konden wij hem ophalen,ik keek op mijn computer ,maar zag een kale windows en verder niets,weg al mijn spullen.Het meisje van de zaak belde de technicus en hij zou er binnen tien minuten zijn.
    Wij een kopje koffie gaan drinken en inderdaad zat de goede man op ons te wachten en in een mum van tijd toverde hij alles van outlook,favorieten etc .te voorschijn.
    Ik weer blij,maar toen kon hij de zijkant van de kast niet vinden.Met lege handen naar huis
    Gisterenavond werd mijn computer keurig thuisgebracht en netjes geinstalleerd.
    Somma voor het brengen en installeren € 15 terwijl hij 16km hier vandaan woont.
    Vandaag dus weer heerlijk achter mijn eigen computer.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    17-01-2006, 16:05 geschreven door lenie  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 16/04-22/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!