Er is veel verdriet tegenwoordig. Ik wijt het aan het werk, waaruit geen vreugde spreekt. Het woord "arbeidsvreugde" bestaat, maar IS er nog wel die echt gemeende doorleefde vreugde op de werkvloer? Nog nooit hoorde ik praten over "arbeidsverdriet". Dat is wat er desondanks in miljoenen kantoren gaande is - en ik kan dit weten - een zacht, sluimerend arbeidsverdriet, vanwege de computer, die de bediende van elk vergezicht berooft (hem al dan niet afzondert in een piepklein lokaal met ramen als in een dokterslokaal, en die niet mogen geopend worden), vanwege de buitenlucht die de kantoorslaven moeten missen, vanwege de routine, die zo duidelijk maakt dat tijd wordt verspild aan onzinnige zaken.
De computer berooft de bediende niet alleen van het zicht op een mooie sterke boom en een zonnestraal op zijn bureau, maar nog veel meer van elk persoonlijk contact, zelfs telefonisch, want "dat moet je maar mailen of me in één of ander bestand doorsturen". Er wordt dus meteen verwacht dat je ook uit de voeten kan met al die nieuwigheden als lagere bediende die daar niet eens een cursus heeft gevolgd, laat staan mogen volgen. Of noem je drie lesuren ook al een cursus met alles erop en eraan?!
Neen, alles wat overblijft is het suizen van de computer, het krijsen van het faxtoestel of het gezoem van het kopieerrapparaat ergens vlak achter jouw rug. En met dit alles word je dan opgezadeld, naast de kleine en grote problemen die op je werktafel liggen en die je gisteren al klaar moest hebben omdat de baas nu even wél tijd heeft. Want de computer zorgt voor nog meer uitprints, nog meer onzinnig werk, nog minder ademruimte tusen al die archieven en grijze kasten. En zo tuimelt wat ooit arbeidsvreugde was in een lang onuitgesrproken arbeidsverdriet dat bij diezelfde miljoenen zorgt voor depressie, ziekte tot zelfdoding.
Te somber? Neen, het is de realiteit, maar er wordt inderdaad niet over gesproken. Dan toch maar weglachen eens de dag er op zit als dat nog kan tenminste. Zie maar al die bedrukte gezichten achter het stuur, richting huis waar je dan jouw huisgenoten met datzelfde verdriet kan overladen.
|