BRETELLEN
Het is voor mij een eer U allen van hieruit te mogen toespreken als brancardier. De vraag werd mij gesteld waarom ik naar Lourdes gekomen ben.
En daarop een antwoord geven is niet zo gemakkelijk. Ik geloof dat dit voor iedereen anders ligt, heel duidelijk of toeval. En toch geloof ik, dat wat de reden ook is die ons naar hier bracht heeft, het ten lange laatste Moeder is.
Wij zijn allen zo graag bij onze moeder. Op moederdag verleden zondag (1982) hebben wij heel speciaal aan onze eigen aardse moeder gedacht. Wij houden van onze moeder. Maar als wij nu hier zijn, dan is het omdat wij zo graag bij onze hemelse Moeder zijn. Wij voelen ons hier geborgen aan de voet van de grot. Is Zij het niet, die ons naar hier geroepen heeft !? Ja, beste mensen, het gaat hier om Moeder.
En wanneer ik U hier toespreek als brancardier, (noot: onvoorbereid daar men me uit de menigte had geplukt juist voor de afreis terug naar België, en dan ineens op een podium voor duizend mensen) dan geloof ik dat wij een stukje van die moederliefde mogen delen en uitdragen naar jullie allen, in het bijzonder naar onze zieken. Wij mogen heir een beetje moeder zijn voor hen, niet in onze eigen naam, maar in de naam van de hemelse Moeder, die wij hier komen aanbidden.
Beste allemaal, U hebt ze allen reeds gezien, ze behoren ergens tot de eigenheid van Lourdes: het zijn de vele brancardiers. Heb je ooit al eens goed op hen gelet? Het zijn die mensen die bretellen dragen.
Laat me dan toe misschien volgend beeld te gebruiken. Die bretellen zien eruit als een juk op de schouders, iets dat gemaakt is om lasten te dragen. Wij, brancardiers, horen het soms van onze zieken: Dat is toch lastig vermoei u niet te veel zorg voor jezelf. Zon attenties doen deugd, maar beste zieken, ik zou U het volgende willen vragen: Zeg ons niet al te dikwijls dat wij het lastig hebben, want het zou nog kunnen gebeuren dat wij het gaan geloven en onze bretellen neerleggen.
Nee, deze bretellen zijn niet gemaakt om lasten te dragen, maar veeleer om drager te zijn van een woord dat met dezelfde letter begint:de L van Liefde. Ja, vrienden, deze bretellen symboliseren het uitdragen van de liefde naar elkaar, het zijn de dragers van elkaar hier te Lourdes. En er niet één enkele brancardier, maar die velen samen tonen die verbondenheid met elkaar in onberekende liefde. Niet van een goedkope naastenliefde, maar van de Liefde, geïnspireerd door onze Goddelijke Moeder. Vanaf dat ogenblik kan het voor ons, brancardiers, niet lastig meer zijn; elke last valt van ons af om plaats te maken voor de ervaring ergens geroepen te zijn als dienstmaagd des Heren, die in eenvoud mogen getuigen van die groter moederliefde, die nergens zo goed voelbaar is als hier te Lourdes.
Het is echter geen noodzaak om over bretellen te beschikken om deze heerlijke last te dragen, want voor mij zie ik de zusters en verpleegkundigen, die het zonder bretellen evenzeer proberen waar te maken, waarvoor mijn oprechte dank.
Maar ook jullie allen zijt hier ongetwijfeld diezelfde dragers geweest van die Ene Liefde. Trouwens, wanneer wij straks thuis zullen zijn, zullen wij onze bretellen moeten missen, en pas dan zal deze serieuze eis zich stellen: de dragers te zijn van de Liefde die wij hier mochten ontmoeten, de dragers te zijn van elkaar, over alle afstanden heen.
Wanneer ik jullie dit vanop deze plek van harte toewens, dan is dit dank zij het enthousiasme van onze zieke vrienden.
Lourdes kan voor mij niet langer Lourdes zijn zonder hun aanwezigheid. Ik dank U.
Martin Vanhee
Mei 1982
Deze tekst is pas opgeschreven na de toespraak en het lag helemaal niet in mijn bedoeling zo ver uit te wijken wanner ik op deze betonnen blok temidden van de bedevaartsweide stond. In elk geval mag ik getuigen dat op dat moment de aarde de hemel geraakt heeft en dat de woorden mij gegeven werden. Er waren nog eerbiedwaardige sprekers na me maar blijkbaar had ik alles gezegd. Men vroeg me achteraf naar mijn tekst
Er was er geen maar door me te houden aan de bretellen en aan de dankbaarheid van de toehoorders kwam deze bijdrage. Waren het wel mijn woorden, al herken ik er mezelf nog op vandaag in en sta ik er met nog evenveel overtuiging achter
Ik denk dat de Hemel me op dat moment heel dicht bij was en ik ben daar tot op heden nog dankbaar om. Vandaar dat ik dit nog eens wil delen met jullie, als groet, als bemoediging
Onze Lieve Vrouw ter ere! Ook nu nog ben ik verwonderd van wat de Geest toen in mijn mond heeft gelegd! Maarten.
|