Albert Schrever uit Geraardsbergen is genomineerd voor het Eremerk Graaf Boudewijn. Dat is een prijs die Gerardimontium jaarlijks uitreikt. De vereniging, die zich bezig houdt met lokale geschiedenis, reikt de prijs al voor de 5de maal uit. Graaf Boudewijn is de stichter van de stad Geraardsergen. De oorkonde wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen of verenigingen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt of maken door de verspreiding van de kennis van het lokaal verleden of voor het behoud van ons cultuurhistorisch erfgoed.
Albert Schrever levert sinds jaren een betekenisvolle bijdrage voor het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed, onder meer door zijn talrijke publicatie over lokale geschiedenis en taalkunde. Zo maakte hij in 2004 een studie over Geraardsbergen, zijn taalgebruik & zijn taaleigen.
Categorie:Marleen De Smet Tags:Marleen De Smet, Gaby Desmyter, Willie Verhegghe, Marnixring, stadsdichter, dorpsdichter, Kalvaar
14-04-2011
De curieuzeneuzemosterpot van Albert Schrever
Tekst van Albert Schrever zoals die werd opgenomen in het Dialectenboek 11 verschenen naar aanleiding van de elfde Dialectendag dit eind vorige maand plaatsvond in het Nederlandse Delft.
Curieuzeneuzemosterpot: springlevend dialect
Wanneer kinderen al te nieuwsgierig zijn en vervelende vragen stellen krijgen ze vaak (een gedeelte van) de toenaam curieuze(neuze)(mosterpot), een dubbele samenstelling waarvan iedereen begrijpt wat ze betekent. Toch lijkt het ons de moeite even dieper in te gaan op die nogal lange samenstelling.
Waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men een 'postuurken' tegen, schrijft Urbanus in het voorwoord van Beelden in het Pajottenland .
Zijn dorpsgenoot Jan Heyvaert vertelt hierin het verhaal achter de 'postuurkens' in onze streek. Maar niet in de vorm van een droge brok geschiedenis of cultuur zoals ze al in heel wat andere boeken te lezen valt. Hij maakt er veelal persoonlijke verhalen van en verweeft de culturele, historische, folkloristische of artistieke bestaansreden van elk beeld met humor, filosofische bedenkingen, kritische noten over de mensheid, bespiegelingen omtrent taal, poëzie van dichters uit de streek. Zijn zoon Stijn tekent voor de originele kleurenfoto's.
Beelden in het Pajottenland (21x22,5 cm, 216 blz.) wordt voorgesteld ter gelegenheid van de Pajotternijen, op 8 mei om 10.30 uur in het Baljuwhuis.
Wil je erbij zijn, mail dan naar de uitgeverij (lut.desmet@dedraak.org) met hoeveel personen je komt. Het boek is er (ook de rest van de dag) te koop voor 16,95 euro i.p.v. 18,95 euro.
Categorie:Jan Heyvaert Tags:Beelden in Pajottenland, Jan Heyvaert, Stijn Heyvaert, Uitgeverij De Draak
25-02-2011
Filmmoment
Uitreiking van de Bronzen Urbanus en de voorstelling van de dorpsdichter(es) 2011.
De cultuurraad van Galmaarden wil nog meer initiatieven om de gemeente te laten uitgroeien tot een poëziedorp.
De cultuurraad starten met een werkgroep die moet bekijken hoe de gedichten van de vijf dorpsdichters een stek kunnen krijgen op verschillende plaatsen in de gemeente. Een paar maanden geleden werd van elke dorpsdichter al een gedicht geplaatst langs de tuinmuur van Het Baljuwhuis. Maar voorzitter Elie Herregodts van de cultuurraad wil poëzie nog meer promoten.
'De gedichten in de tuin van het Baljuwhuis krijgen goede kritiek', zegt Elie Herregodts. 'Gedichten moeten ook kunnen op andere locaties, zoals het stationsplein of het dorpsplein in deelgemeenten.'Jan Heyvaert, dorpsdichter van 2009 en ondervoorzitter van de cultuurraad, ziet ook mogelijkheden langs wandelwegen zoals de Andries Dhoevewandeling en de Walgraevewandeling.
Een snotneus (Marleen) tussen haar vier grote broers(vlnr: Albert Schrever, Albert Bourgoignie, Rik Wouters en Jan Heyvaert).
.
Categorie:Marleen De Smet Tags:Galmaardse dichterscollectief
31-01-2011
De Pauwelviering
De Pauwelviering 2011 - Nico Vander Putten
Categorie:Marleen De Smet
30-01-2011
Galmaarden zoekt naar een vijfde dorpsdichter
Galmaarden zoekt naar een vijfde dorpsdichter
De gemeente Galmaarden was voor de vijfde keer op zoek naar een dorpsdichter. De gemeente begon in 2006 met de zoektocht naar een dichter die een heel jaar lang de gebeurtenissen van de gemeente in poëzieverzen wilde verwoorden. De dichter zou de opvolger worden van Roland Bourgoignie, Albert Schrever, Jan Heyvaert en Rik Wouters. Volgens de cultuurraad van Galmaarden zou een vrouwelijke dorpsdichter, dit jaar meer dan welkom zijn. Ook mensen van buiten de gemeente Galmaarden mochten gedichten insturen. Wie wilde meedingen voor de titel van dorpsdichter moest vóór 10 januari een gedicht van maximum 25 verzen schrijven, over het thema de Markrivier.
En plots, nadat ik alle hoop had opgegeven, ontving ik een telefoontje van Jan Heyvaert (dorpsdichter 2009) met de vraag of ik de titel van dorpsdichter(es) wilde aanvaarden. Omdat ik door het dolle heen was maar het enthousiasme wilde onderdrukken, hield ik de adem in waardoor het gesprek als volgt verliep: Euh... ooooh dat is leuk nieuws. Nee toch? Tochwel? (Zucht, zoniet viel ik ter plaatste neer.) Natuurlijk, aanvaard ik dat. Met genoegen!" Meteen sprong ik van het ene wolkje op het andere wolkje en dat moet Jan hebben geweten.
Tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking van de Bronzen Urbanus, dat plaatsvond op 25 januari 2011, stelde Rik Wouters (dorpsdichter 2010) me voor als de nieuwe dorpsdichter(es) 2011.
Het prijsbeestje.
Categorie:Marleen De Smet Tags:De Mark, Galmaarden, Marleen De Smet
Galmaardse dorpsdichters hangen permanent aan de Baljuwmuur
De gedichten van dorpsdichters Roland Bourgoignie (2007) en Albert Schrever (2008).
De gemeente Galmaarden in samenwerking met de cultuurraad plaatste in januari 2011drie gedichten in de tuin van het Baljuwhuis. Volgens Elie Herregodts, voorzitter van de Cultuurraad, was het een speciaal moment voor de gemeente. Het was Jan Heyvaert die meer dan vijf jaar geleden het idee naar voren bracht om opnieuw een dorpsdichter te kiezen. Nadien kwam de vraag van de Cultuurraad om ook iets te doen met deze gedichten, sprak Elie Herregodts.
Daarom werd zopas één gedicht van elke dorpsdichter Roland Bourgoignie, Albert Schrever en Jan Heyvaert op de tuinmuur van het Baljuwhuis geplaatst. Het is de bedoeling dat deze gedichten daar blijven hangen en er elk jaar een nieuw gedicht van een nieuwe dorpsdichter bij geplaatst wordt. Zo kunnen de bezoekers genieten van de gedichten en het is de bedoeling dat op termijn ook op andere plaatsen in Galmaarden gedichten gaan geplaatst worden, aldus nog Elie Herregodts.