Haar poëzie is transreëel, onthullend en bevrijdend, zonder de geheimenisvolle veelzijdigheid van de menselijke existentie te verraden. (Marc Eyskens)
Door middel van taal schept zij een eigen universum, waarin je bijna moeiteloos kunt doordringen tot onbekende gebieden, die verrassen. Haar poëzie is zo rijk aan beelden en vergelijkingen dat je spontaan bij de gedachte komt dat de dichter een picturale geest heeft.
(Thierry Deleu)
Poëzie heeft een missie
Ben ik nu een dichter of blijf ik eeuwig debuteren? Dat was de hamvraag bij mijn aanstelling als eerste vrouwelijke dorpsdichter in de gemeente Galmaarden.
Zeg nu zelf, ben je een dichter omdat je publiceert of omdat een eigen -aldus beperkt- publiek je onder zijn favorieten rangschikt? Het begrip dichter is voor meerdere duidingen vatbaar, maar het blijft vaag. Nochtans, hoe dichter een debutant bij het dichterschap komt, hoe meer het debuut naar de achtergrond verdwijnt, met andere woorden: ik bevind me op een kantelmoment en dank Galmaarden voor de erkenning.
Op 22 januari 2011 proclameerde ik tijdens de officiële aanstelling voor een periode van een jaar mijn winnende gedicht over de Galmaardse beek De Mark. Terzelfder tijd drukte ik de hoop uit om er, zoals de vorige vier dorpsdichters, in te slagen Galmaarden op de poëtische kaart te plaatsen en zodoende poëzie nog dichter naar Galmaarden te brengen, want wat het dorp doet met de dichter, doet de dichter met het dorp.
Enerzijds is er de voorwaarde om minstens vier gedichten te schrijven waarvan een of meer in opdracht. Het inbedden van gebeurtenissen en onderwerpen op een objectieve en niet-beledigende manier slaat bruggen tussen het bestuur en de inwoners. Dat neemt niet weg dat meningen soms haaks staan. Poëzie staat daarbuiten maar kan perfect weerspiegelen wat beweegt onder de oppervlakte.
Anderzijds is schrijven in opdracht niet voor de hand liggend. Als de muze op bezoek komt schrijf ik in alle rust en naar hartenlust tot een gedicht af is. Soms vergt het een paar dagen om met enige afstand correcties aan te brengen. Word ik beperkt in tijd om een opdracht te vervullen, dan pleeg ik roofbouw op mezelf omdat ik tot het uiterste ga. En toch, hoe hard ik mij voorheen tegen de kwelling van gelegenheidsgedichten kantte, des te meer engageer ik me nu voor enkele gedichten op bestelling.
Naar mijn oordeel is dorpsdichten deels een nostalgische job omdat een dichter neigt te zoeken naar het gemis. Geschiedenis weetjewel en het bewieroken van wat vroeger beter was. Wil ik daaraan glans geven, is het aanbevolen de onderlagen van de gemeente te kennen door te grasduinen in het verleden, te slenteren door de straten, stil te staan bij het erfgoed of voeling te krijgen met de natuur. Van nog groter belang is het luisteren naar de woeligheden, naar de basale gevoelens onder de dorpelingen en ingaan op de actualiteit. Uiteraard moet ik hierbij in staat zijn mijn persoonlijke emoties te ontstijgen en recht te veren bij blijde of droevige aangelegenheden die een breed publiek aanspreken.
Door de landelijkheid van het Pajottenland kan dat geen probleem opleveren want Galmaarden met de deelgemeenten Tollembeek en Vollezele vormen een vanzelfsprekende voedingsbodem.Wat betreft mijn schrijfstijl dien ik het accent te verplaatsen. Ik hecht er vooral belang aan om bij het dichten net niet te benoemen wat ik zeggen wil. Als dat wel het geval zou zijn, zou ik de diepgang ontkrachten en de nieuwsgierigheid van de lezer verstoren. Als dorpsdichter wil ik toegankelijke, trefzekere, confronterende of aangrijpende poëzie brengen die tegelijkertijd met een ondiepe gelaagdheid meerduidig is waardoor de lezer met weinig moeite veel plezier beleeft aan wat hij in zich opneemt.
Nu al stelt Galmaarden permanent en na afloop van de dorpsdichtersperiode één gedicht van elke dichter tentoon op een openbare plaats. Mogelijk zullen in de toekomst nieuwe initiatieven langzaam vorm krijgen. Dat uithangbord geeft allure en siert Galmaarden. Het zou trouwens de kers op de taart zijn als de Galmaardenaren en talrijke buitengrenzenaren, met gedichten als merkwaardig communicatiemiddel, de impact van poëzie kunnen ontdekken in een tijdperk waar snelheid, oppervlakkigheid en vluchtigheid zegevieren.
De radertjes draaien bij de vraag wat de missie is van én wat het mooie is aan het dorpsdichterschap. Het is een ontdekkingsreis in eigen streek zonder incheckbalie.
Marleen De Smet
Tags:Marleen De Smet, dorpsdichter, Galmaarden, poezie heeft een missie
Annie M.G. Schmidt - De dichter
Categorie:Marleen De Smet
27-04-2012
Galmaardse dorpsdichters
Galmaardse dorpsdichters
Op zondag 29 april wordt in de tuin van het Baljuwhuis, een
gedicht van Marleen De Smet, de dorpsdichter van 2011, plechtig onthuld. Sinds
enkele jaren worden van alle dorpsdichters van Galmaarden één gedicht
vereeuwigd op de geklasseerde tuinmuur van het Baljuwhuis. Op zondag om 13.30
uur is het de beurt aan Marleen De Smet, de dorpsdichter van vorig jaar, om
haar gedicht in aanwezigheid van tal van bezoekers, te onthullen.
Aansluitend zal op de binnenkoer van het Baljuwhuis het gedicht
dat Karel De Pelsemaeker de huidige dorpsdichter van de gemeente Galmaarden,
geschreven heeft ter gelegenheid van de Pajotternijen, toegelicht worden
Categorie:Marleen De Smet Tags:Dorpsdichteres Marleen De Smet, Galmaarden
23-02-2012
Urbanus zelf: 'tijd voor poëzie!' (16 december 2011)
Categorie:Marleen De Smet
09-02-2012
Vader
levensmoe
of hij zich
nog herinneren kon
hoe de
dagen lagen
onder
spreidlicht
in beenhoog
graangewas
hij recht
zijn hoofd krom
door de
jaren gebogen
zijn pet te
groot
zijn rede
te klein
hij zegt
niets
doet hij
altijd als stilte spreekt
maar staart
verdwaald
en ik hoor
hoe bitter uit zijn mond
het
verleden breekt
met
scherven scherp als glas
krast hij
in het tafelblad:
mos tuint
niet tussen gras
ik zeg niets
doe ik altijd als stilte spreekt
Marleen De Smet
Categorie:Marleen De Smet
22-01-2012
Jan Heyvaert krijgt Bronzen Urbanus
Jan Heyvaert krijgt Bronzen Urbanus
Marleen De Smet geeft fakkel dorpsdichter door aan Karel De Pelsemaeker
(foto: Luc Schoonjans)
GALMAARDEN - Zaterdagavond kreeg Jan Heyvaert de Bronzen Urbanus uit handen van de echte Urbanus. Hiermee won hij de cultuurprijs van de gemeente Galmaarden. De laureaat werd geprezen omwille van zijn veelzijdigheid.
Het was Elie Herregodts die Jan Heyvaert had voorgedragen. De voorzitter van de cultuurraad moest dan ook komen uitleggen waarom hij hem gekozen had. 'Jan is schrijver, vertaler, keramist, zanger en muzikant', zei de voorzitter van de cultuurraad. 'Daarnaast is hij de bezieler van uitgeverij De Draak. Ik heb hem vooral genomineerd voor het boek Beelden in het Pajottenland dat hij dit jaar schreef. Onze kleinkinderen zullen eruit putten om te illustreren hoe rijk onze streek is.'
De andere genomineerden was een koppel. Bruno De Jonghe en zijn echtgenote Evelyne Bohen werden voorgedragen door het Davidsfonds en toneelvereniging Wilskracht en Vreugd. Names hen nam William Cools de verdediging op van het koppel. 'Zij haalden het Oratorium Messiah van Händel naar Tollembeek. Daarvoor moet je anders naar de grootstad. Daarnaast zijn beiden ook professioneel bezig met klassieke muziek en alles wat daarrond hangt. Ik ben fier dat zulke mensen in Galmaarden wonen', zei de voormalige schooldirecteur.
De stemgerechtigde leden van de cultuurraad hadden er geen oren naar en kozen voor Jan Heyvaert. Urbanus was zelf aanwezig om het beeldje te overhandigen aan de laureaat en deed dat natuurlijk niet zonder alles te overgieten met een humoristisch sausje.
Het avondvullende programma werd opgeluisterd door de jonge folkgroep Surpluz. Marleen De Smet nam dan weer afscheid als dorpsdichter met een prachtig gedicht over Galmaarden. Zij gaf de fakkel door aan haar opvolger Karel De Pelsemaeker die zijn ingestuurd gedicht mocht voorlezen.
Categorie:Jan Heyvaert Tags:Jan Heyvaert, Bronzen Urbanus
02-12-2011
Woordkunstenaars gezocht (Streekkrant 1 december 2011)
Categorie:Marleen De Smet
11-11-2011
Pauwelviering 2011
Categorie:Marleen De Smet
15-10-2011
Marleen op Meander
Drie gedichten van Marleen op Meander (literaire e-zine)
Categorie:Marleen De Smet Tags:Meander literaire e-zine, Marleen De Smet
14-10-2011
Marleen De Smet en Willie Verhegghe in 'Dichter bij mijn stad'
Categorie:Marleen De Smet Tags:Marleen De Smet, Willie Verhegghe, dorpsdichter Galmaarden, Dichter bij mijn stad
13-10-2011
Albert Schrever ontving het 'Eremerk Graaf Boudewijn'
Op zondag 9 oktober 2011 ontving Albert Schrever het Eremerk Graaf Boudewijn uitgereikt aan Albert Schrever.
Categorie:Marleen De Smet Tags:Albert Schrever, Eremerk Graaf Boudewijn
07-10-2011
3 Galmaardse gedichten gepubliceerd in de dichtbundel 'Dichter bij mijn stad'.
Dichter bij mijn stad
Stadsdichters bijeengebracht door Gerard Beense
van stadsdichters en junior stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen, ter gelegenheid van de 7e Nationale Stadsdichterschap in Lelystad 2011.
Drie van mijn Galmaardse dorpsgedichten werden opgenomen:
1. De Mark bij de Galmaardse beek de Mark
2. Nectar en ambrozijn
3. Onze Pauwel.
ISBN 978-94-90834-15-9
NUR 306
Categorie:Marleen De Smet Tags:Marleen De Smet, Dichter bij mijn stad, stadsdichters, Gerard Beense
02-10-2011
Schering en Inslag
Categorie:Marleen De Smet
01-10-2011
Poëzie en kunst te Galmaarden
Poëzie en Kunst
In het Baljuwhuis van Galmaarden vond op zaterdag 1 oktober2011de opening plaats van de tentoonstelling Poëzie en Kunst.
De tweeledige tentoonstelling was een initiatief van Curieus Galmaarden.
Plaatselijke kunstenaars stelden hun schilderijen tentoon. Voor deze gelegenheid droegen Jan Heyvaert, Marleen De Smet en -raar maar waar- Marleen Smet eigen gedichten voor.
Jan Heyvaert
Hoe kunnen 2 kunstuitingen als beeldende kunst en poëzie elkaar vinden?
Er wordt aardig wat kunst beoefend, en ongetwijfeld om meerdere redenen.
Dichters beschrijven in alle toonaarden het leven. Kunstenaars doen dat ook. Met verve trekken ze de lijnen van hun filosofie of kneden ze de klei met de kracht die voor handen ligt tot een boodschap uitbreekt.
Schilderijen en beelden werken therapeutisch en wachten om te worden gezien. Bij dichters is dat niet anders. Zij wachten om te worden gelezen.
Beide disciplines kanaliseren indrukken en gedachten: een kleur krijgt klank, een klank creëert een woord. Een woord ontspringt uit een beeld, een beeld krijgt vorm. Een vorm wordt een waarneming, een waarneming wordt woord, een woord krijgt betekenis en die betekenis wordt weer beeld ik kan zo uren doorgaan Kortom: woord en beeld zijn soms onafscheidelijk en vormen meermaals een coalitie.
Categorie:Marleen De Smet Tags:Poëzie en Kunst te Galmaarden 2011, Curieus
18-06-2011
Zwarte schat & Met de dood bedreigd
Categorie:Marleen De Smet Tags:Mijnwerker, mijnwerkerslamp, Zwarte schat, Met de dood bedreigd, Charles De Clercq, Marleen De Smet
17-06-2011
Marleen De Smet - vijfde Galmaardse dorpsdichter - anno 2011
Vijfde dorpsdichter - anno 2011
Wie: Marleen De Smet
Geboren:Brakel, 12 oktober 1959
Wonende:Geraardsbergen
Vooruit vertel
Vanuit moeders schoot kroop Marleen De Smet over het Brakelse grondgebied naar de wijde velden van Lierde. Daar liep ze school, onthoofdde ze poppen, plaagde ze broer en hond en huppelde ze onbezonnen en zorgeloos doorheen de seizoenen. Later zou blijken dat details en gewaarwordingen haar niet ontgingen.
Studies en verder
Na de lagere en middelbare klassen hield Marleen het voor bekeken. De keuze tussen een vaste baan of de studierichting boekhouding werd snel gemaakt. In 1980 schoot ze wortel in Geraardsbergen.
En het schrijven?
Als kleindochter van wijlen Charles De Clercq (de in de Brakelse omgeving bekende volksschrijver, roepnaam Laerkieze Charles), kwam Marleen vroeg in aanraking met poëzie en ruilde ze op haar veertiende het springtouw en de onthoofde poppen in voor pen en papier.
Het plaatselijk maandblad 'De Lierdebode' publiceerde gedurende enkele jaren een aantal van haar gedichten. Met de tekst "Het getal 40" behaalde zij in 1997 de eerste prijs bij een literatuurwedstrijd uitgeschreven door de NMBS. Daarna bleef het jaren stil tot ze in 1992 er weer zin in kreeg.
In juli 2002 publiceerde ze haar eerste dichtbundel'Groeipijnen - van veertien tot eenenveertig'.
Groeien doe je niet zomaar, dat doe je beetje bij beetje en dat doet soms pijn, zegt zij. We leven nu eenmaal in een carrousel van menselijke bezigheden. Dus, vroeg of laat lopen wij tegen die ellendige dwarsbalken. We raken ontmoedigd en worden kwetsbaar. Kortom, ons rustig, ingeblikt leventje lijkt als zeepbellen uit elkaar te spatten. En toch, bij elk onverzoenlijk ogenblik van opstandigheid, angst en verdriet, groei je een beetje. Geen groeien zonder gewaarwordingen in lichaam en geest. Het gaat hier niet zozeer om het ondergaan, maar om het beleven van een proces, een evolutie in het denken en handelen van de mens omringd door de natuur en zijn medemensen.
En zo evolueerde ook de poëzie van Marleen. Wat zij verdringt gaat dringen. Dan zoekt zij haar plaats in het alomvattende land van het woord waar rijmelarij uitgroeide tot intense verwoordingen. Sommige gevoelens en boodschappen zijn nauwelijks bedwingbaar en worden verwoord in een op het eerste zicht onsamenhangend en ondoorgrondelijk maar verzorgde en beeldende woordkeuze.
Met haar debuutbundel loodst ze je graag door een wereld van groeipijnen, waarin verwante zielen zich beslist zullen herkennen.
Haar eerste boek 'De verborgen oorlogsliefde' (gepubliceerd in november 2002- een roman, gebaseerd op waar gebeurde feiten, naar het manuscript van haar grootvader) beschrijft het leven van een arbeidersgezin tijdens de tweede wereldoorlog. Zij heeft het verhaal niet alleen op een fijngevoelige manier herschreven in een meer modernere taal, met respect voor het taaleigen van de personages op het ogenblik dat die zelf aan het woord zijn, maar geeft ook aan het hele werk een poëtische dimensie, wat een veredeling betekent van het werk van Charles De Clercq, de volksverteller. De ruwe kanten, eigen aan het volksverhaal werden gepolijst om tot een harmonisch geheel te komen. De poëtische beschrijvingen die erin voorkomen, vormen een leidraad en een bindmiddel tussen de directe realistische taal van de personages. Het werd een verhaal van angst en miserie, maar ook en vooral een verhaal van geloof, hoop en liefde.
(Ludwig De Temmerman voorzitter Heemkundige kring Triveriusgenootschap
Een tweede en derde dichtbundel Vreemd hoe het gaat, Tussen schaduw en schittering vullen het rijtje aan, zo ook de dichtbundels in beperkte oplage 'Fata Morgana' en 'Brakel en Geraardsbergen gaandeweg'.
Verschillende gedichten werden opgenomen in bloemlezingen, verzamelbundels en diverse magazines. Twee gedichten zijn permanent te lezen in de poëtische steegjesroute van Geraardsbergen. In 2008 werd zij één van de 50 Meesterdichters van de Lage Landen bij de zee.
In 2011 werd Marleen aangesteld als dorpsdichter(es) van Galmaarden.
BIBLIOGRAFIE
Reeds uitgegeven:
Groeipijnen van veertien tot eenenveertig (dichtbundel 2002)
De verborgen oorlogsliefde (historische roman 2002)
Vreemd hoe het gaat (dichtbundel 2005)
Tussen schaduw en schittering (dichtbundel Demer Uitgeverij 2010)
Fata morgana (dichtbundel bij schilderijen van Rudy Baeten 2010 beperkte oplage)
Verzamelbundel Liebe in Flandern und Holland (Nederlands en Duits) samengesteld door Fred Schywek. (World internet books Duisburg am Rein Antwerpen - 2010)
Verzamelbundel Van alles 1+1 (uitgave Demer Uitgeverij 2012)
Digitale verzamelbundel De Vallei V.
Verzamelbundel 'Dichter bij mijn stad" van stadsdichters en junior stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen, ter gelegenheid van de 7e Nationale Stadsdichterschap in Lelystad 2011.
Verzamelbundel tweede jaarboek Dichter, uit de hemel gevallen meteoriet de 50 Meesterdichters van de Lage Landen bij de zee (december 2011).
Verzamelbundel Facebook en andere gedichten (uitgave Demer Uitgeverij - 2012)
Verzamelde gedichten over de schilderijen van Jan Van Riet (uitgave Demer Uitgeverij - 2012)
Inleiding in de dichtbundel Laaiend Licht van de dorpsdichter van Lierde Gaby De Smyter (uitgeverij De Draak 2012)
Verzamelbundel Acht dichteressen uit Nederland en Vlaanderen Perpetuum Mobile (uitgave Demer Uitgeverij - 2012)
Literaire tijdschriften
e-zine Meander (oktober 2005)
Literair tijdschrift Opspraak (uitgave 2008)
De Auteur
Schoon schip
Vanaf 2000 nam zij deel aan:
-5de Jubileumtentoonstelling Parnassos te Lierde in de Kartuizerkerk te Sint-Martens-Lierde (Pinksteren 2000)
-Tentoonstelling Parnassos Lierde te Ronse (2000)
-Causerie met Paul De Wispelaere (Vlaamse romancier, essayist en criticus). Voorlezen uit zijn boeken afgewisseld met eigen poëzie in de Baronie van Boelare te Geraardsbergen (8 november 2000)
-Vertelavond van de Landelijke gilde Gooik in de schuur De Cam (17 maart 2001)
-Streekboekbeurs Stichting Herman De Croo te Brakel (10 november 2002). Voordragen uit eigen werk onder muzikale begeleiding van pianist/componist Christiaan Goetgeluck.
-11-juliviering Halle Halle dicht (dichters verdedigen Vlaanderen in woord en daad)een initiatief van Casita de la soledad-stichting (11 juliviering 2003)
-Vertelavond van de Landelijke gilde Gooik in de schuurDe Cam (8 maart 2003)
-Voorlezen deelnemende gedichten en uit eigen werk tijdens de 11-juliviering te Lierde (2003)
-11-juliviering te Geraardsbergen (2003)
-Kiezen voor kunst initiatief van Curieus - voordragen uit eigen werk op muziek Arjaantheater te Geraardsbergen (februari 2004)
-Tentoonstelling Vrouwen in de kijker initiatief van Curieus in het Koetshuis Sint Adriaansabdij te Geraardsbergen
-Groepstentoonstelling Home Art Kunstenaarsroute initiatief van Curieus (1 2 mei 2004)
-Kasseifeesten te Zegelsem-Brakel. Tentoonstelling Kunst en Koers - initiatief van Curieus (17-18 september 2005)
-Inhuldiging 200ste plunje Manneke Pis (klein Robke)te Geraardsbergen ter ere van kunstschilder Rob Delange voorlezen gelegenheidsgedicht (juli 2005)
-Groeptentoonstelling Home-Art initiatief van Curieus in het Koetsenhuis Abdijsite te Geraardsbergen (29 1 november 2005)
-Expo 60 jaar vrede initiatief van Curieus - voordragen oorlogsgedichten (20 29 mei 2005)
-De magische nachten van Geraardsbergen te Geraardsbergen in Koffie- en Theehuis De Erfzonde (december 2005 januari 2006)
-Kiezen voor Kunst in de Kerk van Paemele te Oudenaarde initiatief van Curieus (2 - 5 juni 2006)
-11 juli viering 2006 n.a.v. feest van de Vlaamse Gemeenschap in gemeentehuis te Brakel i.s.m. Freek De Meester en Skrin Van de Walle (gitaar en saxofoon). Voordragen uit eigen werk.
-Tentoonstelling rond Mijnwerkers uit onze streek - initiatief van de Geschied- en heemkundige kring Triverius (1 december 2006)
Kunst-kersttentoonstelling -initiatief van het Handelscentrumvzw Geraardsbergen (december 2006 - januari 2007)
-De magische nachten van Geraardsbergen te Geraardsbergen in Koffie- en Theehuis De Erfzonde (december 2006 januari 2007)
-Gedichtendag school Cor Mariae voordragen uit eigen werk (januari 2007)
-Gedichtendag te Geraardsbergen in zaal gRood Verzet een initiatief van Curieuze (januari 2007)
-Tentoonstelling Kunst en Koers in het Centrum van de Ronde van Vlaanderen De Flandrien te Oudenaarde initiatief van Curieus voordragen uit eigen werk (9 maart 2007)
-Tentoonstelling over Ronde van Vlaanderenwinnaar Emiel Faingnaert en zijn tijd in de Sint-Martinuskerk (Kartuizerkerk) en de Openbare bibliotheek te Lierde voordragen uit eigen werk (20 maart 2007)
-Musette en Kunst en Koers in het Groot verzet initiatief van Curieus - voordragen uit eigen werk (7 april 2007)
-Gedichten rond Kunst en Koers te Geraardsbergen initiatief van Curieus - in het gRood Verzet (7 april 2007)
-Deelname aan de expo de vrouw bewoord & bezongen in de Nudes Gallery, Ajuinlei 12 Gent (centrum) (van 22 april tot 27 mei 2007)
-Tentoonstelling Yves Poelman en Frank Delbeke voorwoord en voordragen gelegenheidsgedicht (28 april 2007)
-2de Poëzieroute steegjesroute van Geraardsbergen (25 mei 2007)
-Muzikale en poëtische boottocht op de Dender van Geraardsbergen naar Aalst initiatief van Curieus (18 augustus 2007)
-Internationaal draaiorgelfeest Hooghuysfestival te Geraardsbergen (9 september 2007)
-Gedichtendag te Geraardsbergen in zaal gRood Verzet een initiatief van Curieus (januari 2008)
-Lovendegemse kunstenaarsroute LovArte(26 april 2008)
-Burgemeesters tegen alle vormen van geweld. Voordragen gelegenheidsgedicht bij het hand van Rudy Baeten in het stadhuis van Geraardsbergen (23 september 2008)
-Kiezen voor kunst initiatief van Curieus - voordragen uit eigen werk te Goeferdinge (14 november 2008) en te Geraardsbergen (28 november 2008).
-Poëzie te beluisteren via een powerpointpresentatie van Steven De Schuiteneer tijdens de culturele hoogdagen, tentoonstelling Op het Spoor in het station van Zandbergen (september 2008).
-Voordracht gedicht bij overhandiging één van 85 handen tegen iedere vorm van geweld. (Geraardsbergen, november 2008)
-Op 3 december 2008 werd ik één van de 50 Meesterdichters van de Lage Landen bij de zee. (Initiatief van Thierry Deleu, dichter/schrijver).
-Tentoonstelling WielerExpoCultuur op verschillende locaties doorheen Vlaanderen. 25 poëten bij fotocollectie van 61 fotos van bekende wielrenners door Stefaan Vanfleteren (begint in februari 2009 tot eind 2009)
-Op 29 januari 2009 genomineerde bij poëziewedstrijd Symbiose te Dendermonde.
-Gedichtendag te Geraardsbergen in de Oude Hospitaalkerk een initiatief van Curieus (29 januari 2009).
-Literair salon 12b Antwerpen: Poorten van de avondzon - (12 december 2009)
- Gedichtendag te Geraardsbergen Over de grens in het Koetshuis (29 januari 2010). Voordragen uit eigen werk samen met zoon Jason.
-Klein festival van de Europese dichtkunst in de Permekebibliotheek te Antwerpen (18 september 2010). Voordragen uit eigen werk onder begeleiding van zang Sofie Vander Heyden (mezzo-soprane)
-Kunst van eigen bodem - Moeder kind en de dood -(organisatie van Sofie Vander Heyden i.s.m. Curieus) in de Priorij van Hunnegem te Geraardsbergen (29 oktober 2010)
-Gedichtendag Geraardsbergen Nacht in het Koetshuis (januari 2011). Voordragen uit eigen werk begeleid door gitarist Stefan De Smet)
-De drie stadsdichters poëzie uit de Denderstreek Organisatie van Marnixring Ninove Restaurant Kalvaar 27 april 2011)
- Voorleesmoment i.s.m. Martine De Reyst tijdens de grote boekenmarkt aan de Kaaien te Geraardsbergen t.g.v. Vlaanderen Feest 2011 (10 juli
- Voorleesmoment i.s.m. Okra Deftinge uit de Schone uren van Begijntje Symforosa
-Voordragen poëzie en korte inleiding tijdens opening tentoonstelling Poëzie en Kunst in het Baljuwhuis te Galmaarden 1 oktober 2011
-Inleiding bij de voorstelling van de 7deroman van Thierry Deleu Niets is wat het lijkt in de Koksijdse kokpit september 2011.
-Gedichtendag te Geraardsbergen Stroom in het Koetshuis (27 januari 2012).
-Voorleesmoment tijdens poëziepodium het Nationaal kunstenproject Met vlerkdunne armen beroer ik de taal van het landschap in Taverne De Kleine Notelaar, Vlassenbroek te Baasrode/Dendermonde (28 januari 2011).
-Voorleesmoment tijdens in het Baljuwhuis van Galmaarden bij opening tentoonstelling Poëzie en Kunst (1 oktober 2011)
-Voorleesmoment tijdens voorstelling en uit de dichtbundel Laaiend Licht van Gaby Desmyter in zaal De Lier (20 april 2012)
-Permanente plaatsing van het Galmaards dorpsgedicht Schering en inslag aan de tuinmuur van het Baljuwhuis (29 april 2012)
-Home Art in Concert Voordracht onder begeleiding van klassieke zang met Sofie Vander Heyden) Arjaantheater te Geraardsbergen - 13 mei 2012
-Gedicht bij schilderij tijdens tentoonstelling die kadert in het project Notelaarse Kunst- en Poëziedagen. Doorlopend tentoonstelling in de kleine notelaar tijdens de maanden juni/juli/augustus/september 2012Vlassenbroek 222, 9200 Dendermonde/Baasrode.
-Vlaanderen feest! 2012, Speakers corner aan de Dender (georganiseerd door Martine De Reyst op 8 juli 2012)
-Voordracht Vlassenbroek (29 september 2012)
-Opening biZARroute te Geraardsbergen (6 gedichten permanent te lezen), 30 september 2012)
-Gedichtendag 2013 thema muziek (donderdag 31 januari 2013). Luscomar (Sofie Vander Heyden (zang) Luc Haelterman (muziek) Marleen De Smet (voordracht) met het programma wat zingt, klinkt. Koetsenhuis te Geraardsbergen.
Een gedicht
oh moeder
mijn moeder, jouw handen, moeder
hebben me parmantig
onder hoogzwanger gewelf
in vruchtwater gedragen
oh mijn god, mijn moeder
haar hart
wiegde melodietjes terwijl ik
ritmisch tegen gezwollen borsten
op gebaarde schoot deinde
jouw woorden, mijn moeder
vertelden dat je weinig wist
maar wat je sprak was gerijpt, zo wijs
oh god, mijn moeder
haar armen
zemen mijn tranen
die zij kneedt
tot kleurige regenbogen
tot wie ik ben
jouw volharding, mijn moeder
onvermoeid moeder te zijn
druipt ongezien verdriet
waar niemand het ziet
oh God, mijn moeder
als ik bij jou ben
vloeit jouw bloed
in stroom door mijn nerven
de navelstreng nooit doorgeknipt
wie is het kind van wie
oh God, mijn moeder en ik
(uit de dichtbundel Groeipijnen tussen veertien en eenenveertig)
Categorie:Marleen De Smet Tags:Marleen De Smet, Galmaardse dorpsdichter 2011
10-06-2011
Rik Wouters - vierde dorpsdichter Galmaarden 2010 - Deel 1
Vierde dorpsdichter Galmaarden - anno 2010
Wie: Rik Wouters
Geboren:Halle, 2 april 1956
Wonende:Halle
Vooruit vertel
Rik Wouters is Vlaams dichter, prozaschrijver en literair criticus, plastisch kunstenaar en geschiedkundige.
Studies en verder
Hij behaalde het diploma van regent Nederlands-Engels-geschiedenis. Hij werkte 25 jaar bij de federale overheid.
En het schrijven?
Rik Wouters is een buitenschools dichter die in het literaire dichterswereldje rondgekeken, ondergaan en ervaren heeft. Zijn poëzie is dan ook een synthese van de vooroorlogse traditionele dichters die W.O. II overleefden, de Vijftigers en Vijfenvijftigers en hun existentialisme en gecondenseerde taal, de derde experimentele generatie en haar maniëristische, bijna barokke taalgebruik, de Nieuw-realisten en hun verstaanbaarheid, de harde kern van de Nieuw-realisten en hun engagement en de Neo-romantici en hun vlucht uit of misschien zelfs in een andere werkelijkheid. Slechts van het Post-modernisme en Neo-symbolisme heeft hij niets overgenomen.
Zijn themata komen uit de maatschappij waarin hij met beide voeten staat en die tot de tegenstelling tussen liefde en haat, dé 2 elementen die leven determineren, kunnen herleid worden. Vaak wordt de link met de poëzie gelegd zodat vele gedichten niets anders dan de dichterlijke verwoording van zijn ars poetica zijn.
Zijn themata worden meestal verdicht in het kader van zijn leefomgeving: Halle en Catalonië. Halle waarmee hij een liefde-haatverhouding heeft, staat symbool voor verloedering, egoïsme, gebrek aan contact en lawaai. Catalonië, door de dichter Catalunya genoemd, biedt rust en stilte, soms zelfs bijna stilstand.
Geregeld komt zijn Vlaamsgezindheid of flamingantisme dat niets met extreem-rechts en fascisme te maken heeft en niet verwonderlijk is voor een taalgrensbewoner, naar boven. Hij noemt zichzelf en wordt door kennissen in Catalunya ook catalanista of catalanist, het Catalaanse equivalent van een flamingant. Hieruit blijkt zijn liefde voor Catalonië en voor de strijd die die streek gedurende eeuwen tegen het Castiliaans-Spaanse imperialisme gevoerd heeft en nog voert.
De laatste jaren lijkt zijn poëzie zachter, Catalaanser dus, te zijn geworden. Toch komen lange gedichten over Barcelona waarin hij duidelijk zijn weerzin voor het Spaanse centralisme en imperialisme, het franquisme en de extreem-rechtse Partido Popular verwoordt, ongemeen hard over.
Het woord hertalen en Tien jaargetijdengedichten en Wat stilte genoemd wordt en Cataloniëgedichten [dubbeldichtbundel], Casita de la soledad-stichting, Ruisbroek, 1996 (kaftontwerp: Rik Wouters).
Steeds heimwee en stilten vol hedonisme en Bij doeken van René Devedeleer, Casita de la soledad-stichting, Ruisbroek, 1997 (brochure).
Een tweekoppig wezen ben ik; verschenen in: Wanders, Andreas en Wouters, Rik. Het verboden evangelie van de dichter, samen met een essay over de poëzie van Rik Wouters, Casita de la soledad-stichting, Ruisbroek, 1999.
Xamego en Klaagliederen van een Catalaanse Brabander, Casita de la soledad-stichting, Ruisbroek en Upsilon, Halle, 1999 (kaftontwerp: Rik Wouters).
Gebruik maken van woorden en ongedateerde brieven en Is dit de stad van komen en blijven?, Casita de la soledad-stichting, Ruisbroek, 2000.
Poëzie en proza
Elke klank heeft zich tot een drein verlangzaamd en Herinneringen aan ooit en nog, Casita de la soledad-stichting, Ruisbroek, 1998 (kaftontwerp: Hans Claus).
Zeg niet en dat democratie voorgoed dood is, Xarnego, Halle, 2003 (kaftontwerp: Rik Wouters).
Literaire essays
De niet-conforme conformist en een monografie over de Halse dichter Ghislain Laureys; verschenen in: Ghislain Laureys en Rik Wouters. De lokstem van het leven / De niet-conforme conformist, Casita de la soledad-stichting, Ruisbroek en Upsilon, Halle, 1995.
De doorlichter van woorden die anders betekenen en Bedenkingen bij hedendaagse poëzie van Hallenaars uit de periode (1992-1997), Casita de la soledad-stichting, Ruisbroek, 1997.
Schaamteloos en puur als ik ben en Over de dichtbundel "Jagen" van Nicole Van Overstraeten, Casita de la soledad-stichting, Ruisbroek, 1997.
Woord én daad van Guy van Hoof en Zijn apocriefe evangelie, Upsilon, Halle, 2005.
Andere literaire publicaties
samensteller van: Ghislain Laureys, De lokstem van het leven en Een bloemlezing; verschenen in: Ghislain Laureys en Rik Wouters. De lokstem van het leven / De niet-conforme conformist, Casita de la soledad-stichting, Ruisbroek en Upsilon, Halle, 1995 (poëzie en essay).
samensteller van: DDAA. 2000 babelutten en mastellen , Upsilon, Halle, 2000 (poëzie).
samensteller van: DDAA. Ghislain Laureys 60, Kofschip-Kring, Zellik, 1984 (essays en poëzie).
Literaire publicaties in literaire tijdschriften en bloemlezingen
Poëzie in literaire tijdschriften
Actietribune, Appel, Art04, Bocari, Brutaal, Casita de la soledad-stichting, Creare, De Koofschep, De Wulpse Wesp, Dietsche Warande & Belfort, Duizend Dromen, Eigen, Gierik / Nieuw Vlaams Tijdschrift, Gist (Nederland), Het Prieeltje, Het Verboden Evangelie van de Dichter, Initiatief, Kiezel, Litera, Paraula, Plinius, Portulaan, Tijd Schrift (Nederland), 't Kofschip, Verba, Vlaanderen, Weirdo's en Yang.
Literaire artikels en kritiek in literaire tijdschriften
Het Verboden Evangelie van de Dichter, Iambe (Nederland), Kiezel, Litera, Paraula, 't Kofschip, Vernieuwd Actietribune en Zefier.
Reisoogst (samenstellers: Ton Luiting en Gie Luiten), Kofschip-Kring, Zellik en Hilversum, 1980.
Spectraal-kunst-poëzieboek (samenstellers: Lisette en Marcel De Backer), Spectraal, Gent, 1981.
Verloren paradijs (samenstellers: Ton Luiting en André Polfliet), Kofschip-Kring, Zellik en Hilversum, 1981.
Denken(d) aan Vlaanderen, (samensteller: Ton Luiting), Kofschip-Kring, Zellik en Hilversum, 1982.
Eigen-liefde, Verzenboek over de liefde (samensteller: Thierry Deleu), Uitgeverij Het Schaap, Harelbeke, 1982.
Met vriendelijke groet, Iambe, Molenhoek, 1982.
Vlaamse dichters over Leningrad (samenstellers: Clara Haesaert en Daniël Van Ryssel), Yang, Gent, 1982.
Een cel is maar twee meter lang, Thematische verzenbundel over gevangenschap en vrijheidsberoving (samenstellers: Ton Luiting en Albert Middendorp), Kofschip-Kring, Zellik en Hilversum, 1983.
Aalterse nacht van de poëzie 1984, A. Vermeylenkring, Aalter, 1984.
Verzeild, Bloemlezing uitgegeven ter gelegenheid van de derde Poëtische Nachtwake Beringen 1984 (samensteller: Gie Luiten), Uitgeverij Litera, Leopolodsburg, 1984.
Tweede Aalsterse nacht van de poëzie, Vermeylenkring, Aalter, 1985.
Met vriendelijke groet 3, Iambe, Molenhoek, 1985.
De Nieuwe Tachtigers, (ik ben gevangen in de korst van ellende) (inleidende teksten en samensteller: Hubert Van Eygen), literair tijdschrift Initiatief en Uitgeverij Clumsy, Lier.
Met vriendelijke groet 4, Iambe, Molenhoek, 1986.
Parkpoëzie, Liedekerke, 1992.
Met gemengde gevoelens 6, Poëzievriendenkring 't Kandelaartje Hasselt, Hasselt, 1997.
Spijt, 13de Poëzieprijs van de Stad Tongeren 1997, Stad Tongeren, Tongeren, 1997.
Stilte, Thematische verzenbundel Jeanne Vande Putteprijs 1997, (samenstellers: Edith Oeyen en Ugo Verbeke), geen gegevens vermeld, 1997.
Literaire kalender 1999, met de beste gedichten uit de Gouden Gids, Uitgeverij Manteua en Standaard Uitgeverij, Antwerpen, 1998
Poëzie en muziek, uit Halle, Mouvaux, Werl en Leopoldsburg, Stad Halle, Halle, 1998.
Jan Matthijs Winterprijs, Genk 1998-1999, Cultureel Centrum Genk, Genk, 1999.
Met niet minder dan zoveel woorden, Modus Vivendi, Antwerpen, 1999.
Ook wij waren winnaars, Sportgedichten uit Nederland en Vlaanderen, De Geus, Breda en Poëziecentrum, Gent, 2005.
Een plaats onder de maan, Bloemlezing ter gelegenheid van vijfendertig jaar Café Den Hopsack - Antwerpen Modus Vivendi vzw,, Vriendenkring Houtland, Torhout en literair café Den Hopsack, Antwerpen, 2007.
periodieken: Alibi, Ars Toeristica, Gazet van Halle, Hallensia, Samen en Zennegroen.
boek: Het heeft geen naam!
Literaire artikels en kritiek
Hallensia en Zuidwest-info.
Literaire carrière
Prijzen
Erediploma Spectraal van Poëzieprijs Spectraal, Gent, 1980 met het gedicht ""De Hoop"".
Eerste Onderscheiding van Poëzieprijs Kulturele Raad Halle, 1984 met de gedichten "meter,", "Grootmoeder" en "slechts je stem is eeuwige echo eentonig". De prijs zelf werd wegens inflatie in de kulturele wereld niet toegekend.
Eerste-Litera-onderscheiding van Poëzieprijs Stad Beringen, 1984 met het gedicht "meter,".
Eerste Prijs van Poëzieprijs Stad Tongeren, 1997 met het gedicht "De vader".
Tweede Prijs van Poëziewedstrijd Stad Halle,2003 met de cyclus "Stilte spreekt sluimerend" die de gedichten "gebakken aarde", rijpende mestvaalten" en "vreemdelingen vinden" bevat.
Hij was of is hoofdredacteur en/of redactiesecretaris en/of gewoon redactielid van Vernieuwd Actietribune (1980), t Kofschip (1981-1985), Zefier (1985-1987), Kiezel (1991-1994), Casita de la soledad (1995), Het verboden evangelie van de dichter (2000) en Paraula (vanaf 2005).
Hij publiceerde gedichten in literaire bloemlezingen in Vlaanderen en Nederland, onder meer in "Ook wij zijn winnaars" (2005). Hij publiceerde gedichten op affiches, almanak, L.P. en prentkaarten in Vlaanderen.
Hij publiceerde literaire kritieken en recensies in de literaire tijdschriften Casita de la soledad, Het verboden evangelie van de dichter, Kiezel, Litera, Paraula, t Kofschip, Vernieuwd Actietribune en Zefier in Vlaanderen en Iambe en "Meander Klassiekers" in Nederland.
Poëzie en literaire recensies en kritieken verschenen ook in niet-literaire publicaties in Vlaanderen.
Optredens
Hij las uit zijn poëzie voor in Beringen, Dilbeek, Ekeren, Hombeek (Mechelen), Kuurne, Lembeek, Schriek, Sint-Pieters-Leeuw, Tongeren en Torhout en diverse malen in Aalter, Antwerpen, Brussel, Galmaarden, Gent, Halle, Liedekerke en Strombeek in Vlaanderen en Lelystad in Nederland. Anderen lazen uit zijn poëzie voor in Blankenberge en diverse malen in Halle en op radio- en tv-stations. Hij praatte verscheidene keren over zijn en andere poëzie in Antwerpen en Halle. Hij las in Halle verscheidene keren voor uit de poëzie van andere dichters.
Hij had in de tachtiger jaren van vorige eeuw een literair programma op de Halse "Radio Victoria": Ik heb geen geld om een eiland te kopen. Hij organiseerde in Halle tal van activiteiten rond poëzie en andere literatuur en haalde Vlaamse en Nederlandse letterkundigen naar Halle.
Voordrachten
Hij geeft voordrachten over de poëzie van Guy van Hoof, zijn eigen poëzie, poëzie in het algemeen en literaire tijdschriften.
Allerlei
Hij was de initiatiefnemer van de poëzieprijs van "Halle 2000" die later de tweejaarlijkse "Poëzieprijs van de Stad Halle" werd. Hij is de verantwoordelijke voor "Halle in de literatuur door Rik Wouters" (http://blog.seniorennet.be/halle_literatuur_door_rik_wouters) waarin een poging wordt ondernomen om te archiveren, te verklaren en te interpreteren met een bijzondere aandacht voor de poëzie en "Recht van spreken van Rik Wouters" waarin zijn literatuur centraal staat.
Critici over Wouters poëzie
In 1984 noemde Frits Crombez (zie bibliografie) hem de ik-dichter van de werkelijkheid die echter niet zo opdringerig is, dat ons lezers geen eigen interpretatie meer wordt gelaten Hij accentueerde vooral de meerduidigheid van de dichter.
In 1986 bracht Hubert Van Van Eygen (zie bibliografie) de dichter onder bij de Nieuwe Tachtigers. Zijn poëzie is immers "de vermenging van alle poëtische verworvenheden van de laatste 30 jaar. Velen ( ) combineren het taalgerichte dichten van de experimentelen met de onderwerpen die door onder meer het neo-realisme en de neo-romantiek ingang hebben gevonden in onze poëzie. ( ) De gedichten staan niet meer los van de omgeving waarin ze ontstaan, maar rapporteren erover, spelen erop in en trachten een oplossing (?) te bieden voor de erbarmelijke toestand van onze maatschappij."
In 1999 schreef Andreas Wanders (zie bibliografie) dat Wouters als poëet beperkt is. Het valt niet te loochenen dat Wouters steeds en alleen maar over zichzelf in de meest brede zin van het woord schrijft. Door deze beperking heeft hij een bewuste keuze gemaakt. Hij wil zíjn werkelijkheid in woorden vatten. Wanders heeft Wouters ( ) een 'veelkoppig' wezen genoemd. Een complex wezen dat steeds en rechtuit en onverbloemd zijn mening verkondigd heeft en verkondigen zal. Wouters maakt het zijn omgeving niet moeilijk. Het is wel zo dat wie niet voor hem is, slechts tegen hem kan zijn. Om voor hem te zijn, moet men alleen maar zeggen wat men meent, niet meeheulen met de zwijgende meerderheid en zich niet, nooit bezondigen aan achterklap.
In 2002 stelde Guy van Hoof (zie bibliografie) dat er een samenhang is tussen al wat hij schrijft, dus poëzie, proza, essays en kritieken. Dat betekent dat een bundel moet gelezen worden in relatie met andere uitgaven. Wouters stelt zich niet tevreden met af en toe een vluchtig succesje, nee, hij bouwt een oeuvre uit dat boeiend is om mee te beleven. De lezer dient zich open te stellen om zijn zoektocht in de vorm van gedrukte woorden te volgen.
Andere
Plastisch kunstenaar
Hij maakt schilderijen op papier en hout waarbij hij gebruik maakt van gouache en/of houtskool. Hij maakt constructies zonder voorliefde voor welk materiaal dan ook. Zijn werk werd nog niet tentoongesteld. Op de kaften van zijn dichtbundels Het woord hertalen en Wat stilte genoemd wordt [dubbeldichtbundel, 1996] en Xamego [1999] en van het geschiedkundige werk De voorouders van de zwarte madonna [2002] is werk van hem afgebeeld.
Geschiedkundige
Hij publiceerde talrijke bijdragen over geschiedenis, kunst(geschiedenis) en kunst.
Voordrachten
Hij geeft voordrachten en organiseert in Halle wandelingen rond 'Brabants fauvist' Louis Thevenet. Hij geeft voordrachten rond de Guerra Civil of de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en het franquisme of Spaanse fascisme.
Allerlei
Hij was voorzitter van de cultuurraad van Halle. Hij was bestuurslid van "Halle 2000" dat tal van activiteiten rond de millenniumwissel organiseerde.
Hij is de verantwoordelijke voor "UPV-kern Halle (Zennevallei)" dat algemeen-culturele activiteiten in de vorm van voordrachten, wandelingen en bezoeken organiseert. UPV is een initiatief van de VUB.
Niet-literaire publicaties
Boekvorm (vette titels en cursieve ondertitels)
De voorouders van de zwarte madonna en Halle en haar prenatale fase, Casita de la soledad-stichting, Halle, 2002 (kaftontwerp: Rik Wouters).
Louis Thevenet: onbegrepen schilder van een oeuvre vol dagdagelijkse voorwerpen en Over zijn vrijwillige ballingschap in Halle van 1916 tot 1930, Xarnego, Halle, 2007.
"Kleur-rijk", over het schilderwerk van Willie Cools.
Beknopte bibliografie
In onderstaande lijst zijn enkel bijdragen die over meer dan één bundel handelen en verschenen zijn in tijdschriften of in boekvorm, opgenomen.
essay
Hubert Van Eygen. De Nieuwe Tachtigers en Ik ben gevangen in de korst van ellende. Clumsy, Lier en Initiatief. 1986.
Andreas Wanders. Kwetsbaar en verstoten tussen brokstukken en Het ontnomen woord en de doorgelichte dichter. Verschenen in: Andreas Wanders en Rik Wouters. Het verboden evangelie van de dichter. Casita de la soldad-stichting, Ruisbroek. 1999.
Guy van Hoof. Recht van spreken en De poëzie van Rik Wouters. VKH, Torhout; Modus Vivendi, Antwerpen; El Gato Negro, Torhout. 2002.
artikel
Frits Crombez. Rik Wouters, ik-dichter van de werkelijkheid. Verschenen in: Initiatief, jg. 3, nr. 18, mei 1984.
Frits Crombez. Rik Wouters in zijn poëtische eigen tijd. Verschenen in: Hallensia, jg. 6, nr. 4, oktober-december 1984.
Andries Dhoeve. Rik Wouters: een veelbelovende jonge dichter uit Halle. Verschenen in: Hallensia, jg. 6, nr. 4, oktober-december 1984.
Rik Wouters - Galmaardse dorpsdichter 2010 - deel 3
Een gedicht
BARCELONA
EN STEEDS (WEER) OPSTAAN
NA DE VAL
voor Lluís Companys, Francesc Maciá en Josep Tarradellas, Emérita Arbonés, Laia Berenguer Puget, Francesc Gelada Terma, Enriqueta Gallinat Ramán, Eduard Pons Prades en Víctor Torres Perenya die toch nog hun naam behouden hebben, en de honderdduizenden die naamloos in de strijd voor democratie ten onder zijn gegaan
Rik Wouters - Galmaardse dorpsdichter 2010 - deel 4
vervolg alleenspraak:
zacht catalunya
vaderland van mijn hart
wanneer ik me van jou verwijder
sterf ik van nostalgie
net als toen heulen de aaseters
van de kerk
ook nu
weer
mee. ze grijpen aznar bevredigend
machtsgeil in het verdorven kruis
dat al opvolgers heeft voortgebracht
de paus van rome die christus
altijd opnieuw
kruisigt en verkoopt voor nog minder
dan een handvol zilverlingen verheft
priesters en nonnen
die de beesten hielpen om mensen
af te slachten
in de kerkelijke adelstand. weet dat
hun zaligheid
hun wandaden nooit
zal kunnen doen vergeten. indien de hel
zou bestaan zou
branden
hun eeuwige straf zijn
het kruis dat
verdomme
met de rechterhand die stinkt
gemaakt wordt. de hand
die onverstoord
nee
met sadistisch genoegen
de trekker overhaalt
de mond snoert
fascisten uit spanje
fascisten aller landen
rol jullie matten en hoepel op.
weet dat de president
die jullie zonder rechtspraak
vermoord hebben
niet dood is
nooit dood zal gaan.
fascisten
ik spuw op jullie
alleenspraak:
zacht catalunya
vaderland van mijn hart
wanneer ik me van jou verwijder
sterf ik van nostalgie
zeg niet dat híj dood is.
zeg alleen maar dat de president
rust in moederlijke armen.
zeg alleen maar dat hij de mond gesloten houdt
om beter te kunnen luisteren
naar het gezang van het gras
en zijn volk
ik herinner me: ik mag niet zeggen
dat híj dood is
dat hij dood is
hij is aarde geworden
en die aarde ben jij
en ben jij
en ben jij
en ik
AANTEKENINGEN
Opdracht:
-Francesc Maciá i Llussá (1859-1933) was de honderdeenentwintigste president van de Generalitat van 1932 tot 1933. De Generalitat is het Catalaanse parlement dat voor de eerste keer zetelde in 1359. Van 1714 tot 1932 werd het onder de Borbòs en van 1939 tot 1980 onder Franco officieel verboden. Van 1939 tot 1977 verbleef de president ervan in het buitenland;
-Lluís Companys i Jover (1882-1940) was de honderdtweeëntwintigste president van de Generalitat van 1934 tot 19340. Hij werd op 15 oktober 1940 in de slotgracht van het kastel van de berg Montjuïc in Barcelona door de Franquisten gefusilleerd;
-Josep Tarradellas i Joan (1899-1988) was de honderdvierentwintigste president van de Generalitat van 1954tot 1980. Hij was de derde president van de Generalitat in ballingschap;
-Emérita Arbonés, Laia Berenguer Puget, Francesc Gelada Terma, Enriqueta Gallinat Ramán, Eduard Pons Prades en Víctor Torres Perenya: een zeer kleine selectie van namen van Catalaanse vrijheidsstrijders ontleend aan: PAGÉS I BLANCH, Pelai en PÉREZ PUYAL, Alberto. Aquella guerra tan llunyana i tan propera (1936-1939). Testimonis i records de la Guerra Civil a Catalunya. Pagés editors,Lleida, 2003.
Strofes 1, 30, verzen 2-3, en 39. Vertaling door mezelf van het verzen uit het gedicht Lemigrant van de Catalaanse dichter Jacint Verdaguer i Santaló (1845-1902).
Strofe 4, 14 en 40. Vertaling door mezelf van verzen uit het gedicht El president no és mort van de Catalaanse dichter Ventura Gassol i Rovira (1894-?).
Strofe 11. De eeuu, normaal als EEUU geschreven, is het Castilaanse letterwoord voor de USA.
Strofe 28. Vertaling door mezelf van verzen uit het gedicht Els segadors van de Catalaanse dichter Emili Guanyabéns i Jané (1960-1941).
Strofe 30, verzen 5-6. Vertaling door mezelf van verzen uit het gedicht Les tombes flamejants van de Catalaanse dichter Ventura Gassol i Rovira (1894-?).
Strofe 32:
-Verzen 3-4. Vertaling door mezelf van verzen uit het gedicht La pátria van de Catalaanse dichter Serafí Pitarra, pseudoniem van Frederic Soler i Humbert (1839-1895);
-Verzen 6-7. Vertaling door mezelf van verzen uit het gedicht La santa espina van de Catalaanse dichter Ángel Guimerá i Jorge (1894-1961).
Categorie:Rik Wouters
De Galmaardse dorpsdichters op een rijtje Nieuwsgierig? Klik op de foto.