Ik ben Willy, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Maatje.
Ik ben een man en woon in Tervuren (België) en mijn beroep is Commissaris van politie op rust.
Ik ben geboren op 08/02/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Zowat van alles van lezen tot crea, van schrijven tot lekker niets doen en genieten van leven..
teveel om in dit kleine vakje te kunnen plaatsen
Over mijzelf
Ik ben Ria, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Miekemuis.
Ik ben een vrouw en woon in Zelzate (Belgie) en mijn beroep is Verzorgen van de animatie in ons dienstencentrum en alle regelingen die daar bij horen..
Ik ben geboren op 19/08/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lekker eten en genieten van het leven en de kleinkinderen. Miekemuis is creatief op vele punten .
zoveel te zeggen dat het vakje dat voorzien is te klein zou zijn
We have a dream
In deze donkere tijden geloven wij meer dan ook in de toekomst van de mens.
Wij kunnen niet geloven dat de mens niet in staat is een betere wereld te scheppen.
Wij kunnen niet geloven dat wij als mens niet méér zijn dan een speelbal van het lot
dat wij niet kunnen werken aan de toekomst.
Wij geloven dat hoe hard de kanonnen ook bulderen, hoeveel bommen er ook ontploffen,
er ooit een stralende morgen komt,
Het leven zal altijd sterker zijn dan de dood, ondanks alles.
Wij geloven dat ooit alle bewoners van de aard drie maal per dag zullenkunnen eten
om hun lichaam te voeden.
Dat ze de opleiding zullen krijgen om hun geest te ontplooien en het recht en de vrijheid om hun hart te tonen.
Wij geloven dat ooitde vrede en de eerbied voor elkaar aanvaard zullen worden als universele wet.
Dat elk mens onder een boom zal zitten vrij van alle angst.
werkje van Miekemuis in maart 2006, Afrikaans koppel op doek
Beeldje Afrikaans koppel, werkje van Miekemuis met Pretex in maart 2006
werkstukje voor pasen 2006 in het crea-atelier van Miekemuis
Boomer is onze 100.000e bezoeker
Miekemuis en haar Maatje
Dank voor je bezoek, kom gerust eens terug en wil je een berichtje nalaten in het gastenboek, dat staat aan de rechterkant hier wat verder naar beneden. Dank je wel
17-05-2008
Seks na de overgang is voorbij
Seks na de overgang is voorbij
door Sonja Crielaard
Ons wordt altijd voorgehouden dat ouderen heus nog wel aan seks doen. Maar als ik een onderzoek van de Nederlandse arts Esmé Nijland mag geloven, valt dat vies tegen!
Zij vroeg 3000 Europese vrouwen of zij nog wel eens vrijen. Wat bleek? Tweederde van de vrouwen wil na de menopauze geen seks meer. Zelfs als manlief zijn best doet is ze niet tot een vrijpartij over te halen.
Nijland ondervroeg niet alleen 3000 vrouwen, maar ook 600 artsen over de gevolgen van hormonale behandeling op de seksualiteit van vrouwen na de menopauze.
Het is gebleken dat bij maar liefst 65 procent van de vrouwen na de overgang hun interesse in seks zo sterk is afgenomen, dat dit hun relatie negatief beïnvloedt.
Nijland vindt het opvallend dat de artsen dit probleem kennelijk minder hoog inschatten dan de vrouwen zelf. Zij denkt dat dit komt doordat vrouwen zich schamen en daardoor er niet met hun arts over hun seksuele problemen durven praten. Ze willen dat alleen als de huisarts er zelf over begint, aldus Nijland.
1. Geef uiting aan je gevoelens van agressie, woede en verdriet. Cultiveer de liefde, houd van wat je doet, verwen op tijd jezelf 2. Stel jezelf een doel om te bereiken. Hou rekening met je draagkracht, tot waar je mag gaan. Train je sociale vaardigheid, durf neen zeggen en leer weigeren. Zeg wat je denkt en laat problemen niet aanslepen, pak ze direct aan. Spring niet altijd voor een ander. 3. Doe iets aan je sociale contacten. Eenzaamheid, niets doen is vragen om stress. Praat regelmatig met vrienden of familie. Dit kan je ontlasten van teveel piekeren. Ook samen een gezellige winkelnamiddag organiseren kan wonderen doen. 4. Slow motion : als de telefoon rinkelt, laat hem 4 tot 6 maal rinkelen en neem dan rustig op. Als de deurbel gaat, spring niet meteen recht, maar doe het rustig, bewust en onder controle. Las in je agende blancos in, neem pauzes.
5. Hol niet altijd door de straten. Vele mensen hebben het wandelen verleerd. Maar wandelen en slenteren mogen echt. Je kan beurtelings snel stappen en dan heel traag. Besef dat je het ritme zelf in handen hebt. 6. Probeer geen twee dingen tegelijk te doen. Het lukt je toch niet en het werkt stresserend. 7. Overschrijd je grenzen niet, doe niet méér dan je aankan. Schuif je stressproblemen niet op de rug van een ander, maar doe er zelf wat aan. Luister naar het signaal van je lichaam en reageer adequaat. Weet jezelf te onttrekken aan je omgeving, val er niet mee samen 8. Leef hier en nu, stel je de toekomst voor op een positieve manier 9. Ontwikkel je intuïtie 10.Lach zoveel mogelijk.
Ontspanningsoefening
Even nood aan rust? Wil je de stress de baas kunnen? Deze 3 ontspanningsoefeningen kunnen helpen:
Adem gedurende 5 minuten langzaam, diep en regelmatig
Sluit je ogen en tel terug van 20. Zeg elk getal zacht terwijl je uitademt
Sluit je ogen en stel je een mooi landschap voor. Bekijk dit landschap gedurende 5 minuten in detail en let op alle geluiden en geuren.
Wanneer je op consultatie komt, gebeurt eerst een gesprek met de arts, gevolgd door een lichamelijk onderzoek. Er worden een bloedonderzoek en een elektrocardiogram uitgevoerd. Soms gebeuren ook een fietstest en een echografisch onderzoek van het hart.
De ingreep zelf
Stenting duurt een uurtje en gebeurt in een speciale operatiezaal, het kathlab. Je krijgt een licht kalmeermiddel, maar je maakt alles live mee, kunt met de cardioloog en zijn team praten en zelfs meevolgen wat gebeurt op de beeldschermen.
Stenting kan in één of twee keer gebeuren.
Eerste fase
Om te beginnen gebeurt een diagnostische coronografie. Dan worden de kransslagaders in beeld gebracht met behulp van een contrastvloeistof en röntgenstraling. Omdat de contraststof braakneigingen kan veroorzaken, moet je daarvoor nuchter zijn.
Eerst wordt onder plaatselijke verdoving een 2 mm brede toegang in een grote lichaamsslagader gemaakt. Meestal is dat in de lies, soms in de elleboog of de pols. Door de slagader wordt een katheter, een dunne flexibele buis tot aan de kransslagaders geschoven. Daar voel je niets van omdat de binnenkant van de slagaders gevoelloos is. De contrastvloeistof wordt ingespoten en je krijgt het even warm over je hele lichaam. Het resultaat is zichtbaar op een beeldscherm. Je ziet meteen hoe de kransslagaders lopen en welke ervan vernauwd zijn.
Is niet meteen duidelijk of stenting dan wel een overbruggingsoperatie de beste oplossing is, dan bespreken de artsen dat na de coronografie eerst met jou. De eigenlijke ingreep gebeurt dan op een andere dag.
Tweede fase
Is wel meteen duidelijk dat een stent de beste oplossing is, dan wordt hij onmiddellijk geplaatst. De klus is toch al voor de helft geklaard. Dat verlengt de procedure met een half uurtje.
Een ballonnetje dat vastzit aan een speciale katheter wordt tot aan de vernauwing gebracht en er onder hoge druk opgepompt. Dat kan even een drukkend gevoel veroorzaken. De plaque die het bloedvat verstopt of vernauwt, wordt daardoor tegen de vaatwand aangeduwd. Soms moet het opblazen een paar keer opnieuw gebeuren voor het resultaat goed is.
Dan komt de stent eraan. Hij zit op een ander ballonnetje gemonteerd. Wanneer dat ballonnetje wordt opgeblazen, spert de stent zichzelf open en zet zich vast tegen de slagaderwand.
Wanneer alles achter de rug is, wordt de katheter verwijderd. Om te vermijden dat het sneetje in de lies opengaat en begint te bloeden, moet je de eerste uren erna plat op je rug blijven liggen. Voor alle veiligheid breng je de nacht door in het ziekenhuis. Als alles goed is blijven gaan, mag je de volgende dag al naar huis.
Je moet een weekje voorzichtig blijven wegens het litteken in de lies. Na zes maanden kom je op controle en als er geen hervernauwing is ontstaan, ga je daarna jaarlijks op controle bij je eigen cardioloog om eventuele nieuwe vernauwingen op tijd op te sporen. Dat is ook een extra stimulans om gezond te blijven leven.
Risicos
Aan een stenting zijn maar weinig risicos verbonden:
een blauwe plek in de lies
beschadiging van de kleine bloedvaten
een klein infarct tijdens de ingreep
Alles hangt ook af van je gezondheidstoestand. Wie komt met een stabiele angor zit uiteraard in een veel betere startpositie dan iemand met een acuut infarct.
Geef om je hart
Met een stent heb je geen nieuw hart. Voortaan moet je je levensstijl aanpassen om te voorkomen dat kleine vernauwingen groter worden of dat nieuwe ontstaan. Een hartrevalidatieprogramma volgen is daarom warm aanbevolen.
Enkele cijfers
Jaarlijks zijn er in België ongeveer 40.000 hartinfarcten en worden 20.000 vernauwingen behandeld. Vijftig procent van de behandelingen in een kathlab zijn voor
een acuut infarct of onstabiele angor, de overige 50 procent voor stabiele angor.
Met medewerking van dr. William Wijns, voorzitter van de European Association of Percutaneous Cardiovascular Interventions (EAPCI).
BRUSSEL - Tegen 2011 zou er een tekort aan internetadressen kunnen zijn. Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vrijdag in een rapport.
De OESO roept de overheden en de privésector op om zo snel mogelijk een nieuwe structuur te ontwikkelen. Volgens de organisatie wordt 85 procent van de ongeveer vier miljard IP-adressen in het huidige systeem, dat gebaseerd is op de IPv4-norm (32 bits), al gebruikt. De organisatie pleit voor een snelle overgang naar de IPv6-norm (128 bits), waardoor er een zo goed als onbeperkt aantal adressen aangeboden kan worden.
dsl
En wat gebeurt er dan met de bestaande? blijven die behouden of worden ze automatisch aangepast?
Als je ook maar een klein beetje tuin of oprit hebt, heeft je kind neefje iets nodig om te racen. Traditioneel is dat een skelter of een tractor. Die Skelter lijkt bij voorkeur op een Ferrari, de tractor is een heuse groene John Deere. Maar als je je kind alle kansen wilt geven, koop je natuurlijk een vliegtuig.
Toegegeven, het ding vliegt niet, maar een heuse Mustang maakt alle vriendjes in de buurt vast jaloers. Is je kleine meer van het stuntvliegen, dan is er ook nog de Gee Bee. Je betaalt ongeveer 1200 euro voor het speeltje, maar dan ben je vast ook de enige in de buurt.
Om vernauwingen op te heffen, is men in de jaren zeventig begonnen met ballondilataties. Wat betekent dit? Een ballonnetje wordt naar de plek van de vernauwing gebracht. Daar wordt het onder grote druk opgeblazen, waardoor de plaque opzijgeduwd en het bloedvat ontstopt wordt.
Eerste probleem: hervernauwing
Zon ballondilatatie heeft als grote voordeel dat je snel en zonder groot risico een vernauwde slagader kunt openduwen en weer doorgankelijk maken. Alleen is het niet zo efficiënt. Soms klapt het bloedvat tijdens de hospitalisatieperiode erna alweer dicht; bij 30% van de behandelde personen treedt in de maanden erop hervernauwing op.
Eerste oplossing: de stent en de drug eluting stent
De komst van de stent heeft de ballonprocedure veel doeltreffender gemaakt. Samen met de ballon wordt een stent naar de plek van de vernauwing gebracht. Daar blijft hij het bloedvat openhouden.
Zelfs met een stent krijgt 10 procent van de patiënten achteraf te kampen met een hervernauwing. Het metaal van de stent veroorzaakt de groei van littekenweefsel eigenlijk een natuurlijk genezingsproces - vanaf een maand of zes na de ingreep.
Om ook dat op te lossen is vanaf 2002 een nieuwe generatie stents op de markt gekomen. De zogenaamde drug eluting stents geven tijdelijk geneesmiddelen vrij. Die middelen zijn heel krachtig en remmen de celgroei af. Het zijn dezelfde als die welke ingezet worden tegen sommige kankers. Omdat de dosis heel klein is en alleen plaatselijk werkt, zijn er helemaal geen nevenwerkingen. De geneesmiddelen zitten in een polymeer op het metaal vast.
Tweede probleem: bloedklonters
De stent heeft het probleem van de hervernauwing opgelost, maar een nieuw probleem geschapen. De stent is een vreemd lichaam, waardoor een bloedklonter kan ontstaan. Met als risico een infarct. Dat risico is tijdelijk en verdwijnt zodra een dun laagje endotheelcellen over het metaal van de stent heengegroeid is. Die endotheelcellen vormen de natuurlijke voering van het bloedvat. Tijdens de eerste zes maanden na de plaatsing van de stent loop je een risico van 1 procent op een bloedklonter.
Bij de drug eluting stent blijft dat risico zelfs iets langer bestaan. Door de littekenvorming tegen te werken, vertraag je tezelfdertijd immers de genezing van de vaatwand. Net zoals bij de gewone stent ligt het risico op 1 procent tijdens de eerste zes maanden, na een jaar heb je nog 0,6 procent kans.
Tweede oplossing: geneesmiddelen
Gelukkig kunnen we het risico op bloedklonters heel goed ondervangen met geneesmiddelen die klontervorming tegengaan. In de eerste plaats met het doodgewone aspirientje, dat iedere hartpatiënt in een aangepaste dosis dagelijks moet nemen.
Na de plaatsing van de stent komt daar tijdelijk een heel specifiek geneesmiddel Plavix bij. Men raadt internationaal aan om dat ten minste een jaar lang te nemen. Het is erg belangrijk om er niet vroegtijdig mee te stoppen.
Voor wie welke stent?
In België worden vooral gewone stents geplaatst. Alleen diabetespatiënten krijgen namelijk terugbetaling voor een drug eluting stent, omdat hun ziekte het risico op een hervernauwing nog vergroot. Ondertussen is gebleken dat ook andere groepen patiënten meer baat zouden hebben bij een drug eluting stent, maar terugbetaling zit er voorlopig niet in:
als de vernauwing zit op een bloedvat dat heel erg dun is
als een erg lang stuk van de slagader behandeld moet worden
in een bloedvat dat helemaal verstopt was maar toch weer helemaal is vrijgemaakt.
Stent of overbrugging?
Voor er stents waren, bestond de behandeling van een vernauwde kransslagader uit een overbrugging. Dat gebeurt ook nu nog. Met een gezond bloedvat dat van elders uit het lichaam komt, wordt een omleiding aangelegd rond de vernauwing. Dat is een grote heelkundige ingreep, waarbij de borstkas moet opengesneden worden en de risicos ook groter zijn. Het hangt af van je klachten welke procedure het meest geschikt is. Daarom wordt je hart eerst onderzocht. Heb je:
ten hoogste enkele vernauwingen die goed toegankelijk zijn, dan worden het stents
ten minste vier vernauwingen, dan krijg je beter overbruggingen.
Vervolg morgen
Met medewerking van dr. William Wijns, voorzitter van de European Association of Percutaneous Cardiovascular Interventions (EAPCI).
Interessant idee om te zorgen dat automobilisten minder snel door rood rijden: een virtuele muur toont in het rood afbeeldingen van voetgangers. De Virtual Wall verschijnt in laserstralen over de weg als het licht op rood staat. Er zouden ook reclames op kunnen worden getoond. Ontwerper Hangyoung Lee denkt dat bestuurders eerder stoppen door de lasermuur. Ik vrees dat velen ook wel eens willen ervaren hoe het voelt er doorheen te scheuren. Het ziet er in elk geval cool uit.
Voor de koninklijke familie is in de begroting 2008 een bedrag voorzien van 13,043 miljoen euro. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar werd uitbetaald, zo schrijft Het Laatste Nieuws woensdag.
Dat de dotaties zouden stijgen, was bekend. Maar de verhoging is groter dan gedacht, zo blijkt uit de begroting. Koningin Fabiola krijgt 73.000 euro meer dan vorig jaar, voor prins Filip is een opslag van 51.000 euro voorzien. Eerder waren voor hen bedragen van 28.000 en 16.000 euro genoemd. Voor Fabiola is nu een bedrag van 1,5 miljoen euro voorzien. De civiele lijst - de werkmiddelen van de koning - stijgt met bijna een half miljoen euro. De wet heeft die verhoging voorzien opdat de koning zijn koopkracht kan handhaven en de gestegen lonen van zijn personeel kan betalen. (DWM)
bron: Belga
En wanneer krijgen wij, de gewone werkmensen eens 5% verhoging op ons jaarlijks inkomen, vrij van belasting zoals bij de royals? Of zal er bij ons 5% meer belastingen worden aangerekend om de opslag aan hun te betalen?
De eerste tien dagen van mei hebben een record qua zonneschijnduur opgeleverd. Dat is dinsdag bij het KMI in Ukkel vernomen.
Op 1 en 2 mei werd ons weer beïnvloed door maritieme luchtstromingen, verbonden aan een zone van lage druk met centrum boven Groot-Brittannië. Van de derde tot de tiende mei lagen wij onder de invloed van continentale luchtstromingen als gevolg van de ontwikkeling van een hogedrukgebied boven de Noordzee, aldus het weerinstituut. Met 118,6 uur zonneschijn was deze decade zéér uitzonderlijk zonnig. De gemiddelde temperatuur beliep in Ukkel 16,4 graden, wat "uitzonderlijk" is. Met 3,3 mm was de neerslag "abnormaal" laag. (DWM)
Vandaag stelden wij weer eens vast dat de rangschikking van Seniorennet een grote soep is, waar niemand uit wijs geraakt en waar niemand een zinnige uitleg voor kan verstrekken, ook de blog-moderators niet.
Wij doen alle moeite om ons blogje dagelijks bijgewerkt te houden, wij bezoeken dagelijks gemiddeld tussen de zestig (60) en negentig (90) blogs, waar wij gewoonlijk onze button achterlaten, wij plaatsen alle dagen minstens een artikel, de ene dag als eens interessanter dan de andere, maar dat is voor iedereen zo, en toch het volgende:
wij staan op de 276° plaats, op een week tijd stijgen wij naar plaats 96 van plaats 96 zakken wij op twee dagen tijd terug naar plaats 116 wij stijgen en dalen een paar achteenvolgende dagen van 116 naar 9O , naar 89, naar 92en terug naar 112 wij sturen een mail naar de moderator met vraag om uitleg, die ons niet kan gegeven worden. Volgens de moderator is het enkel en alleen de webmaster die weet hoe de rangschikking is opgebouwd en heeft er de moderator er geen invloed of inspraak op, maar de rangschikking zou geschieden volgens het aantal bezoekers per dag. Dus wij geen eens nazien en stellen vast dat volgens onze teller wij gemiddeld een 180 bezoekers dagelijks hebben, volgens de statistieken zijn er dat gemiddeld 104 pagevieuws per dag met 60 unieke bezoekers.
Volgens hun eigen statistieken zie hieronder voor gisteren
STATISTIEKEN GISTEREN
Aantal pageviews gisteren:
94
Aantal bezoekers gisteren:
53
Dat schijnt ons toch niet echt weinig.
Ineens stijgen wij naar plaats 22, zonder enige aanwijsbare reden, want wij hadden een paar dagen door omstandigheden geen buttons kunnen plaatsen en geen bezoekjes aan andere blogs kunnen doen. Dus wij heel tevreden dat ons vele werk uiteindelijk resultaat heeft.
De dag nadien stijgen wij van plaats 22 naar plaats 21 en eergisteren stijgen wij naar plaats 20. en dan vandaag de dikke desillusie: wij vallen ineens en zonder aanwijsbare reden weer terug van plaats 20 naar plaats 89. Ter gelegenheid van pinksteren en moederdag hadden wij een extra inspanning gedaan om zoveel mogelijk buttons op andere blogs te plaatsen met onze wensen voor pinksteren en moederdag, en hadden er om en bij de 130 geplaatst en dus evenveel blogs bezocht. Ook hadden wij op moederdag drie artikels geplaatst en op tweede pinksterdag twee artikels.
Dus als er iemand is die dit kan verklaren, graag de uitleg aan ons aub, wij worden er moedeloos van om na zulke inspanningen zulk een triestig resultaat te zien.
Wij weten ook wel dat deze ranking weinig of geen waarde heeft, zolang men ons blog blijft bezoeken, maar schaf dan toch deze oneerlijke en onlogische rangschikking af als het niet eerlijk kan gedaan worden.
Ziezo, dit moest me even van het hart. Ik ben benieuwd naar de reacties die we hier gaan op krijgen en nog veel benieuwder of er mij een zinnige uitleg zal verstrekt worden door Seniorennet zelf.
Een vernauwing van de kransslagaders van het hart wordt tegenwoordig vaak met een minimaal invasieve ingreep opgelost. Via een grote lichaamsslagader wordt een katheter in de verstopte kransslagader gebracht. Door daar een ballonnetje op te blazen, verdwijnt de vernauwing. Om het bloedvat open te houden, komt op die plaats een stent. Er bestaan gewone stents, maar ook stents die geneesmiddelen afscheiden en daardoor extra efficiënt zijn. Na de plaatsing moet je tijdelijk extra geneesmiddelen nemen en voor altijd hartvriendelijk leven.
Wat is een stent?
Een stent is een buisje uit gevlochten metaal, meestal roestvrij staal, dat in een bloedvat van het lichaam wordt gebracht. Daar ontvouwt het zich tot een holle cilinder. Je zou het kunnen vergelijken met een piepklein rolletje kippengaas. De meeste stents worden gebruikt om vernauwingen in de kransslagaders rond het hart te helpen opheffen. Stents worden ook voor grotere slagaders elders in het lichaam gebruikt zoals in de nier, de benen of de hals.
De kransslagaders
Ons hart pompt voortdurend bloed door ons lichaam, en voorziet daardoor al onze lichaamsdelen van zuurstof en voedingsstoffen. Het hart zelf heeft ook bloed nodig om te kunnen functioneren. Voor die bloedvoorziening staan de twee kransslagaders en hun vertakkingen in. Ze liggen als boomwortels rond het hart. Komt de bloeddoorstroming er in het gedrang, dan kun je ernstige hartproblemen krijgen.
Slagadervernauwing
Slagaderverkalking of arteriosclerose doet de kransslagaders vernauwen en verstijven. Er ontstaan verharde plekken, de zogenaamde plaques. Het bloed kan minder goed doorstromen en het deel van het hart dat afhankelijk is van die kransslagader krijgt het benauwd. Er kunnen ook gevaarlijke bloedklonters gevormd worden welke de doorgankelijkheid van het bloedvat verder belemmeren. Ook al zijn ze zo belangrijk, de kransslagaders hebben maar een doorsnede van 2 tot 4mm. Een vernauwing is dus al snel een probleem.
Gevolgen van de vernauwng
Acuut infarct
Wanneer een kransslagader plots helemaal verstopt, dreigt het hele gebied van het hart dat erdoor van bloed voorzien wordt, snel af te sterven. Dan heb je een spoedbehandeling nodig. Ofwel maakt de cardioloog meteen het verstopte bloedvat open en plaatst een stent. Ofwel krijg je een geneesmiddel dat bloedklontervorming overal in het lichaam tegenwerkt, om zo het vat vrij te maken. Daarna word je doorgestuurd om elders een stent te krijgen.
In principe zou iedereen met een acuut infarct best volgens de eerste methode behandeld moeten worden. Je hebt een grotere kans op overleving en loopt minder risico op een tweede infarct, of op een beroerte door het geneesmiddel tegen klonters. Maar omdat niet elk ziekenhuis beschikt over een kathlab waar stents geplaatst worden, kan dat niet altijd.
Angor
Met angor of angina pectoris wordt bedoeld dat je af en toe pijn op de borst hebt door een chronische vernauwing.
Er bestaan twee types: stabiel en onstabiel.
Van een stabiele angor heb je niet zo vaak last. Ondanks de vernauwing passeert er nog genoeg bloed door de kransslagader om het hart te voorzien. Alleen bij extra zware inspanningen zoals te snel de trap oplopen, kan de pijn opkomen. Met een geneesmiddel dat je onder de tong laat smelten, gaat het snel weer beter. Een ingreep is dan aangeraden, maar je leven staat niet meteen op het spel. Je hebt rustig de tijd om mogelijke behandelingen tegen elkaar af te wegen. Wat je kiest, hangt onder andere af van je levensstijl, je leeftijd en hoe actief je wilt blijven. Ondertussen moet je jezelf medisch laten volgen en je eigen symptomen in de gaten houden. Versnelt het ritme van je klachten of komen ze zonder aanleiding, dan ben je op weg naar een onstabiele angor.
Onstabiele angor vormt de overgangsfase tussen de stabiele angor en het infarct. Je krijgt nu ook pijn op de borst als je rustig stilzit of wordt er zelfs s nachts door wakker. Dan moet je je dringend laten behandelen. Met een stent of een operatie, afhankelijk van wat de dokter vindt tijdens een voorafgaand onderzoek.
Vervolg morgen
Met medewerking van dr. William Wijns, voorzitter van de European Association of Percutaneous Cardiovascular Interventions (EAPCI).
Biergigant Heineken heeft donderdag zijn nieuwe Oranje-gadget gepresenteerd: de Heineken TROM-PET. De brouwer hoopt dat Nederlandse voetbalfans het hoofddeksel tijdens het EK voetbal zullen dragen.
De hoed heeft de vorm van een trommel. Er kan met de bijgeleverde stokjes echt op worden geroffeld. De merknaam Heineken staat er niet op omdat het Nederlandse bierconcern officieel geen sponsor is van het voetbalevenement. (DWM)
Hoe het zit met de hoofdpijn nadien is niet gekend tot nu toe
Aanleg? Niet echt Wel veertig procent van de bevolking heeft aambeien. De kans is dus groot dat ten minste één iemand uit jouw familie het ook heeft. Alleen is het niet iets waar we graag over keuvelen, zodat het misschien lijkt alsof het veel zeldzamer is.
Zwangerschap Tijdens en vooral na een bevalling krijgen nogal wat vrouwen last van aambeien. Door het persen tijdens de bevalling zijn alle weefsels van de bekkenbodem meer gezwollen doordat ze vol bloed zitten.
Bestaande aambeien kunnen mee naar buiten geperst worden en zo kan een trombose ontstaan.
Anale pijn die blijft aanhouden in de weken na de bevalling wordt veroorzaakt door een kloof. Ook dat komt vaak voor, maar wordt al eens over het hoofd gezien.
Aambeien en spataders
Aambeien zijn uitgezakte aders in de aarsstreek. Spataders zijn uitgezakte aders in de benen. Toch is er geen enkel verband tussen beide aandoeningen: het ene hebben betekent niet dat je vatbaarder bent voor het andere.
Jeuk!
Anale jeuk wordt vaak aan aambeien toegeschreven, maar heeft daar bijna nooit iets mee te maken. Het is een typisch mannenprobleem.
Meestal komt het door overdreven hygiëne en ben je in een vicieuze cirkel terechtgekomen. Door de jeuk ben je geneigd om extra hard te schrobben met toiletpapier en je goed te wassen met veel zeep. Met als gevolg: roodheid, irritatie, kleine wondjes en scheurtjes in de anus. Niet doen dus.
Wel:
Reinig de zone met zuiver water en een washandje.
Dep voorzichtig maar grondig droog. Niet wrijven! Gebruik als het kan een haardroger op een lage stand.
Doe eventueel wat eosine op de gevoelige plek om ze droog te houden.
Vochtige reinigingsdoekjes zijn een goed alternatief buitenshuis. Kies een versie zonder parfum of alcohol, om een allergische reactie of extra irritatie te voorkomen.
Daarmee raakt het probleem doorgaans snel opgelost, maar je blijft er wel gevoelig voor.
Chronische jeuk doet de hoornlaag verdikken. In dat geval kan een kortstondige kuur met cortisone helpen. Langdurig behandelen met cortisone is uit den boze, want het kan de huid onomkeerbaar - heel erg dun maken.
Wat zijn die velletjes?
Nogal wat anussen vertonen pijnloze, lelvormige aanhangseltjes. De medische term ervoor is: marisk. Zon marisk is littekenweefsel, dat meestal ontstaat op de plaats van een genezen aambeientrombose of een kloof. De huid die plaatselijk uitgerekt was, verschrompelt tot zon aanhangseltje. Het is volledig onschadelijk en het is geen aambei. Als het een goede hygiëne in de weg zit, kun je het laten wegnemen.
Quizweetje : enkele reis naar Sint-Helena
Napoleon Bonapartes aambeien werden zijn ondergang. Althans volgens zijn fans. Geplaagd door een aambeientrombose kon hij tijdens de slag van Waterloo ècht niet te paard zitten. Doordat hij het slagveld niet kon overschouwen, zag hij niet dat zijn leger in de val liep.
Ben je jonger dan 50 wanneer je voor het eerst anaal bloedverlies hebt, raadpleeg dan je huisarts. Die hoort je grondig te ondervragen om de oorzaak van je probleem te achterhalen. Daarnaast moet de dokter zeker naar de anus zelf kijken. Hij of zij kan ook een proctoscopie uitvoeren. Dat is een onderzoek van de endeldarm met een korte metalen buis. Als je dokter je niet op zijn minst uitwendig onderzoekt voor je een aambeienzalf voorgeschreven krijgt, raadpleeg dan iemand anders.
Ben je 50 of ouder, dan is een volledig inwendig onderzoek van de dikke darm, een coloscopie, aanbevolen. Voor alle zekerheid.
Pas op je tellen!
Er is geen enkel oorzakelijk verband tussen aambeien en darmkanker. Aambeien kunnen nooit ontaarden tot darmkanker en ze maken je er ook niet vatbaarder voor. Maar de symptomen lijken wel op elkaar. Anaal bloedverlies kan immers ook veroorzaakt worden door een tumor hogerop in de darm of door een poliep. Die laatste is op zichzelf wel onschuldig maar kan op termijn ontaarden tot kanker.
Laat daarom ieder nieuw en voor jou onbekend bloedverlies grondig onderzoeken. Zeker als je:
ouder bent dan vijftig en/of familieleden met ernstige darmziekten hebt.
een verandering in je stoelgangpatroon opmerkt: vaker obstipatie of diarree dan vroeger
plots teerachtige of zwartbruine stoelgang hebt
buikpijn hebt
vermagert
Preventie
Hoe minder het aambeienweefsel onder druk staat, des te kleiner is de kans dat je last van aambeien krijgt of dat ze terugkeren na een behandeling. Dit kun je zelf doen.
Vermijd zoveel mogelijk constipatie maar ook diarree, want allebei veroorzaken ze bloedverlies.
Eet veel vezels, fruit en groenten. Belangrijk! Drink daarbij veel water, want als je het alleen bij de vezels laat, raak je gegarandeerd nog veel harder geconstipeerd!
Een zacht osmotisch laxeermiddel mag tijdelijk ook, maar laat je adviseren door je dokter voor de juiste keuze.
Doe aan lichaamsbeweging. Dat bevordert de stoelgang.
Zit of sta niet te lang aan één stuk door, om te veel druk op de aders te vermijden.
Ga meteen naar de wc als je aandrang voelt. Hoe langer je het bezoek uitstelt, des te droger en harder wordt je stoelgang.
Blijf niet te lang zitten op het toilet en vermijd hard persen.
Vermijd alcohol, want het zet de bloedvaten open. Bloedverlies na een nachtje doorzakken is een klassiek verhaal bij de dokter.
Op 13 mei 2008 lanceert Via Michelin een vernieuwde website.Momenteel kan je de beta-versie van de nieuwe site al uitproberen via een link op hun homepage. ViaMichelin gaat duidelijk de interactieve toer op. Beoordelingen over restaurants of toeristische locaties, reacties en eigen meningen online plaatsen zal binnenkort allemaal mogelijk zijn. Natuurlijk blijft de bestaande routeplanner bewaard, nog altijd de voornaamste reden waarom we gebruik maken van ViaMichelin.
Wij wensen aan alle moeders, al of niet lezer van ons blog, een gelukkige moederdag, waarbij zij in de bloemmetjes gezet worden en in de watten gelegd.
en tevens wensen wij aan iedereen een vrolijk pinsterweek-end met veel warmte en zon.
Een aambeientrombose wordt behandeld met niet-steroïdale ontstekingsremmers in de vorm van pilletjes. Daarmee geneest het doorgaans vlot en de klonter verdwijnt vanzelf. Soms wordt de aambei ingesneden om de klonter eruit te halen. Doorgaans brengt dat niet sneller verlichting dan de pijnstillers, omdat ook het sneetje pijn veroorzaakt.
De juiste behandeling van een kloof gebeurt met een zalf op basis van nitroglycerine, een product dat de bloedvaten openzet en de aarsspier ontspant. Door de betere doorbloeding geneest de kloof.
Van bloedverlies en prolaps
Weinig last:
Begin met aambeienzalf. Er bestaan erg veel soorten, met verschillende actieve stoffen erin zoals cortisone, pijnstillers, scleroserende producten of zinkoxide. Smeren is het belangrijkste wat ze doen. Daarom neem je het best een eenvoudig middel dat alleen dat doet.
Tegen bloedverlies helpt een middel tegen spataders, zoals Daflon.
Een warm zitbadje of een ijsblokje kunnen helpen tegen de symptomen.
Daarmee wordt het onderliggende probleem natuurlijk niet opgelost. Heb je te veel last, dan moet je de aambeien laten verwijderen. Er bestaan verschillende mogelijkheden, al naar gelang de ernst. Lichte gevallen kunnen poliklinisch opgelost worden.
Een korte hittebehandeling met infraroodstraling snijdt de bloedtoevoer naar kleine aambeien af. Daarvoor zijn drie korte sessies nodig, met een maand tussen elk ervan. De behandeling is zo goed als pijnloos en eenvoudig. Na enkele jaren komen de symptomen meestal terug. Geen erg: je kunt ze opnieuw laten behandelen.
Een ligatuur is een behandeling met elastiekjes die rond de hals van de uitgezakte aambeien worden vastgemaakt. Daardoor wordt de bloedtoevoer afgesneden, verschrompelen de aambeien en vallen ze na korte tijd af. Die ingreep kan tot enkele dagen erna een vervelend drukgevoel of pijn veroorzaken, maar daartegen kan je dokter pijnstillers voorschrijven.
Belangrijk: Een enkele keer veroorzaakt deze ingreep een infectie. Heb je kort erna hevige pijn, koorts en/of kun je niet meer plassen, raadpleeg dan zo snel mogelijk de arts die je behandeld heeft!
Scleroserende inspuitingen doen de aderwanden met elkaar verkleven en de uitgezakte ader verschrompelen. Het is een wat omslachtige techniek die niet volledig risicoloos en op zijn retour is.
In ernstige gevallen worden de aambeien tijdens een operatie uitgehaald. Er bestaan twee varianten, elk met zijn voor- en nadelen.
De pijnlijke is de oudste. Dan worden de aambeien zoveel mogelijk weggesneden. Daarna komt ze niet zo snel meer terug, maar de eerste dagen na de operatie heb je behoorlijk wat pijn.
Bij de pijnloze wordt overtollig uithangend hemorroïdaal weefsel uitgesneden. De rest wordt weer aan elkaar bevestigd met nietjes. Het is alsof de uitgezakte voering van je jas wordt ingekort, waardoor er niets meer onder de zoom uit komt piepen. Deze methode heeft minder goede langetermijnresultaten en er zitten enkele risicos aan vast, maar voor bepaalde, specifieke gevallen is het de meest geschikte oplossing.
De in Nederland wonende Deense kunstenares Nadia Plesner heeft een woedende Louis Vuitton achter zich aan. Louis Vuitton dwingt de kunstenares zelfs te stoppen met haar campagne tegen Darfur. Waarom? De kunstenares combineert in een afbeelding een mager Afrikaans jongetje met een tas die Louis Vuitton als 'hun' tas herkent.
Nadia Plesner's tekening 'Simple Living' is eigenlijk een actie tegen de media. Zij vindt dat de media liever onbelangrijk nieuws als Paris Hilton met haar lelijke hondje en modieuze tassen belicht, dan levensbedreigende situaties als Darfur.
Vanuit de gedachte 'if you can't beat them, join them' ontwierp zij 'Simple Living'. Een afbeelding met een mix van wrede werkelijkheid met showbizz. De afbeelding is ook op t-shirt en poster verkrijgbaar. De gehele opbrengst daarvan gaat naar Divest for Darfur, een goed doel.
Heb het over aandacht krijgen voor een onderwerp. Daar is de kunstenares in ieder geval wel in geslaagd ...
Wil jij dit t-shirt (35 euro) of de poster (13 euro) bestellen? Ga naar de website van Nadia Plesner.
Belcolade stuurt 55 chocolade Manneken Pis-beeldjes op wereldreis
De eerste van 55 chocolade Manneken Pis-beeldjes zijn donderdag in Zaventem op het vliegtuig gezet richting Ijsland, Brazilië, Israël, Australië en India. Het gaat om een stunt van de Belgische chocoladeproducent Belcolade, die hiermee zijn 20-jarig bestaan en zijn internationale ambities in de verf wil zetten.
Volgens Rik Balcaen van Belcolade is het de eerste keer dat Manneken Pis in zijn originele grootte in chocolade is nagemaakt. "Het gaat om een uniek ontwerp dat speciaal voor deze actie is vervaardigd", zegt hij. Het is niet de bedoeling om het beeldje, dat iets meer dan 1 kg weegt, te commercialiseren. De bedoeling is dat medewerkers van Puratos - producent van ingrediënten voor brood- en banketbakkers, chocolatiers en cateringbedrijven - op één van de 55 bestemmingen in alle werelddelen foto's gaan nemen met het beeldje en een symbool van het land in kwestie. Later komt er in Brussel een tentoonstelling waarop alle foto's zullen uitgehangen worden. (DWM)
Aambeien, speen of hemorroïden vormen zelden het onderwerp van gesprek. Ze zijn nochtans allesbehalve zeldzaam en kunnen behoorlijk vervelend zijn. Gelukkig zijn ze ongevaarlijk. Een juiste diagnose ligt minder voor de hand dan je zou verwachten voor zon banale aandoening. Sommige darmklachten worden verward met die van aambeien, met als gevolg een verkeerde behandeling. In het beste geval betekent dat alleen maar tijdverlies, in het ergste wordt een ernstige darmziekte over het hoofd gezien.
Onze dichtingsring
Vanaf de geboorte heeft iedereen aambeienweefsel in het anaal kanaal, dat wil zeggen net boven en in de anus. Dat weefsel is een sponsachtig netwerk van aders, beschermd door een slijmvlieslaag. Samen met de kringspieren zorgt het ervoor dat we de aars luchtdicht kunnen afsluiten en onze stoelgang ophouden.
Die aders hebben een eigenaardigheidje. Ze worden rechtstreeks vanuit de slagaders met bloed gevuld. Elders in het lichaam gebeurt de uitwisseling van bloed tussen aders en slagaders via heel kleine adertjes: de capillairen of haarvaatjes. Hier ontbreekt dat tussenstation. Daardoor zijn de hemorroïdenaders veel sterker doorbloed dan de aders elders in het lichaam.
Sleet
Iedere keer wanneer je stoelgang maakt, wordt dat kwetsbare aambeienweefsel platgeduwd door de ontlasting. Zeker wanneer je hard moet persen, krijgt het behoorlijk wat druk te verduren. Geen wonder dat je vanaf de leeftijd van 25-30 jaar plaatselijke slijtageverschijnselen kunt krijgen. De aders zetten uit en vullen zich met bloed, dat niet meteen weer wegstroomt. Ze gaan ook uitpuilen. Zo ontstaan aambeien.
Er bestaan twee soorten:
uitwendige aambeien zitten op de anus zelf. Je kunt ze met je vinger voelen en bij een uitwendig onderzoek van de aarsstreek zijn ze meteen zichtbaar.
Inwendige aambeien zitten vanbinnen in de endeldarm, het laatste stukje van de dikke darm. Als ze op hun plaats zitten, kun je ze niet voelen of zien. Maar daar blijven ze niet altijd.
Bloedverlies
Aambeien zijn kwetsbaar en zitten vol bloed. Wanneer het beschermende slijmvlieslaagje scheurt, gaat de aambei bloeden. Dat gebeurt gemakkelijk wanneer je hard moet persen. Het is het vaakst voorkomende aambeiprobleem.
Het bloed is helderrood door de typische structuur van de aambeienaders: het is bijna slagaderlijk en bevat daardoor veel zuurstof. Het bloedverlies ziet er vaak spectaculair uit omdat het wc-papier en het water in de wc-pot knalrood kleuren, maar meestal gaat het maar om enkel milliliter per keer.
Uitzakking of prolaps
Met de stoelgang mee kunnen inwendige aambeien naarbuiten geperst worden. Dan komen ze uit de aars tevoorschijn. Ook een prolaps veroorzaakt bloedverlies.
Een prolaps kan verschillende stadia doorlopen. In het begin keren ze vanzelf terug; later moet je ze met je vinger weer naarbinnen duwen. In het ergste geval blijven ze voortdurend buiten hangen. Het kan ook dat je alleen maar een drukkend gevoel in de aars hebt, maar geen prolaps.
Pijn
Plotse bobbel + pijn = aambeientrombose Aambeien zelf zijn pijnloos. Wat wel degelijk pijn doet, is een trombose. Dat is een bloedklonter die in de aambei gevormd wordt en er vastzit. Dan voel je ineens een pijnlijke, harde knobbel. Die bloedklonter vormt zich ofwel in een uitwendige aambei, ofwel in een inwendige aambei die niet meer thuisgeraakt is.
Aanhoudende pijn = kloof Je krijgt heel erge pijn als je naar de wc moet gaan. Het gaat even beter na de ontlasting, maar de pijn komt snel weer opzetten en kan uren aanhouden. Dat soort pijn heeft alles te maken met een kloofje of fissuur in de anus, maar niets met aambeien. Toch wordt ze nog te vaak aan aambeien toegeschreven. Iedere arts kan de juiste diagnose stellen na een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek, maar dat gebeurt niet altijd. Met als gevolg dat je een verkeerde behandeling krijgt en de kloof niet wil genezen.
nu nog de dierentuin hier en we zijn rond pitou mijn wilde tijger en duivelke doe het al in huis van breken tot lekker lui zijn en mijn eten opeten en dan mijn vijver met vissen waar ik heel trots op ben van de kippen hebben we alleen de eitjes
onze jeffe geboren op 19/05/1991 en overleden op 25/12/02. Ik mis hem nog iedere dag
Mijn tuin waar het heerlijk verblijven is tussen de vogeltjes en het bruisend water van de waterval en de vijver