Informatie over de vereniging kunt u vinden op [ www.oostgracht.nl ]
Welkom bij de Oostgrachttuinders. In dit blog wil ik mijn tuinbelevenissen bekend maken. Tevens hoop ik ook dat de tuinders zelf met artikelen komen, die voor de anderen leerzaam of interessant zijn.
Zoeken in blog
agenda
GORINCHEMSE OOSTGRACHTTUINDERS
02-09-2009
HORTUS
De volkstuin geeft ons veel voldoening waar we al werkend tussen de gewassen heerlijk kunnen ontspannen. Toch is het wel verfrissend om ook eens andere tuinen te bekijken. Voor de verandering gingen we naar de Hortus Botanicus in Amsterdam. Af en toe waanden we ons in een jungle en dan weer stonden we ons te vergapen aan de meest vreemde vormen. Al met al was het bezoek verrassend en leerzaam en zoals echte tuinders konden we het niet nalaten om met gekochte planten en zaden huiswaarts te keren.
Op 29 augustus heeft de tuindersvereniging haar jaarlijkse barbecue gehouden.
We bedanken de technische commissie [ Goof - Frans - Bert, Nel voor de aardappel- en vruchtensalade en Bep als vrijwilligster] hartelijk voor de enorme inspanning die zij hebben gedaan om dit festijn tot een succes te maken.
Duizendblad, Achillea millefolium, is een hoge vaste plant die het heel goed doet achter in de border. In samengestelde boeketten blijven de bloemen lang goed.
Kaasjeskruid, Malva, is een veel geteelde rijkbloeiende tuinplant, die een niet te zware grond verlangt. Naast de roze soort bestaat er ook een witbloeiende, Alba. De plant laat zich gemakkelijk door zaad vermeerderen. Wanneer we in februari-maart onder glas zaaien kunnen we nog in dezelfde zomer van de mooie bloemen genieten. We kunnen de soort voor een vroege bloei ook tweejarig telen.
Kamille, Matricaria chamomilla, heeft zich vanuit de kloostertuinen, waar ze voor de geneeskunde werd geteeld, door heel Europa verspreid en komt ook in het wild voor. De gedroogde bloemen worden gebruikt als spoelmiddel bij tand- en kiespijn. Wie slecht kan slapen drinkt een half uur voor het naar bed gaan een kopje kamillethee. In maart kan men al in de koude bak of op de vensterbank Kamille in perspotjes zaaien. Een of twee zaadjes per potje omdat Kamille verplaatsen zonder kluit niet verdraagt. In april kan ter plaatse worden gezaaid waarna er uitgedund wordt tot een onderlinge afstand van 15 cm.
Wederik, Lysimachia punctata, is een bekende vaste plant die vooral veel voorkomt bij boerderijen. De plant kan zich uitbreiden tot grote pollen. Vanaf juni is Wederik beladen met goudgele bloemen.
Melde, Atriplex hortensis, is een oude bladgroente die als spinazie wordt gegeten. Het heel jonge blad kan ook door de salade worden gemengd. De plant zaait zich na de bloei gemakkelijk uit. De opvallend paarsrode kleur staat heel decoratief naast bijvoorbeeld snijbiet.
Op zijn vrije middag komt mijn kleinzoon me vaak helpen in de moestuin. Als hij klaar is met zijn eigen groentebed richt hij zijn aandacht op wat er allemaal rondscharrelt tussen het gewas. Maar deze keer wil hij zijn onderzoekersdrift eens onder de waterspiegel botvieren. Alles wat hij in zijn schepnet vangt wordt in een emmer met water gedeponeerd en aandachtig bekeken. Sommige zelfs onder een vergrootglas.
Het is volop zomer en hier en daar hebben de bloemen hun mooiste tijd gehad en vormen ze hun zaden. Al onkruid wiedend in de border knip ik de bruine zaaddozen af en bewaar ze om te drogen in wegwerpbekertjes. Met een merkstift schrijf ik er de plantnaam op. Dit werkje vordert natuurlijk langzaam maar het is erg rustgevend. Als de zaden goed droog zijn worden ze in enveloppen bewaard om het volgende jaar uit te kunnen zaaien of als ruilmateriaal te dienen. Wie mee wil doen met het ruilen van zaden kan zich melden op de website van DE NATIONALE PROEFTUIN.
In deze rubriek beschrijf ik de belevenissen van tuinders.
J. had in zijn tunnelkas de tomatenplanten gediefd en bij de schuifdeur aangekomen hoorde hij het opgewonden geklok van een fazant. Voorzichtig gluurde hij om de hoek en ja hoor, bij de bessenstruiken was een fazantenhaan van de bessen aan het snoepen. Met enkele geluidloze stappen naderde hij de dief en wist hem in een enkele graai te pakken. Thuisgekomen weigerde zijn vrouw de vogel voor het avondeten te bereiden, zodat J. het slachtoffer zelf moest klaarmaken.
St. Janskruid, Hypericum perforatum, was al als geneeskrachtig kruid bekend bij de Germanen. De versgeplukte bloemen zet men in olijfolie twee weken in een gesloten fles in de zon. Zeef de bloemen er uit en vervang ze door nieuwe bloemen. Herhaal dit proces tot de olie bloedrood gekleurd is. Deze olie is uitstekend geschikt als wrijfmiddel bij zenuwpijnen, zoals neuralgieën, gelaatsneuralgie en ischias. Het kruid werkt opwekkend, stimuleert de levenskracht van de zenuwen en klieren.
Misschien hebben jullie het ook al opgemerkt dat in tuin 21 van Karin M. houten bakken met bemeste tuinaarde zijn geplaatst in het grasveld. Dat vond ik een handig idee vooral als je naast je volledige baan toch wilt genieten van tuinieren en daarbij ook nog recreatie mogelijkheden wilt hebben voor je kind.
In deze rubriek beschrijf ik de gebeurtenissen van de tuinders.
De heer D. kwam na de winter in zijn tunnelkas om de tuinhandschoenen die hij daar op een plank bewaarde te pakken. Vreemd vond hij het wel dat er allemaal kleine snippertjes in waren, maar nog vreemder werd het toen hij zijn vingers in de handschoen stak er helemaal binnenin walnoten waren gestopt.
Karmozijnbes, Phytolacca [ Phyto = plant; lacca = lak ]. De naam geeft aan dat de bessen een purperrode verfstof geven om wijn of bonbons te kleuren. De overblijvende plant kan vrij fors uitgroeien. Hoewel ze het liefst in de zon staat verdraagt de plant ook halfschaduw. Vermeerdering geschiedt door zaaien of stekken.
Kersen groeien goed op lichte rivierklei. De jonge takken die te veel zijn worden weggesnoeid, zodat de takken die aan de boom blijven voldoende ruimte hebben en kunnen uitgroeien tot dikke takken met zijtakken. Het op tijd snoeien voorkomt dat later dikke takken verwijderd moeten worden, waardoor grote wonden ontstaan. .
In deze rubriek beschrijf ik de gebeurtenissen van de tuinders.
Mevrouw B. kwam op een middag langs mijn tuin, terwijl ik aan het spitten was. Ik vertelde haar dat mijn kleinkinderen in de grond wel eens stukjes Delfts blauw of een stukje steel van een Goudse pijp hadden gevonden. Ze zei dat ze al weer jaren geleden tijdens grondwerkzaamheden ook een vreemde vondst had gedaan nl. een verroest pistool nog uit de Tweede Wereldoorlog.
In deze rubriek beschrijf ik de gebeurtenissen van de tuinders.
Een al oudere tuinder vertelde aan S., een nieuweling, dat er in de vloer van diens schuurtje door de vorige eigenaar een luik was aangebracht waar hij altijd zijn drank koel kon houden. Dit horende haastte S. zich meteen naar zijn schuur om er op zoek te gaan. Toen hij het gevonden luik open trok zag hij op de bodem ervan een berg snippers met daar binnen in een nest krioelende muisjes en nog twee ongeopende flesjes pils.
De Vijg is een gemakkelijke plant om in de tuin te houden en geeft bovendien heerlijke zoete gezonde vruchten. Dat deze plant zich ook nog in het voorjaar op een eenvoudige manier laat stekken bevordert de belangstelling van de tuinders op ons complex. Daarvoor nemen we top - of zijscheuten, die we in een flesje met water laten wortelen voor een zonnig venster of we steken de stekken in een potje met zanderige aarde. Over de stek plaatsen we ook nog een plastic hoesje.