Informatie over de vereniging kunt u vinden op [ www.oostgracht.nl ]
Welkom bij de Oostgrachttuinders. In dit blog wil ik mijn tuinbelevenissen bekend maken. Tevens hoop ik ook dat de tuinders zelf met artikelen komen, die voor de anderen leerzaam of interessant zijn.
Zoeken in blog
agenda
GORINCHEMSE OOSTGRACHTTUINDERS
07-06-2013
MORGENSTER
Morgenster heb ik meegenomen van een vakantie in Zuid-frankrijk. Daar bloeide de plant langs de weg. Sindsdien heb ik elk jaar wel enkele planten en als ze niet op een lastige plek opkomen dan mogen ze blijven.
Maagdenpalm, Vinca minor, is wintergroen. De kleine scheuten verlengen zich tot ze de grond raken en daar gaan wortelen. Op die manier vermeerderen ze zich. Vanaf april verschijnen de blauwe bloempjes. Deze plant is een geschikte bodembedekker, die goed zon en schaduw verdraagt, zodat de maagdenpalm ook onder struiken gepant kan worden.
Radijs groeit op elke grondsoort, mits deze vochthoudend en niet te vast is. Het hele jaar door kan men radijs zaaien en naarmate de temperatuur stijgt is het groeiproces korter. Bij droog weer kan radijs last krijgen van de aardvlo. Radijs wordt als bijgroente rauw gegeten in de salade of als broodbeleg.
Vrouwenmantel, Alchemilla mollis, is een zeer aantrekkelijke plant door de dauwdruppels die op de bladeren achterblijven. Uit de naam blijkt dat de alchemisten een bijzondere kracht toekenden aan die druppels. De plant wordt ongeveer 30 cm hoog en krijgt in mei - juni geelgroene bloempjes. De bloeiwijze wordt veel in de bloemsierkunst gebruikt.
Tellima Grandiflora is tijdens de bloei in mei en juni 30 cm hoog. De hartvormige bladeren vormen rozetten. In de zomer komen er aan de voet nieuwe rozetjes. De opvallend gefranjerde bloempjes zijn groenachtig en verkleuren na een tijdje roze. Een groot voordeel van deze plant is dat ze ook in de schaduw goed groeien en zelfs zandige grond verdragen. Het vermeerderen van de plant geschiedt door scheuren of zaaien.
Pioenrozen, Paeonìa, vragen een voedzame, enigszins vochtige, humusrijke bodem. pioenen kunnen liefst vijf á tien jaar op goed bemeste grond blijven. We zullen dan bemerken dat de bloei steeds rijker wordt. Als we in de gaten krijgen dat de groei achteruit gaat, moeten we de plant uitgraven, scheuren en op een andere plek weer planten. Neem zoveel mogelijk van de kluit mee; daarin leven schimmels en bacteriën die zorgen voor de bloei van de plant. Pioenen zijn heel goed te gebruiken als snijbloem. We snijden pioenen het liefst met een lange steel, maar we moeten niet te veel blad afnemen. Dat put de plant te veel uit. Pioenen zijn goed te vermeerderen door scheuren en zaaien.
Tropaeolum [ Oostindische kers ] is een eenjarig gewas, dat tevreden is met een arme grond, waardoor de plant extra veel bloemen gaat produceren. Laat de plant tegen een klimrek of piramide van staken klimmen. Zaai Tropaeolum in potjes of direct op de plaats van bestemming. De bloemknoppen, bloemen en jonge zaden zijn lekker in een gemengde sla en smaken enigszins naar mosterd en in kleine vaasjes staan ze heel decoratief op een bijzettafel.
Maak compostthee door zelf gemaakte compost in een emmer water te doen en daarna van zuurstof te voorzien door flink er in te roeren bij een temperatuur van 20 graden. Vervolgens kan deze thee op de aarde bij de planten worden gegoten. De micro-organismen zullen een biochemisch effect hebben om actief bij te dragen aan het welzijn van de planten.
Wist u dat een theelepel compost meer leven bevat dan er mensen op de aarde zijn?
Aarde zonder compost of humus zou gemakkelijk door de wind worden weggeblazen.
Compost in de aarde voedt deze en maakt hem sterk en gezond.
Tuincompost is de beste bodemverbeteraar voor de tuinder. Bij een goed opgezette composthoop heb je binnen enkele maanden bruikbare compost. Thuis zijn we al gewend om het afval te scheiden. Dat kunnen we nog zorgvuldiger doen door het groenteafval apart te houden van de etensresten. Iedere keer als we dan naar de tuin gaan, brengen we dit groenteafval naar de composthoop en vermengen het met wat aarde en van tijd tot tijd ook nog met een zeer dun laagje kalk. Afgemaaid gras, brandnetel [zonder de bloeitoppen], smeerwortelblad, eierschalen, koffiedik en theebladeren en natuurlijk al het tuinafval, inclusief de afgevallen boombladeren. Bloeiend en zaadhoudend onkruid kunnen we beter verbranden. Als we consequent op deze manier te werk gaan zal de tuin ons zo dankbaar zijn dat ze ons beloont met een rijke oogst en volop bloemen.