Informatie over de vereniging kunt u vinden op [ www.oostgracht.nl ]
Welkom bij de Oostgrachttuinders. In dit blog wil ik mijn tuinbelevenissen bekend maken. Tevens hoop ik ook dat de tuinders zelf met artikelen komen, die voor de anderen leerzaam of interessant zijn.
Zoeken in blog
agenda
GORINCHEMSE OOSTGRACHTTUINDERS
01-06-2013
RADIJS
Radijs groeit op elke grondsoort, mits deze vochthoudend en niet te vast is. Het hele jaar door kan men radijs zaaien en naarmate de temperatuur stijgt is het groeiproces korter. Bij droog weer kan radijs last krijgen van de aardvlo. Radijs wordt als bijgroente rauw gegeten in de salade of als broodbeleg.
Vrouwenmantel, Alchemilla mollis, is een zeer aantrekkelijke plant door de dauwdruppels die op de bladeren achterblijven. Uit de naam blijkt dat de alchemisten een bijzondere kracht toekenden aan die druppels. De plant wordt ongeveer 30 cm hoog en krijgt in mei - juni geelgroene bloempjes. De bloeiwijze wordt veel in de bloemsierkunst gebruikt.
Tellima Grandiflora is tijdens de bloei in mei en juni 30 cm hoog. De hartvormige bladeren vormen rozetten. In de zomer komen er aan de voet nieuwe rozetjes. De opvallend gefranjerde bloempjes zijn groenachtig en verkleuren na een tijdje roze. Een groot voordeel van deze plant is dat ze ook in de schaduw goed groeien en zelfs zandige grond verdragen. Het vermeerderen van de plant geschiedt door scheuren of zaaien.
Pioenrozen, Paeonìa, vragen een voedzame, enigszins vochtige, humusrijke bodem. pioenen kunnen liefst vijf á tien jaar op goed bemeste grond blijven. We zullen dan bemerken dat de bloei steeds rijker wordt. Als we in de gaten krijgen dat de groei achteruit gaat, moeten we de plant uitgraven, scheuren en op een andere plek weer planten. Neem zoveel mogelijk van de kluit mee; daarin leven schimmels en bacteriën die zorgen voor de bloei van de plant. Pioenen zijn heel goed te gebruiken als snijbloem. We snijden pioenen het liefst met een lange steel, maar we moeten niet te veel blad afnemen. Dat put de plant te veel uit. Pioenen zijn goed te vermeerderen door scheuren en zaaien.
Tropaeolum [ Oostindische kers ] is een eenjarig gewas, dat tevreden is met een arme grond, waardoor de plant extra veel bloemen gaat produceren. Laat de plant tegen een klimrek of piramide van staken klimmen. Zaai Tropaeolum in potjes of direct op de plaats van bestemming. De bloemknoppen, bloemen en jonge zaden zijn lekker in een gemengde sla en smaken enigszins naar mosterd en in kleine vaasjes staan ze heel decoratief op een bijzettafel.
Maak compostthee door zelf gemaakte compost in een emmer water te doen en daarna van zuurstof te voorzien door flink er in te roeren bij een temperatuur van 20 graden. Vervolgens kan deze thee op de aarde bij de planten worden gegoten. De micro-organismen zullen een biochemisch effect hebben om actief bij te dragen aan het welzijn van de planten.
Wist u dat een theelepel compost meer leven bevat dan er mensen op de aarde zijn?
Aarde zonder compost of humus zou gemakkelijk door de wind worden weggeblazen.
Compost in de aarde voedt deze en maakt hem sterk en gezond.
Tuincompost is de beste bodemverbeteraar voor de tuinder. Bij een goed opgezette composthoop heb je binnen enkele maanden bruikbare compost. Thuis zijn we al gewend om het afval te scheiden. Dat kunnen we nog zorgvuldiger doen door het groenteafval apart te houden van de etensresten. Iedere keer als we dan naar de tuin gaan, brengen we dit groenteafval naar de composthoop en vermengen het met wat aarde en van tijd tot tijd ook nog met een zeer dun laagje kalk. Afgemaaid gras, brandnetel [zonder de bloeitoppen], smeerwortelblad, eierschalen, koffiedik en theebladeren en natuurlijk al het tuinafval, inclusief de afgevallen boombladeren. Bloeiend en zaadhoudend onkruid kunnen we beter verbranden. Als we consequent op deze manier te werk gaan zal de tuin ons zo dankbaar zijn dat ze ons beloont met een rijke oogst en volop bloemen.
Plantenlabels hoeven helemaal niet duur te zijn. Nee ze zijn zelfs gratis. Maak deze labels van lege en gewassen limonadepakken. Op de foto is dit stap voor stap te zien. Ze blijven zelfs een jaar goed in de tuin.
Deze maand kunnen we in kistjes, bakjes of potten al veel zaaien. Bloemkool, rode- en witte kool, savooiekool, koolrabi, knolselderie, snijselderie, tuinkers, aubergine, Petunia, Salvia, eenjarige Phlox en Lathyrus. De zaadbakjes moeten goed kunnen ontwateren door een laagje scherp zand, grind of potscherven en enkele gaten in de bodem. De bakjes worden daarna gevuld met een mengsel van bladaarde en scherp zand en na het zaaien afgedekt met een glasruit of doorlatend plastic. In de vochtige grond zaaien we breedwerpig en het grovere zaad op rijtjes. We dekken het af met een dun laagje fijn zand. Het zaad met net zoveel grond afdekken als het zaad zelf dik is. Plaats het bakje in het donker tot het zaad is ontkiemd. Dus dagelijks controleren. Daarna worden de bakjes in het licht geplaatst. Zorg dat de grond wel vochtig blijft.
Wie afgelopen zomer en herfst zelf zaad heeft verzameld van zijn planten kan deze te ruil/koop aanbieden op [ http://www.denationaleproeftuin.nl ] Daar is ook het aanbod te vinden van andere tuinders.
Behalve Debbie hebben al verschillende tuinders melding gemaakt van de aanwezigheid van een boommarter. Debbie echter was zo rap om van dit kleine roofdier een foto van te maken. Dit roofdier eet vooral muizen, konijnen, maar ook helaas vogeltjes en eieren. Hij/zij heeft een hol bijvoorbeeld in een boom of in een oud konijnenhol.
Door jarenlang het snoeien van de bomen achterwege te hebben gelaten, kwam de technische commissie ineens voor de zware taak te staan de vrijgekomen tuin weer te fatsoeneren, zodat er meer licht in de tuin zou kunnen komen. Bert, Dick en Ronald hebben de bomen aan de rand van de tuin uitgedund.
Vorige vrijdagmorgen heeft de klas van Juffrouw Andrea Verduin van de Graaf Reinaldschool een bezoek gebracht op het complex van onze volkstuinenvereniging 'Oostgracht'. Na het ontvangst in 't Èèrpelhok hebben de verschillende groepen aan een opdracht gewerkt, waar alle kinderen enthousiast aan hebben meegedaan.
2 eetlepels olijfolie 300 gram gehakt 50 gram salami in kleine blokjes
1 theelepel paprikapoeder
1 teen knoflook, fijngehakt
1 grote ui, in reepjes gesneden
1 rode paprika, in reepjes gesneden
500 gram snijbonen, in stukken gesneden en geblancheerd
50 gram katenspek in kleine blokjes gesneden
Verhit de olie in een braadpan of wok en bak daarin het gehakt kruimig. Voeg de spekblokjes en de salamiblokjes toe en bak deze kort mee. Voeg paprikapoeder, knoflook, ui en de paprikareepjes toe.
Roer alles goed door elkaar en laat het gehaktmengsel circa 5 min. op laag vuur bakken.
Doe er de geblancheerde snijbonen bij en verwarm het geheel goed door. Roerbak tot slot de taugé nog heel even mee en verdeel het gerecht over voorverwarmde borden.
Onder de enthousiaste leiding van de heer Dick van Dalen hebben belangstellende tuinders en hun vrienden geleerd hoe je op een eenvoudige manier een leuk insectentenhotel kunt maken met materiaal uit de tuin. In dit geval werden wilgenstaken gebruikt voor de staanders en stukken bamboe om de sluipwespen en solitaire bijen een veilige woning te geven, waarin ze hun eitjes kunnen bewaren.
Als je bij het openschuiven van de gordijnen merkt dat de zon schijnt krijg je meteen zin om de tuin in te gaan. We hebben gemerkt dat anderen er net zo over dachten want het was die zonnige zondag gezellig druk op ons complex. Velen begonnen hun schuur op te ruimen; de banken werden buiten gezet; perkjes werden van het dorre blad ontdaan en de grond werd meteen lekker los gemaakt. Nieuwe tuinders gingen verwoed aan het werk om een mooie tuinafscheiding te vlechten en als je een kenner op het complex hebt maak je er gebruik van om te leren enten of te stekken.
Het kan in de plantenwereld heel belangrijk zijn of je naaste buur goedgezind of kwaadwillig zijn. Planten in de tuin kunnen elkaar positief beïnvloeden of elkaar sterk tegenwerken. Dat kan liggen in de geur die planten afgeven om zich te beschermen tegen schadelijke insecten. Denk maar eens aan Afrikaantjes, die via hun wortels een geur verspreiden die voor aaltjes dodelijk zijn. We kunnen ook de wortelvlieg misleiden door uien te planten naast wortels. Dit werkt ook voordelig voor de uien, die beschermd worden door de geur van de wortels waardoor de uienvlieg misleid wordt.
De versterkende eigenschappen, die bepaalde planten op elkaar hebben, gebruiken we bij het samenstellen van ons tuinplan. Zo houden we ook rekening met de negatieve schadelijke combinaties.
Wie een overzichtschema van combinatieteelt wil hebben kan dit aanvragen via mijn mail.
Spruitjes kun je wel tot de oerhollandse groente rekenen. Inge heeft hier op een oriëntaalse variatie bedacht namelijk Oerap, een Indisch groentegerecht van spruitjes met geraspte kokos.
Kook of stoom de schoongemaakte spruitjes in 10 minuten gaar. Stoom de geraspte kokos ook in 10 minuten gaar. Doe wat zonnebloemolie in een braadpan of wok. Fruit de sjalotjes en knoflook glazig. Voeg daarbij de in reepjes gesneden Spaanse peper, de spruitjes en de kokos. Roer alles goed door elkaar. Pas op dat de kokos niet aanbrandt.
[ Dit groentegerecht is ook heerlijk van boontjes en taogé. ]
TUINIEREN MET KINDEREN zit vol inspirerende projecten voor grote en kleine kinderen en hun ouders. De auteur Kim Wilde doet u geweldige uitvoerbare ideeën aan de hand. Een handig boekje voor slechts 14,75.