NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Peter LeysArchief
 • Alle berichten


  15-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeugd en Muziek - Amaj

  Gelezen bij deredactie:

  Amaj: Nieuwe start voor Vlaamse symfonische jeugdorkesten

  do 15/10/2015 - 15:33 Iris De Bondt, redacteur bij C.H.I.P.S StampMediaVanaf vandaag worden de symfonische jeugdorkesten van Jeugd en Muziek Vlaanderen ondergebracht in de nieuwe organisatie Amaj. De Vlaamse regering had bij de laatste subsidieaanvraag namelijk laten weten dat Jeugd en Muziek Vlaanderen moest hervormen. "Na dit feestweekend zullen we voortgaan als twee aparte organisaties die elk hun eigen weg gaan: Jeugd en Muziek Vlaanderen én Amaj", verduidelijkt Veerle Braem.

  Toen Jeugd en Muziek Vlaanderen twee à drie jaar geleden haar nieuwe subsidieaanvraag indiende bij de Vlaamse Gemeenschap, kreeg ze daar geen positieve feedback op.

  "Volgens het ministerie van Cultuur bestond de organisatie uit te veel afzonderlijke lokale afdelingen en organiseerde ze te veel verschillende activiteiten, waardoor de regering weinig controle had over waar haar subsidiegeld precies aan besteed werd. Er zat dus maar één ding op: vernieuwen”, vertelt gedelegeerd bestuurder Veerle Braem.

  "Vernieuwen is nodig", vult Roel Willems, artistiek leider en dirigent bij Amaj, aan. "Je moet mee met je tijd en jongeren verdienen een eigentijdse aanpak."

  Initiatie versus jeugdorkest

  Jeugd en Muziek wil zich vanaf nu voornamelijk concentreren op muziekinitiatie en zoveel mogelijk kinderen muziek laten ontdekken. Dat gebeurt door de allerjongsten te laten kennismaken met verschillende muziekstijlen en door extra inspanningen te doen om ook kansarme kinderen te laten proeven van muziek.

  “In die visie is er jammer genoeg geen plaats meer voor de symfonische jeugdorkesten, die al vele jaren deel uitmaken van Jeugd en Muziek”, vertelt Braem.

  "Om het voortbestaan van de symfonische jeugdorkesten te kunnen waarborgen, hebben we Amaj opgericht", vertelt Pieter Schuermans, die net als Willems artistiek leider en dirigent bij Amaj is.

  "In onze organisatie zullen musicerende jongeren en symfonische muziek centraal staan. We willen elke jongere, ongeacht zijn niveau, groeikansen bieden binnen de organisatie. Samen musiceren, moet voor zowel beginners, gevorderden als voor diegenen die willen doorstromen naar het professionele circuit leuk zijn."

  Amaj = A-majeur

  Amaj is geen acroniem, maar staat voor de toonladder A-majeur. "Deze toonladder is een optimistische toonladder, die dynamiek en vitaliteit symboliseert. Bovendien is de A de stemnoot van een symfonisch orkest", verklaart Braem.

  "De orkesten krijgen elk een nieuwe naam: het Jeugd en Muziek Orkest van Antwerpen, Jeugd en Muziek Orkest van Oost-Vlaanderen en het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek zullen voortaan respectievelijk Jong Symfonisch Antwerpen, Jong Symfonisch Gent en Jong Symfonisch Limburg heten."

  “Het is de bedoeling dat de provinciale orkesten meer zullen samenwerken dan nu het geval is”, gaat Schuermans voort. “Hoewel de orkesten elk apart in hun eigen provincie concerten zullen blijven geven, willen we jongeren uit de verschillende Vlaamse provincies vaker samenbrengen in verschillende projecten.”

  "Graag afdeling in Brussel"

  Voort wil Amaj graag meer kansen geven aan beginnende muzikanten. "In Antwerpen organiseerde Jeugd en Muziek Antwerpen onder andere de musiceerdagen, twee dagen waarop jonge musici de gelegenheid kregen samen te spelen met leeftijdgenoten van hetzelfde muzikale niveau. Ook bestaat het juniorenorkest, voor muzikanten vanaf 12 jaar, en een strijkorkest voor jonge strijkers al geruime tijd. Die initiatieven zullen we overnemen en voort uitbouwen, en uitbreiden naar de verschillende Vlaamse provincies, in samenwerking met het Deeltijds Kunstonderwijs."

  In de toekomst zou Amaj ook graag een afdeling in Brussel hebben, om zo de Brusselse jeugd dicht bij huis de kans te geven om te musiceren in groep. Uiteraard blijft de samenwerking met Jeugd en Muziek Vlaanderen bestaan.

  Willems: "We zijn nu twee verschillende organisaties, met elk onze eigen specialiteiten en dat kan alleen positief zijn voor de jongeren. Er kan nu veel meer worden ingezet op specifieke begeleiding."

  Subsidies in 2017?

  En hoe zit het nu met die broodnodige subsidies? "We hebben een dossier voor structurele subsidies ingediend, en we hopen dat we die vanaf 2017 kunnen ontvangen", vertelt Braem.

  "Intussen hebben we crowdfunding opgestart en zijn we nog op zoek naar extra sponsors. Ook de ticketverkoop van de concerten, die wie in eigen beheer organiseren, is een belangrijke bron van inkomsten."

  De eerste samenwerking tussen de provinciale orkesten en de eerste samenwerking tussen Amaj, en Jeugd en Muziek is alvast een feit. Op zaterdag 17 oktober 2015 geeft Amaj Jong Symfonisch haar eerste concert in Bozar, tijdens "75 jaar Jeugd en Muziek". Er zullen meer dan 130 muzikanten op het podium zitten.


  01-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werken van Jef Tinel uitgegeven
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De Vlaamse uitgeverij EUPRINT (Heverlee) gaf pas een compositie uit van de Vlaamse componist Jef TINEL (1885-1972).
  Het betreft een 4-stemmige mis voor koor en orgel: Missa in honorem sacratissimi sacramenti.

  In 2011 publiceerde Euprint ook al een werk van Jef Tinel, nl. het Latijnse motet 'O Salutaris hostia' voor 4-stemmig koor en orgel. 

  Ware aanraders voor onze koren!

  Bijlagen:
  EUPRINT O Salutaris _ Jef Tinel.pdf (89.4 KB)   
  Missa I H S Sacramenti JefTinel.pdf (2.9 MB)   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ad multos annos Wilfried Westerlinck

  Op 3 oktober 2015 wordt componist Wilfried Westerlinck 70.

  Om hem een gelukkige verjaardag te wensen, worden er heel wat concerten georganiseerd met zijn muziek. Hierbij een kort overzicht:

  • Vrijdag 9 oktober 2015 - 12u00 - Middagconcerten van Antwerpen
   Strijkkwartet nr. 3 - door Spiegel String Quartet
    
  • Zondag 18 oktober 2015 - 15u00 - Muziekacademie Ekeren
   Bicinium voor twee altviolen - door  Ensemble Leo De Neve
    
  • Zondag 25 oktober 2015 - 11u00 - CC Berchem
   Strijkkwartet nr. 1 - door Donacordakwartet
    
  • Donderdag 19 november 2015 - 20u00 - Roosdaal
   Epigrammen voor strijktrio - door Oddyseia ensemble
    

  Vrijdag 18 december 2015 - 12u30 - Studio 1 Flagey, Brussel
  Celebrating Wilfried Westerlinck - voorstelling van de nieuwe cd, met uitvoerders Aldo Baerten (fluit), Benjamin Dieltjens (klarinet), Annie Lavoisier (harp), Kugoni Trio (saxofoon, viool, piano)


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cantate van De Boeck opgediept...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op 17 en 31 oktober 2015 wordt in Merchtem en in Meise de Baron d’Hoogvorstcantate van August De Boeck opnieuw uitgevoerd.

  17 oktober2015, 20u00 - CC De Muze - Brusselsesteenweg 69, Meise.
  Tickets Kassa: €16 / Vvk & Abo3: €14 / Abo6: €13 / Abo10: €12,  www.demuzevanmeise.be.

  31 oktober 2015, 20u00- Gemeentelijke Feestzaal - Drinkeling 10, Brussegem (Merchtem).
  Tickets Kassa: €10 / Vvk: €8 via cultuurdienst Merchtem, 052 381181 - cultuur@merchtem.be.

  Uitvoerders
  Gemengd Koor Canticorum, Merchtems Parochiaal Mannenkoor, Cantorij Sint-Cecilia, Kamerkoor Helicante, Carmina Kamerkoor, Kommakoor/Tremakoor en Brassband Buizingen o.l.v. Luc Vertommen.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdenking Herman Roelstraete
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het Kamerorkest (Brugge) onder leiding van Ning Kam voert orkestwerk uit van Herman Roelstraete en Peter Tsjaikovski. Vooraf zingen de koren Die Boose, De Kerels en het Sint-Janskoor Kachtem liederen van Herman Roelstraete.

  Dertig jaar gelden overleed Herman Roelstraete. Hij was directeur van de muziekschool van Izegem, componist, koorleider, pedagoog, organist, onderzoeker...

  Het concert vindt plaats in de Kerk H. Familie (Bosmolens) in Izegem, op zaterdag 17 oktober 2015 om 20u00.

  Meer informatie en tickets: 051 300 024.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdenkingsmis Lodewijk De Vocht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op 18 oktober 2015 vindt in de Antwerpse Carolus Borromeuskerk om 12u30 de jaarlijkse herdenkingsmis Lodewijk De Vocht plaats.

  Dit jaar werd er voor gekozen om een totaal onbekende mis van De Vocht te verkennen. Ze bestaat enkel uit een Kyrie en Gloria, en wordt begeleid door strijkers en orgel. Ze heeft geen naam.


  10-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jef Tinel

  KERSTCONCERT MET HOMMAGE AAN JEF TINEL

  Programma: 
  • werken voor koor en orgel van Jef Tinel
  • Edgar Tinel - Sonate voor orgel
  Bezetting: 
  • Laure Dermaut, orgel
  • koor Arabeske
  • Marc Vanden Borre, dirigent
  Plaats: 
  Datum en tijdstip: 
  20/12/2015 - 16:00


  03-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herman De Houwer

  Jubileumconcert Herman De Houwer

  Jubileumconcert Herman De Houwer
  Herman De Houwer was organist-kapelmeester van de St.-Pieterskerk te Turnhout van 1967 tot 2005. Daarnaast was hij muziekleraar aan het Klein Seminarie te Hoogstraten. Heman maakte zich bijzonder verdienstelijk als componist en bewerker van koormuziek. Een aantal van zijn werken werden uitgegeven. En nu wordt hij in de bloemen gezet voor zijn zeventigste verjaardag. Gratis Westmalle en abdijkaas.
  Wie
  Herman De Houwer, Cantat, Jos Van den Heuvel, nog te bepalen, Nico Declerck
  Waar
  H.Hartkerk, Kerkplein 17, 2300 Turnhout
  Wanneer
  za 26/09/15 van 19:30 tot 21:00
  Organisator
  vzw octave
  Prijs
  € 12 (8,00€ : beschermlid GRATIS : -18 jaar)
  Contact
  e-mail: info@vzw-octave.be
  website: http://www.vzw-octave.be
  Uitgebreide infotekst

  Herman De Houwer was organist-kapelmeester van de St.-Pieterskerk te Turnhout van 1967 tot 2005. Daarnaast was hij muziekleraar aan het Klein Seminarie te Hoogstraten. Heman maakte zich bijzonder verdienstelijk als componist en bewerker van koormuziek. Een aantal van zijn werken werden uitgegeven.

  Cantat ontstond in 2006. In 2012 breidde het uit tot 10 zangers. Dirigent Herman De Houwer laat alle muzikale genres gaan van de Renaissance tot het heden aan bod komen.

  Jos van den Heuvel studeerde orgel aan de Muziekacademie van Eisden-Maasmechelen. Van 1975 tot 1992 was hij organist van het Klooster van de Minderbroeders van Rekem-Lanaken en sinds 2008 van het historische Verbuecken orgel in Vosselaar.

  Nico Declerck leerde de knepen van het vak bij Stanislas Deriemaeker, Joris Verdin en Guy Bovet. Als voorstellingsleider bij Opera Vlaanderen is enige theatraliteit hem niet vreemd. Hij is organist in Turnhout en Hoogstraten en verantwoordelijk voor de orgelrenaissance der Noorderkempen.

  Bron: UiTinVlaanderen.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orgel en koor

  Orgel en Koorconcert

  Orgel en Koorconcert
  Wannes Vanderhoeven verkent de mogelijkheden van het indrukwekkende Stevensorgel met werk van o.a. Brewer, Jongen, Bridge en Elgar. Het koor Helicon zingt o.l.v. Geert Hendrix prachtige Vlaamse en Engelse Kathedraalmuziek van o.a. Van Nuffel, Stanford, Harris en Elgar.
  Wie
  Wannes Vanderhoeven, Kamerkoor Helicon, Geert Hendrix, Danny Van Hoof, Hans Vereyken
  Waar
  Sint-Gummaruskerk, Kardinaal Mercierplein -, 2500 Lier
  Wanneer
  do 17/09/15 om 20:30
  Organisator
  Orgelcomité Sint-Gummarus v.z.w.
  Prijs
  € 14 (Basisprijs: € 14; 65+: € 12; studenten: € 6)
  Contact
  tel.: 0497 433 644
  Reservatie
  e-mail: info@orgelconcertenlier.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koormuziek

  Gelezen bij Koor en Stem

  Aarschot Volkoren op 12 september

  Aarschot Volkoren, het grootse korenfestival van Vlaanderen, vindt voor de derde keer plaats in de Demerstad. Meer dan 50 koren uit binnen- en buitenland zakken op 12 september af naar Aarschot. Verspreid over een tiental locaties in de binnenstad treden ze op. Rond 17.30 uur sluit het korenfestival af met een samenzang. Gratis toegang. Verschillende locaties doorheen de stad, van 11 tot 18 uur. Alle info:www.aarschotvolkoren.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cantate van De Boeck

  BARON D'HOOGVORSTCANTATE VAN AUGUST DE BOECK

  Programma: 
  • August De Boeck - Baron d’Hoogvorstcantate (1893)
  Bezetting: 
  • Brassband Buizingen
  • koor van de Akademie (Meise), Kamerkoor Helicante,Carmina Kamerkoor Merchtemse koren
  Plaats: 
  Datum en tijdstip: 
  17/10/2015 - 20:00


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.August De Boeck

  ORGELCONCERT IN IEPER

  Programma: 
  • orgelwerk van August De Boeck
  Bezetting: 
  • Ludo Geloen, orgel
  Plaats: 
  Datum en tijdstip: 
  08/10/2015 - 13:00
  Tickets: 

  aan de ingang


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flor Peeters

  WERK VAN FLOR PEETERS IN SINT-NIKLAAS

  Programma: 
  • Flor Peeters - Concerto voor orgel en piano, op. 74
  Bezetting: 
  • Peter Van de Velde, orgel
  • Marianna Nevolovitsch, piano
  Plaats: 

  Sint-Niklaas, O.-L.-Vrouwekerk

  Datum en tijdstip: 
  25/09/2015 - 20:30


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herman Roelstraete

  RELIGIEUZE MUZIEK VAN ROELSTRAETE IN IZEGEM

  Programma: 
  • koorwerken van Herman Roelstraete
  Bezetting: 
  • vier Izegemse koren
  • NN, dirigent
  Plaats: 

  Izegem, Sint-Tillokerk

  Datum en tijdstip: 
  20/09/2015 - 10:00
  Tickets: 

  toegang gratis (eucharistieviering)


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse orgelmuziek in het buitenland

  BELGISCHE ORGELMUZIEK IN BAD TÖLZ [DE]

  Programma: 
  • Jacques-Nicolas Lemmens - Fanfare
  • Edgar Tinel - Sonate in g-moll, op. 29 (Allegro con moto, Andante sostenuto, Allegro moderato)
  • Joseph Jongen - Prière (uit“Quatre pieces, op. 37)
  • Joseph Jongen - Sonata Eroica, op. 94
  • Flor Peeters - O God, thou faithfull God (uit 30 Chorale Preludes, op. 68.)
  • Flor Peeters - Toccata, Fugue et Hymne sur “Ave Maris Stella”, op. 28
  Bezetting: 
  • Peter Van de Velde, orgel
  Plaats: 
  Datum en tijdstip: 
  17/09/2015 (Gehele dag)


  21-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 CD's met Vlaamse muziek

  Warm aanbevolen

  Een CD met Vlaamse clavecimbelmuziek van vroeger en nu.
  Een CD met liederen van Edgar Tinel, Peter Benoit, Arthur Meulemans, Arthur Verhoeven...

  Meer info in de bijlage.

  Bijlagen:
  CD's Phaedra.pdf (3.9 MB)   


  26-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orgelnieuws

  (De Vlaamse orgelkrant)

  21ste orgelwandeling Antwerpen
  Vrijdag 14 augustus Samenkomst aan de Keizerskapel: Keizerstraat 21-23, 2000 Antwerpen om  13.30u
   
  Die dag organiseert de orgelvereniging Calcant voor de 21ste maal een orgelwandeling doorheen Antwerpen.
  Het programma ziet er als volgt uit:
  1. Keizerskapel: orgel in 1864 gebouwd door de Antwerpse orgelbouwer Mondt-Groenewoudt.
  Jan Van Mol, orgel en Christel De Meulder, sopraan.
  2. Carolus Borromeuskerk: Dillens/Delhaye/Schumacher - 1722/1810/2014
  Olga Kijowski, orgel
  3. Elisabethkapel (Elzenveld): Het oude Bremser-orgel, waarvan alleen de prachtige kast bewaar is gebleven, is gereconstrueerd. Het vroeg-romantisch instrument dat hierin door Loret werd geplaats, is zelfstandig gemaakt.
  Bremser/Thomas - 1675/2088
  François-Bernard Loret/Thomas - 1844-2008
  Geert van de Wetering, orgel en Bert van de Weetering, zang
   
  Hoogtepunt in deze wandeling is natuurlijk de presentatie van het pas gerestaureerde orgel van de oude Jezuïetenkerk, de Carolus Borromeus. Tegelijk krijgen we de gelegenheid om een paar historische oases in de oude binnenstad te bewonderen: de zgn. Keizerskapel en de kapel van het historische gasthuis van Anwerpen.

  Een wandeling door centrum Antwerpen van goed één kilometer. Alternatieven via het openbaar vervoer.
  Uitvoerige brochure waarin orgels en hun omgeving worden toegelicht door Jan Van Mol.
  Deelname: 8 Euro, leden van Calcant, Orgel in Vlaanderen betalen 6 Euro
  inschrijvingen vóór 8 augustus ten name van: Calcant vzw
  BE74 0016 2555 5807
   
  Internationale Orgelacademie Tongeren
  Dinsdag 11  tot en met zaterdag 15 augustus
   
  Een inspirerende 5-daagse stage voor organisten. De academie is bedoeld voor gevorderde liefhebbers, orgelstudenten (vanaf niveau hogere graad academie), semi-professionele en professionele organisten, zonder leeftijdsbegrenzing.
  Onder leiding van gerenommeerde docenten kan je kennis maken met en ervaring opdoen in het bespelen van meerdere monumentale, historische orgels. Er wordt aandacht besteed aan techniek, literatuur, interpretatie en registratie. Deelname kan actief of als luisteraar. De academie leidt tot een doelgericht eindresultaat met concerten, een radiomis en een concertmis in Tongeren en Sint-Truiden.
   
  Docenten: Leon Berben klavecinist, organist, continuo - speler - Keulen (D); Ludger Lohmann organist en Hochschulprofessor - Stuttgart (D); Luc Ponet organist,docent en inspecteur kunstonderwijs - Tongeren/Leuven (B); Jos Van der Kooy organist, improvisator en docent - Amsterdam/Haarlem (NL)
   
  Orgels: Tongeren: Le Picard-orgel,1750-1752, restauratie door la Manufacture d’orgues Thomas, 2002, IV + Ped., 51 reg. en het O.L.V.-koororgel, 2014, Manufacture d’orgues Thomas, II+ Ped., 21 reg.
  Sint-Truiden: Schumacher-orgel, 1996/2014, III + Ped., 42 reg.
  Alden Biesen: Van Peteghemorgel, 1788, gerestaureerd door Jos Moors, 1999, II, 18 reg.
   
  Repertoire: 1 dag workshop improvisatie (Jos Van der Kooy);1 dag  workshop continuospel (Leon Berben); masterclass J. S. Bach en F. Mendelssohn Bartholdy (integraal orgelwerk) (Ludger Lohmann); masterclass 17de en 18de eeuwse orgelmuziek uit het prinsbisdom Luik, de Lage Landen en Frankrijk (Luc Ponet)
   
  Meer informatie: http://lepicardorgeltongeren.wordpress.com   
  Contact: Internationale Zomeracademie Haspengouw t.a.v. Marjan Bosmans (coördinator) Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen (B) tel. +32 499 31 70 08 bosmansmarjan@gmail.com  


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse orgeldagen

  Vlaamse Orgeldagen 2015 in Harelbeke
  Vrijdag 21, zaterdag 22 augustus (met “aperitief” op 20 augustus)
   
  Een aantal toelichtingen:
   
  Atelier Orgelbouw
  Zoals u wat verder in het overzicht van de orgels in Harelbeke kan lezen, verkeert het Lovaertorgel in de kapel van de Zusters Augustinessen in niet al te beste doen. Het atelier orgelbouw tijdens deze editie is dan ook het ideale moment om het orgel na te kijken en een aantal werken uit te voeren. Paul Andriessen leidt dit atelier in goede banen waarbij de deelnemers wegwijs in de orgelbouw gemaakt wordt. Geen voorkennis vereist!
   
  Musiceren met een visuele beperking
  Een aangepast traject om eenzelfde doel te bereiken.  De doelgroep zijn uiteraard academieleerlingen met een visuele beperking, kandidaat leerlingen met een visuele beperking, muziekleerkrachten, alle andere geïnteresseerden.
   
  Atelier Improvisatie
  Aangezien er al regelmatig workshops gegeven worden voor liturgisch improviseren ligt de focus in dit atelier  op andere vormen: Prelude, dansvorm, fantasie, versierd koraal, sfeerstuk, vanuit een begeleidingspatroon, vanuit een motief, vanuit een akkoordreeks, op een vaste bas, met een ritme,…
  Paul Dinneweth zou graag inpikken op wat de deelnemers aanbrengen en daar dan mee aan de slag gaan.
   
  Tarieven: 1 atelier kost 15 Euro /leden OIV: 12 Euro  / -12 jaar: 5 Euro. Concerten, tentoonstelling,  stadswandeling en fietstocht zijn gratis.
   
  Grabbelpas vrijdag: 3 Euro Inschrijven verplicht via: http://webshop.harelbeke.be
   
  Alle info en folder zijn alvast via www.harelbeke.be/orgeldagen op te vragen via info@orgelinvlaanderen.be
   
   
  Inschrijven kan via http://www.harelbeke.be/formulieren/inschrijven-ateliers-orgeldagen  of  0479/640 173
   
  Met de steun van de Stad Harelbeke en Provincie West-Vlaanderen

  (bron: De Vlaamse orgelkrant)


  04-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdenkingsjaar Jef Tinel

  Beste muziekliefhebber

   

   

  1. Herdenkingsjaar

  Vorig jaar kondigden we aan dat 2015 een ‘herdenkingsjaar Jef Tinel’ zou zijn. Hij zou immers dit jaar 130 jaar worden. Toondichter-organist-dirigent-pedagoog Jef Tinel leefde van 1885 tot 1972 en was werkzaam in o.a. Maldegem, Gent, Tielt…

  Welnu, in 2015 gebeurde er effectief al wat rond deze vaak vergeten en ten onrechte verwaarloosde componist.

  Vandaag zongen de Koristen van Keizersberg (o.l.v. Laurens-Alexander Wyns en aan het orgel begeleid door Peter Maus) in Schoten de driestemmige mis voor mannenkoor en orgel ‘In honorem sanctae Lutgardis’ van Jef Tinel alsook zijn motet ‘Salve Regina’ voor gelijke stemmen en orgel.

  Daarnaast zongen ze nog motetten van  August De Boeck en Sebastiaan Van Steenberge.

  Peter Maus vertolkte orgelwerk van Flor Peeters en Jaak Nicolaas Lemmens. Een schitterende vertolking!

  Een prachtige en stemmige feestmis.

   

  1. Wat was er dit jaar reeds te beleven rond de muziek van Jef Tinel?

  -de Nederlandse musicus Abraham Mulder speelde enkele pianowerkjes van Jef Tinel en postte ze op Youtube;

  https://www.youtube.com/watch?v=C-lyT6M-fyM  en https://www.youtube.com/watch?v=7vZSaw_sO2Y

   

  -de internationaal vermaarde Vlaamse zangeres Ann De Renais bracht op 1 maart tijdens een recital in Brussel het lied ‘Als eene bloeme’ van Jef Tinel en postte het op Youtube;

  https://www.youtube.com/watch?v=9aHEH_RjQu0

   

  -op de blog ‘Tinel Jef’ en op de internationale muzieksite IMSLP publiceerden we heel wat partituren van composities van Jef Tinel;

  http://blog.seniorennet.be/tinel_jef/   en  http://imslp.org/wiki/Category:Tinel,_Jef

   

  -op Youtube postten we enkele geluidsfragmenten met muziek van Jef Tinel;

  Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=-XKQwXwpdqU

   

  -het orgeltijdschrift ‘Orgel in Vlaanderen’ publiceerde een orgelwerk van Jef Tinel (Ach! Hoe vluchtig is het leven);

   

  -tijdens het 78ste Vlaams Nationaal Zangfeest werd naast ‘Wij zijn bereid’ ook Tinels Gulden Sporenlied ‘Vlaanderens schoonste dag’ gezongen;

   

  -op 18 februari vertolkten de Koristen van Keizersberg in Merksem de Lutgardismis en het motet ‘Salve Regina’ van Jef Tinel;

   

  -op zijn blog plaatste Peter Maus enkele geluidsfragmenten uit de Lutgardismis van Jef Tinel.

  https://soundcloud.com/peter-maus

   

  1. Wat nog komt…

  -zondag 12 juli om 10 uur: Radiomis (Radio 1): Koristen van Keizersberg brengen de Lutgardismis van Jef Tinel;

   

  -Ad Van de Wege, organist titularis van Maldegem (waar Jef Tinel begin de 20ste eeuw organist was) brengt binnenkort een cd uit met muziek van o.a. Jef Tinel;

   

  -zondag 23 augustus: IJzerwake: naast ‘Wij zijn bereid’ brengen de koren tijdens de misviering Tinels ‘Alle dagen’ (een Marialied op tekst van Guido Gezelle)

   

  -december 2015: koor- en orgelconcert in de Gentse Augustijnenkerk met werk van o.a. Jef Tinel;

   

  -daarnaast zijn we nog in gesprek en onderhandeling voor andere initiatieven.  

   

  Uiteraard is er nog ruimte voor initiatieven….

  Wij houden u graag op de hoogte.


  02-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gulden spoor (Studiecentrum Vlaamse Muziek)

  De laureaten van de Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling 2015 zijn gekend

  [Beweging Vlaanderen-Europa vzw]

  De Beweging Vlaanderen-Europa vzw reikt elk jaar de Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling uit aan personaliteiten die een opmerkelijk spoor getrokken hebben in het Vlaamse culturele leven. De onderscheiding gaat dit jaar naar Kamiel D’Hooghe en Jan Dewilde. Enkele dagen geleden, meer bepaald op 28 juni, ontving Kamiel D’Hooghe zijn Gulden Spoor tijdens een plechtigheid in de kathedraal van Antwerpen. Jan Dewilde krijgt de onderscheiding op 10 juli om 19 uur tijdens de feestzitting ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag in het stadhuis van Brugge.

  Hieronder vindt u het persbericht:

  De nu 85-jarige Kamiel D’Hooghe is een orgelvirtuoos van internationale allure met een impressionante staat van dienst vanmeer dan 60 jaar. Hij heeft een indrukwekkende reeks cursussen en concerten in nagenoeg alle continenten op zijn naam staan en werd ook dikwijls gevraagd als jurylid op internationale concours.
  Al liet zijn jeugd in een Oost-Vlaamse landbouwersfamilie niet vermoeden dat hem een indrukwekkende muzikale carrière wachtte. Maar hij deed naar eigen zeggen zijn liefde voor muziek op via het orgel in de kerk en op de paardenmolen tijdens de kermis en dank zij zijn moeder kon hij via een kostersopleiding en verdere professionele muziekstudies zijn droom waar maken om organist te worden.
  D’Hooghe was ook bijna 30 jaar lang directeur van het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij aan de wieg stond van de Nederlandstalige afdeling. “Maar ook zijn bijdrage aan het behoud en de valorisatie van de orgelcultuur in en uit Vlaanderen kan maar moeilijk overschat worden. Hij lag bijvoorbeeld aan de basis van de bouw van diverse nieuwe orgels in Vlaanderen en leverde prachtige inspanningen voor het behoud ons historisch orgelerfgoed in de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, met het tijdschrift Orgelkunst dat hij uit de grond stampte en via de vzw Orgel in Vlaanderen die hij oprichtte”. Zo motiveert An De Moor de toekenning van de Gulden Spoor door de Beweging Vlaanderen-Europa aan Kamiel D’Hooghe voor zijn levenswerk.

  De tweede laureaat is Jan Dewilde, niet te verwarren met zijn naamgenoot in het lichtere muzikale genre Jan De Wilde. Hij is een van onze meest gerenommeerde muziekwetenschappers. Zijn loopbaan leidde hem als wetenschappelijke medewerker, researcher en producer langs diverse culturele instituten en ook langs de toenmalige BRT. Vandaar de tentoonstellingen rond muziek en Vlaamse Beweging en de documentaires rond diverse Vlaamse componisten op zijn curriculum. Momenteel is hij muziekbibliothecaris van de erfgoedbibliotheek van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en ook coördinator van het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek.
  “Jan Dewilde geldt zonder twijfel als dé expert inzake Vlaamse muziek van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. Hij is een enthousiast pleitbezorger voor de ontsluiting en de juiste bewaring van het muzikaal erfgoed uit Vlaanderen en weekt met zijn lezingen ook in het buitenland belangstelling en waardering los voor onze Vlaamse componisten” licht An De Moor toe als voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa die de onderscheiding toekent.
  De uitreiking van de Gulden Spoor kadert binnen de 11-daagse Vlaanderen Feest! ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag. Recente voorgangers van de nieuwe Gulden Spoordragers zijn onder meer Louis Verbeeck, Gwy Mandelinck, Stefaan Top, Robert Vandereyken, Flavie Roquet, Frans Debrabandere, Miel Cools(+), Luc Devoldere, Chris Lomme, Jef Gabriëls en Jan Caeyers.

  Meer info:
  Beweging Vlaanderen-Europa vzw, Collegelaan 106
  2100 Deurne (Antwerpen)
  secretariaat: 03 238 20 02
  secretariaat@vlaandereneuropa.eu
  www.vlaandereneuropa.eu


  Bezoekers ....

  Zin om een boodschap door te geven? Dit kan hier.


  Interessante sites op het net
 • Algemeen Nederlands Zangverbond
 • Koor en Stem
 • Studiecentrum voor Vlaamse Muziek
 • IMSLP: partituren op het net
 • Leven en werk van Jef TINEL
 • Partituren op het net (CPDL)
 • Componisteninfo (Matrix)
 • Componisteninfo (Cébédem)
 • Muziekcentrum Vlaanderen
 • Peter Leys op Soundcloud

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!