NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Peter LeysArchief
 • Alle berichten


  10-12-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevaert

  Apotheose van het Gevaert-jaar

   

  Al deed de geschreven pers hard zijn best om de andere kant op te kijken, toch heeft het Gevaert-jaar al vele mooie, tastbare resultaten opgeleverd: het Festival van Vlaanderen-Mechelen blies het stof van vele jaren van zijn partituren (in samenwerking met de Openbare Omroep en het SVM), er werden partituren gepubliceerd en het label Fuga Libera bracht een prachtige cd uit. Die cd combineert kerstliederen van Gevaert (origineel en in bewerkingen) met zijn opus ultimum, de Grand’Messe de Noël ‘Puer natus est nobis’ en musique polyphone à trois voix de femmes avec accompagnement d’orgue. Gevaert schreef deze mis in 1907 voor de Basilique de Notre-Dame de la Treille in Rijsel, hij was toen 79! Een jaar later, op Kerstavond 1908, zou hij overlijden.
  Het is de eerste cd-opname van dit werk en bijzonder de moeite waard. Het vocaal ensemble Le Petit Sablon o.l.v. Thibaut Lenaerts zingt dit muzikale testament zeer subtiel. Deze zeer verzorgde en fraai uitgegeven cd is een overtuigend pleidooi voor de componist Gevaert, ook al door de boeiende tekst die producer Michel Stockhem voor het cd-boekje schreef. Een stevige aanrader voor onder de kerstboom!
  Meer informatie vindt u op http://www.fugalibera.com/.
  Wie Gevaerts Grand’Messe de Noël live wil horen, kan in december twee verschillende uitvoeringen bijwonen: op 12 december 2008, om 20u00 in het Koninklijk Conservatorium Brussel door vocaal ensemble Le Petit Sablon o.l.v. Thibout Lenaerts en op 21 december 2008 om 20u00 in het Koninklijk Conservatorium van Gent door studenten zang o.l.v. Marc Michael De Smet.
  Daarnaast organiseert de Belgische Vereniging voor Muziekwetenschap op 12 en 13 december 2008 een internationaal colloquium rond de figuur van François-Auguste Gevaert. Meer informatie vindt u op www.kbr.be - music@kbr.be - 02/519.57.51


  Concerten met muziek van François-Auguste Gevaert

  o 12 december 2008 - 12u30 - Koninklijk Conservatorium Brussel
  Thibaut Lenaerts (tenor) & Mariano Ferrandez (piano) - Meer info: 02/519.57.51 - music@kbr.be - www.kbr.be

  o 12 december 2008 - 20u00 - Koninklijk Conservatorium Brussel
  Vocaal Ensemble Le Petit Sablon o.l.v. Thibaut Lenaerts - Meer info: 02/519.57.51 - music@kbr.be - www.kbr.be

  o 21 december 2008 - 20u00 - Koninklijk Conservatorium Gent
  Studenten zang o.l.v. Marc Michael De Smet - Meer info: 09/269.20.74 - ticketscons@hogent.be

  Ook T'Andernaken uit Halle denkt aan Gevaert. Tijdens het kerstconcert van 27/12 om 20.30 uur in de paterskerk (Volpestraat, Halle-centrum) brengt het vocaal ensemble o.a. de koorbewerking van F. A. Gevaert van het bekende 'Entre le boeuf et l' âne gris'.

  Tickets en info: www.tandernaken.be


  09-12-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmuziek van eigen bodem

  François-Auguste Gevaert - Grand’Messe de Noël + kerstliederen

  François-Auguste Gevaert (1828-1908) lag mee aan de basis van de Vlaamse muziekbeweging en schreef in 1847 één van de eerste Nederlandstalige cantates. Parijse en Brusselse salons lonkten echter en hij keerde Benoit de rug toe om uit te groeien tot één van de meest toonaangevende figuren van de Belgische muziek. Als afsluiter van het Gevaert-jaar verscheen deze bijzondere cd met kerstliederen aangevuld met zijn opus ultimum: de Grand’Messe de Noël ‘Puer natus est nobis’ die hij in 1907 schreef voor de basiliek van Rijsel. Hij was toen 79! Een jaar later, op Kerstavond 1908, zou hij overlijden.
  Uitvoerders:
  Ensemble vocal Le Petit Sablon o.l.v. Thibaut Lenaerts

  Uitgave: Fuga Libera

  Referentie: ANZ 162

  Prijs: 17.5 Euro

        

  Titel Componist
  1 Grand’Messe de Noël « Puer Natus Est Nobis » - Kyrie
  François-Auguste Gevaert
  2 Grand’Messe de Noël « Puer Natus Est Nobis » - Gloria
  François-Auguste Gevaert
  3 Grand’Messe de Noël « Puer Natus Est Nobis » - Credo
  François-Auguste Gevaert
  4 Grand’Messe de Noël « Puer Natus Est Nobis » - Sanctus
  François-Auguste Gevaert
  5 Grand’Messe de Noël « Puer Natus Est Nobis » Agnus
  François-Auguste Gevaert
  6 Le sommeil de l’enfant Jésus
  François-Auguste Gevaert
  7 Voisin, d’où venait ce grand bruit ?
  François-Auguste Gevaert
  8 Noël pastoral de 1750
  François-Auguste Gevaert
  9 Chanson joyeuse de Noël
  François-Auguste Gevaert
  10 Musette
  François-Auguste Gevaert
  11 Le message des anges
  François-Auguste Gevaert
  12 Les cloches de Noël
  Théophile Gautier/François-Auguste Gevaert
  13 Canticum natalitiæ
  François-Auguste Gevaert
  14 Kerstlied
  Hendrik Claeys/François-Auguste Gevaert
  15 Noël du XVIIIe siècle
  François-Auguste Gevaert
  16 Le bel ange du ciel
  François-Auguste Gevaert
  17 Nous sommes trois souverains princes
  François-Auguste Gevaert
  18 O nuit, heureuse nuit
  François-Auguste Gevaert


  05-12-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zangfeest in de Lotto Arena

  Lotto Arena

  In deze zaal zal het 72ste Vlaams Nationaal Zangfeest plaats vinden op zondag 15 februari 2009 om 14.30 uur.

  Het is onze plicht te zorgen dat deze ruimte nokvol zit met zangers van het goede Vlaamse lied.

  Meer info eerder op deze blog of bij  www.anz.be  


  04-12-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zangfeest 2009

  Sopraan Ann De Renais blikvanger op Zangfeest  Componisten Jef Van Hoof (50 jaar geleden gestorven) en Peter Benoit (175 jaar geleden geboren) vormen de muzikale draad doorheen het programma. Het Zangfeest begint plechtig en eindigt groots met telkens een fragment uit de Rubenscantate, maar dé blikvanger wordt ongetwijfeld het optreden van de wereldberoemde sopraan Ann De Renais.

  Deze Vlaamse sopraan staat internationaal aan de top, maar is in eigen land quasi onbekend. Ze begon haar carrière bij de a capella groep The Swingle Singers in London, waar ze nu nog altijd woont en deel uitmaakt van The BBC Singers en The London Voices. Als soliste zingt ze regelmatig in de grootste operahuizen en concertzalen (Milaan, Parijs, New York,…) en zong ze de soundtrack van de films van Harry Potter, Star Wars en The Lord of the Rings. Allemaal indrukwekkend en toch of misschien juist vanwege die internationale afstand heeft zij ook een grote voorliefde voor het Vlaamse kunstlied, getuige drie prachtige cd's met werken van Van Hoof en Benoit. Op het Zangfeest zingt ze de intimistische pareltjes ''t Is Stille' en 'Ik heb u lief' van Jef Van Hoof en het vrolijke 'Spinnelied' van Peter Benoit.


  03-12-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.72 ste Vlaams Nationaal Zangfeest

  Op zondag 15/02/08 verzamelen we in de Antwerpse Lotto Arena om onze liederen samen te zingen. 
  Wat staat er op het programma?

  Programma

  Jef Van HoofComponisten Jef Van Hoof (50 jaar geleden gestorven) en Peter Benoit (175 jaar geleden geboren) vormen de muzikale draad doorheen het programma. Het Zangfeest begint plechtig en eindigt groots met telkens een fragment uit de Rubenscantate, maar dé blikvanger wordt ongetwijfeld het optreden van Ann De Renais. Deze Vlaamse sopraan staat internationaal aan de top, maar is in eigen land quasi onbekend.

  Ann De Renais

  Ze begon haar carrière bij de a capella groep The Swingle Singers in London, waar ze nu nog altijd woont en deel uitmaakt van The BBC Singers en The London Voices. Als soliste zingt ze regelmatig in de grootste operahuizen en concertzalen (Milaan, Parijs, New York,…) en zong ze de soundtrack van de films van Harry Potter, Star Wars en The Lord of the Rings. Allemaal indrukwekkend en toch of misschien juist vanwege die internationale afstand heeft zij ook een grote voorliefde voor het Vlaamse kunstlied, getuige drie prachtige cd's met werken van Van Hoof en Benoit. Op het Zangfeest zingt ze de intimistische pareltjes ''t Is Stille' en 'Ik heb u lief' van Jef Van Hoof en het vrolijke 'Spinnelied' van Peter Benoit.

  Ook de dansers en vendeliers van Kunstgroep Alkuone uit Aalst behoren tot de wereldtop. Vroeger waren ze een vaste waarde op het Zangfeest, maar de vele buitenlandse tournees en opdrachten maakten dit niet meer mogelijk. In 2009 zullen ze nog eens van de partij zijn en dan nog in volle bezetting. Dit belooft.

  Brassband Scaldis en pianist Wim Berteloot zorgen voor de begeleiding van de samenzang en leden van tal van koren vormen samen het grote Zangfeestkoor. Dirigenten van dienst zijn Ivo Van Gils, Erwin Pallemans, Peter Leys en Iris Peters. De groep Rock & d'rover brengt enkele Brussel-liederen. De muziekkapel van de KSA van Geraardsbergen en van het VNJ verzorgen elk een optreden, alsook de Thebaanse trompetten van KSA Hanske de Krijger uit Oudenaarde. Hans Schoofs en Elke Heylen zijn de presentators van dienst. Anton Aldi zorgt zoals steeds voor enkele gevatte teksten. Regisseur is Paul Cordy.

  Kinderzangfeest

  Net als de vorige jaren, zijn kinderen van harte welkom op het Zangfeest. Speciaal voor hen is er een apart programma (doelgroep 3 tot 12 jaar) voorzien. Thema is (daags na Valentijn) 'verliefd zijn'. De kinderen worden gevraagd in een rood hemd of kleedje te komen. Er wordt verzameld in de inkomhal van de Lotto Arena. In een aparte zaal worden de kinderen in twee groepen onderverdeeld: zij die graag zingen en zij die liever springen en dansen. Onder professionele begeleiding worden de kinderen voorbereid op hun optreden: liedjes repeteren en eenvoudige danspasjes aanleren, attributen knutselen,...

  Halverwege het Zangfeest tonen de kinderen het resultaat aan het publiek. De enen zingen samen met het publiek:

  - ‘k Zag twee beren
  - Wil jij mijn vriendje zijn (Elly & Rikkert)
  - Ik ben verliefd (Gert & Samson)
  - Ik hou van u (Noordkaap)

  de anderen toveren het middenplein om tot een kleurrijk geheel. Op die manier beleven de kinderen een onvergetelijke dag.De kinderen kunnen zich nu reeds inschrijven en krijgen dan alle info toegestuurd. Wie wil, kan zelfs vooraf komen oefenen op de repetitiedag.

  Overzicht samenzangliederen

  Het publiek komt in de eerste plaats natuurlijk om te zingen en dus staan er heel wat klassieke samenzangliederen op het programma:

  - Mijn Vlaanderen heb ik hartelijk lief (G. Antheunis/Th. Coopman)
  - Het lied der Vlamingen (P. Benoit/E. Hiel)
  - Vlaanderen (R. Veremans/W. Gijssels)
  - Lied van mijn Land (I. De Sutter/A. van Wilderode)
  - Daar is maar één Vlaanderen (J. Van Hoof/R. De Clercq)
  - Laat ons liefste samen varen (A. Preud'homme/B. Peleman)
  - Mijn zoetlief was een weverkijn (A. Preud'homme/T. van Brabant)
  - Roosmarijntje (A. Preud'homme/B. Peleman)
  - Schachtenliefde (J. Mertens/F. Geens)
  - Vlaanderen boven al (Fl. van Duyse/H. von Fallersleben)
  - Omdat ik Vlaming ben (M. Matthijssens/L. Lambrechts)
  - Wij zijn bereid (J. Tinel/R. Lammens)
  - De Blauwvoet (E. Hullebroeck/A. Rodenbach)
  - Groeninge (J. Van Hoof/G. Gezelle)
  - Beiaardlied (P. Benoit/J. De Geyter)
  - Gebed voor het Vaderland (G. Feremans - R. Pirijns)
  - Die stem van Suid-Afrika (M.L. de Villiers - C.J. Langenhoven)
  - Wilhelmus van Nassouwe (volkslied - M. van St. Aldegonde)
  - De Vlaamse Leeuw (K. Miry - H. Van Peene)

  Al deze liederen werden reeds gedigitaliseerd. U vindt de partituur op onze webstek. Waarom zou u niet van de gelegenheid gebruik maken om deze liederen reeds vooraf te oefenen in uw vereniging of familie- en vriendenkring?

  Verder staan er ook een aantal bekende kleinkunstliedjes op het programma:

  - Brussel (Liesbeth List)
  - Brussel (Johan Verminnen)
  - Brussel (De Vaganten)
  - Pieter Breughel in Brussel (Wannes Van De Velde)
  - Omdat ik Vlaming ben (Will Tura)
  - Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben (Joost Nuissl)
  - Houden van (Miel Cools)
  - Ga met me mee (Bart Van den Bossche)


  Info en kaarten: www.anz.be

   


  02-12-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerst CD met Vlaamse koormuziek
  Oud-Vlaamse kerstliederen, bewerkt voor koor en instrumenten door componisten als Flor Peeters, Vic Nees, Juliaan Wilmots, Gaston Feremans, Kristiaan Van Ingelgem,...
  Uitvoerders:
  Capella Vocale Teneramundae o.l.v. Mark Goossens, Euryanthe o.l.v. Johan van Bouwelen, Griet De Volder (sopraan), Lieve Van Lancker (sopraan), Karen Peeters (harp) en Kristiaan Van Ingelgem (orgel)

  Uitgave: ANZ

  Referentie: ANZ 001

  Prijs: 15 Euro

        

  Titel Componist
  1
  Maria heeft het boek der profetieën

  Vic Nees
  2
  Het viel eens hemels douwe
  Flor Peeters
  3
  In ‘t stedetje van Nazareth
  Piet Strijkers
  4
  Het was een maged uutvercoren
  Juliaan Wilmots
  5 Maria die soude naar Bethlehem gaan Herman Roelstraete / Carl Van Eyndhoven
  6
  Nu sijt wellecome

  Flor Peeters
  7 In ‘t stalleke van Bethlehem Vic Nees

  8

  Er is een kindetje geboren op d’aard
  Hans Dirken
  9
  Ons is geboren een kindekijn

  Jean Maurice Servaes
  10
  Een kind geboren in Bethlehem

  Carl Van Eyndhoven
  11
  Hoe leit dit Kindeken

  André Laporte
  12
  Laat ons mit herten reyne
  Jules Van Nuffel
  13
  Herdertjes van buiten
  Vic Nees / Kristiaan Van Ingelgem
  14
  Herders hij is gheboren
  Flor Peeters
  15
  De herderkens lagen bij nachte

  Mark Liebrecht
  16 Herders brengt melk en soetigheid Juliaan Wilmots
  17
  Op, op herders

  Piet Strijkers
  18
  O herders, laat uw bokskens en schapen

  Kristiaan Van Ingelgem
  19
  Een kindekijn is ons geboren

  Lode Dieltiens
  20
  Er kwamen drie koningen

  21
  Daar kwamen drie koningen

  Kristiaan Van Ingelgem
  22
  Drie koningen rijk en groot van macht

  Jan Van der Roost
  23
  Wij kwamen van Oosten

  Kristiaan Van Ingelgem
  24
  Op ene kerstnacht

  Raymond Schroyens
  25
  Nu is de roe van Jesse

  Raymond Schroyens
  26
  Mit desen nieuwen jare
  Kristiaan Van Ingelgem
  27
  O kerstnacht schoner dan de dagen

  Gaston Feremans


  01-12-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Sint is weer in het land...

  Jan De Smet - Daar wordt aan de deur geklopt

  Eindelijk! Alle Sinterklaasklassiekers gered van de middelmatigheid dankzij Jan De Smet (De Nieuwe Snaar) en zijn kompanen. Uit een zak vol volkse instrumenten toveren ze het ene frisse en leuke arrangement na het andere, vaak grappig, soms ontroerend maar steeds met respect voor het origineel. Deze cd is een pareltje dat torenhoog uitstijgt boven alle platte commercie rond de goedheilige man. Een aanrader dus. Van elk liedje staat ook een instrumentale versie op de cd. Dat wordt zingen geblazen!
  Uitvoerders:
  Jan De Smet (zang, gitaar, banjo, accordeon, ukelele, cocoflute,...), Geert Waegeman (viool, mandoline, pijporgel, klikklak,...), Arne Van Dongen (contrabas), Helena De Groof (backing vocals), Jowan Merckxs (doedelzak, bodhran)

  Uitgave: Lannoo

  Referentie: ANZ 160

  Prijs: 16 Euro

        

  Titel
  1 Hij komt, hij komt - 1:57
  2 Zie ginds komt de stoomboot - 2:38
  3 Daar wordt aan de deur geklopt - 1:29
  4 De zak van Sinterklaas - 2:13
  5 Sinterklaas is jarig - 3:00
  6 Zie de maan schijnt door de bomen - 2:15
  7 Hoor wie klopt daar kind'ren - 2:13
  8 De Sint in de Tropen (Au grand Saint Nicolas) - 2:06
  9 Hoor de wind waait - 2:04
  10 Sinterklaasje kom maar binnen - 1:41
  11 Oh kom er eens kijken - 1:28
  12 Sinterklaasje goedheilig bonnebonne kapoentje - 1:51
  13 Zachtjes gaan de paardenvoetjes - 2:45
  14 Dag Sinterklaasje - 1:51
  15 Hij komt, hij komt (instrumentale versie) - 1:57
  16 Zie ginds komt de stoomboot (instrumentale versie) - 2:38
  17 Daar wordt aan de deur geklopt (instrumentale versie) - 1:29
  18 De zak van Sinterklaas (instrumentale versie) - 2:13
  19 Sinterklaas is jarig (instrumentale versie) - 3:00
  20 Zie de maan schijnt door de bomen (instrumentale versie) - 2:15
  21 Hoor wie klopt daar kind'ren (instrumentale versie) - 2:13
  22 De Sint in de Tropen (Au grand Saint Nicolas) (instrumentale versie) - 2:06
  23 Hoor de wind waait (instrumentale versie) - 2:04
  24 Sinterklaasje kom maar binnen (instrumentale versie) - 1:41
  25 Oh kom er eens kijken (instrumentale versie) - 1:28
  26 Sinterklaasje goedheilig bonnebonne kapoentje (instrumentale versie) - 1:51
  27 Zachtjes gaan de paardenvoetjes (instrumentale versie) - 2:45
  28 Dag Sinterklaasje (instrumentale versie) - 1:51


  30-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koor van het jaar

  Camerata Aetas Nova - Koor van het Jaar 2008-2009
  Camerata Aetas Nova - Koor van het Jaar 2008-2009

  De vijfde editie van de prestigieuze koorwedstrijd Koor van het Jaar werd zaterdag 29 november afgesloten met een schitterende finale in Studio 4 van Flagey. De 6 finalisten, jeugdkoor Waelrant (Borgerhout), Dulcisona (Sint-Amandsberg), Lirica (Genk), Vocaal Ensemble Caloroso (Wommelgem), Camerata Aetas Nova (Leuven) en Cantilene (Ekeren) waren allemaal zeer aan elkaar gewaagd en zetten in een volledig uitverkocht Flagey een schitterende prestatie neer.

  De laureaatsprijzen gingen naar het koor Camerata Aetas Nova in de categorie volwassenenkoren en naar het jeugdkoor Cantilene in de categorie jeugdkoren.
  Na een spannende finale verleende de jury de titel Koor van het Jaar 2008 – 2009 aan het koor Camerata Aetas Nova onder leiding van Dieter Staelens. De gegeerde prijs 'Koor van Jaar' werd overhandigd door Minister van Cultuur, Bert Anciaux.  Het jeugdkoor Furiakanti onder leiding van Steve De Veirman sleepte de Klara-Canvas publieksprijs in de wacht. Hiervoor brachten meer dan 24.000 mensen hun stem uit via de website van Klara. Dit jeugdkoor krijgt samen het Koor van het Jaar   een podiumplaats tijdens ‘Klara in het Paleis 2009’. De winnaar van de publieksprijs werd het jeugdkoor Cantilene onder leiding van Luc Anthonis. Zij ontvingen een uniek kunstwerk dat speciaal voor deze wedstrijd werd ontworpen door de kunstenaar Erwin Van Bosstraeten.  De finale wordt uitgezonden op Canvas op zondag 7 december om 12u.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een warm aanbevolen kerstgeschenk......

  ANZ - kerst-cd - Nog klaarder dan die zonne

  27 Oud-Vlaamse kerstliederen, bewerkt voor koor en instrumenten door componisten als Flor Peeters, Vic Nees, Juliaan Wilmots, Gaston Feremans, Kristiaan Van Ingelgem,...
  Uitvoerders:
  Capella Vocale Teneramundae o.l.v. Mark Goossens, Euryanthe o.l.v. Johan van Bouwelen, Griet De Volder (sopraan), Lieve Van Lancker (sopraan), Karen Peeters (harp) en Kristiaan Van Ingelgem (orgel)

  Uitgave: ANZ

  Referentie: ANZ 001

  Prijs: 15 Euro

       

  Titel Componist
  1 Maria heeft het boek der profetieën
  Vic Nees
  2 Het viel eens hemels douwe
  Flor Peeters
  3 In ‘t stedetje van Nazareth
  Piet Strijkers
  4 Het was een maged uutvercoren
  Juliaan Wilmots
  5 Maria die soude naar Bethlehem gaan
  Herman Roelstraete / Carl Van Eyndhoven
  6 Nu sijt wellecome
  Flor Peeters
  7 In ‘t stalleke van Bethlehem
  Vic Nees
  8 Er is een kindetje geboren op d’aard
  Hans Dirken
  9 Ons is geboren een kindekijn
  Jean Maurice Servaes
  10 Een kind geboren in Bethlehem
  Carl Van Eyndhoven
  11 Hoe leit dit Kindeken
  André Laporte
  12 Laat ons mit herten reyne
  Jules Van Nuffel
  13 Herdertjes van buiten
  Vic Nees / Kristiaan Van Ingelgem
  14 Herders hij is gheboren
  Flor Peeters
  15 De herderkens lagen bij nachte
  Mark Liebrecht
  16 Herders brengt melk en soetigheid
  Juliaan Wilmots
  17 Op, op herders
  Piet Strijkers
  18 O herders, laat uw bokskens en schapen
  Kristiaan Van Ingelgem
  19 Een kindekijn is ons geboren
  Lode Dieltiens
  20 Er kwamen drie koningen
  21 Daar kwamen drie koningen
  Kristiaan Van Ingelgem
  22 Drie koningen rijk en groot van macht
  Jan Van der Roost
  23 Wij kwamen van Oosten
  Kristiaan Van Ingelgem
  24 Op ene kerstnacht
  Raymond Schroyens
  25 Nu is de roe van Jesse
  Raymond Schroyens
  26 Mit desen nieuwen jare
  Kristiaan Van Ingelgem
  27 O kerstnacht schoner dan de dagen
  Gaston Feremans


  27-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Creatie

  Nieuwe creatie van Piet Swerts

  Piet Swerts schreef een machtig oratorium "Heilige Seelenlust" voor de concertzaal van het Lemmensinstituut in Leuven. Die op haar beurt zo geconcipieerd is dat de Matteuspassie van Bach er moeiteloos onderdak kan vinden. Swerts liet zich voor dit werk sterk beïnvloeden door de studie die hij op dit moment maakt over de parodiepraktijken van de oude Vlaamse polyfonisten.


  26-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Edgar Tinelconcert

  Edgar Tinel-concert  Datum zondag 7 december 2008
  Aanvang 15u00
  Activiteit Edgar Tinel-concert
  programma:
  Edgar Tinel - Pianosonate
  Edgar Tinel - 3 Marialiederen op tekst van Gezelle
  Edgar Tinel - Orgelsonate
  Edgar Tinel - Psalm 150
  Edgar Tinel - Schilflieder op Duitse teksten van Nic. Lenau

  uitvoerders:
  Mirjam Schreur (mezzosopraan), Peter Caelen (piano), Dieter Van Handenhoven (orgel), koor BonTon (Den Haag), Princenhage's Mannenkoor (Breda), Paul van Gulick (dirigent)
  toegang gratis

  Lokatie:
  Sint Catharinakerk in Sinaai (Waas)
       
  Organisatie Stichting Edgar Tinel
  Meer info www.tinelconcerten.eu


  24-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen zingt......
  ANZ 60 jaar

  Het Algemeen Nederlands Zangverbond bestaat 60 jaar! De jarige stelt het goed, dank u, uitstekend zelfs. Dankzij ons digitaliseringsproject van oude partituren, dat ook in 2009 onverminderd verdergaat, groeit de belangstelling voor ons muzikaal erfgoed opnieuw. Steeds meer muzikanten, scholen en jeugdverenigingen maken dankbaar gebruik van ons partituren- en cd-aanbod.

  Nieuwe datum & locatie

  Dit positief elan willen we ook doortrekken naar het Zangfeest. Om te beginnen verhuizen we naar een andere locatie: de Lotto Arena. Deze gloednieuwe zaal, vlak naast het Sportpaleis, biedt plaats aan 6.000 personen, is een pak gezelliger en biedt bovendien heel wat meer comfort voor het publiek. Meteen kiezen we ook voor een nieuwe datum: 15 februari 2009. Hiermee willen we niet langer de concurrentie aangaan met het mooie lenteweer en de vele communiefeesten en buitenactiviteiten in april. De regieploeg is er alvast klaar voor om er opnieuw een mooi en strijdbaar Zangfeest van te maken waar het publiek zich de longen uit het lijf zal kunnen zingen.

  Brussel

  Onder het motto 'Een hart voor Vlaanderen' focust het 72ste Vlaams Nationaal Zangfeest op Brussel, een stad waar we, zacht uitgedrukt, een haat-liefdeverhouding mee hebben. Brussel is evenwel ònze hoofdstad, zowel economisch als cultureel van groot belang voor Vlaanderen en dus mogen we Brussel onder geen beding zomaar prijsgeven. Dit zou een historische fout zijn.

  Belofte maakt schuld
  Enkele maanden voor de verkiezingen is het ook tijd voor de lakmoesproef. Het ANZ is alvast de vele beloftes (splitsing BHV, een grote staatshervorming,…) van onze volksvertegenwoordigers niet vergeten en samen met u willen we onze heren en dames politici erop wijzen dat Vlaanderen niet langer gediend is met politici die hun woord niet houden en zelfs bereid zijn toegevingen te doen ten nadele van hun eigen gemeenschap. Het is tijd voor verandering! Tijd voor een eigen staat!

  Kom met vrienden en familie, jong en oud, naar het Zangfeest om samen met duizenden Vlamingen in verbondenheid onze liederenschat te zingen en complexloos onze identiteit uit te dragen.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.72ste Vlaams Nationaal Zangfeest

  Warm aanbevolen!


  23-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anton Van Wilderode

  Kerst met Anton  Datum vrijdag 28 november 2008
  Aanvang 20u00
  Activiteit Kerst met Anton
  Programma Concertreeks in het kader van 2008, het Anton van Wilderodejaar Uitvoering van 'A Ceremony of Christmas Carols' van Benjamin Britten in vertaling van Anton van Wilderode zang: jeugdkoor In Dulce Jubilo en kinderkoor de Orgelpijpjes harp: Hanna Grociac voordracht: Beatrijs Van Craenenbroeck algemene leiding: Dieter Van Handenhoven
  Lokatie O.L.V. van Troostkerk
  Gemeente Heverlee
  Organisatie Forum van Vlaamse Vrouwen
  Meer info www.vlaamsevrouwen.org


  21-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koormuziek van Johan Duyck op CD

  In Flanders’ Fields Vol. 54    
  Phaedra CD  cat. 92054
   
  92054 - In Flanders' Fields vol.54 - El Camino del Alma - de Weg van de Ziel

  El Camino del Alma; de weg van de ziel
   

  1 Alma de la Música, op.16 (1996) Johan Duijck: 40:37
  (de ziel van de muziek)  T: Fray Luis de León ~1578
  voor sopraan-solo, koor en orkest
  2 Cantar del Alma, op.24 (2004) Johan Duijck 19:53
  (de zang van de ziel) T: San Juan de la Cruz
  voor contralto, koor en piano
  3 Alma, búscate en Mí, op.25 (2005) Johan Duijck 9:56
  (Ziel, zoek jezelf in mij) T: Santa Teresa de Ávila
  voor gemengd koor en orgel

  uitvoerders: 
  Hilde Coppé, sopraan (1-11)
  Noëlle Schepens, contralto (12-16)
  Ignace Michiels, orgel (17-20)
  Hans Ryckelynck, piano (12-16)
  Gents Madrigaalkoor (1-11) & (17-20)
  Vlaams Radio Koor (1-11,12-16)
  Collegium Instrumentale Brugense (1-11) 
  Dirigent: Johan Duijck   
   
  Johan Duijck is Professor piano aan het Conservatorium van Gent en dirigent van het Vlaams Radio Koor, van het Koor van The Academy of Saint Martin in the Fields in Londen en van het Gents Madrigaalkoor. Daarnaast is hij directeur van de Academie voor koordirectie van de ‘Euskalerriko Abesbatzen Elkartea’ in Barcelona.
  Zijn voornaamste leermeesters waren Peter Cabus (compositie), Robert Steyaert (piano) en László Heltay (koordirectie).
  Zijn klassieke opleiding en zijn grote affiniteit met talen en literatuur hebben beslist bijgedragen tot de rijkdom van zijn composities.


  20-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Graf Emiel Hullebroeck

  Op zaterdag aanstaande 22 november om 10.15 uur zal een delegatie van het Emiel
   
  Hullebroeckkoor een ruiker neerleggen op het graf van Emiel Hullebroeck op het kerkhof
   
  van Gentbrugge.  Wij zouden het zeer op prijs stellen indien je ons wilde vergezellen.
   
  Wij verzamelen om 10.15 (stipt) aan de ingang van de kerk van Gentbrugge.
   
  Namens het Emiel Hullebroeckkoor,
   
   
   
   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CD Emmanuel Durlet
  Nieuwe CD met pianomuziek van Emmanuel Durlet  Bij Phaedra verscheen een CD met pianomuziek van Emmanuel Durlet (1893-1977).
  Deze pianovirtuoos en professor componeerde heel wat paianostukken, een pianoconcerto en een vioolconcerto.
  Op de CD staan transcripties van composities van 18de eeuwse Vlaamse klavecinisten door Durlet.
  De pianist, Edoardo Torbianelli, was laureaat in de Durletwedstrijd in de kategorie 'beste vertolker van het werk van Durlet.
  Op de CD staan volgende stukken:
  92056 - In Flanders' Field vol.56 - 18de-eeuwse Vlaamse Componisten voor Clavecimbel
  Sonata I in C major Willem de Fesch (1687-1757)
  1. Andante
  2. Giocoso
  3. Con spirito

  Sonata VIII in G major Willem de Fesch
  4. Moderato
  5. Allegro spiritoso
  6. Allegro

  Sonate XII in E major Willem de Fesch
  7. Ciaccona
  8. Fuga
  9. Andantino in A minor - Dieudonné Raick (1703-1764)
  10. Courante in C major - Dieudonné Raick
  11. Allegro in C major - Dieudonné Raick

  Suite in C minor Josse Boutmy (1697-1779)
  12. Moderato & tranquillo
  13. Sarabande
  14. Allemande
  15. Agitato
  16. Rondo in E major - Josse Boutmy
  17. Menuet in E major - Josse Boutmy
  18. Gavotte in A major - Josse Boutmy
  19. Aria in A major - Jean Baptiste Loeillet (1680-1730)
  20. Le carillon du quart in A major - Jean Baptiste Loeillet
  (De rammel van het kwartier - The Carillon of the Quarter)
  21. Giga in E minor - Jean Baptiste Loeillet
  22. Hornpipe in G minor - Jean Baptiste Loeillet
  23. Menuet in G minor - Jean Baptiste Loeillet
  24. Adagio in G major - Joseph Hector Fiocco (1703-1741)
  25. Allegro moderato in G major - Joseph Hector Fiocco
  26. Andante in E minor - Joseph Hector Fiocco
  27. La villageoise in G major - Joseph Hector Fiocco
  (Het dorpsmeisje – The country Girl)
  28. Rondo in G major - Joseph Hector Fiocco
  29. Cantica in D major - Joseph Hector Fiocco
  30. L’inconstante in G minor - Joseph Hector Fiocco
  (De wispelturige - The inconstant Maiden)
  31. L’inquiète in G minor - Joseph Hector Fiocco
  (De ongeruste - The restless Maiden)
  32. La tendresse in D major -Joseph Hector Fiocco
  (De tederheid - The Tenderness)
  33. Gavotte in D minor - Joseph Hector Fiocco
  34. Gigue in D minor - Joseph Hector Fiocco
  35. Pastorale in G major (andantino) - Matthias van den Gheyn (1721-1785)

  Suite in C major Matthias van den Gheyn
  36. Allegro con spirito
  37. Andante
  38. Allegro moderato
  39. Carillon de fête! in C major - Matthias van den Gheyn
  (Feestbeiaard! Feast Carillon!)

  Sonate in G major Pieter Jozef van den Bosch (1736-1803)
  40. Allegro con spirito
  41. Andantino
  42. Allegro giocoso

  Sonatine in F major Ferdinand Staes (1748-1809)
  43. Allegro moderato
  44. Rondo

  Sonatine in C major Ferdinand Staes
  45. Allegro con spirito
  46. Allegretto

  De CD kost 18€ voor niet-leden van het Durletfonds en 16€ voor leden.
  Besteladres: www.emmanueldurlet.be of bij PhaedraCD .


  19-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PRIJZEN

  Klara-Muziekprijzen 2008: De strijd is gestreden

  KlaraOp vrijdag 7 november reikte Klara de Klara-Muziekprijzen 2008 uit. Het Klara-team stelde zoals elke zomer een lijst samen met 40 absolute aanraders uit het rijke aanbod cd-producties van het voorbije seizoen.
  Tijdens een strenge tweede selectie werden vijf laureaten gekozen in de categorieën beloftevolle jonge vertolker, beste Vlaamse productie, jazz, wereldmuziek en klassiek. De Klara-luisteraars konden zelf kiezen wie van de 40 genomineerden de publieksprijs verdient.
  Ook dit jaar weer veel interactie via de website van Klara, maar honderden luisteraars stuurden ook via de post het stemstrookje van de Muziekprijzenfolder in, of maakten gretig hun keuze bij een van de vele live-concerten van Klara. De Klara-Muziekprijzenfolder blijft bijzonder waardevol: hij bevat immers kortingbonnen voor alle genomineerde cd's. Die bonnen vertegenwoordigen een totaalwaarde van meer dan 150 euro, en ze zijn geldig tot 31 december 2008.

  Beste Vlaamse productie en Klara-Publieksprijs 2008
  Poissance d'amours - Graindelavoix
  Uitvoerders: Graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer
  Programma: Mystici, monniken en minestrelen in 13de-eeuws Brabant.

  Commentaar van de jury: "Graindelavoix heeft een schitterende cd gemaakt over het 13de-eeuwse muziekleven in Brabant. De rijke, gevarieerde verzameling composities, bijeengebracht door dirigent Björn Schmelzer, laat ons eenstemmige tot polyfoon rijk geornamenteerde werken horen die klonken ten tijde van de Brabantse Hertogen. Een knappe uitgave, met interpretaties die je naar de keel grijpen!"

  Wereldmuziek
  Uitvoerders: Dirk Van Esbroeck

  Commentaar van de jury: "In mei overleed Dirk Van Esbroeck, net geen 61 jaar oud. Veel te jong en nog lang niet uitgezongen. Deze dubbel-cd biedt een heel mooie selectie uit zijn Nederlandstalig en Argentijns repertoire uit de periode na Rum. Van tango’s en milonga’s tot eigen liedjes en gezongen poëzie van dichters als Jan Van Nijlen, Richard Minne of Jan Slauerhoff. Meeslepend, vurig, ontroerend."

  Jazz
  Magone
  Uitvoerder: Bert Joris Quartet

  Commentaar van de jury: "Kordate nummers wisselen af met sfeervolle ballads en intimistische composities. Mooi solowerk van Bert Joris zelf op trompet of flugelhorn, van Dado Moroni op klavieren, Philippe Aerts op bas en Dré Pallemaerts op drums. Een jazz-cd vol vakmanschap en speelplezier."

  Klassiek 
  Referentie: Zig-Zag Territoires ZZT 080402.06
  Uitvoerders: Anima Eterna: Anna-Kristiina Kaappola, sopraan; Marianne Beate Kielland, alt; Markus Schäfer, tenor; Thomas Bauer, bas; Anima Eterna o.l.v. Jos Van Immerseel

  Commentaar van de jury: "Het aantal integrale opnames van de symfonieën van Beethoven is bijna niet meer te tellen. Maar uitvoeringen op oude instrumenten zijn er niet eens zoveel. 
  Wat deze nieuwe versie bijzonder maakt, is de fraaie en evenwichtige klank van Anima Eterna. De verhoudingen lijken precies te kloppen, en dan vooral in de meer 'bescheiden' symfonieën (de eerste twee, en de nummers vier en acht). De kleine bezetting en de voortreffelijke opname (het Brugse Concertgebouw) maken dat je werkelijk elk detail kan horen. De kleinste figuren en motieven van de houtblazers (en Jos van Immerseel omringt zich met de beste), de knallende pauken, de zijige strijkers: alles krijgt precies zijn plaats. Maar er is meer dan alleen maar knappe klank. De leden van Anima Eterna spelen met hoorbaar plezier; zij volgen de dynamische aanwijzingen van hun dirigent met veel inzet, precisie en zwier. Een indrukwekkende uitgave die maakt dat je deze overbekende werken weer als nieuw ervaart."

  Beloftevolle jonge vertolker
  Bartók - String Quartets 1-6 - Belcea Quartet
  Uitvoerders: Belcea Quartet
  Programma: Béla Bartók: Strijkkwartetten nrs. 1-6

  Commentaar van de jury: "De opname die het jonge Britse Belcea Quartet maakte van de zes strijkkwartetten van Béla Bartók is zonder meer grandioos. Net als bij vorige opnames heeft Belcea bijzondere aandacht voor het uitlichten van de muzikale lijnen, zodat je werkelijk àlles hoort wat in de partituur staat. Bovendien is de opname zelf heel evenwichtig, met een heldere en mooie klank van alle instrumenten afzonderlijk. De Belcea's spelen uiterst geconcentreerd, zodat de muzikale spanningsboog nooit verslapt, en tegelijkertijd elk detail zijn plaats krijgt in het geheel. Hun interpretatie is erg volledig: de gepassioneerde lyriek, de donkere kleuren, de springerige folkmelodietjes, de dansritmes, de speltechnische snufjes die met humor en aplomb uitgevoerd worden. Het is er allemaal. Bovendien afgewerkt met een technische perfectie en een samenspel om u tegen te zeggen."


  18-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koor van het jaar

  FINALISTEN KOOR VAN HET JAAR

  Na een bijzonder hoogstaande halve finale in Studio 4 van het Flageygebouw te Brussel, maakte de jury van Koor van het Jaar de namen bekend van de zes koren die mogen deelnemen aan de finale van Koor van het Jaar op 29 november 2008. Met 4 jeugdkoren en 2 volwassenenkoren belooft het nog erg spannend te worden. De jury was bijzonder opgetogen over de muzikale prestaties van alle koren die deelnamen aan de halve finale.  De jury van Koor van Jaar stuurde volgende koren door naar de finale van Koor van het Jaar op 29 november 2008  (per categorie in alfabetische volgorde):

  Categorie jeugdkoren
  Cantilene Ekeren o.l.v. Luc Anthonis
  Lirica Genk o.l.v. Jos Venken
  Vocaal ensemble Caloroso Wommelgem o.l.v. Inge Sykora
  Jeugdkoor Waelrant Borgerhout o.l.v. Marleen De Boo

  Categorie volwassenenkoren
  Camerata Aetas Nova Leuven o.l.v. Dieter Staelens
  Dulcisona Sint-Amandsberg o.l.v. Marian Steyaert

   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SEMU

  Aanpassing auteurswet over gebruik muziekpartituren

  Via een aanpassing van de Auteurswet zorgt minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne ervoor dat scholen voortaan niet meer hoeven te betalen als ze partituren verdelen onder hun leerlingen. Vorige week heeft de ministerraad een aanpassing aan de Auteurswet goedgekeurd waardoor het kopiëren van individuele muziekpartituren niet langer onderworpen is aan een heffing.

  Persbericht vanuit ministerie voor Ondernemen en Vereenvoudigen:

  Tot nu toe was er voor onderwijsinstellingen grote onduidelijkheid. Het kopiëren van korte fragmenten was toegelaten. De beheersvennootschap SEMU interpreteerde deze toelating zeer restrictief (bv. 1 of 2 notenbalken). Dit betekende dat veel scholen gedwongen werden om toch licentieovereenkomsten af te sluiten voor het kopiëren van een volledig lied. De gevraagde licentievergoedingen gingen van 0,77 EUR per kleuter tot 2,77 EUR per leerling van het secundair onderwijs en tot 7 EUR voor het deeltijds kunstonderwijs.

  Deze heffing zorgde de laatste jaren voor veel kritiek gezien het onderwijs van mening was dat zij voor het kopiëren van partituren de facto twee maal betaalde, éénmaal via de heffing op kopies en éénmaal via de vergoeding aan SEMU.

  Minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne zet dit nu recht door te voorzien dat het kosteloos gebruiken van individuele liedjesteksten in het onderwijs toegelaten is. Het kopiëren van gehele handboeken of verzamelbundels met liedjes blijft echter te betalen, gezien het kopiëren niet mag uitmonden in een activiteit waarmee men in concurrentie treedt met de uitgevers.


  Bezoekers ....

  Zin om een boodschap door te geven? Dit kan hier.


  Interessante sites op het net
 • Algemeen Nederlands Zangverbond
 • Koor en Stem
 • Studiecentrum voor Vlaamse Muziek
 • IMSLP: partituren op het net
 • Leven en werk van Jef TINEL
 • Partituren op het net (CPDL)
 • Componisteninfo (Matrix)
 • Componisteninfo (Cébédem)
 • Muziekcentrum Vlaanderen
 • Peter Leys op Soundcloud

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!