Culinair: Bladeren, stengels en zaden kunnen worden gebruikt als vervanging van selderij. Gebruik bladeren en stengels in verse salades en de gedroogde zaden in soepen, sauzen, vleesgerechten of om koekjes, broden, en gebakjes een extra smeek te geven. Lavas wordt ook in thee, azijn, en kruidenboter gebruikt.
Medicinaal: Van oudsher gebruikt als middel tegen problemen bij de spijsvertering, reuma, en om waterzucht te reduceren. WAARSCHUWING: beslist niet gebruiken bij zwangerschap of nierproblemen.
Verwerking:Lavasthee van de bladeren bevordert de spijsvertering, wekt de eetlust op en helpt bij het verzachten van de hoest.Thee van de fijngesneden en gedroogde wortels is dienstig tegen waterzucht en gezwollen voeten. Ook bij klachten aan de urinewegen kan lavas verlichtend en genezend werken en verhoogt het de urineafdrijving ( voor de lavasthee te maken kijk bij kruidenthee's ).Lavas werkt als deodorant en is antiseptisch. Een afkooksel kan aan het badwater worden toegevoegd.
Tuin: De plant heeft veel water nodig, vooral bij heet, droog weer.Geef vroeg in de lente extra kunstmest.Lavas wordt graag door bladluizen bezocht. Spoel de planten daarom krachtig af of bestrijd ze door ze met een organsisch of daarvoor aanbevoleninsectenbestrijdingsmiddel te besproeien.Snoei de bloem in de zomer om de plant bossiger uit te laten groeien.