Benodigdheden: 90 ml koffie. 20 ml amarettolikeur. 100 ml hete volle melk. Geklopte slagroom.
Bereidingswijze: Giet de amaretto in een grote kop. Schenk de koffie er al roerend bij. Voeg vervolgens de hete melk toe. Top het geheel af met een flinke lepel slagroom bestrooi eventueel met nougatine ( kleine nootjes )
Benodigdheden: 180 ml verse koffie ( sterke). 20 ml kaneelsiroop. Geklopte slagroom. Kaneelpoeder.
Bereidingswijze: Doe de kaneelsiroop in een flinke kop. Schenk de vers gezette koffie er al roerend overheen . Een flinke toef slagroom en een vleug kaneelpoeder maken deze koffie af.
Bereidingswijze: Doe 2 eetlepels pistachesiroop in een hoog smal glas ( longdrink ). Vul het glas met het gemalen ijs tot aan de rand van het glas. Vervolgens giet u de chocolade in een kopje en schenkt u 60 ml koffie er overheen . Meng de chocolade met de koffie en voeg deze bij in het longdrinkglas. Serveer met een rietje.
Bereiding: Roer het cacaopoeder, de oploskoffie en de suiker met een beetje melk tot een glad papje. Breng de rest van de melk aan de kook en giet het mengsel al kloppende door de kokende melk. Verdeel dit over 4 mokken of hittebestendige theeglazen.
Boen de sinaasappel met warm water goed schoon. Steek de kruidnagels in de sinaasappel. Schenk de wijn in een roestvrijstalen of goed geëmailleerde pan en voeg de sinaasappel, het stuk pijpkaneel en de foelie toe. Laat de wijn op klein vuur 20 minuten trekken. Verwijder de sinaasappel en de specerijen en maak de wijn op smaak met de suiker. Serveer de hete wijn in hittebestendige (thee)glazen.
.Tips: 1 Zonder alcohol: gebruik i.p.v. een fles wijn 1 liter rood druivensap. Suiker toevoegen is dan niet nodig
Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook voor de spaghetti. Plaats als het water kookt de spaghetti in de pan en kook deze gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Was de prei, snijd hem in dunne ringen en was ze nogmaals in een zeef of vergiet. Verwarm de olie in een steelpan of kleine braadpan en fruit hierin de ui en de prei enkele minuten zacht. Voeg wat peper en zout toe. Snijd de gerookte zalm in stukjes. Doe de zure room in de pan en warm dit goed door. Roer de zalmsnippers door de saus.
Tips: 1 Met een salade een complete maaltijd. 2 Roer voor een wat dikkere saus ½ eetlepel maïzena glad met 4 eetlepels water. Roer dit door de zure room en laat het al roerend binden. 3 Bewaar spaghetti in gesloten verpakking donker, droog en koel hooguit 1½ jaar
stukje gemberwortel (ca. 1 cm) 1 Spaanse peper 1 spriet citroengras (sereh) 1 (rode) ui 2 teentjes knoflook 1 eetlepel olie ½ citroen 4 moten vis zout ½ l kippenbouillon (van 1 tablet) 100 gram santen 2 theelepels suiker 6 takjes koriander of 4 takjes peterselie
Bereiding:
Schil het stukje gemberwortel. Was de Spaanse peper, snijd hem open en verwijder de pitjes. Snijd de peper in stukjes. Maak de ui en de knoflook schoon. Maal de gemberwortel, de Spaanse peper, de ui, de knoflook en het citroengras in een keukenmachine of vijzel fijn. Verwarm de olie in een grote pan en fruit hierin het kruidenmengsel zacht. Pers de citroen uit. Bestrooi de vismoten met wat zout. Voeg het citroensap en de bouillon toe aan het kruidenmengsel en breng dit aan de kook. Laat de vis hierin in 8 10 minuten gaar worden. Roer de santen en de suiker door de saus en laat hem niet meer koken. Was de koriander en knip het kruid klein. Strooi de koriander op het laatst over het gerecht.
Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op het aanrecht en laat ze in ca. 10 minuten ontdooien. Warm de oven voor op 200°C. Snijd een stukje van de onderkant van de prei en verwijder eventueel het buitenste lelijke blad. Snijd de prei in de lengterichting half door en spoel de prei goed af onder de kraan. Snijd de prei in dunne ringen. Verwarm de olie of margarine in een braadpan en bak hierin de prei met de kerrie 3 minuten. Maak op smaak met peper en zout. Klop de eieren los en prak de roomkaas erdoor. Bestrijk een ovenschotel of kleine springvorm met wat olie of margarine en bekleed de vorm met het bladerdeeg. Prik er met een vork gaatjes in. Schep de prei in de vorm met daarop de mosselen. Schep het eier-kaasmengsel erop. Bak de quiche midden in de hete oven in ± 25 minuten gaar en bruin
Rooster de pitabroodjes in de broodrooster. Snijd de gewassen en drooggedepte slabladen in smalle reepjes. Verdeel de tonijn in stukjes. Snijd de broodjes open en vul ze met sla en tonijn. Schep er wat tomatenketchup en eventueel wat halvanaise op en klaar is je tussendoortje.
Tips: 1 Varieer met blokjes komkommer, tomaat, heel fijn gesneden witte kool, paprika. Neem in plaats van tonijn ham, garnalen, kaas of stukjes gare kip (vleeswaar). Vervang de ketchup door bijvoorbeeld een dipsaus. 2 Deze vulling, en de variaties erop, zijn ook heel lekker in taco's of in een wrap.
Laat de visfilet een aantal uren van tevoren in de koelkast ontdooien op een diep bord. Warm de oven voor op 200° C. Verwijder de lelijke groene bladeren van de prei en snijd de onderkant met de wortels eraf. Snij de prei in de lengterichting half door en spoel de prei goed af onder de kraan. Snijd het in dunne ringen. Meng de room met de melk, de mosterd, peper en zout in een kom. Snijd de vis in plakken, besprenkel ze met wat citroensap en bestrooi ze met peper en zout. Bestrijk een ovenschaal met wat margarine en leg hierin de helft van de aardappelen. Leg de vis erop en verdeel de prei erover. Dek dit af met de rest van de aardappelen. Strooi hierover de geraspte kaas en overgiet dit met het room-mosterdmengsel. Zet de schaal in het midden van de oven en bak het gerecht in 30-40 minuten gaar.
Bak de spekreepjes in een grote braadpan langzaam bruin. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen. Was de tomaten en snijd ze in plakken. Snijd de ham in blokjes. Verwijder het vliesje van de knoflook en snijd de knoflook klein. Bak de ham met de knoflook enkele minuten met het spek mee. Verdun de kruidenkaas met wat melk tot sausdikte en voeg wat peper en kruiden toe. Leg de uienringen op het spek-hammengsel, daarop de plakken tomaat en schenk het sausje erover. Laat het gerecht in 20 minuten met de deksel op de pan gaar worden.
Maak de uien schoon en snijd ze klein. Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Haal de puntjes van de sperziebonen af (trek de eventuele draden mee) en was de bonen. Snijd ze in stukjes van 2 cm. Snijd het vlees in reepjes (3 cm lang en 1 cm dik). Bestrooi het vlees met peper en zout. Verwarm de olie in een pan en bak het vlees hierin rondom bruin terwijl je het steeds omschept. Roerbak de uien hierna mee tot ze beginnen te glanzen. Doe dan de tomaat en de sperziebonen erbij. Schep alles een paar keer om, doe er een scheutje water en de bouillontablet bij. Laat het gerecht op een laag pitje gaar worden. Maak op smaak met een scheutje ketjap.
Tips: 1 Lekker met rijst. 2 Vervang het vlees eventueel door 250 gram achterham in dikke plakken. 3 In plaats van sperziebonen kun je ook 800 gram fijngesneden spitskool of Chinese kool gebruiken. Deze laten vocht los, water toevoegen hoeft dan niet meer.
Bereiding: Maak de ui en de knoflook schoon en snijd ze klein. Was de paprika, halveer hem en verwijder zaadlijsten en pitjes. Verwarm de olie in een braadpan of hapjespan en fruit hierin de ui en de knoflook enkele minuten. Voeg het gehakt toe en bak dit al roerend gaar en rul. Maak dit pittig op smaak met peper, zout en chilisaus of sambal. Laat de maïs in een zeef of vergiet uitlekken. Doe de maïs, de tomatenpuree, de paprika en de stroop bij het rundergehakt en laat het in 5 minuten gaar worden.
Tips: 1 Lekker met rijst en roergebakken spitskool
250 gram kipfilet 1 theelepel knoflookpoeder 1 theelepel kerrie peper, zout 3 eetlepels ketjap manis 2 eetlepels olie 1 klein blikje ananasstukjes 2 dl kippenbouillon ( van ½ bouillontablet)
Bereiding:
Snijd de kipfilet in smalle repen. Meng knoflookpoeder en kerrie met wat peper en de ketjap in een grote kom en schep de kip er door. Laat dit 10 minuten in de koelkast staan. Verwarm de olie in een hapjespan, wok of braadpan en bak hierin de kipreepjes onder af en toe omscheppen bruin. Laat de ananas uitlekken en vang de siroop op. Bak de ananasstukjes mee met de kip. Voeg 4 eetlepels ananassiroop, de ketjapmarinade en de kippenbouillon toe en stoof de kip in 5 minuten gaar.
Tips: 1 Lekker met rijst en sperziebonen. 2 Gebruik eventueel i.p.v. knoflookpoeder 1 teentje knoflook en pers dit uit bij de kerrie en de ketjap