Bereiding: Roer het cacaopoeder, de oploskoffie en de suiker met een beetje melk tot een glad papje. Breng de rest van de melk aan de kook en giet het mengsel al kloppende door de kokende melk. Verdeel dit over 4 mokken of hittebestendige theeglazen.
Boen de sinaasappel met warm water goed schoon. Steek de kruidnagels in de sinaasappel. Schenk de wijn in een roestvrijstalen of goed geëmailleerde pan en voeg de sinaasappel, het stuk pijpkaneel en de foelie toe. Laat de wijn op klein vuur 20 minuten trekken. Verwijder de sinaasappel en de specerijen en maak de wijn op smaak met de suiker. Serveer de hete wijn in hittebestendige (thee)glazen.
.Tips: 1 Zonder alcohol: gebruik i.p.v. een fles wijn 1 liter rood druivensap. Suiker toevoegen is dan niet nodig
Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook voor de spaghetti. Plaats als het water kookt de spaghetti in de pan en kook deze gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Was de prei, snijd hem in dunne ringen en was ze nogmaals in een zeef of vergiet. Verwarm de olie in een steelpan of kleine braadpan en fruit hierin de ui en de prei enkele minuten zacht. Voeg wat peper en zout toe. Snijd de gerookte zalm in stukjes. Doe de zure room in de pan en warm dit goed door. Roer de zalmsnippers door de saus.
Tips: 1 Met een salade een complete maaltijd. 2 Roer voor een wat dikkere saus ½ eetlepel maïzena glad met 4 eetlepels water. Roer dit door de zure room en laat het al roerend binden. 3 Bewaar spaghetti in gesloten verpakking donker, droog en koel hooguit 1½ jaar
stukje gemberwortel (ca. 1 cm) 1 Spaanse peper 1 spriet citroengras (sereh) 1 (rode) ui 2 teentjes knoflook 1 eetlepel olie ½ citroen 4 moten vis zout ½ l kippenbouillon (van 1 tablet) 100 gram santen 2 theelepels suiker 6 takjes koriander of 4 takjes peterselie
Bereiding:
Schil het stukje gemberwortel. Was de Spaanse peper, snijd hem open en verwijder de pitjes. Snijd de peper in stukjes. Maak de ui en de knoflook schoon. Maal de gemberwortel, de Spaanse peper, de ui, de knoflook en het citroengras in een keukenmachine of vijzel fijn. Verwarm de olie in een grote pan en fruit hierin het kruidenmengsel zacht. Pers de citroen uit. Bestrooi de vismoten met wat zout. Voeg het citroensap en de bouillon toe aan het kruidenmengsel en breng dit aan de kook. Laat de vis hierin in 8 10 minuten gaar worden. Roer de santen en de suiker door de saus en laat hem niet meer koken. Was de koriander en knip het kruid klein. Strooi de koriander op het laatst over het gerecht.
Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op het aanrecht en laat ze in ca. 10 minuten ontdooien. Warm de oven voor op 200°C. Snijd een stukje van de onderkant van de prei en verwijder eventueel het buitenste lelijke blad. Snijd de prei in de lengterichting half door en spoel de prei goed af onder de kraan. Snijd de prei in dunne ringen. Verwarm de olie of margarine in een braadpan en bak hierin de prei met de kerrie 3 minuten. Maak op smaak met peper en zout. Klop de eieren los en prak de roomkaas erdoor. Bestrijk een ovenschotel of kleine springvorm met wat olie of margarine en bekleed de vorm met het bladerdeeg. Prik er met een vork gaatjes in. Schep de prei in de vorm met daarop de mosselen. Schep het eier-kaasmengsel erop. Bak de quiche midden in de hete oven in ± 25 minuten gaar en bruin
Rooster de pitabroodjes in de broodrooster. Snijd de gewassen en drooggedepte slabladen in smalle reepjes. Verdeel de tonijn in stukjes. Snijd de broodjes open en vul ze met sla en tonijn. Schep er wat tomatenketchup en eventueel wat halvanaise op en klaar is je tussendoortje.
Tips: 1 Varieer met blokjes komkommer, tomaat, heel fijn gesneden witte kool, paprika. Neem in plaats van tonijn ham, garnalen, kaas of stukjes gare kip (vleeswaar). Vervang de ketchup door bijvoorbeeld een dipsaus. 2 Deze vulling, en de variaties erop, zijn ook heel lekker in taco's of in een wrap.
Laat de visfilet een aantal uren van tevoren in de koelkast ontdooien op een diep bord. Warm de oven voor op 200° C. Verwijder de lelijke groene bladeren van de prei en snijd de onderkant met de wortels eraf. Snij de prei in de lengterichting half door en spoel de prei goed af onder de kraan. Snijd het in dunne ringen. Meng de room met de melk, de mosterd, peper en zout in een kom. Snijd de vis in plakken, besprenkel ze met wat citroensap en bestrooi ze met peper en zout. Bestrijk een ovenschaal met wat margarine en leg hierin de helft van de aardappelen. Leg de vis erop en verdeel de prei erover. Dek dit af met de rest van de aardappelen. Strooi hierover de geraspte kaas en overgiet dit met het room-mosterdmengsel. Zet de schaal in het midden van de oven en bak het gerecht in 30-40 minuten gaar.
Bak de spekreepjes in een grote braadpan langzaam bruin. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen. Was de tomaten en snijd ze in plakken. Snijd de ham in blokjes. Verwijder het vliesje van de knoflook en snijd de knoflook klein. Bak de ham met de knoflook enkele minuten met het spek mee. Verdun de kruidenkaas met wat melk tot sausdikte en voeg wat peper en kruiden toe. Leg de uienringen op het spek-hammengsel, daarop de plakken tomaat en schenk het sausje erover. Laat het gerecht in 20 minuten met de deksel op de pan gaar worden.
Maak de uien schoon en snijd ze klein. Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Haal de puntjes van de sperziebonen af (trek de eventuele draden mee) en was de bonen. Snijd ze in stukjes van 2 cm. Snijd het vlees in reepjes (3 cm lang en 1 cm dik). Bestrooi het vlees met peper en zout. Verwarm de olie in een pan en bak het vlees hierin rondom bruin terwijl je het steeds omschept. Roerbak de uien hierna mee tot ze beginnen te glanzen. Doe dan de tomaat en de sperziebonen erbij. Schep alles een paar keer om, doe er een scheutje water en de bouillontablet bij. Laat het gerecht op een laag pitje gaar worden. Maak op smaak met een scheutje ketjap.
Tips: 1 Lekker met rijst. 2 Vervang het vlees eventueel door 250 gram achterham in dikke plakken. 3 In plaats van sperziebonen kun je ook 800 gram fijngesneden spitskool of Chinese kool gebruiken. Deze laten vocht los, water toevoegen hoeft dan niet meer.
Bereiding: Maak de ui en de knoflook schoon en snijd ze klein. Was de paprika, halveer hem en verwijder zaadlijsten en pitjes. Verwarm de olie in een braadpan of hapjespan en fruit hierin de ui en de knoflook enkele minuten. Voeg het gehakt toe en bak dit al roerend gaar en rul. Maak dit pittig op smaak met peper, zout en chilisaus of sambal. Laat de maïs in een zeef of vergiet uitlekken. Doe de maïs, de tomatenpuree, de paprika en de stroop bij het rundergehakt en laat het in 5 minuten gaar worden.
Tips: 1 Lekker met rijst en roergebakken spitskool
250 gram kipfilet 1 theelepel knoflookpoeder 1 theelepel kerrie peper, zout 3 eetlepels ketjap manis 2 eetlepels olie 1 klein blikje ananasstukjes 2 dl kippenbouillon ( van ½ bouillontablet)
Bereiding:
Snijd de kipfilet in smalle repen. Meng knoflookpoeder en kerrie met wat peper en de ketjap in een grote kom en schep de kip er door. Laat dit 10 minuten in de koelkast staan. Verwarm de olie in een hapjespan, wok of braadpan en bak hierin de kipreepjes onder af en toe omscheppen bruin. Laat de ananas uitlekken en vang de siroop op. Bak de ananasstukjes mee met de kip. Voeg 4 eetlepels ananassiroop, de ketjapmarinade en de kippenbouillon toe en stoof de kip in 5 minuten gaar.
Tips: 1 Lekker met rijst en sperziebonen. 2 Gebruik eventueel i.p.v. knoflookpoeder 1 teentje knoflook en pers dit uit bij de kerrie en de ketjap
250 gram kipfilet 2 eetlepels olie ½ - 1 eetlepel hot curry (Silvo) 1 zakje santen of 1 blikje kokosmelk ± 800 gram aardappelpartjes (diepvries, voorgebakken) 1 klein blik mangostukjes of ½ verse mango
Bereiding:
Snijd de kip in blokjes. Verwarm de olie in een braadpan en bak hierin de kip bruin. Fruit de curry even mee. Schenk de kokosmelk bij de kip of voeg 4 dl water met de santenmix toe. Schep de aardappelpartjes erdoor. Breng dit aan de kook en kook het gerecht 10 minuten. Laat de stukjes mango uitlekken of snijd het vruchtvlees van de verse mango uit de schil en snijd het in blokjes.
Snijd de korstjes van het brood en verkruimel het brood. Laat het brood in de melk weken. Meng het rundergehakt met het geweekte brood of de fijngemaakte beschuit of het paneermeel met de melk, peper en zout. Vorm 4 ballen van het vlees en maak ze met natte handen mooi rond. Doe de margarine in een braadpan. Zet hem op hoog vuur tot de margarine bruin is en het schuim begint weg te trekken. Doe dan de gehaktballen in de pan en bak ze rondom in ca. 8 minuten bruin. Doe een deksel op de pan en bak het gehakt op laag vuur in 20 minuten gaar. Voeg eventueel wat water toe als het gehakt te donker wordt. Neem de gehaktballen uit de pan. Voeg 1½ dl water toe met eventueel 1 eetlepel tomatenpuree. Laat dit aan de kook komen en roer het aanbaksel los van de panbodem.
Bak het spek in een braadpan langzaam bruin en knapperig. Verwijder het vliesje van de knoflook en pers het teentje boven het spek uit. Voeg de aardappelpartjes toe en bak ze op matig vuur met het spek mee gaar. Maak het gerecht op smaak met de rozemarijn en eventueel wat peper.
Verwarm een droge koekenpan en rooster hierin de amandelen goudbruin. Strooi de amandelen op een bord en laat ze afkoelen. Was de taugé en laat dit uitlekken. Verwijder het vliesje van de knoflook en snijd het teentje klein. Verwarm 1 eetlepel olie in een braadpan of steelpan en fruit hierin de knoflook zacht. Bak de tomatenpuree kort mee. Voeg de ketjap, de honing, de sherry, het citroensap, de djahé, peper en zout toe met 2 dl water en breng dit aan de kook. Snijd met een scherp mes de kipfilet in dunne plakjes. Verwarm de rest van de olie in een koekenpan met een anti-aanbaklaag en bak de kipplakjes in ca. 5 minuten rondom bruin en gaar. Bestrooi ze met peper en zout. Meng het aardappelmeel aan met wat water en voeg dit al roerend bij de vloeistof. Blijf roeren tot een lichtgebonden saus ontstaat.
Schep de taugé op de kip en giet de saus erover. Strooi de amandelen erop.
Tips: 1 Lekker met rijst en doperwten. 2 Om de kip makkelijker te kunnen snijden moet je de kip eerst ± 30 minuten in de diepvries leggen
1 dunne prei 1 klein blikje doperwten ½ doosje champignons 100 gram achterham 15 gram margarine of 1 eetlepel olie 6 eieren ½ dl halfvolle melk peper, zout
Bereiding:
75 gram geraspte belegen Edammer of Goudse kaas Laat de doperwten uitlekken in een zeef of vergiet. Wrijf de champignons met een stukje keukenpapier schoon en snijd ze in plakken. Snijd de ham in kleine stukjes. Verwarm de helft van de margarine of olie in een koekenpan en bak hierin de prei zacht. Bak de ham en de champignons kort mee. Klop de eieren met de melk, wat peper en zout in een grote kom los. Voeg de doperwten en het groente-hammengsel toe en roer dit door elkaar. Verwarm de rest van de margarine of olie in de koekenpan en schenk de helft van het mengsel in de pan. Laat het ei op middelmatig vuur stollen en goudbruin bakken. Keer de omelet met behulp van een deksel en bak de andere kant lichtbruin. Laat de omelet op een bord glijden en houd hem warm met een deksel.
Bak zo de andere omelet. Vouw de omeletten dubbel en halveer ze.
Tips: 1 Lekker met brood en een salade. 2 Vervang de ham door 50 gram geraspte belegen kaas. Neem i.p.v. doperwtjes maïskorrels en vervang de prei door blokjes paprika. 3 Eieren bewaren: in de doos in de koelkast hooguit 5-6 weken
Doe een deksel op de pan en laat het vlees in ongeveer 2½ à 3 uur op een zeer laag vuur gaar stoven. Draai het vlees een keer om. Bestrooi de runderlappen met peper en zout. Verwarm de margarine in een braadpan en wacht tot het schuim is weggetrokken en de margarine lichtbruin kleurt. Schroei het vlees aan beide kanten dicht en bak het daarna aan alle kanten bruin op een niet al te hoog vuur. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Bak de ui even mee met het vlees. Voeg dan laurierblad, kruidnagels, azijn en zoveel water toe, dat het vlees net onder staat.
Benodigdheden: 1 dl water 40 g suiker 1 eetlepel citroensap 2 bananen 2 eetlepels witte rum 40 g pure chocolade 1/2 theelepel oploskoffie 1/2 dl room 2 dl (vanille)ijs
Bereidingswijze:
1. Breng het water met de suiker en het citroensap aan de kook 2. Schil de bananen en leg ze in de pan. Laat ze 2 minuten zachtjes koken 3. Haal ze uit de pan en leg ze op bordjes 4. Besprenkel ze met de rum 5. Breek de chocolade in stukjes en leg ze in een kom. Voeg de oploskoffie en de room toe en laat de chocolade au bain-marie smelten (zet de kom in een pan zacht kokend water). 6. Schep het ijs bij de bananen en verdeel de saus over de bananen en het ijs. Meteen eten!
Benodigdheden: Voor de aardbeienroom: 500 g aardbeien 25 g poedersuiker 1 theelepel citroensap 3 dl slagroom
Voor de saus: 500 g bramen en bosbessen of blauwe bessen 25 g poedersuiker 2 eetlepels sinaasappelsap
Bereidingswijze:
1. Maak de aardbeien schoon en snijd ze wat kleiner. Meng er de poedersuiker en het citroensap door en pureer ze 2. Klop de slagroom tot vladikte en schep de aardbeien erdoor. Doe de massa over in een diepvriesdoos en laat 2 uur bevriezen 3. Maak in die tijd de saus: 4. Maak de vruchten schoon en meng er de suiker en het sap door en pureer alles. Zeef de saus eventueel wanneer je geen pitjes in de saus wilt 5. Leg wat saus op 4 bordjes en leg daarbij de aardbeienroom. Geef de rest van de saus apart erbij.
Benodigdheden: 1 glas sterke koude koffie 4 eidooiers 50 gram (riet)suiker 1 zakje vanillesuiker sap van een halve limoen zest van een halve limoen 250 gram mascarpone 1 flinke scheut cognac 4 brede lange vingers ( koekjes)
Bereidingswijze :
1. Eierdooiers, suiker, limoensap en vanillesuiker tot romig geheel roeren. Schep hier de mascarpone door tot een gladde massa is ontstaan 2. Koffie en cognac mengen. Doop hierin heel kort de lange vingers en zet ze rechtop in de kommetjes 3. Mascarpone crème verdelen over de kommetjes en decoreren met de fijngesneden zest (de schil van de limoen heel fijn schillen zodat deze aan beide kanten nog groen is)