Culinair: Salades, thee , puddingen en mousses , ijs, koude & warme soepen , gebak, ragouts en wild gerechten. Niet meekoken.
Medicinaal: Thee van citroenmelisse geeft verlichting bij spanningen en hoofdpijnen en wordt gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en als middel tegen verkoudheid en griep.
Verwerking: Deze werdt van oudsher gebruikt om meubelwas een geurtje te geven.
Tuin: Citroenmelisse wordt ook wel bijenmelisse genoemd omdat de plant bijzonder aantrekkelijk is voor bijen . Hij kan in boomgaarden worden geplant om bestuivende bijen aan te trekken. Plant hem langs paden en de sterke citroengeur komt los als je er bij het lopen langswrijft.
Culinair: Gebruiken in/bij soepen , salades , sauzen, vis- en vleesgerechten, als garnering.Blaadjes niet meekoken, stelen wel.
Medicinaal: Een aftreksel kan als haarwassing worden gebruikt. Kauw rauwe peterselie om de gezondheid van de huid te bevorderen geeft ook gelijk een frisse adem sterk aanbevolen na het eten van knoflook.
Verwerking: Peterselie wordt gebruikt in papjes en voor het maken van ontsmettende kompressen bij wonden en insectebeten. Waarschuwing: gedurende de zwangerschap niet medicinaal gebruiken.
Culinair: Gebruiken in/bij ijs, roomsauzen, gebak en jam.
Medicinaal: Wordt toegepast als verzachtend en kalmerend middel of om brand- ,snijwonden en insectenbeten te genezen. De olie heeft een krachtig antibacteriële werking en wordt ook gebruikt bij de bestrijding van hoofdpijn.
Verwerking: Lavendel wordt gebruikt in zeep en shampoo. De gedroogde bloemaren worden in potpourri's, geurzakjes en geurige samenstellingen gebruikt en in essentiële oliën en geurwater. Het is ook een insectenwerend middel.
Medicinaal: Regelmatig gebruik verlaagt de vatbaarheid voor verkoudheid en verbetert de spijsvertering. Een doorgesneden teentje over snijwondjes gewreven , heeft een reinigend en ontsmettend effect. Deze behandeling kan ook worden toegepast op insectenbeten, zweertjes, enz..., hoewel bij veelvuldig gebruik een huidallergie kan optreden
Verwerking: Bollen lool worden gebruikt ter versiering van een krans deze laat men indrogen.
Tuin; Knoflool wordt vaak onder rozenstruiken geplant omdat hij niet alleen de groei zou bevorderen maar ook bladluizen en ander ongedierte zou afschrikken.
Culinair: Gebruiken bij/in vleesgerechten,pastasauzen,soepen,mediterrane gerechten en visgerechten. Mag meekoken.
Medicinaal: Salie staat van oudsher in hoog aanzien om zijn genezende eigenschappen en wordt oa. gebruikt als middel tegen verkoudheden;zere kelen en mondzweren.(zie kruidenthee).Waarschuwing: gebruik geen grote hoeveelheden ineens of gedurende lange periode.
Verwerking: Gedroogde bladeren- vooral van de purperkleurige salie- kunnen aan potpourri's worden toegevoegd.
Tuin: Salie kan bij kool worden geplant om koolwitjes te weren.
Culinair: Gebruiken in/bij soepen,pesto,salades,stoofgerechten,kaasgerechten en eiergerechten. Mag niet meekoken.
Medicinaal: Basilicumthee is een nuttig middel tegen reisziekte. Een op de huid fijngewreven blaadje schijnt een probaat middel tegen steekmuggen te zijn.
Verwerking: Basilicum kan in potpourri's en geurzakjes worden gebruikt. De bloeiende stengels worden soms in kleine boeketten en andere bloemschikkingen, zoals kransen,gebruikt.
Tuin: Basilicum geldt als begeleidende plant omdat ze naast tomaten en Spaanse pepers de groei bevorderen. Bewaar in de keuken een pot met basilicum als middel tegen insecten.
Culinair: De zaden, die de spijsvertering bevorderen, worden gekauwd of in hun geheel of gemalen in recepten gebruikt. De fijngehakte bladeren zijn een vast bestanddeel in veel schotels, vooral vis en kool-hydraatrijke voeding zoals pasta en aardappels, maar ook in azijn. De zachte jonge stengels kunnen in salades worden gebruikt.
Medicinaal: Alle delen van de venkel zouden heilzaam zijn voor de spijsvertering, goed voor de ogen en de eetlust licht onderdukkend. Thee van de zaden is een mild laxeermiddel. Het kauwen van de zaden verfrist slechte adem. Waarschuwing: gebruik geen grote hoeveelheden.
Verwerking: De bladeren verliezen bij het drogen hun smaak en moeten dus vers worden gebruikt.
Culinair: Bladeren, zaden en wortels worden voor culinaire doeleinden gebruikt, vooral in de Aziatische keuken. Zowel de bladeren als de wortels kunnen vers worden gegeten. De bladeren hebben een overheersende saliesmaak met een bijsmaak van citrus, terwijl de wortels bovendien naar noten smaken. Gemalen korianderzaad is een zeer gewaardeerde kruiderij.
Medicinaal: Koriander is goed voor het spijsverteringsstelsel.
Verwerking: De zaden kunnen gedroogd worden en in een luchtdicht afgesloten pot bewaren. De bladeren kan je niet zo goed drogen.
Tuin: Is gewoonlijk vrij van ongedierte, maar kan toch door groene vlieg worden aangetast. Bespuiten kan de plant beschadigen, dus best de vliegjes er voorzichtig afwassen met vloeibare tuinbouwzeep. Geef de plant regelmatig water en laat de grond niet uitdrogen. Bemesten is niet nodig.
Culinair: Zeer populair als kruidenthee.Je kan de bloemen zelfs invriezen tot maximaal 6 maanden.
Medicinaal: De thee is een probaat middel tegen problemen bij de spijsvertering en slaapeloosheid. Een aftreksel kan als mondspoeling worden gebruikt. Enkele druppels van de olie in het badwater werken ontspannend. De bloemen worden gebruikt in gezichtsmaskers en haarspoelingen.
Verwerking: De bloemen worden gebruikt in potpourri's en hoofdkussens.
Tuin: Roomse Kamille houdt een hele reeks van andere planten gezond, vooral komkommer, uien en andere kruiden. Voor een gazon van voldoende dikte moet de bloei van de Roomse Kamille worden voorkomen. Niet-bloeiende klonen, zoals "Treneague" zijn ideaal.
Culinair: De verse bloemblaadjes kunnen worden gebruikt in salades, kruidenboter en kazen, maar ook in warme schotels met inbegrip van omeletten, soepen, enz... . Ze zijn ook geschikt om rijstschotels " op te fleuren ". De jonge blaadjes kunnen aan salades worden toegevoegd.
Medicinaal: Goudsbloemen hebben een ontsmettende, schimmel- en bacteriedodende eigenschappen en werden van oudsher bij een groot aantal medische behandelingen gebruikt, bv. bij wonden, verbrandingen, steken en beten, wintervoeten en -handen en spataders.Een aftreksel werd ook als oogwassing gebruikt. Het sap van de stengel is een probaat middel tegen wratten .
Verwerking: De gedroogde bloemblaadjes kunnen worden gebruikt om een potpourri meer kleur te geven.
Tuin: Een traditionele en populaire bloem voor de cottagetuin. Omdat ze gevoelig zijn voor temperaturen zijn het goede weervoorspellers. Open bloemen zouden een mooie dag voorspellen.
Was de spinazie en laat de groente in een vergiet uitlekken. Verwijder het vliesje van de knoflook en snijd het teentje klein. Verwarm een droge koekenpan en rooster hierin de pijnboompitten goudbruin. Laat ze op een bord afkoelen. Was de rozijnen en laat ze in warm water wellen. Verwarm de olie in een wok of braadpan en fruit hierin de knoflook kort. Voeg de spinazie toe en roerbak de groente in enkele minuten gaar. Verwarm de pannenkoeken in de magnetron of op een bord boven een pan met kokend water. Giet het vocht van de spinazie en voeg de rozijnen, de kaas en wat zout toe. Verdeel de spinazie over de pannenkoeken, strooi de pijnboompitten erover en rol de pannenkoeken op.
Was de spinazie en laat de groente in een vergiet uitlekken. Verwijder het vliesje van de knoflook en snijd het teentje klein. Verwarm een droge koekenpan en rooster hierin de pijnboompitten goudbruin. Laat ze op een bord afkoelen. Was de rozijnen en laat ze in warm water wellen. Verwarm de olie in een wok of braadpan en fruit hierin de knoflook kort. Voeg de spinazie toe en roerbak de groente in enkele minuten gaar. Verwarm de pannenkoeken in de magnetron of op een bord boven een pan met kokend water. Giet het vocht van de spinazie en voeg de rozijnen, de kaas en wat zout toe. Verdeel de spinazie over de pannenkoeken, strooi de pijnboompitten erover en rol de pannenkoeken op.
Warm de oven voor op 200° C. Laat de diepvriesspinazie in een pan op klein vuur ontdooien. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op het aanrecht en laat ze in 10 minuten ontdooien. Hak de cashewnoten grof. Verdeel de geitenkaas in stukjes. Druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie, voeg de kaas toe en maak de spinazie op smaak met peper en zout. Klop het ei los en roer dit door de spinazie. Verdeel de spinazie over 4 deegplakjes en strooi de gehakte noten erover. Maak de randen van het deeg nat met wat water. Leg de andere deegplakjes erop en druk de randen goed aan. Leg de flapjes op een bakblik en bak ze in het midden van de hete oven in 25-30 minuten gaar en bruin.
Tips: 1 Lekker met een salade met maïs of kikkererwten.
400 gram gare rijst of 200 gram rauwe rijst 1 teentje knoflook 150 gram feta met kruiden op olie 1 rode paprika 2 tomaten 3 bosuitjes 75 gram olijven zonder pit azijn peper, zout,verse basilicum of selderij
Bereiding:
Verwijder het vliesje van de knoflook en pers het teentje uit boven de feta. Schep dit door de rijst. Kook de rijst zonodig gaar en laat het afkoelen. Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en pitjes en snijd de paprika in blokjes. Was de tomaten en snijd ze in parten. Was de bosuitjes en snijd ze in smalle ringen. Snijd de olijven in plakjes. Meng de groente en olijven door de rijst. Maak de salade op smaak met azijn, peper, zout en kleingesneden basilicum of selderij.
Hak de pindas grof. Maak het gerecht op smaak met peper en zout en eventueel wat ketjap. Strooi op het laatst de pindas erover. Verwarm de olie in een braadpan en bak hierin de bosuitjes kort. Voeg de Quorn met de saus, de afgegoten snijbonen, 1 dl vocht van de perziken en de maïskolfjes toe en laat het enkele minuten pruttelen. Snijd de perziken in schijfjes en vang het sap op. Halveer de maïskolfjes. Was de bosuitjes en snijd ze in kleine ringetjes. Was de snijbonen, snijd de puntjes eraf en trek eventuele draden mee. Kook de snijbonen 5 minuten in een laagje water.
Tips: 1 Lekker met rijst of mie en een komkommersalade
Hak de noten klein. Was de kruiden en knip ze klein. Klop in een grote kom de eieren met de melk los. Voeg de kruiden, de noten en peper en zout toe. Verwarm de helft van de margarine in een koekenpan met een anti-aanbaklaag, Schenk de helft van het eimengsel erin en bak de omelet ca. 8 minuten tot het ei is gestold en aan de onderkant lichtbruin is gekleurd. Bak zo ook de tweede omelet. Snijd ze in tweeën.
Tips: 1 Lekker met (geroosterd) volkorenbrood en een salade.
Benodigdheden: 90 ml koffie. 20 ml amarettolikeur. 100 ml hete volle melk. Geklopte slagroom.
Bereidingswijze: Giet de amaretto in een grote kop. Schenk de koffie er al roerend bij. Voeg vervolgens de hete melk toe. Top het geheel af met een flinke lepel slagroom bestrooi eventueel met nougatine ( kleine nootjes )
Benodigdheden: 180 ml verse koffie ( sterke). 20 ml kaneelsiroop. Geklopte slagroom. Kaneelpoeder.
Bereidingswijze: Doe de kaneelsiroop in een flinke kop. Schenk de vers gezette koffie er al roerend overheen . Een flinke toef slagroom en een vleug kaneelpoeder maken deze koffie af.
Bereidingswijze: Doe 2 eetlepels pistachesiroop in een hoog smal glas ( longdrink ). Vul het glas met het gemalen ijs tot aan de rand van het glas. Vervolgens giet u de chocolade in een kopje en schenkt u 60 ml koffie er overheen . Meng de chocolade met de koffie en voeg deze bij in het longdrinkglas. Serveer met een rietje.