250 gram kipfilet 2 eetlepels olie ½ - 1 eetlepel hot curry (Silvo) 1 zakje santen of 1 blikje kokosmelk ± 800 gram aardappelpartjes (diepvries, voorgebakken) 1 klein blik mangostukjes of ½ verse mango
Bereiding:
Snijd de kip in blokjes. Verwarm de olie in een braadpan en bak hierin de kip bruin. Fruit de curry even mee. Schenk de kokosmelk bij de kip of voeg 4 dl water met de santenmix toe. Schep de aardappelpartjes erdoor. Breng dit aan de kook en kook het gerecht 10 minuten. Laat de stukjes mango uitlekken of snijd het vruchtvlees van de verse mango uit de schil en snijd het in blokjes.
Snijd de korstjes van het brood en verkruimel het brood. Laat het brood in de melk weken. Meng het rundergehakt met het geweekte brood of de fijngemaakte beschuit of het paneermeel met de melk, peper en zout. Vorm 4 ballen van het vlees en maak ze met natte handen mooi rond. Doe de margarine in een braadpan. Zet hem op hoog vuur tot de margarine bruin is en het schuim begint weg te trekken. Doe dan de gehaktballen in de pan en bak ze rondom in ca. 8 minuten bruin. Doe een deksel op de pan en bak het gehakt op laag vuur in 20 minuten gaar. Voeg eventueel wat water toe als het gehakt te donker wordt. Neem de gehaktballen uit de pan. Voeg 1½ dl water toe met eventueel 1 eetlepel tomatenpuree. Laat dit aan de kook komen en roer het aanbaksel los van de panbodem.
Bak het spek in een braadpan langzaam bruin en knapperig. Verwijder het vliesje van de knoflook en pers het teentje boven het spek uit. Voeg de aardappelpartjes toe en bak ze op matig vuur met het spek mee gaar. Maak het gerecht op smaak met de rozemarijn en eventueel wat peper.
Verwarm een droge koekenpan en rooster hierin de amandelen goudbruin. Strooi de amandelen op een bord en laat ze afkoelen. Was de taugé en laat dit uitlekken. Verwijder het vliesje van de knoflook en snijd het teentje klein. Verwarm 1 eetlepel olie in een braadpan of steelpan en fruit hierin de knoflook zacht. Bak de tomatenpuree kort mee. Voeg de ketjap, de honing, de sherry, het citroensap, de djahé, peper en zout toe met 2 dl water en breng dit aan de kook. Snijd met een scherp mes de kipfilet in dunne plakjes. Verwarm de rest van de olie in een koekenpan met een anti-aanbaklaag en bak de kipplakjes in ca. 5 minuten rondom bruin en gaar. Bestrooi ze met peper en zout. Meng het aardappelmeel aan met wat water en voeg dit al roerend bij de vloeistof. Blijf roeren tot een lichtgebonden saus ontstaat.
Schep de taugé op de kip en giet de saus erover. Strooi de amandelen erop.
Tips: 1 Lekker met rijst en doperwten. 2 Om de kip makkelijker te kunnen snijden moet je de kip eerst ± 30 minuten in de diepvries leggen
1 dunne prei 1 klein blikje doperwten ½ doosje champignons 100 gram achterham 15 gram margarine of 1 eetlepel olie 6 eieren ½ dl halfvolle melk peper, zout
Bereiding:
75 gram geraspte belegen Edammer of Goudse kaas Laat de doperwten uitlekken in een zeef of vergiet. Wrijf de champignons met een stukje keukenpapier schoon en snijd ze in plakken. Snijd de ham in kleine stukjes. Verwarm de helft van de margarine of olie in een koekenpan en bak hierin de prei zacht. Bak de ham en de champignons kort mee. Klop de eieren met de melk, wat peper en zout in een grote kom los. Voeg de doperwten en het groente-hammengsel toe en roer dit door elkaar. Verwarm de rest van de margarine of olie in de koekenpan en schenk de helft van het mengsel in de pan. Laat het ei op middelmatig vuur stollen en goudbruin bakken. Keer de omelet met behulp van een deksel en bak de andere kant lichtbruin. Laat de omelet op een bord glijden en houd hem warm met een deksel.
Bak zo de andere omelet. Vouw de omeletten dubbel en halveer ze.
Tips: 1 Lekker met brood en een salade. 2 Vervang de ham door 50 gram geraspte belegen kaas. Neem i.p.v. doperwtjes maïskorrels en vervang de prei door blokjes paprika. 3 Eieren bewaren: in de doos in de koelkast hooguit 5-6 weken
Doe een deksel op de pan en laat het vlees in ongeveer 2½ à 3 uur op een zeer laag vuur gaar stoven. Draai het vlees een keer om. Bestrooi de runderlappen met peper en zout. Verwarm de margarine in een braadpan en wacht tot het schuim is weggetrokken en de margarine lichtbruin kleurt. Schroei het vlees aan beide kanten dicht en bak het daarna aan alle kanten bruin op een niet al te hoog vuur. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Bak de ui even mee met het vlees. Voeg dan laurierblad, kruidnagels, azijn en zoveel water toe, dat het vlees net onder staat.