Snijd de korstjes van het brood en verkruimel het brood. Laat het brood in de melk weken. Meng het rundergehakt met het geweekte brood of de fijngemaakte beschuit of het paneermeel met de melk, peper en zout. Vorm 4 ballen van het vlees en maak ze met natte handen mooi rond. Doe de margarine in een braadpan. Zet hem op hoog vuur tot de margarine bruin is en het schuim begint weg te trekken. Doe dan de gehaktballen in de pan en bak ze rondom in ca. 8 minuten bruin. Doe een deksel op de pan en bak het gehakt op laag vuur in 20 minuten gaar. Voeg eventueel wat water toe als het gehakt te donker wordt. Neem de gehaktballen uit de pan. Voeg 1½ dl water toe met eventueel 1 eetlepel tomatenpuree. Laat dit aan de kook komen en roer het aanbaksel los van de panbodem.
Bak het spek in een braadpan langzaam bruin en knapperig. Verwijder het vliesje van de knoflook en pers het teentje boven het spek uit. Voeg de aardappelpartjes toe en bak ze op matig vuur met het spek mee gaar. Maak het gerecht op smaak met de rozemarijn en eventueel wat peper.
Verwarm een droge koekenpan en rooster hierin de amandelen goudbruin. Strooi de amandelen op een bord en laat ze afkoelen. Was de taugé en laat dit uitlekken. Verwijder het vliesje van de knoflook en snijd het teentje klein. Verwarm 1 eetlepel olie in een braadpan of steelpan en fruit hierin de knoflook zacht. Bak de tomatenpuree kort mee. Voeg de ketjap, de honing, de sherry, het citroensap, de djahé, peper en zout toe met 2 dl water en breng dit aan de kook. Snijd met een scherp mes de kipfilet in dunne plakjes. Verwarm de rest van de olie in een koekenpan met een anti-aanbaklaag en bak de kipplakjes in ca. 5 minuten rondom bruin en gaar. Bestrooi ze met peper en zout. Meng het aardappelmeel aan met wat water en voeg dit al roerend bij de vloeistof. Blijf roeren tot een lichtgebonden saus ontstaat.
Schep de taugé op de kip en giet de saus erover. Strooi de amandelen erop.
Tips: 1 Lekker met rijst en doperwten. 2 Om de kip makkelijker te kunnen snijden moet je de kip eerst ± 30 minuten in de diepvries leggen
1 dunne prei 1 klein blikje doperwten ½ doosje champignons 100 gram achterham 15 gram margarine of 1 eetlepel olie 6 eieren ½ dl halfvolle melk peper, zout
Bereiding:
75 gram geraspte belegen Edammer of Goudse kaas Laat de doperwten uitlekken in een zeef of vergiet. Wrijf de champignons met een stukje keukenpapier schoon en snijd ze in plakken. Snijd de ham in kleine stukjes. Verwarm de helft van de margarine of olie in een koekenpan en bak hierin de prei zacht. Bak de ham en de champignons kort mee. Klop de eieren met de melk, wat peper en zout in een grote kom los. Voeg de doperwten en het groente-hammengsel toe en roer dit door elkaar. Verwarm de rest van de margarine of olie in de koekenpan en schenk de helft van het mengsel in de pan. Laat het ei op middelmatig vuur stollen en goudbruin bakken. Keer de omelet met behulp van een deksel en bak de andere kant lichtbruin. Laat de omelet op een bord glijden en houd hem warm met een deksel.
Bak zo de andere omelet. Vouw de omeletten dubbel en halveer ze.
Tips: 1 Lekker met brood en een salade. 2 Vervang de ham door 50 gram geraspte belegen kaas. Neem i.p.v. doperwtjes maïskorrels en vervang de prei door blokjes paprika. 3 Eieren bewaren: in de doos in de koelkast hooguit 5-6 weken
Doe een deksel op de pan en laat het vlees in ongeveer 2½ à 3 uur op een zeer laag vuur gaar stoven. Draai het vlees een keer om. Bestrooi de runderlappen met peper en zout. Verwarm de margarine in een braadpan en wacht tot het schuim is weggetrokken en de margarine lichtbruin kleurt. Schroei het vlees aan beide kanten dicht en bak het daarna aan alle kanten bruin op een niet al te hoog vuur. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Bak de ui even mee met het vlees. Voeg dan laurierblad, kruidnagels, azijn en zoveel water toe, dat het vlees net onder staat.
Benodigdheden: 1 dl water 40 g suiker 1 eetlepel citroensap 2 bananen 2 eetlepels witte rum 40 g pure chocolade 1/2 theelepel oploskoffie 1/2 dl room 2 dl (vanille)ijs
Bereidingswijze:
1. Breng het water met de suiker en het citroensap aan de kook 2. Schil de bananen en leg ze in de pan. Laat ze 2 minuten zachtjes koken 3. Haal ze uit de pan en leg ze op bordjes 4. Besprenkel ze met de rum 5. Breek de chocolade in stukjes en leg ze in een kom. Voeg de oploskoffie en de room toe en laat de chocolade au bain-marie smelten (zet de kom in een pan zacht kokend water). 6. Schep het ijs bij de bananen en verdeel de saus over de bananen en het ijs. Meteen eten!
Benodigdheden: Voor de aardbeienroom: 500 g aardbeien 25 g poedersuiker 1 theelepel citroensap 3 dl slagroom
Voor de saus: 500 g bramen en bosbessen of blauwe bessen 25 g poedersuiker 2 eetlepels sinaasappelsap
Bereidingswijze:
1. Maak de aardbeien schoon en snijd ze wat kleiner. Meng er de poedersuiker en het citroensap door en pureer ze 2. Klop de slagroom tot vladikte en schep de aardbeien erdoor. Doe de massa over in een diepvriesdoos en laat 2 uur bevriezen 3. Maak in die tijd de saus: 4. Maak de vruchten schoon en meng er de suiker en het sap door en pureer alles. Zeef de saus eventueel wanneer je geen pitjes in de saus wilt 5. Leg wat saus op 4 bordjes en leg daarbij de aardbeienroom. Geef de rest van de saus apart erbij.
Benodigdheden: 1 glas sterke koude koffie 4 eidooiers 50 gram (riet)suiker 1 zakje vanillesuiker sap van een halve limoen zest van een halve limoen 250 gram mascarpone 1 flinke scheut cognac 4 brede lange vingers ( koekjes)
Bereidingswijze :
1. Eierdooiers, suiker, limoensap en vanillesuiker tot romig geheel roeren. Schep hier de mascarpone door tot een gladde massa is ontstaan 2. Koffie en cognac mengen. Doop hierin heel kort de lange vingers en zet ze rechtop in de kommetjes 3. Mascarpone crème verdelen over de kommetjes en decoreren met de fijngesneden zest (de schil van de limoen heel fijn schillen zodat deze aan beide kanten nog groen is)
1. Was de rozijnen en zet ze gedurende 30 minuten in het sinaasappelsap en de likeur in de week 2. Maak ondertussen de meloen schoon en snij deze in stukjes 3. Leg de stukjes in glazen coupes en schep de rozijnen met het weekvocht erop 4. Schep door de crème fraîche de suiker en verdeel deze over de coupes 5. Bestrooi de crème fraîche met gemberpoeder.
Benodigdheden: 4 dl rode wijn 60 g suiker 500 g ontpitte kersen op sap (uit blik of pot) 4 eetlepels rode bessengelei 1/2 dl kirsch 4 bolletjes citroen- of vanilleijs
Bereidingswijze:. Laat de wijn met de suiker tot de helft inkoken 2. Laat de kersen uitlekken en verwarm ze in de wijn 3. Voeg de gelei toe 4. Leg op bordjes het ijs 5. Verwarm de kirsch, steek deze aan en giet de kirsch al brandende over de kersen. Doe dit niet onder een afzuigkap of lamp bijvoorbeeld. Laat rustig uitbranden 6. Leg de warme kersen bij het ijs op de bordjes
Oven voorverwarmen op 180 °C of gasovenstand 3. Courgettes wassen en in dunne reepjes snijden. Aardappelpuree bereiden volgens gebruiksaanwijzing. In koekenpan olie verhitten en courgettereepjes ca. 3 minuten bakken. Bestrooien met zout en peper. Visfiguurtjes in ca. 6 minuten verwarmen in de oven. Puree over de helft van vier borden verdelen en met vork 'golven' maken. Visfiguurtjes in de 'zee' leggen. Courgettereepjes als 'zeewier' over borden verdelen. Serveren met tomatenketchup
Chocoladevla over vier diepe borden verdelen. Bananen pellen. 1 banaan halveren. Helften in lengte halveren. Banaanstuk als mond in vla leggen. Andere banaan in plakjes snijden. Van plakjes ogen en neuzen maken in vla. Gezicht afmaken met vlokken als haren.
. Laat de perziken goed uitlekken in de zeef. Drink het sap lekker op! 2. Roer intussen de vanillesuiker en de honing door de yoghurt. Verkruimel 4 kanelly's. Schep de koekkruimels door de yoghurt. 3. Snij van de bolle kant van de perziken een heel klein kapje af. Op die platte kant kunnen de perziken nu makkelijk rechtop blijven staan. Zet op elk bordje twee perziken. Snij de perzikkapjes in kleine stukjes en roer ze door de yoghurt. Schep het yoghurtmengsel in het gat van de perzik. 4. Breek de kanelly's doormidden en leg ze op de perziken. Of leg ze ernaast
In pan macaroni koken volgens gebruiksaanwijzing. Komkommer wassen en in blokjes snijden. Komkommerblokjes in schaal mengen met slasaus. Ui pellen en snipperen. In braadpan olie verhitten. Ui ca. 3 minuten bakken. Tomatenpuree toevoegen en ca. 2 minuten zachtjes meebakken. Ham toevoegen en ca. 2 minuten meebakken. Macaroni afgieten en mengen met tomaatmengsel. Kaas erover strooien. Serveren met komkommersalade