Culinair: De zaden, die de spijsvertering bevorderen, worden gekauwd of in hun geheel of gemalen in recepten gebruikt. De fijngehakte bladeren zijn een vast bestanddeel in veel schotels, vooral vis en kool-hydraatrijke voeding zoals pasta en aardappels, maar ook in azijn. De zachte jonge stengels kunnen in salades worden gebruikt.
Medicinaal: Alle delen van de venkel zouden heilzaam zijn voor de spijsvertering, goed voor de ogen en de eetlust licht onderdukkend. Thee van de zaden is een mild laxeermiddel. Het kauwen van de zaden verfrist slechte adem. Waarschuwing: gebruik geen grote hoeveelheden.
Verwerking: De bladeren verliezen bij het drogen hun smaak en moeten dus vers worden gebruikt.
Culinair: Bladeren, zaden en wortels worden voor culinaire doeleinden gebruikt, vooral in de Aziatische keuken. Zowel de bladeren als de wortels kunnen vers worden gegeten. De bladeren hebben een overheersende saliesmaak met een bijsmaak van citrus, terwijl de wortels bovendien naar noten smaken. Gemalen korianderzaad is een zeer gewaardeerde kruiderij.
Medicinaal: Koriander is goed voor het spijsverteringsstelsel.
Verwerking: De zaden kunnen gedroogd worden en in een luchtdicht afgesloten pot bewaren. De bladeren kan je niet zo goed drogen.
Tuin: Is gewoonlijk vrij van ongedierte, maar kan toch door groene vlieg worden aangetast. Bespuiten kan de plant beschadigen, dus best de vliegjes er voorzichtig afwassen met vloeibare tuinbouwzeep. Geef de plant regelmatig water en laat de grond niet uitdrogen. Bemesten is niet nodig.
Culinair: Zeer populair als kruidenthee.Je kan de bloemen zelfs invriezen tot maximaal 6 maanden.
Medicinaal: De thee is een probaat middel tegen problemen bij de spijsvertering en slaapeloosheid. Een aftreksel kan als mondspoeling worden gebruikt. Enkele druppels van de olie in het badwater werken ontspannend. De bloemen worden gebruikt in gezichtsmaskers en haarspoelingen.
Verwerking: De bloemen worden gebruikt in potpourri's en hoofdkussens.
Tuin: Roomse Kamille houdt een hele reeks van andere planten gezond, vooral komkommer, uien en andere kruiden. Voor een gazon van voldoende dikte moet de bloei van de Roomse Kamille worden voorkomen. Niet-bloeiende klonen, zoals "Treneague" zijn ideaal.
Culinair: De verse bloemblaadjes kunnen worden gebruikt in salades, kruidenboter en kazen, maar ook in warme schotels met inbegrip van omeletten, soepen, enz... . Ze zijn ook geschikt om rijstschotels " op te fleuren ". De jonge blaadjes kunnen aan salades worden toegevoegd.
Medicinaal: Goudsbloemen hebben een ontsmettende, schimmel- en bacteriedodende eigenschappen en werden van oudsher bij een groot aantal medische behandelingen gebruikt, bv. bij wonden, verbrandingen, steken en beten, wintervoeten en -handen en spataders.Een aftreksel werd ook als oogwassing gebruikt. Het sap van de stengel is een probaat middel tegen wratten .
Verwerking: De gedroogde bloemblaadjes kunnen worden gebruikt om een potpourri meer kleur te geven.
Tuin: Een traditionele en populaire bloem voor de cottagetuin. Omdat ze gevoelig zijn voor temperaturen zijn het goede weervoorspellers. Open bloemen zouden een mooie dag voorspellen.
Was de spinazie en laat de groente in een vergiet uitlekken. Verwijder het vliesje van de knoflook en snijd het teentje klein. Verwarm een droge koekenpan en rooster hierin de pijnboompitten goudbruin. Laat ze op een bord afkoelen. Was de rozijnen en laat ze in warm water wellen. Verwarm de olie in een wok of braadpan en fruit hierin de knoflook kort. Voeg de spinazie toe en roerbak de groente in enkele minuten gaar. Verwarm de pannenkoeken in de magnetron of op een bord boven een pan met kokend water. Giet het vocht van de spinazie en voeg de rozijnen, de kaas en wat zout toe. Verdeel de spinazie over de pannenkoeken, strooi de pijnboompitten erover en rol de pannenkoeken op.
Was de spinazie en laat de groente in een vergiet uitlekken. Verwijder het vliesje van de knoflook en snijd het teentje klein. Verwarm een droge koekenpan en rooster hierin de pijnboompitten goudbruin. Laat ze op een bord afkoelen. Was de rozijnen en laat ze in warm water wellen. Verwarm de olie in een wok of braadpan en fruit hierin de knoflook kort. Voeg de spinazie toe en roerbak de groente in enkele minuten gaar. Verwarm de pannenkoeken in de magnetron of op een bord boven een pan met kokend water. Giet het vocht van de spinazie en voeg de rozijnen, de kaas en wat zout toe. Verdeel de spinazie over de pannenkoeken, strooi de pijnboompitten erover en rol de pannenkoeken op.
Warm de oven voor op 200° C. Laat de diepvriesspinazie in een pan op klein vuur ontdooien. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op het aanrecht en laat ze in 10 minuten ontdooien. Hak de cashewnoten grof. Verdeel de geitenkaas in stukjes. Druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie, voeg de kaas toe en maak de spinazie op smaak met peper en zout. Klop het ei los en roer dit door de spinazie. Verdeel de spinazie over 4 deegplakjes en strooi de gehakte noten erover. Maak de randen van het deeg nat met wat water. Leg de andere deegplakjes erop en druk de randen goed aan. Leg de flapjes op een bakblik en bak ze in het midden van de hete oven in 25-30 minuten gaar en bruin.
Tips: 1 Lekker met een salade met maïs of kikkererwten.
400 gram gare rijst of 200 gram rauwe rijst 1 teentje knoflook 150 gram feta met kruiden op olie 1 rode paprika 2 tomaten 3 bosuitjes 75 gram olijven zonder pit azijn peper, zout,verse basilicum of selderij
Bereiding:
Verwijder het vliesje van de knoflook en pers het teentje uit boven de feta. Schep dit door de rijst. Kook de rijst zonodig gaar en laat het afkoelen. Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en pitjes en snijd de paprika in blokjes. Was de tomaten en snijd ze in parten. Was de bosuitjes en snijd ze in smalle ringen. Snijd de olijven in plakjes. Meng de groente en olijven door de rijst. Maak de salade op smaak met azijn, peper, zout en kleingesneden basilicum of selderij.
Hak de pindas grof. Maak het gerecht op smaak met peper en zout en eventueel wat ketjap. Strooi op het laatst de pindas erover. Verwarm de olie in een braadpan en bak hierin de bosuitjes kort. Voeg de Quorn met de saus, de afgegoten snijbonen, 1 dl vocht van de perziken en de maïskolfjes toe en laat het enkele minuten pruttelen. Snijd de perziken in schijfjes en vang het sap op. Halveer de maïskolfjes. Was de bosuitjes en snijd ze in kleine ringetjes. Was de snijbonen, snijd de puntjes eraf en trek eventuele draden mee. Kook de snijbonen 5 minuten in een laagje water.
Tips: 1 Lekker met rijst of mie en een komkommersalade
Hak de noten klein. Was de kruiden en knip ze klein. Klop in een grote kom de eieren met de melk los. Voeg de kruiden, de noten en peper en zout toe. Verwarm de helft van de margarine in een koekenpan met een anti-aanbaklaag, Schenk de helft van het eimengsel erin en bak de omelet ca. 8 minuten tot het ei is gestold en aan de onderkant lichtbruin is gekleurd. Bak zo ook de tweede omelet. Snijd ze in tweeën.
Tips: 1 Lekker met (geroosterd) volkorenbrood en een salade.
Benodigdheden: 90 ml koffie. 20 ml amarettolikeur. 100 ml hete volle melk. Geklopte slagroom.
Bereidingswijze: Giet de amaretto in een grote kop. Schenk de koffie er al roerend bij. Voeg vervolgens de hete melk toe. Top het geheel af met een flinke lepel slagroom bestrooi eventueel met nougatine ( kleine nootjes )
Benodigdheden: 180 ml verse koffie ( sterke). 20 ml kaneelsiroop. Geklopte slagroom. Kaneelpoeder.
Bereidingswijze: Doe de kaneelsiroop in een flinke kop. Schenk de vers gezette koffie er al roerend overheen . Een flinke toef slagroom en een vleug kaneelpoeder maken deze koffie af.
Bereidingswijze: Doe 2 eetlepels pistachesiroop in een hoog smal glas ( longdrink ). Vul het glas met het gemalen ijs tot aan de rand van het glas. Vervolgens giet u de chocolade in een kopje en schenkt u 60 ml koffie er overheen . Meng de chocolade met de koffie en voeg deze bij in het longdrinkglas. Serveer met een rietje.
Bereiding: Roer het cacaopoeder, de oploskoffie en de suiker met een beetje melk tot een glad papje. Breng de rest van de melk aan de kook en giet het mengsel al kloppende door de kokende melk. Verdeel dit over 4 mokken of hittebestendige theeglazen.
Boen de sinaasappel met warm water goed schoon. Steek de kruidnagels in de sinaasappel. Schenk de wijn in een roestvrijstalen of goed geëmailleerde pan en voeg de sinaasappel, het stuk pijpkaneel en de foelie toe. Laat de wijn op klein vuur 20 minuten trekken. Verwijder de sinaasappel en de specerijen en maak de wijn op smaak met de suiker. Serveer de hete wijn in hittebestendige (thee)glazen.
.Tips: 1 Zonder alcohol: gebruik i.p.v. een fles wijn 1 liter rood druivensap. Suiker toevoegen is dan niet nodig
Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook voor de spaghetti. Plaats als het water kookt de spaghetti in de pan en kook deze gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Was de prei, snijd hem in dunne ringen en was ze nogmaals in een zeef of vergiet. Verwarm de olie in een steelpan of kleine braadpan en fruit hierin de ui en de prei enkele minuten zacht. Voeg wat peper en zout toe. Snijd de gerookte zalm in stukjes. Doe de zure room in de pan en warm dit goed door. Roer de zalmsnippers door de saus.
Tips: 1 Met een salade een complete maaltijd. 2 Roer voor een wat dikkere saus ½ eetlepel maïzena glad met 4 eetlepels water. Roer dit door de zure room en laat het al roerend binden. 3 Bewaar spaghetti in gesloten verpakking donker, droog en koel hooguit 1½ jaar
stukje gemberwortel (ca. 1 cm) 1 Spaanse peper 1 spriet citroengras (sereh) 1 (rode) ui 2 teentjes knoflook 1 eetlepel olie ½ citroen 4 moten vis zout ½ l kippenbouillon (van 1 tablet) 100 gram santen 2 theelepels suiker 6 takjes koriander of 4 takjes peterselie
Bereiding:
Schil het stukje gemberwortel. Was de Spaanse peper, snijd hem open en verwijder de pitjes. Snijd de peper in stukjes. Maak de ui en de knoflook schoon. Maal de gemberwortel, de Spaanse peper, de ui, de knoflook en het citroengras in een keukenmachine of vijzel fijn. Verwarm de olie in een grote pan en fruit hierin het kruidenmengsel zacht. Pers de citroen uit. Bestrooi de vismoten met wat zout. Voeg het citroensap en de bouillon toe aan het kruidenmengsel en breng dit aan de kook. Laat de vis hierin in 8 10 minuten gaar worden. Roer de santen en de suiker door de saus en laat hem niet meer koken. Was de koriander en knip het kruid klein. Strooi de koriander op het laatst over het gerecht.
Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op het aanrecht en laat ze in ca. 10 minuten ontdooien. Warm de oven voor op 200°C. Snijd een stukje van de onderkant van de prei en verwijder eventueel het buitenste lelijke blad. Snijd de prei in de lengterichting half door en spoel de prei goed af onder de kraan. Snijd de prei in dunne ringen. Verwarm de olie of margarine in een braadpan en bak hierin de prei met de kerrie 3 minuten. Maak op smaak met peper en zout. Klop de eieren los en prak de roomkaas erdoor. Bestrijk een ovenschotel of kleine springvorm met wat olie of margarine en bekleed de vorm met het bladerdeeg. Prik er met een vork gaatjes in. Schep de prei in de vorm met daarop de mosselen. Schep het eier-kaasmengsel erop. Bak de quiche midden in de hete oven in ± 25 minuten gaar en bruin
Rooster de pitabroodjes in de broodrooster. Snijd de gewassen en drooggedepte slabladen in smalle reepjes. Verdeel de tonijn in stukjes. Snijd de broodjes open en vul ze met sla en tonijn. Schep er wat tomatenketchup en eventueel wat halvanaise op en klaar is je tussendoortje.
Tips: 1 Varieer met blokjes komkommer, tomaat, heel fijn gesneden witte kool, paprika. Neem in plaats van tonijn ham, garnalen, kaas of stukjes gare kip (vleeswaar). Vervang de ketchup door bijvoorbeeld een dipsaus. 2 Deze vulling, en de variaties erop, zijn ook heel lekker in taco's of in een wrap.
Laat de visfilet een aantal uren van tevoren in de koelkast ontdooien op een diep bord. Warm de oven voor op 200° C. Verwijder de lelijke groene bladeren van de prei en snijd de onderkant met de wortels eraf. Snij de prei in de lengterichting half door en spoel de prei goed af onder de kraan. Snijd het in dunne ringen. Meng de room met de melk, de mosterd, peper en zout in een kom. Snijd de vis in plakken, besprenkel ze met wat citroensap en bestrooi ze met peper en zout. Bestrijk een ovenschaal met wat margarine en leg hierin de helft van de aardappelen. Leg de vis erop en verdeel de prei erover. Dek dit af met de rest van de aardappelen. Strooi hierover de geraspte kaas en overgiet dit met het room-mosterdmengsel. Zet de schaal in het midden van de oven en bak het gerecht in 30-40 minuten gaar.