Wat heb je nodig (voor 2 potten):
Hoe maak je het: Borstel twee sinaasappels goed schoon onder warm water. Snijd met een dunschiller
de schil eraf en snijd in smalle reepjes (julienne). Zet de schilletjes met koud water op en breng aan de kook.
Giet af in een zeef. Herhaal dit nog 2 keer met schoon water.
Schil alle sinaasappels door de schil met het witte gedeelte weg te snijden.
Haal met een klein kartelmes (ik gebruik een tomatenmesje) de partjes tussen
de vliezen uit: snij telkens vlak langs de vliesjes, dan kun je de partjes er
makkelijk tussen uit wippen. Vang het sap op in een kom of diep bord.
Pers de citroen uit en doe dit bij het sinaasappelsap.
Weeg het sap en de partjes sinaasappel.
Doe nu de het sap, het water met de geblancheerde schillen en de
specerijen in een pan. De partjes sinaasappel worden nu nog niet gebruikt.
Breng alles aan de kook en regelmatig roeren gedurende 10 minuten op hoog vuur.
Voeg nu de sinaasappelpartjes toe en breng opnieuw aan de kook. Draai dan het vuur laag
en laat nog 10 minuten koken.
Voeg de geleisuiker toe en laat nog drie minuten koken
Controleer of de jam genoeg ingekookt is: vul de potten.
Draai de deksels dicht en zet de potten ondersteboven weg tot ze afgekoeld zijn.
Wanneer de jam afkoelt, trekken de potten vacuüm en sluiten de deksels goed.
|