Nadat ze het Gentse Bruggenhoofd hebben ontruimd betrekken de 2de, 5de en de 4de I.D. stellingen achter het Afleidingskanaal van Merendree tot Deinze. De motivatie is hier, bij sommige eenheden althans, ver te zoeken!De 4e Belgische infanteriedivisie stelt haar drie linieregimenten op tussen Deinze en het noordwaarts gelegen Nevele, ten westen van het Schipdonkkanaal. Deze divisie heeft een rampzalige terugtocht van aan het Albertkanaal achter de rug. De divisie beschikt nog over 5.300 infanteristen in plaats van denormale 11.100, over 110 lichte mitrailleurs in plaats van 324, heeft nog slechts 20zware mitrailleurs in plaats van 144, telt nog 24 kanonnen 4.7 cm in plaats van 60 en beschikt over geen enkele mortier van 76 mm meer waar er normaal 36 moeten zijn.
Vanuit Gent rukt het Duitse IXe korps onder generaal Geyr op in de richting van Deinze, het 192steinfanterie maakt vorderingen ten noorden van die stad en het 171steinfanterie ten zuiden.
Bij de 2de Divisie Ardense Jagers, van generaal Ley, vallen de Duitsers, profiterende van de beschutting die Machelen hen biedt, het vooruitgeschoven peloton van de 6de Ardense Jagers aan. Deze zijn in stelling in de Leiebochtvan Gottem. De aanvallers zijn de Duitse 216deen een deel van de 56ste divisie.
Tegen 11u15 zijn drie van de vier mitrailleurs buiten gebruik.Na een gevecht met handgranaten word het peloton tot de overgave gedwongen.Van af dat moment steekt een heelDuits bataljon de Leie over! Dit vijandelijk dat bataljon versterkt is met zware wapens valt tevergeefs gedurende zes uur de verdedigers, geposteerde op de lijn van de Leiebocht, aan.De Duitsers lijden hier zware verliezen door het accurate Belgische artillerievuur.
Om 17 uur trekken de Duitsers zich terug. Ze instaleren wel wacht- en observatieposten in de boerderijen gelegen tegen de Leiebocht op de linkeroever. Ook aan de Ponthoek (Olsene) in een ondersector van het 4de Ardense Jagers steken de Duitsers de Leie over.
Maar dankzij tegenaanvallenvan de Ardense Jagers is tegen 21 uur de situatie praktisch hersteld.
Bij de 12de I.D.heerst er chaos dezeis te wijten aan de elkaar opvolgende aangebrachte wijziging van de bezetten sectoren en ondersectoren. De troepen van de divisie hebben verschillende bewegingen moeten maken,dit heeft als gevolg dat ze pas tegen de middag hun definitieve plaatsen innemen.
Het 23ste Linie word langs de kanaaloever opgestelde, het 2de Linie bezet de eerste lijn te Oostwinkel. Aan de Linkerzijde neemt het 1ste carabiniers stelling. Ze stellen hun wapens op achter een versperring die in feite niet veel meer is dan een brede sloot.Bospartijen, bomen en struiken belemmeren hun uitzicht op de overkant.
Zelfs artilleriewaarnemers, die zich op hun hoger gelegen observatieposten bevinden, bespeuren vaak maar op het laatste nippertje de vijand.In de sector van de 12de I.D. worden de bruggen in de vroege middag opgeblazen.
Bij kilometerpaal 19,6, waar de Ronselestraat op het kanaal doodloopt, ligt er nog een loopbrug op het water. Deze passerelle is de verbindingsweg met de voorpost, die 250meter in oostelijke richting de wacht houdt bij en brugje over de Lieve. Als de viand nadert moeten de mannen van de voorpost alarm slaan en dan via de Loopbrug terugkeren naar de eigen linies. Bij de passerelle staan mannen van de genie klaar om deze op te blazen nadat de voorpost gepasseerd is. Omstreeks 18 uur en 18u30 krijgt men het bericht binnen dat de Duitsers er in geslaagd zijn om het afleidingskanaal over te steken. Dit gebeuren vind plaats in de ondersector vanhet Gentse 2deLinie Regiment (zuidelijk) en in het zuidelijk gedeelte van de ondersector van het 23ste Linie.
Dat de Duitsers hier kunnen overkomen is het gevolg van het feit dat de verwittigingposten, ten oosten van het kanaal gelegen op enkele honderden meters, hun taak niet hebben volbracht! Twee pelotons zijn verdwenen! De Duitse militairen stappen simpelweg het kanaal over op de passerelles die voorzien zijn voor de terugtocht van de mannen van de uitkijkposten! Na bij de vernietigde brug van Stoktevijver zit reserve-wachtmeester Dubrulle, hij is waarnemer voor d 2de groep van het 7de Artillerie.
Vanuit zijn observatieplaats aanschouwt hij het trieste gebeuren. Rond 18 uur ziet hij Duitsersnabij de loopbrug, hij meld dit onmiddellijk! De wachtmeester hoort ook, dat de Duitsers met behulp van luidsprekers, de piotten in het Vlaams aanmoedigen om over te lopen en zich over te geven. En inderdaad door zijn verrekijker ziet Dubrulle een aantal Belgische infanteristen, zonder wapens, over de brug rennen!Gelukkig neemt men vlug de nodige beslissingen! De bevelhebber van het 2de Linie vraagt de artillerie om te vuren op Stoktevijver.
Enige minuten later schuifelen de eerste artilleriegranaten al naar hun doel.. De loopbrug wordt vernielt. Te laat! Gedurende verwarring zijn al heel wat Duitsers over de passerelle gelopen en hebben zich ten westen van het Afleidingskanaal verspreidt. De Belgische artillerie beschiet nu met volle kracht de kanaaloever. De bres kan door de troepen in de sector versterkt met het eskadron wielrijders van de divisie, worden gedicht.
De 12de I.D. plant een tegenaanval.Deze aanval is gepland voor morgenvroeg, bij dageraad.Hij zal uitgevoerd worden door het Eerste Bataljon (I Bat) van het 22ste Linie.
Het bataljon moet zich tegen 02uur opstellen ten westen van de kasseibaan Ronsele Oostwinkel. In de zone van het V Legerkorps heeft de vijand contact nabij Balgerhoek (6deI.D.).
In de zone van het Cavaleriekorps zij er contacten met de Duitsers op de overgangspunten van het Leopoldkanaal, tussen de Braekman en Strooibrug( ten noorden van Maldegem) De Duitsers dringen er niet aan.
15-02-2010, 16:52 geschreven door DP
Leieslag deel 10
28mei Op het hoofdkwartier van Koning Leopold III beseft men al lang dat het voorbij is. Na een uitputtende en moordende veldtocht van 18 dagen is de vlam van het Belgische leger volledig uitgedoofd. Daags voordien had men al contact opgenomen met de Duitsers om over de voorwaarden van een staakt-het vuren te praten. De Duitsers eisen een onvoorwaardelijke overgave!.
Om 05u.00 van 28 mei is het over voor het Belgische leger.België heeft de wapens neergelegd. De Wehrmacht zit verveeld met het grote aantal krijgsgevangenen.
Maar ondertussen woedt de strijd boven de rest van Frankrijk voort. Diezelfde dag nogtracht de Franse Generaal De Gaulle om met zijn tanks, tijdens een tegenaanval bij Abbeville, de Duitse opmars te breken. Maar de Luftwaffe heeft nog een enorm potentieel aan Kampfgeschwadern (KG) om Goerings voornemen uit te voeren!
Op dat ogenblik houden vijf Britse divisies de Leie bezet tussen Komen en Armentiers (42nd en 4th) en de lijn Komen leper-Noordschote (5th, 50th en 3rd).
Langs de IJzer bevinden zich alleen Belgische troepen die uiteraard ook in de capitulatie betrokken worden.
De verdedigingslijn van het bruggenhoofd van Duinkerke op de vaart van Nieuwpoort naar Veurne en van Veurne naar St. Winoksbergen zit nog stevig in Britse handen terwijl de Britse 44Th, 46Th, 48Th en 2nd Divisions zich op Duinkerke terugtrekken.
Het Britse front aan het Komen - leper kanaal houdt nog de hele dag van stand. In de daaropvolgende nacht worden die eenheden naar de IJzer teruggetrokken onder de bescherming van de Britse 3Th en 50Th Division die zich pas 24 uur later zullen terugtrekken
Protocol van deBedingungslose Waffenstreckung
Tekst van de overeenkomst,( opmerking volgens de tekst is het een overeenkomst tussen twee staatshoofden en niet tussen tweelegerleiders)
Tussen de opperbevelhebber van het leger, kolonelgeneraal Von Reichenau, in zijn hoedanigheid van afgevaardigde van de Führer en opperbevelhebber van het Duitse leger, en generaal-majoor Derousseaux, in zijn hoedanigheid van afgevaardigde van de koning der Belgen, is overeen -gekomen als volgt:
1. De geloofsbrieven van de afgevaardigde van de koning der Belgen zijn nagezien en in orde bevonden.
2. Het Belgische leger in zijn geheel legt onmiddellijk en onvoorwaardelijk de wapens neer en is als krijgsgevangen te beschouwen. Ten gevolge waarvan, en op verzoek van de bevelhebber van het Belgische leger, de wapenstilstand tussen de Duitse en Belgische troepen van kracht geworden is, op 28 mei 1940 te 05 uur (Duitse tijd) en te 04 uur (Belgische tijd). Dit behelst niet de Duitse operaties tegen de Franse en Engelse legers die de strijd voortzetten.Om vergissingen te voorkomen, zullen de Belgische troepen zich kenbaar maken door middel van witte vlaggen. Zij stakenonmiddellijk elke verplaatsing, en zullen, langs de kant van de wegen, op latere richtlijnen wachten.
3. De staf van het Belgische leger gaat de verbintenis aan zonder verwijl aan het Duitse oppercommando de gebieden bekend te maken, waar zich Belgische troepen bevinden. In deze gebieden, en op sommige verzamelpunten, zal het Belgische leger zijn wapens neerleggen, zonder ze te beschadigen, en zal ze bewaken tot ze aan de Duitse troepen overgemaakt kunnen worden.Het vertrek van de Belgen zal door het Duitse opperbevel geregeld worden.De Belgische staf betuigt haar instemming met de onmiddellijke bezetting door het Duitse leger van het gebied onder Belgische soevereiniteit tot en met de kust. Zij zal met eigen militaire middelen waken over de goede staat van de sluizen. Deze zullen ongedeerd en gesloten blijven tot de aankomst van eenheden Duitse pioniers. De kustversterkingen zullen ongedeerd worden overgeleverd.
Teneinde de bovengenoemde voorwaarden van de capitulatie te authentifiëren, werden de twee exemplaren van het protocol, in de Duitse taal gesteld, na ondertekening, uitgewisseld tussen de afgevaardigde van de Führer en opperbevelhebber van het Duitse leger en de afgevaardigde van de Koning der Belgen".
15-02-2010, 16:32 geschreven door DP
27 mei vervolg
15-02-2010, 16:24 geschreven door DP
Leieslag deel 9
27mei
De militaire impasse is hopeloos voor de geallieerden, de lijn Maldegem-Tielt-Roeselare is door de Duitse troepen doorbroken. Op 50km² (= West-Vlaanderen) zitten meer dan twee miljoen inwoners, vluchtelingen en soldaten in de tanggreep van de Duitsers,ze worden bedreigd door de alles overheersende Luftwaffe.
Leopold III verwittigt Churchill, de Britse generaal Gort en Franse generaal Weygand) dat een kapitulatie nakend is . Churchill dringt aan op het vertrek vanKoning Leopold III. De Franse eerste minister Reynaud vraagt dat alle Belgen in Frankrijk zouden gemobiliseerd worden...
De regering Pierlot verwerpt iedere onderhandeling met de vijand. Daar de koning(volgens de vluchtende regering van Pierlot) de band met zijn volk verbreekt zijn officieren en ambtenaren dus ontslagen van hun plicht van gehoorzaamheid aan de Koning (radio-toespraak Pierlot).
Het is de bedoeling dat het Duitse IV e LK met de 61ste en 31ste divisie de doorbraak gaan forceren in de richting van de Kemmelberg. Ondertussen moet de 18e divisie Ieper afzonderen en moet de 14e divisie proberen om Staden te bereiken. Al vroeg in de morgen vallen de Duitsers aan! Aan de Frezenberg, gelegen tussen Zonnebeke en Ieper, ziet met Duitse verkenners te paard. Om 07u00 wordt door aanstormende infanteristen de hindernis van de wagons doorbroken. Vanaf 08 u.30 is de verbinding met leper afgesneden. Ondertussen beschiet de Belgische artillerie Het Hoge (Zillebeke) en later de Frezenberg, ondertussen gaat in Zonnebeke het plunderen lustig door!
Rond de Frezenbergspannen de Belgische Lanciers zich in om er hun positie te behouden. De versperring wordt er verdedigt doorde 300 resterende mannen van het 3de Lansiers. Ze beschikken maar over een twaalftal automatische wapens, hiermee kunnen ze uiteraard de Duitse infiltraties niet onderdrukken.
Te Passendale verliest de antitankversperring van spoorwagens haar doel, want er dagen geen Duitse tanks op, maar wel Duitse infanteristen. Daar de tarwe en rogge, gezien het goede weer,
nagenoeg op volle lengte staat, kunnen de infanteristen op sommige plaatsen ongezien naderen. En op de koop toe heeft de gemeente Passendale kort voordien de sloten laten uitdiepen zodat de Duitsersnu ook dit handig weten te gebruiken om te naderen. Vanaf 11u.00 meldt men contact met de vijand. Er wordt een bres geslagen in de spoorlijn, dit gebeurt bij het 31ste Linie die er van Zonnebeke tot Passendale heeft post gevat. De weg naar Passendale ligt open!
Het IV e Legerkorps zet drie divisies de 61ste, 31ste en 18e in voor de aanval op het Komen - leper kanaal en in de bres tussen leper en Zonnebeke. In de streek van Beselare, Dadizele en Geluwe wordt een nieuwe frisse divisie, de 254ste, ingezet. Samen met de 14e divisie ressorteert deze onder het X e Duitse LK dat de inname van het bos van Houthulst tot doel heeft. Het XIe Duitse LK ten slotte, heeft de 19e divisie tegenover Roeselare, de 30ste en de 255ste ten noorden van die stad liggen.De Duitse aanval van het Xe LK begint met het hevig beschieten van Passendale. De dorpskom krijgt het hard te verduren, de kerktoren wordt vernield. In de loop van de namiddag wordt Passendale ingenomen. Diverse tegenaanvallen van de Belgische troepen kunnen de Duitse opmars nog tegenhouden zodat tegen het einde van de dag het Belgische front, weliswaar teruggeplooid in de richting van Poelkapelle, nog steeds een samenhangend geheel vertoont. Alleen bij Passendale is er een bres van twee km geslagen. Roeselare is nog in Belgischehanden, het regiment 1ste Grenadiers van de 6e Infanteriedivisie is er in stelling te Rumbeke. Aan het kanaal van Komen - leper moeten de drie Britse brigades (143Th, 13nd en 17nd) wijken onder de slagen van drie Duitse divisies (61ste, 31ste en 18e ). Omstreeks 19 uur zetten de Britten,met enig succes, een tegenaanval in en tengevolge kunnen ze het Ile Britse korps vrij maken. Een uur later volgt er een tweede tegenaanval deze brengt de Britten tot aan de kanaaloever. In de loop van de nacht komt de 3rd Division onder bevel Montgommery via Mesen en leper, in de morgen van 28 mei zullen ze de lijn ten noorden van leper bezetten.
Heel in het noorden van onze provincie, aan het kanaal van Gent naar Brugge zijn de Duitsers erin geslaagd een diepe bres te slaan in het front van de 12de ID zodat het hele IIe LK verplicht is om terug te trekken. Tot in de avond slaagt het V e Belgische LK erin om de druk in de richting van Brugge te beperken.
Het VII L.K. heeft haar nieuwe stellingop de Mandel van Kachtem tot Ingelmunster (groepering van de 9de I.D.) en van de spoorweg van Ingelmunster tot Tielt (groepering van de 8ste I.D. en 16de I.D.) en aan die van Tielt naar Deinze (groepering van de 2de Divisie Ardense Jagers) bij dageraad ingenomen. Dit front word letterlijk gehouden met wat men nog heeft kunnen optrommelen. Dit front heeft een ongelijke bezetting,heeft geen diepte en met meestal een geïmproviseerde organisatie vanuit het commando. Bij de 9de I.D. gaan de Duitsers aanvallen in de richting van Ingelmunster. Emelgem wordt veroverd.
Ten westenrollen ze de verdediging van de Mandel tot Kachtem op, Daar proberen ze te infiltreren in de sector van de 6de I.D.. Naar het noorden toe richten ze zich op het bos Het Veld en verder. Een compagnie van het 8ste en 9de bataljon Genie de Duitsers er tevergeefs tegen te houden. Liester, verdedigt door een groep wielrijders van de 13de I.D. tezamen met elementen van het 4de artillerie Regiment en het 9de Genie, weerstaan verbeten dit totdat ze volledig omsingeld zijn.
Omstreeks 16 uurveranderen de Duitsers, die oprukken via de weg van Ingelmunster naar Brugge, van richting. Ze trekken nu westwaarts en veroveren het station van Ardooie. Het dorp wordt verdedigt doorhet verdedigingspeloton van het Hoofdkwartier van de 9de Infanterie Divisie, dit te samen metgeïsoleerde elementen die zich bij hen hebben komen aansluiten.Omstreeks 18 u 30 valt Ardooie.Solitaire Belgische weerstandnesten houden er stand tot 21 uur. Demoedige verdediging van Ardooie doormensen van achter het front verdient hier zeker en vermelding.
In de avond valt ook Zwevezele. De bres is geslagen, een gapende opening van 6 a 7kilometer breed. Een zwakke post bestaande uit rekruten en mannen van de Genie zijn geposteerd aan de zuidelijke randen van de Lake Bossen en het noorden van Zwevezele, zij verdedigen er de toegang naar Brugge.
Gedurende de gehele dag is de infanterie, uitgerekt over een enorm front, in de onmogelijkheid geweest om te reageren of om er aanhoudend weertand te bieden. De artillerie van haar kant geeftde ganse dag het volle pond gegeven. Ze beschiet de aanvallers met moordende concentraties van artillerievuur en vervolgens vechten ze als infanteristen, zoals de mannen van het III/3A te Manegem ( gelegen nabij Meulebeke).
Generaal Derousseaux, onder-chef van het Belgisch leger, wordt om 17 uur als boodschapper naar de Duitse militaire overheid gestuurd,dit om er kennis te nemen van de Duitse militaire voorwaarden (die nadien met de geallieerde overheden moeten besproken worden). Hij verblijft op het Duitse hoofdkwartier te Anvaing tot omstreeks 23 uur. Generaal.Michiels stafchef van het Belgisch leger brengt de geallieerde hoofdkwartioeren van deze missie op de hoogte (o.a. de Franse generaal Champon). Ondertussen word de oorspronkelijke tekst van Derousseaux-mandaat door generaal Raoul Van Overstraeten (militair raadsman van Leopold III) gewijzigd van "plénipotentiaire mandaté" om te onderhandelen naar "parlementaire qualifié pour connaítre les conditions de la cessation des hostilités entre l'Armée Allemande et l'Armée Belge". Derousseaux onderhandelt nog over enkele details (de "eer der wapens" te.betuigen aan het Belgisch leger) op het hoofdkwartier van generaal Walter von Reichenau. Na een telefonisch gesprek met Hitler in Berlijn, eist von REICHENAU de onvoorwaardelijke overgave! "Der Fuhrer verlangt bedindingslose Waffenstreckung". Leopold III overnacht in het provinciaal Hof te Brugge,hij ontvangt er generaal Michiels, generaal Van Overstraeten, Raoul Hayot de Termicourt advokaat generaal bij het Hof van Kassatie en Hendrik Deman : "il faut accepter!" (Leopold, of Deman?)
In de Belgisch-Duitse overeenkomst is er geen sprake van van "Kapitulation" wel van Waffenstreckung". Later spreken de Duitsers zelf van "Waffenstillstand", gevraagd door de Koning.
27 mei lanceert de Luftwaffe een grootscheepse aanval tegen de Franse havenstad. Onder de Duitse bommen sterven vele Britse soldaten, alsook vele Franse burgers.Te Stene verhindert een bombardementde toestellen van het Belgische I/1 een missie uit te voeren. De V/1 vliegt een opdracht vanop Lombardzijde.De VI/1 vliegt van stene naar Harelbeke en Ursel, waar de waarnemers vanuit hun Renards de Duitse tanks voor Ursel zien staan
15-02-2010, 16:20 geschreven door DP
Bericht aan de bevolking , Kortrijk mei 1940
Bericht aan de bevolking , Kortrijk mei 1940
15-02-2010, 16:10 geschreven door DP
Tags: Bericht aan de bevolking, Kortrijk 27 mei 1940
Marke mei 1940
15-02-2010, 16:00 geschreven door DP
Waffenstreckung
15-02-2010, 13:46 geschreven door DP
27 mei
15-02-2010, 13:38 geschreven door DP
foto van Kortrijk en Lauwe
15-02-2010, 13:04 geschreven door DP
26 mei
15-02-2010, 13:02 geschreven door DP
Leieslag deel 8
26 mei
De Britse Generaal Gort krijgt de toestemming om zijn soldaten van het BEF (British Expeditionnary Force) van hetvasteland terug naar Groot-Brittannië te evacueren. Het is een controversiële operatiewant het Franse leger wordt nauwelijks in de actie betrokken. De word degrootste evacuatie in de geschiedenis, `Operatie Dynamo', zal in de geschiedenisboeken altijd verbonden blijven met de naam van de Franse havenstad Duinkerken. Maar in feittezal de kuststrook in kwestiezich zich tot 31 mei uitstrekken tot aan de Belzische badplaats De Panne.Al heel vroeg in de ochtend om 03u30 beukt het Duitse leger in op de geallieerde stellingen tussen Wervik en Geluwe. Tussen de beide plaatsen is een stuk front dat slechts met 300 wielrijders van de 17de I.D. is opgevuld, zij moeten stand zien te houden op een front van 5 km breed.
In Geluwe zelf houden het 4een 5eeskadron van het 1steLansiers de dorpskom met de weg naar leper, dit tot dat ze bijna omsingeld worden en zich moeten terugtrekken. Zij strijden van huis tot huis. Het Groot Hoofdkwartier besluit om het bevel tot de terugtocht te geven, daarbij zal de rechtervleugel het eerst vertrekken. Dit gebeurt rond 07u.00 en kort daarna al bereiken de voorhoeden van de 31ste Duitse ID Geluwe en Wervik. De helft van het 1ste Lansiers wordt er gevangen genomen. Het 3e eskadron van het 3e Lansiers stelt zich te noorden van Geluwe (langsheen de spoorweg Ieper - Roeselare )
in carré op om zich zo langs alle kanten te kunnen verdedigen maar na vier uur strijd word deze groep dapperen overrompeld door de Duitse overmacht.
Het 2de Cyclisten gaat de verdedigingslijn langsheen de spoorweg Ieper - Roeselare versterken. Bij Dadizele kunnen het 2eLansiers en het 2eJagers te Paard zich handig uit de strijd losmaken en naar Staden terugtrekken, uiteraard gebeurt dit onder vijandelijk vuur. Het terugtrekken van de 2e Cavaleriedivisie (CD) verloopt zeer moeilijk.
Omstreeks 06 u.00 wordt de frontsector van het IVe Legerkorps, waarvan het hoofdkwartier zich te Dadizele bevindt, aangevallen. Het 5de Jager te Voet (het zuidelijk gelegen regiment van de 10de I.D.) krijgt het zwaar te verduren.
Na een grondige artillerievoorbereiding worden ze op gans hun front aangevallen. De strijd wordt hoofdzakelijk op Ledegem gericht. De Duitsers worden overal teruggeslagen.Zij hernemenhun aanvalpogingen even na de middag en rond 19 uur s avonds. De enkele loopgraven die ze er kunnen innemenworden al even vlug weer furieus door de Belgen heroverd.
Rond Menen en Wervik opent de Britse artillerie ondertussen het vuur op de oprukkende vijand. Vanaf de hoogte van Halluin (Fr) en Le Colbras (Fr) neemt ze de brug, de Rijselsstraat, de Werviksestraat, de weg naar Kortrijk, de Koekuit en de weg naar Geluwe onder vuur. In Wervik viseert de R.F.A ( de Britse artillerie) speciaal de Laagweg en de Hoogweg. Van op de zuidelijke Leie oever volgt het 6Th Black Watch regiment alle Duitse bewegingen en bestookt ze met zwaar mitrailleurvuur. Onze 1ste ID stelt zich samen met het 4e Lansiers van de 2e CD op langsheen de spoorweg Roeselare - leper. Hier heeft men 2000 treinwagens geplaatst. Tussen de Frezenberg en en de Zilverberg vormen ze een antitankhindernis van twaalf kilometer lang.
In Zonnebeke vinden burgers en vluchtelingen in de loodsen van de steenbakkerij Iweins-Vanbiervliet een reusachtige Britse voorraad aan levensmiddelen. In geen tijd is de hele opslagplaats leeggehaald. Ook de aaneengekoppelde spoorwegwagons krijgen bezoek van burgers. Ze halen er alles uit wat ze denken te kunnen gebruiken en dit onder het oogluikend toezien van de militairen.
Aan het Komen - leper kanaal graaft de 143Th Britse brigade zich met drie bataljons in, dit doen ze om de sector Komen - Houthem te verdedigen. De 13nd en 17nd brigade stellen zich op achter het kanaal en achter de spoorlijn van Houthem tot Zillebeke. Het 12Th Lancers komt in leper aan en ziet er dat de stad niet verdedigd wordt en dat de bruggen er nog intact zijn. De Britse lansiers besluiten om in de stad te blijven tot dat de infanterie komt opdagen.Tegen de avond bereiken de Duitse troepen de Keiberg in Beselare en de Molenaarelst in Zonnebeke en even na 19uur arriveren ze ook op de Drogenbroodhoek te Moorslede. Ze naderen heel behoedzaam tussen de roggevelden en vragen naar de Britse kanonnen maar die zijnde dag voordien al weggehaald.
Aan de vluchtelingen vertellen ze dat hun divisie, de 14e Infanterie-Division, 's anderendaags in de vroege morgen zal aanvallen en dat de vluchtelingen maar best weer naar huis terugkeren. Aan het kanaal Komen - leper slaagt de 31ste Duitse ID erin om het kanaal te naderen maar de divisie komt terecht in het vuur van goed opgestelde Britse kannonnen en mitrailleurs. De divisie stopt en krijgt naast zich, aan haar linkerzijde, de 61ste divisie die in de loop van de morgen vanuit Menen en Marke is aangevoerd onder aanhoudend Brits artillerievuur. Dezelfde avond bereikt de 18e Duitse ID Zillebeke.
In de sector van de 8ste I.D. is de Duitse artillerie de gehele nacht blijven vuren, tegen de ochtend wordt er nog intensiever geschoten. Bij het 13de Linie, het rechtsgelegen regiment, komen de Duitsers omstreeks 07 uur uit hun bruggenhoofd en slagen erin om door te dringen tot in Oost-Rozebeke. Het rechtse bataljon wordt frontaal en in de flank aangevallen. Ze verliezen er de helft van hun effectief.De rest stelt zich op in een verbindingslijn met het gezicht naar het zuiden. Bij het 19de Linie, het Links gelegen regiment, word de eerste aanval afgeslagen. Omstreeks 08u30 slagen de Duitsers er in om Oeselgemte veroveren en verder op te rukken in de richting van Wakken. Laatstgenoemde word tegen de middag bezet. Met andere woorden detoestand verergerd! Tegen de middag is het front duidelijk afgebakend in de zuidelijke omtrek van Meulebeke,Oostrozebeke, Wielsbeke, de Leie tot aanSt-Eloois-Vijve, ten noorden van Wakken.Op dat moment krijgt de bevelhebber van de infanterie van de 8ste I.D. het bevel vanuit het hoofdkwartier van het Legerkorps, om het bevel te nemen van het 42ste en 44ste Linie en van de Groep Wielrijders van de 13de I.D.. Met deze eenheden moet hij de spoorweg van Tielt naar Ingelmunster en Meulebeke bezetten. Ze moeten zich ook klaar maken voor een tegenaanval inde richting van de Mandel. Voor deze uitval zijn ze de steun van vijf artilleriegroepen beloofd. Maar tegen 15 uur bereikt slechts één bataljon van het 44ste Linie, en dan nog beroofd van haar mitrailleurs, haar bestemming.De ander eenheden zijn onder weg hevig aangevallen door de Luftwaffe en zullen pas in de avond, in stukken en brokken, op hun reisdoel aankomen.
Gezien de omstandigheden moet de infanteriecommandant van de8steI.D. zijn actie beperken tot het bezetten en verdedigen van twee kilometer spoorweg.Hiervoor gebruikt hij het bataljon van het 44ste evenals de mitrailleurs van een artilleriegroep, een peloton verkenners en zelfs het peloton dat instaat voor de bewaking van het hoofdkwartier van de Divisie.
De vijf artilleriegroepen concentreren een hels kanonvuur op Meulebeke dat juist door de Duitsers is bezet. Van die kant uit dringen de Duitsers niet meer aan.
Het 13de Linie trekt haar front terug op de rivier de Mandel. Maar in de sector van de buren, de 9de I.D., zijn de Duitsers (in de richting van Meulebeke) de rivier al overgestoken. De ondersteuningsartillerie van het 13de wordt er onder Duits geweervuur genomen (vanuit het gehucht Paanders).De veraste artilleristen vernietigen vlug hun kanonnen en scharen zich rond de commandopost van het 13de,ze gaan er strijden als infanteristen.
Bij het 19de Linie worden de twee bataljons die van alle kanten omsingeld zijn geliquideerd, uitgezonderd één compagnie die blijft stand houden ten noordoosten van St-Baafs-Vijve.
Tegen 16u30 wordt het gene dat overschiet van de 8ste I.D. opnieuw samengesteld, Dit gebeurt achter de Mandel en de Mandelbeek tot tegen Markgem. Bij het 13de is de situatie wankel, de Duitsers zijn al in Marialoop, ten noordoosten van Meulebeke. De overschot van het 19de zit tezamen met elementen van het 6deJagers te Voet geïsoleerd. Tot laat in de avond leveren ze een verbeten strijd. Van het 13de en het 19de schiet er niet veel meer over. Zeven artilleriebatterijen hebben hun stukken moeten vernietigen.
Boven de geallieerde linies dwarrelenpamfletten waarop de Duitsers de geallieerde soldaten duidelijk maken dat de geallieerde troepen nu volledig omsingeld zijn, psychologische oorlogsvoering noemt men dat.
Het vliegveld te Stene krijgt in de vroege ochtend van de 26steeen vreemde bezoeker. Om 04uur raast een Wellington bommenwerper er over de landingsbaan en komt achteraan het vliegveldje, dat toch wat te klein is voor dit kaliber bommenwerper, tot stilstand.De piloot Squadron Leader Glencross van het 37 Squadron steekt te samen met zijn bemanning ( de navigator P/O Cameron, waarnemer Sgt Parkhouse, radioman LAC Clear en de boordschutter AC Stamthorpe) het toestel in brand. Hun Wellington, de L7793, is boven Avesnes door afweervuur geraakt en met doorboorde motor en brandstoftanks hebben ze een noodlanding te Stene moeten uitvoeren. (Het verhaal van de bemanning zal geen happy end kennen. S/L Glencross zal op 28 mei bij bet kelderen van de S.S. Aboukir in bet Noordzeewater omkomen,en P/O Cameron en Sgt R.C. Parkhouse zullennog dezelfde dag sterven, 26 mei, in de inschepingchaos rond Duinkerken.).
Het Belgisch luchtwapen telt op de ochtend van de 26ste mei nog 23 toestellen en vervolgt haar operaties. De I/1 stuurt een Fox naar Eeklo. Een uur later landt het toestel te Stene dit nadat het achtervolgd werd door drie Duitse bommenwerpers. Tijdens de tweede missie dropt de bemanning een kist met zestig granaten boven Duitse infanteristen. Op hetzelfde vliegveld landt er een Fox Hispano van de lV/1, het komt vanuit Tours. Het toestel vliegt een verbindingsmissie maar het raakt vernield bij de landing. De bemanning, bestaande uit OLt Rousseau en Hodeige, is licht gewond.s Morgens stijgen zes Renards van de V/1 op te Zwevezele en vliegen naar Lombardzijde. Bij de landing geraken ten gevolge van de slechte staat van het terrein twee vliegtuigen beschadigd. Een missie in de namiddag verloopt zonder problemen. De VI/l voert twee missies uit boven Harelbeke en Roeselare. Om 11u30 verlaten de tien toestellen Zwevezele om de Fox van de l/1 op Stene te vervoegen
Vandaag wordt de opdracht van 25 mei naar de Leiebruggen door het Britse 59thSqdn herhaald. bij Bij een van de pontonbruggen haalt het Duitse luchtafweergeschut de Blenheim R3613 omlaag. De machine slaat nabij Waasten tegen de aarde te pletter. Radio AC2 Albert Brogan en zijn waamemer Sgt Gordon Schwindt worden naast hun piloot in de omliggende velden begraven. (In 1941 zullende ouders vanpiloot P/O R.E. Shawnog een tweede zoon ,boven Nederland, verliezen. Na de oorlog zullen de twee broers zij aan zij op de Nijmeegse militaire begraafplaats Jonkerbos in Nederland worden begraven).
Hoewel de luchtgevechten boven de kust nog steeds in hevigheid toenemen, vallen er toestellen zowat overal in België. De hele dag is het een aan- en afvliegen van Duitse Heinkels en Dorniers ze worden geëscorteerd door de Messerschmitts Bf 110 van ZG 1 en ZG 26.Deze voeren vooral bombardementsmissies uit naar het inschepinggebied.
De Hurricanes van het RAF 605 Sqdn zijn opnieuw actief boven West-Vlaanderen. Nadat P/O Muirhead boven Oostende een Duits vliegtuig heeft neergehaald, wordt hij zelf geraakt. Met behulp van zijn parachute springt hij uit zijn getroffen Huricane (N2346) en dwarrelt neer boven Oostende. Nabij de zelfde stad storten nog twee Duitse Bf 110 toestellen van de I/ZG 1 neer.
15-02-2010, 12:58 geschreven door DP
Graaf d'Oultremont
Artikel uit de Krant van West-Vlaanderen geschreven door Ere-luitenant-kolonel Roger R. Verbeke
15-02-2010, 12:18 geschreven door DP
25mei
15-02-2010, 11:49 geschreven door DP
Leieslag deel7
De verplaatsing van het 'Schwerpunkt' naar de Frans Belgische kust sleurt een verhoging van de luchtactiviteit boven Vlaanderen met zich mee. Terwijl het IsteRegiment vanuit Stene enkele observatievluchten uitvoert, probeert de Britse RAF de Luftwaffe te bekampen. De IsteGroep, van het IsteBelgisch Luchtvaart Regiment voert vijf missies uit tegen Duitse observatieballons. Bij de tweede vlucht wordt de Fox van Lt Haubert door twee Duitse jagers aangevallen, maar hij lukt er toch nog in om zonder al te veel schade naar Stene terug te keren.
Tijdens een verkenningsopdracht boven de weg Maldegem - Eeklo wordt de Fox van Vandeweghe en onderluitenant Delbroeck door enkele Flakgranaten ( granaten van de Duitse Luchtafweer ) geraakt.Maar Piloot Vandeweghe slaagt er toch nog in zijn zwaardbeschadigde Fox over de piste van Stene te taxiën, de twee vliegeniers worden door Generaal Vandenberghe gefeliciteerd.
De Vde en VIdeGroep vliegen elk twee missies. De eerste opdracht van de VI deGroep zou de begeleidtworden van zes Britse Hurricanes. Maar aangezien deze niet komen opdagen vliegt de enige overblijvendeRenardvan de groep zijn missie dan maar zonder enige bescherming.
Die ochtend escorteren deBritse Hurricanes van het No17 en No 605 Squadron zes Blenheims op
een verkenningsmissie in de buurt van Gravelines, deze wordt gevolgd door een sweep boven de regio Menen - Kortrijk - Doornik.
Op 10000 voet boven deze laatste stad bemerktRAF piloot P/O Ian Muirhead een Duits vliegtuig ( een Hs 126) op, dit wordt eenmakkelijke prooi. Het Duitse verkenningvliegtuig stort om 09u30langsheen de weg Kortrijk - Menen neer.
15-02-2010, 11:40 geschreven door DP
GASMASKERS OP!
GASMASKERS OP!
Zaterdag 25 mei, vroeg in de morgen, komt een bataljon motorrijders (ongeveer 304 man) van de Ardense Jagers vanuit Beitem waar hun "Etat Major" gekantonneerd is, in de richting van Menen aangereden. Daar gaan ze zich opstellen langs de westkant van de spoorweg Menen-Roeselare. Vanuit de colonne van de Etat Major word plots geroepen Alerte au gaz! De moto's stoppen en in paniekstemming worden de gasmaskers opgezet. Er ontstaat een verkeersopstopping wanneer nu ook andere colonnes komen opdagen. De verwarring en besluiteloosheid stijgt. Vanuit de achterste gelederen komt een officier zich nader informeren over het motief van de halte, na een bitse woordenwisseling beveelt hij de omrit voort te zetten: "il n'y a pas de gaz!Sommigen protesteren, anderen ontdoen zich van hun gasmasker om voorzichtig opnieuw de frisse buitenlucht met die vreemde geur in te ademen. De jongens uit de Ardennen kunnen immers die stinkende geur van rottend vlas, van de "vlasrote",niet thuiswijzen!
15-02-2010, 11:25 geschreven door DP
Leieslag deel 6
25 mei
In de vroege morgen van 25 mei willen de Duitsers hun succes van de vorige dag uitbuiten. Vanaf 07 u.00 valt deDuitse 31ste ID in westelijke richting aan, dit is in de buurt van Wevelgem dat door het 4de Linie verdedigd word. Omstreeks 10 u.00 moet dit regiment zich terugtrekken. In Kortrijk wordt het 24ste Linie langs drie kanten hevig aangevallen zodat dit regiment zich moet terugplooien in de richting van Sint-Eloois-Winkel waar het de restanten van het uiteengeslagen 3e Linie en het 1ste Licht Regiment oppikt om samen naar Dadizele te trekken waar het hoofdkwartier van de 1ste ID gevestigdis. Het 4e Linie en het wielrijderseskadron moeten zich terugtrekken tot achter de baan Menen -Roeselaen proberen om in verbinding te blijven met de Britten.
Op dat ogenblik besluit het Groot Hoofdkwartier om een nieuwe sector te creëren naast het British Expeditionary Force (BEF). Het 1ste Legerkorps, met haar commandopost te Westrozebeke, zal zich opstellen ten westen van de baan Menen - Roeselare, om in verbinding met het IVe LK, iedere vordering in de streek Roeselare - Menen - leper proberen tegen te houden. Ten zuiden van de baan Menen Geluwe - Geluveld - leper zullen de Britten trachten stand te houden. Daarvoor beschikt het 1ste LK over de restanten van de 1ste ID, een groep artillerie en het Motorbataljon. Daarnaast heefthet nog de 2e Cavaleriedivisie (CD) ter beschikking dat om 07 u.30 van Torhout oprukt naar Dadizele -Geluwe om er een defensief front naar het zuidoosten op te stellen. Omstreeks 11u.00 komt het Britse regiment het 12Th Lancers te Roeselare aan. in de namiddag worden ze opgesteld op de baan Roeselare - Menen met een 50-tal pantserwagens en lichte tanks. De 2deCavalerie divisie komt omstreeks 13uur aan op de positie Geluwe- Dadizele, het 2de Cyclisten bevind zich in het tweede echelon. De 10de I.D., bestaande uit het 3de ,5de en een bataljon van het 6de Jagers te Voet krijgt artillerieversterking. Haar front loopt van Ledegem over Rollegem-Kapelle, Winkel-St-Elooi,St-Katarina tot aan Lendelede. Het 9de Linie moet als versterking het front naar het noorden komen verlengen, tot aan de Mandel. De infanteristen van het 9de zullen pas aankomen en positie nemen om 13 uur. Onder weg hebben ze, door aanvallen van de Luftwaffe, aanzienlijke verliezen geleden. De mannen nemen stellingen in tussen Winkel-St-Elooi en Izegem. Ze lossen er de wielrijders en de genie van de 10de I.D.af, die daar gepositioneerd waren in afwachting van de komst van het 9de. Het bataljon van het 6de Jagers te Voet gaat in reserve. In het midden, in de ondersector van het 3de Jagers te voet, vallen de Duitsers omstreeks 15 uurWinkel-St-Elooi aan. Zij slagen er in om hier en daar te infiltreren,maar ze worden teruggedrongen. Om 18 uur trekken de Duitsers zich terug. Meer ten Noorden, voor de stellingen van het 9de Linie, zijn er schermutselingen tussen patrouilles. Om 18u30 meldt men de 10de I.D, vanuit het L .K. ,dat de commandant van de 6de I.D is aangekomen en dat hij het bevel van het noordelijk deel van de sector op zich zal nemen,deze bevat het 9de Linie, het3de Jagers te Voet en de helft van de artillerie. Ook de komst van het 1ste Grenadiers word gedurende de komende nacht verwacht. De commandant van de 6de I.D., die al zijn diensthoofden, zijn transmissieploegen enz in zijn oude sector heeft moeten achterlaten bereidzo goedenzo kwaadals hij kan zijn bevelhebberschap voor.Dit gebeurt met de beperkte middelen die hij van het IV Legerkorps ter beschikking krijgt. Vanaf de middag valt het motorbataljon van de Ardense Jagers aan op de spoorweg Menen Roeselare.Daar ze een te uitgestrekt front bezetten ,moeten ze uitwijken naar het Noord - Oosten.
In de namiddag overvleugelen de Duitsers de stad Menen langs het noorden en infiltreren in de bres tussen de Belgen en de Britten. Talrijke uitgedunde Belgische eenheden moeten uitwijken en komen in Beselare en Zonnebeke terecht. De Duitsers achtervolgen deze terugtrekkende groepen, ook hun artillerie volgt het gevecht op de voet en blijft ononderbroken vuren. De gemeente Beselare wordt heel zwaar beschoten.
In de buurt van Dadizele weten de Ardense Jagers om 15u20 met hun machinegeweren een Duitse jager neer te halen. Op de Kezelberg (Moorsele Dadizele ) woed er een harde strijd.De Duitse 14de I.D. bestookt de heuvel met ratelend mitrailleurvuur enmortierengranaten. De riposterende groene mutsen (Ardense Jagers) opgesteld langsheen de spoorlijn Menen Roeselare lijden zware verliezen mar bijten door . Ook het 4de linie en de lansiers bieden goed weerwerk en pinnen de Duitsers vast op de oostelijke flank van de Kezelberg
De groep Wielrijders van de 17de I.D. voert verkenningen uit langs de Leie,in de omgeving van Wervik. Tot hun grote verbazing treffen ze er geen Enkele Brits eenheid meer aan! Tengevolge gaat de groep zich opstellen op een front van 6km breed,gelegen tussen Geluwe en Wervik. Op die manier kunnen ze flank van de2de Cavalerie Divisie beschermen.Omstreeks 16 u.00 wordt ook Wervik fel bestookt met brand - en brisantgranaten. Meer dan 200 huizen en gebouwen worden vernietigd of zwaar beschadigd.
Om 17 u.00 vallen de Duitsers het hele front van de 2e CD nabij Menen aan, maar onze cavaleristen en een raak schietende artillerie weten de stormloop van de Duitse 18e en 31ste ID te stuiten.
Tegen 22 u.00 valt de aanval op het front van de 2e CD stil, het front is intact gebleven maar de verliezen zijn bijzonder hoog. De cavaleriedivisie krijgt het bevel om zich niet terug te trekken tenzij de toestand echt onhoudbaar zou worden. En bij een eventuele gedwongen terugtocht moet ze zich ten noorden van de spoorlijn leper - Roeselare gaan opstellen.
In de namiddag van 25 mei komt het 4e Lansiers via Oostnieuwkerke in Passendale aan. De eskadrons worden naar de spoorweg gebracht en opgesteld onder het commando van de 1ste ID. Tegen de avond komt het 31ste Linie van de 15e ID te Poelkapelle aan en gaat posities innemen langsheen de spoorlijn.
Veel burgers verlaten hun huizen. Vooral de mensen die dicht bij de spoorweg wonen want het is duidelijk te zien dat er daar zal worden gevochten. Ondertussen heeft Lord Gort, de Britse bevelhebber, vernomen dat de Duitsers op Menen in de richting van leper marcheren en hij vreest dat het Belgische Leger zich niet meer achter de IJzer zal kunnen terugtrekken, maar integendeel naar het noorden zal geworpen worden. Generaal Alan Brooke, de bevelvoerder van het Britse 2nd Corps, dat ten zuiden van de Leie naar het oosten is opgesteld wilt kost wat kost een communicatielijn naar de kust vrij houden. Maar met het uur wordt die smalle doorgang nog smaller en smaller. Hij besluit om het Britse front naar het noorden te verleggen, langs het oude kanaal van Komen naar leper en dan langs het kanaal leper - IJzer. Hij stuurt er het 12th Lancers naartoe. Omstreeks 18 u.00 besluit Lord Gort om de 5th en 50th divisie, die aangeduid zijn voor een geallieerde tegenaanval, weg te halen in het zuiden en ze naar het Komen leper kanaal te sturen en nog dezelfde avond word ook de 143thbrigade van de 40thdivisie naar het kanaal overgebracht. De 9de I.D.,sedert de nacht van 24 op 25 mei in positie aan de Mandel, dekt met haar twee overblijvende regimenten de rechterflank van het VII de Legerkorps die nu ,door het verdwijnen van de 3de I.D., is blootgesteld.In de loop van de vorige nacht zijn Duitse elementen er in geslaagd om via de hoek gevormd door het Mandelkanaal en de Leie te infiltreren. Dit is gebeurt voor dat de 9de I.D. ter plaatse was. Tegen het einde van de dag, na een reeks schermutselingen, beschikken de Duitsers ten N. van het kanaal over een klein bruggenhoofd dat ongeveer een kilometer diep is. Doch het 13de Linie (8 I.D.) zal er voor zorgen dat dit bruggenhoofd gereduceerd wordt. De mannen van het 13de heroveren brug No 1 van het kanaal.Maar een deel van de vijandelijke troepennestelt zich vast in de huizen te N. van de brug.In de loop van de dag slaagt het 13de er ook nog in om een aanval op St-Eloois-Vijve terug te dringen.
15-02-2010, 11:23 geschreven door DP
Leieslag deel 5
De omsingeling voltrokken ! Er zijn nu twee fronten, met daar tussen in, een brede kloofdie in handen is van het Duitse leger.De Duitse doorbraak tussen Arras en Amiens snijdt nu het geallieerde front in twee. De Britten denken alleen nog aanterugtrekken, ze hopen om via Duinkerken te ontsnappen. Een van de consequenties daarvan is dat de Luftwaffe boven haar achterhoede nu vrij spel heeft.
Het front van het Noordelijk Geallieerde leger volgt de lijn ten Zuiden van Boulogne - ten Zuiden van Kamerijk - ten Oosten van Valenciennes - de Schelde tot aan Gent, en van daar, den Westelijke oever van het kanaal Gent-Terneuzen.
Het tweede front loopt langs de Somme van Abbeville af, volgt dan de lijn Amiens-Laon-Rethel om zich zo verder aan te sluiten bij de Maginot-linie.
De Duitsers zijn zo diep door gedrongen datze nu de zeekust bezetten tussen Boulogne en Abbeville . Een Frans tegenoffensief, met als uitgangspunt de streek ten Zuiden van St. Quentin, zou dus het front kunnen nog herstellen, maar het Franse leger is in het defensief gedwongen.De verdere gebeurtenissen zullen dan ook de onmacht van dit leger bewijzen.
Ondanks hun succesrijke strijd ontvangen de Duitse troepen echter het bevel om de opmars te stoppen. Göring, de euforische bevelhebber vande Duitse Luftwaffe, wil immers met zijn bommenwerpersvan uit de lucht boven de stranden van Duinkerken tot aan De Pannede geallieerden de genadeslag toedienen. Maar die beslissing zal tegenvallen wantde Kampfgeschwader beschikkenniet meer over voldoende slagkracht om de job te klaren. Ook de Duitse Jagdgeschwader worden verplaatst, dit om ze op die manier gemakkelijker in de regio Duinkerken te kunnen inzetten.
Onze Belgische piloten vervolgen intussen hun opdrachten. De 1/1 verliest tijdens de derde missie een Fox. Deze is om 17u naar de regio Harelbeke gestuurd maar de bemanning DegreefenMeulers verdwijnt spoorloos.Vanuit Zwevezele vliegt de V/1 nog twee missies naar Deinze en Kortrijk,
Bij Kortrijk voert een Duitse Bf 109 E van de 1/JG 27 een noodlanding uit. Het toestel is voor 60 % beschadigd.
Onze luchtafweer eist drie toestellen op, waaronder een He 111 die om 16u langsheen de weg Dentergem Meulebeke crasht. Men vermeldt ook nog twee toestellen te Langemark en een vijandelijk vliegtuig die na een luchtgevecht teMannekesvere is neergestort.
Op 24 mei ontvangt Koning Leopold III de vier ministers die hem nog niet verlaten hebben, dit zijnde heren Pierlot, Spaak, Vanderpoorten en generaal Denis. In een uiteenzetting van de toestand doet de Koning hun inzien dat het leger weldra tot de overgave zal genoodzaakt worden. Nadat de ministers, in een lange redetwist, technische onuitvoerbare maatregelen voorstellen, wordt de Koning aangezet om per vliegtuig te vluchten. De Koning weigert op dit voorstel in te gaan, daar hij het zijn plicht acht om bij zijn leger en zijn volk te blijven, wat er ook moge gebeuren. Hij vraagt dat een minister bij hem zou blijven, maar geen enkele stemt hier in toe!
15-02-2010, 11:07 geschreven door DP
Getuigenis van Paul Vanoverbeke Kuurne
Getuigenis van Paul Vanoverbeke
Paul Vanoverbeke werd geboren te Kuurne op 22 april 1932 in de Kortrijkstraat 63. In 1940 bestond het gezin is uit vier personen,dit waren vader Alfons moeder Maria Coornaert,zus Lydie en Paul zelf. Bij het uitbrekenvan de oorlog liepde achtjarige Paul nog school in de gemeenteschoolte Kuurne. 0p 22 meizag hij de Belgische soldaten van het 12e Linie Regiment te Kuurne aankomen.
Paul herinnert zich:Zij gingen naar de Leie om loopgraven aan te leggen. Wij werden verwittigd dat we moesten vertrekken,maar enkele buren besloten toch om ter plaatse te blijven.Bij ons thuis lag de kelder aan de achterzijde van het huis, richting de Leie,wij konden de Leie zien van in ons huis. Mijn vader vond het te gevaarlijk om thuis te blijven. Op de 23ste werd mijn moeder, toen ze terugkwam van de W.C ., beschoten. In de vlaskelder van Antoon Vervaecke in de Kortrijkstraat 54 aan de overzijde van de straat werd een schuilkelder ingericht voor een zestal families. Achter het schuifpoortje werden zandzakjes opgestapeld en daarachter werden zes daarachter ruimtes ingericht met opeengestapelde geperste vlasklodden en op de grond de matrassen .In de tweede ruimte met twee uitgangen emmers en kuipen met water.In de derde ruimte waarvan de grand betond uit gestampte aarde was plaats voorzien om zijn behoefte te doen of te roken.Hier was nog een deur en twee vensters.Wij verbleven er vanaf de 23stemei tot de nacht van de 24steop de 25stemei. In de nieuwe gebouwde achtergebouwen waren er ook verschillende families o.a de familie van Napoleon Herman.(die stierf als oorlogsslachtoffer op de 24e.)In de namiddag van de 23stebegon de beschieting,de nacht was relatief rustig,maar in de morgen van de 24stewas de hel losgebroken. In de loop van de namiddag hoorden wij stemmen van Duitse militairen.Alfons Derez schoof voorzichtig het poortje een beetje open,maar moest het poortje volledig openen. Bij het zien van de zandzakjes dachten de Duitse soldaten dat er Belgische soldaten waren,wij moesten onmiddellijk uit de schuilkelder komen en warden tegen de muur geplaatst,handen op het hoofd.Mijn vader moest terug in de kelder met een paar Duitse soldaten om de kelder te controleren. Daarna mochten wij terug in de kelder maar het poortje moest openblijven maar mijn vader was zijn grote zaklamp kwijt. Aan beide kanten van de straatzagen wij de soldaten voorbijtrekken, richting Kortrijk.Er waren ook nog lijf aan lijf gevechten, dit ter hoogte van de Kuurnebrug ter aan het huisnummer 10O. Er sneuvelden vier Duitse soldaten. Dat heb ik niet gezien,maar Jean Decanniere was er getuige van. Bij valavond werd er nog hevig geschoten door de Belgische artillerie.Het huis van Maurice Legein no 68 werd zwaar beschadigd. Er waren gekwetste Duitse soldaten en een tiental gesneuvelden. De gesneuvelden van het 3dePanzer Jag.abt;18 werden begraven inde tuin van Alfons Desmet no 75.Twee zwaar gekwetste Duitsers werden bij ons in de kelder ter verzorging gebracht,ik heb ze persoonlijk zien sterven.Een riep geweldig om zijn moeder.We hebben de twee bebloede matrassen in de Heulebeek, die achter ons huis liep, geworpen.Voorheen in de namiddag werd ter hoogte van de Rapid, Kortrijksesteenweg te Harelbeke waar de Leie het dichts bij de baan Gent Kortrijk lag, werd de eerste oversteek van de Leie verwezenlijkt.Dit was rechtover de vlasfabriek van mijn grootvader Vanoverbeke Gustave, Harelbekestraat n° 80 te Kuurne.Voor de gebouwen was er een lange loopgraaf Er sneuvelden vier Belgische en vijf Duitse soldaten(waarvan een met een camera die al vlug verdwenen was).Er was een Belgische soldaat die een ring droeg,later was de vinger afgesneden en de ring verdwenen. (verklaring van mijn nonkel Georges Vanoverbeke Harelbekestraat no 82) De fabriek was volledig vernield. Er was zeer veel schade, ditvoor een bedrag van 1.783.129 Bfr (gebouwen:470.085 Bfr - bedrijfsuitrusting: 270.044 Bfr - stocks goederen 1.043.000 Bfr)Twee of drie dagen na de Leieslag ging ik met mijn vader langs de Leie er stond een mitrailleur ter hoogte van de hofstede - roterij Vanhaecke op de trakelweg.Ik heb ook Belgische soldaten zien begraven van de roterij Bonte - Pottie aant Champetters kotje. Bij ons thuis viel een obus in de tuin en één in de zijgevel van de schuur van Aloïa Bruggeman. Er was veel schade aan dakpannen,ramen,aan de ruiten van het huis en de serre.Aan de voorkant aan de rolstoors (rolluiken), vensters en de gevel doordit allemaal door granaatscherven.
15-02-2010, 11:05 geschreven door DP
Het 12de Linie tijdens de Duitse aanval van 24 mei
Het 12de Linietijdens de Duitse aanval van 24 mei
Voorbereiding van de aanval:
De stellingen van het 12de liggen sinds 6 uur onder hevig en ononderbroken vuur, en worden bestookt door automatische wapens vanuit de dekkingen (huizen) van Harelbeke.
Gevolgen:
- verliezen (vooral bij de 7de Compagnie)
- volledige ontreddering van de transmissies per draad en door lopers.
- desorganisatie van de afsluitingsvuren door verliezen en vernieling van automatische wapens en C47 (= kanonnen), vermindering van het zicht door de rook, veroorzaakt door branden van de vlasvoorraden te Kuurne.
- absolute onmogelijkheid de reserves te verplaatsen. - volledige afzondering van de steunpunten in eerste lijn.
Eerste pogingen tot overschrijding: In de voormiddag, ter hoogte van I en II Bataljon: de Duitsers worden teruggeslagen.
De strijd bij het Eerste Echelon:
14.40 uur 15 uur: - vorming van een bruggenhoofd op de scheidingslijn van I en II Bataljon.
15 uur 16 uur: - uitbreiding van het oorspronkelijke bruggenhoofd. - mislukken van de tegenaanvallen.
16 uur: Overschrijdingen in het midden van 25 Linie, links en op de grens tussen 12 linie en 25 Linie.
16 uur 18 uur: Opruimen van I en II Bataljon en opruimen van 25 Linie.
17 uur: -overschrijding bij 24ste Linie
De strijd bij het tweede Echelon:
16 uur 18 uur: - de vijand neemt contact met het 2de Echelon en omvleugelt zijn linkerflank (Hulste). - ten gevolge van onvoorziene ontwikkelingen verandert het tweede Echelon zijn oriëntatie.
20u30: - het linkergedeelte van 24ste Linie is doorbroken. - het rechtergedeelte van het tweede Echelon is ten westen voorbijgestoken.
De toestand stabiliseert zich bij het 12de Linie.
- het Tweede Echelon (= III Bataljon) heeft een doorlopend front van ongeveer 2000 meter - links: de resten (twee pelotons) van II Bataljon van het 2degrenswielrijders.
- achter: het I Bataljon van het 2de grenswielrijders.
- verder: niets.
- geen verbinding meer met de divisie.
Te Kuurne biedt het 12de ,onder bevel van Kolonel Yvan Gerard, zeker dapper weerstand.
Om het tekort aan artillerie op te vangen, schieten de machinegeweren van de tweede lijn over de eerste heen. Zo rukt de tiende compagnie door middel van een tegenaanval, onder een op haar gerichte beschieting, tot vijfhonderd meter vooruit en slaan ze de vijand terug. Eens de nacht gevallen, zal een van haar pelotons door het gebrek aan munitie met de bajonet ten aanval trekken .
Aan de oever van de rivier (daar waar nu een herdenkingsmonument is opgericht), houdt soldaat Verhaeghe (en niet korporaalVerhaeghe zoals hij in de volksmond is bekend en zoals het verkeerdelijk op zijn graf staat vermeld), met zijn mitrailleur lange tijd de aanvallers op afstand.Hij is een Vlaming uit de streek ( Bissegem), die bij zijn Waalse vrienden is gebleven, wanneer tijdens de mobilisatie het derde bataljon, samengesteld uit Vlaamse soldaten, naar een andere eenheid overging. Men vind hem dood op zijn stuk. In de volksmond wordt hij als held beschouwt ,maar doen al die andere jongens die te Kuurne sneuvelen niet evenzeer hun plicht?
De derde compagnie, (waarinKoning Leopold als Prins heeft gedient), is volkomen omsingeld en verdedigt zich tot 19 uur, dit tot hun munitie volledig is opgebruikt. Zij laten eenentwintig doden en talrijke gewonden achter op het slagveld. Dit zijn slechts enkelevan de talrijke voorbeelden van de plichtsbewustheid van de mannen van het 12de Linie!
Het regiment wordt terecht op de dagorder van het leger geciteerd, evenals de derde groep van het derde artillerieregiment, die het steunde.
Ook de tegenstanderbrengt hulde aan de moed van de onzen. In het historisch overzicht van de 14de Duitse infanteriedivisie, kan men de volgende passage lezen:"De aanval op een Belgische elitedivisie is hard en bloedig geweest. Het iseen zeer lastige strijd geworden onder het vuur van de machine- geweren en de artillerie en dit voor elke meter terrein. Nog voordat de Leie word bereikt heefthet eerste peloton (van de tweede compagnie van het regiment Erdmannsdorff) reeds verliezengeleden. Door een plotselinge aanvaltracht het nu om zichmeester te maken van de fabriek (de meelfabriek van Harelbeke). Hier en daar is valt er een kameraad gevallen, veel mensenlevens worden vernietigd. De fabriek ligt op een afstand van zestig a zeventig meter.Het vijandelijk (Belgische) verdedigingsgeschut wordt steeds maar heviger. Als een van onze helmen te zien is, is hij het mikpunt van vijandelijke scherpschutters. De aanval schijnt te mislukken. De Belgen die de laffe terugtocht van de Britten met een buitengewone moed dekken, bieden een verwoede en steeds maar herhaalde weerstand
12deLinie
DE TERUGTOCHT:
Het Regiment krijgt om 22.25 uur het bevel tot de terugtocht. De stelling wordt verlaten om 23.15 uur. De terugtocht, die niet door de vijand gestoord wordt, gaat over lngelmunster, Ardooie en Koolskamp.
DE VERLIEZEN:
Het Regiment is praktisch vernietigd. Verliezen bij benadering:
- 150 doden
- 500 gewonden
- 800 krijgsgevangenen.
Op 26 mei slaagt men erin opnieuw 20 gevechtstroepen (pelotons) te vormen.
Kolonel Gerard zal later schrijven: "De terugtocht gebeurde in perfecte orde. Het voorbijtrekken van de resten van mijn regiment blijft een van mijn meest ontroerende herinneringen. De fierheid zulke mannen in de strijd te hebben aangevoerd zal eeuwigdurend in onze harten blijven leven. Zij waren met tweeduizend in lijn. Honderd eenendertig werden gedood, meer dan vijfhonderd gewond".
15-02-2010, 10:59 geschreven door DP
Ardooienaar Jozef Lievens bij het 3de Linie te Bissegem
Ardooienaar Jozef Lievens bij het 3de Linie te Bissegem
Tijdens de 18-daagse Veldtocht is Jozef Lievens reserveluitenant bij het 3deLinie Regiment, II de Bataljon, 8steCompagnieën mitrailleurs. Het 3deLinie behoort tot de 1steInfanterie Divisie van generaal Coppens en uiteindelijktot het IV de Legerkorps van generaal Bogaerts. Samen met Gaston Vandooren uit de Zuidmolenstraat in Roeselare maakt hij de aftocht van het 3de Linie mee van het Albertkanaal tot aan de Leie. (G. Vandooren kan het verloop van de gebeurtenissen onderschrijven, zoals ze zijn opgetekend in het boek 'Kortrijk tijdens de tweede wereldoorlog' van Jose Vanbossele).
De aftocht van uit de stellingen aan de Schelde start op 23 mei. Eens de aftocht voltooid strekt het Belgische front zich uit van de Braakman tot Menen. Het 3deLinie is achter de Leie in Bissegem vanaf de Zwingelarestraat tot aan Klein Vollander in Wevelgem opgesteld. Het regiment is al op 22 mei vanaf 17 uur in vier groepen uit Mariakerke bij Gent vertrokken. De eerste bussen komen om 19.45 uur toe aan de Drie Masten in Gullegem, het IIde Bataljon arriveert rond middernacht aan de kerk van Bissegem. Om 21 uur geeft Kolonel Willems bevel de stellingen te bemannen.
In eerste echelon:
-het IsteBataljonvan Majoor Versele vanaf Klein Volander (Wevelgem) tot aan de voetweg Kruiskouter-Neerbeek.
-het II de Bataljon van Majoor Heinen, van zodra het ter plaatse zal zijn, vanaf de voetweg tot aan het St.-Janskerkhof
De 8. Compagnie mitrailleurs van Commandant Burke neemt stelling langs de Menensesteenweg van Bissegem dorp tot het kerkhof van Kortrijk.
Het verst naar Kortrijk toe liggen de twee secties van onderluitenant Verplaetse uit Waregem, in het midden recht tegenover het bos van het kasteel van Marke de twee secties van luitenant Lievens en verderop de twee secties van luitenant Dumon uit Merksem. De 23stemei brengen de geallieerden en de Duitsers hun stellingen in orde.
24 mei. Om 02 uur in de morgen er worden Duitse verkenners bij het 3deLinie gemeld.
Zes uur. De 3deCompagnie van Oberleutnant Potschat van het I steBataljon van het 17deInfanterie Regiment onder het bevel van Oberst Berthold graaft zich in aan de rand van het kasteelpark van Marke op 200 meter van de Leie. Luitenant Lievens ziet ze vlak voor zich. Het Duitse I.R. 17 wacht met de artilleriebeschieting om de 8steCompagnie van het 3de Linie nicht vorzeitig zu warnen und gefechtsbereit zu machen. Het blijft er inderdaad rustig. Een ballon van de Duitsers stijgt uit het bos van Marke op om de Belgische stellingen te bespieden. Om 11.30 uur schiet de Duitse artillerie in. Stipt om 14.10 uur begint het Duitse artilleriebombardement dat prompt door de Belgische en Britse batterijen vanuit Gullegem, Moorsele en Menen wordt beantwoord. Om 14.20 vuren alle wapens. De M.G.-Compagnieen de zware Flakmitrailleurs op de spoorwegberm dwingen het 3deom in volle dekking te gaan. Rookgranaten hullen de Leievallei in een dikke, witte rookwolk. Het Iste bataljon van het Duitse 17deI.R. gaat ten aanval en de stormboten steken om 14.30 uur van wal. Bij het Iste bataljon (17de IR.) bijt de 3decompagnie de spits af. Ze rent vanaf het kasteelpark tot aan de Leie, dit wil zeggen over 200 metere open en vlak terrein. Luitenant J. Lievens geeft aan zijn sectie het bevel tot vuren, maar enkele soldaten zijn zo bang dat ze geen gehoor geven aan zijn bevel. In een 'wroede kolere' neemt hij zelf plaats achter de mitrailleur, maar wordt door een paar Duitse kogels in de buik getroffen. Bloedend blijft hij alleen achter. Om 15 uur is de Duitse 3deCompagnie over de Leie en drijft het IIdebataljon van het 3deLinie achteruit. Om 16.45 uur is het omsingeld door het DuitseIste bataljon van het Duitse 17deI.R.De mannen van het 3de worden gevangen genomen en worden naar de pannenfabriek in Marke gebracht.Duitse Sanitaters (verplegers) vinden de zwaar gekwetste luitenant Lievens en geven hem de eerste zorgen. 's Anderdaags vertrekken de krijgsgevangenen te voet naar Spiere en verder naar Ronse, later naar Maastricht en Duitsland. Even voor Ronse rijdt een Duitse Rode Kruiswagen de colonne voorbij. Door het venster kan luitenant Lievens teken doen naar onderluitenant Verplaetse. In een ziekenhuis in Bergen wordt hij geopereerd en op 16 juni 1940 wordt hij vrijgelaten.
De soldaten hadden veel bewondering voor zijn moed en kordaatheid.
Ik ben Delameilleure Philippe, en gebruik soms ook wel de schuilnaam 'tfront.
Ik ben een man en woon in Marke (België) en mijn beroep is opvoeder.
Ik ben geboren op 27/09/1960 en ben nu dus 64 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: militaire geschiedenis en wandelen.