Ik ben alien in space, en gebruik soms ook wel de schuilnaam zotspook.
Ik ben een vrouw en woon in in het spokenkot (spokenland) en mijn beroep is zorgkundige.
Ik ben geboren op 14/03/1952 en ben nu dus 72 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, turnen, dansen, fietsen, reizen en uitstappen maken, Barbie- en Bratzpoppen verzamelen, mazen, haken en breien..
M'n andere grote hobby is de Russische Tsaren verzamelen, en vooral de laatste tsaar met z'n familie boeien mij enorm.
Hier een pop uit de tekenfilm van Anastasia die de tsaar van Rusland voorsteld in z'n uniform en hieronder met een gehaakt zwart kostum en kanten kraag.
Nicolaas Alexandraistsj Romanov geboren 6 mei 1868 en gestorven 16 juli 1918 was de zoon van tsaar Alexander 3 en tsarina Marua Fjodarouna (Dagmar van Denemarken). Hij had 2 broers Georges en Michael en 2 zussen Xenia en Olga. Hij was de laatste tsaar of keizer van Ruslang en was gehuwd met Alexandra van Hessen dochter van Lodewijk van Hessen en prinses Alice van Engeland. Ze hadden 4 dochters: Olga, tatiana,Maria en Anastasia en 1 zoon Alexei die helofilie had een erfelijke bloederziekte waar geen medicijn voor bestond. Men haalde daarom ook een sinistere wonderdoener aan het hof de sibensche monnik Raspoetin en kreeg ook snel invloed op de tsarina. Dit werkte veel verzet bij de invloedrijke adel en in december 1916 werd hij vermoord door een aantal edellieden. Tijdens zijn dictatoriale regime begon Nicolaas aan 2 oorlogen de eerste was de Russische-Japanse oorlog en de tweede lokte in 1905 de bloedige zondag uit. De tsaar werd gedwongen om een soort parlement te accepteren de daema. Op 24februari 1917 in een tijd van bittere armoede na 3 jaar oorlog, barre winters en miljoenen slachtoffers begon er een spontane volksopstand die het begin was van de grote revolutie later geleid door Vladimir Lenin. Hoewel de tsaristische garde tot aan de opstand had neergeslagen gebeurde dit nu niet. Integendeel de soldaten en officieren deden mee. Een week later op 2 maart deed hij afstand van de troon ten gunste van z'n broer Michaèl 2 en hij werd samen met zijn familie naar Jekaterimenburg verbannen. Op 6 juli 1918 werd de tsarenfamilie en nog 4 leden van z'n hofhouding geexecuteerd op bevel van de lokale Sovjetleiding. De lijken werden in oude mijnschachten gegooid en nadien begraven in een bos. Er is heel lang een mysterie rond de dood van de tsaar blijven hangen totdat ze in 1991 zijn opgegraven en na vele DNA-testen op 16 juli 1998 met alle eer zijn begraven in St-Petersburg.
Nicolaas II in vol ornaat
Kinderen van Nicolaas 2 Olga, Tatiana, Maria, Anastasia en kroonprins Alexis.
Elisabeth, vernoemd naar de heilige Elisabeth van Hongarije, werd erg streng opgevoed door haar moeder, prinses Alice. Ondanks haar hoge afkomst had prinses Alice geen huishoudsters in dienst en moesten Elisabeth en haar drie zussen alle huishoudelijk taken zelf doen. Prinses Alice was erg begaan met de armen en nam haar kinderen vaak mee naar ziekenhuizen, weeshuizen en huizen voor invalides. Het gezin woonde in de Duitse stad Darmstadt, maar ging vaak op bezoek bij koningin Victoria in Engeland. Elisabeth verloor haar moeder al op jonge leeftijd en probeerde haar moeders rol in het huishouden over te nemen voor haar broers en zussenElisabeth, vernoemd naar de heilige Elisabeth van Hongarije, werd erg streng opgevoed door haar moeder, prinses Alice. Ondanks haar hoge afkomst had prinses Alice geen huishoudsters in dienst en moesten Elisabeth en haar drie zussen alle huishoudelijk taken zelf doen. Prinses Alice was erg begaan met de armen en nam haar kinderen vaak mee naar ziekenhuizen, weeshuizen en huizen voor invalides. Het gezin woonde in de Duitse stad Darmstadt, maar ging vaak op bezoek bij koningin Victoria in Engeland. Elisabeth verloor haar moeder al op jonge leeftijd en probeerde haar moeders rol in het huishouden over te nemen voor haar broers en zussen.
Grootvorstin van Rusland
Voor haar huwelijk in 1884 zou er sprake zijn geweest van een huwelijk met de Pruisische prins Wilhelm, ook een kleinkind van koningin Victoria, maar Elisabeth wees hem af. In haar jeugd had Elisabeth haar hart namelijk al weggegeven grootvorst Sergej Aleksandrovitsj van Rusland (1857-1905), de vijfde zoon van tsaar Alexander II. Ze hadden elkaar een aantal keer ontmoet tijdens de bezoeken die hij aan hen bracht met zijn moeder.
Op 15 juni1884 trouwde ze met grootvorst Sergej Aleksandrovitsj in de kerk van het winterpaleis te Sint-Petersburg. Na haar huwelijk kreeg Elisabeth de titel "Grootvorstin van Rusland". Iemand die aanwezig was op de bruiloft, zei later dat Elisabeth de mooiste vrouw was die ooit in de kerk trouwde. Elisabeths zus, Alice, ontmoette op deze bruiloft haar toekomstige echtgenoot Nicolaas, de latere tsaar van Rusland. Elisabeth en Sergej gingen op huwelijksreis naar Ilinski, een stad zestig kilometer buiten Moskou. Hier begon Elisabeth de Russische taal te leren.
Sergej was door tsaar Nicolaas II benoemd tot gouverneur-generaal van Moskou, maar in die functie had hij zich niet populair bij het volk gemaakt. Met als gevolg dat op 17 februari1905 zijn rijtuig werd opgeblazen; Sergej kwam bij de moordaanslag om het leven. Elisabeth, die getuige was geweest van de aanslag, verzamelde Sergejs lichaamsdelen en begroef hem in een klooster.
Elisabeth, die zich tien jaar na haar huwelijk met de hulp van haar vriendin Zinaïda Joesoepova tot de Russisch-orthodoxe Kerk had bekeerd, gaf al haar juwelen aan de stichting van een klooster dat in de zorg voor arme en behoeftige zieken voorzag. Ze verkocht haar meest kostbare bezittingen en kocht een klein stuk grond in het zuiden van Moskou om een klooster te bouwen. Op het stuk grond liet Elisabeth onder andere een ziekenhuis, een meisjesweeshuis en kamers voor de 97 zusters bouwen. Het gebouw was ontworpen door de architect die later het mausoleum van Lenin zou ontwerpen. Het interieur werd geschilderd door de bekende, Russische schilders Pavel Korin en Michail Nesterov, die ook de parelgrijze en witte habijten van het klooster ontwierpen. Om het kloostergebouw lag een tuin met veel gezonnen. In 1910 was de bouw van het Martha en Mariaklooster voltooid.
Elisabeth droeg het klooster, waar ze zelf abdis werd, op aan de armen van Moskou. De zusters kwamen uit alle lagen van de samenleving en deden veel liefdadigheidswerk. Ze gaven bijvoorbeeld les aan de weesmeisjes, die uit de sloppenwijken van Moskou waren gehaald. Veel van deze meisjes gingen later in ziekenhuizen werken of traden zelf toe tot een klooster. Het klooster was in Rusland zeer bekend vanwege al zijn liefdadigheidswerk, wat uniek was voor een Russisch klooster.
Elisabeth en haar zus Alexandra leken van elkaar te vervreemden. Beiden hechtten ze veel waarden aan het geloof, maar wel op zeer verschillende manieren: Elisabeth had een klooster gesticht en tsarina Alexandra had zich ingelaten met de gebedsgenezer Raspoetin, die via de tsarina veel invloed had aan het Russische hof. Het volk was niet te spreken over deze invloed en er ontstond veel chaos in het land. Elisabeth had haar zus ervan proberen te overtuigen de invloed van Raspoetin terug te dringen, maar Alexandra had niet geluisterd. Elisabeth vroeg hierna aan haar vriendin Zinaïda om de invloed van Raspoetin in te perken, maar ook haar was het niet gelukt. Zinaïda's zoon, prins Felix Joesoepov, vermoorde Raspoetin hierop.
De onrusten in Rusland liepen uiteindelijk uit op de Russische Revolutie. Elisabeth woonde in de beschermde omgeving van het klooster en kreeg niet veel mee van wat er gaande was in het land. Het kwam voor haar dan ook als een verrassing, toen ze op 13 maart1918 (een jaar nadat de tsaar was afgezet) door de bolsjewieken werd gearresteerd. Ze werd door de bolsjewieken als gevaarlijk beschouwd vanwege haar grote invloed in Moskou en haar positie binnen de Russische tsaristische familie. Elisabeth werd naar Siberië verbannen en daar in de nacht van 18 juli met haar medezuster Varvara en enkele familieleden vermoord en in een mijnschacht gegooid. Haar lichaam werd later gevonden en samen met de resten van haar medezuster herbegraven in de Kerk van Maria Magdalena in Jeruzalem.
In de jaren twintig is het Martha en Mariaklooster gesloten, maar de nonnen gingen verder met hun liefdadigheidswerk. Dat moest in het geheim gedaan worden om niet naar Centraal-Azië verbannen te worden. Het kerkgebouw is behouden, omdat het door de sovjets als bijeenkomstplaats werd gebruikt. Op het altaar was toen een beeld van Lenin geplaatst. Het klooster werd aan het eind van de twintigste eeuw gerestaureerd en heropend. In de tuin is een standbeeld van Elisabeth geplaatst. Elisabeth is door de Russisch-orthodoxe Kerkgecanoniseerd in 2002.
Een lang gehaakt kleedje voor een shellypop die groter is dan de kleine.
Deze pop is iets kleiner dan Barbie, benodigdheden: garen en haaknaald nr 3 en een drukknoopke. Werkwijze: Haak een ketting van 28 steken, dan 4 rijen halve stokken; volgende rij : 5 halve stokken, 3 st overslaan voor armsgat, en 6 kettingsteken haken, dan 10 halve stokken haken, 3 st overslaan en 6 kettingsteken haken, (2e armsgat) en de rest van de steken afhaken met halve stokken. Dan een rij halve stokken , op de kettingsteken ook 6 halve stokken haken. Volgende rij : over andere steek eentje minderen door er twee samen te haken Idem volgende rij en dan nog een rij halve stokken of vaste. Mouwen : In alle steken een rij vaste. Dan een rij stokjes, een rij halve stokjes en dit 2 X herhalen. idem andere mouw. Rok: Vanonder aan het vestje een rij vaste haken en de ronde sluiten. Volgende ronde in alle steken 2 halve stokjes haken (meerderen) . Volgende ronde : 1 rij stokjes, Volgende ronde :1 rij halve stokjes, Volgende ronde: 1 rij stokjes Volgende ronde : om de twee halve stokjes 1 stokje meerderen. Volgende toer : 1 rij stokjes. en deze twee rijen herhalen van 1 toer halve stokjes en 1 toer stokjes tot de rok lang genoeg is, als je een kort kleedje wil dan niet zoveel toeren haken. De laatste ronde eindig je met een toer vaste en dan kan je er nog een toer met versiergaren doen. Naai het drukknoopke ook aan de sluiting. sukses.
Voor Barbie : een wit kleedje met een roze hoedje en afgewerkt met pelsgaren.
Benodigdheden : 1 bol wit garen, een overschotje roze gare, een bolleke pelsgaren, een haaknaald nr 3 en een drukknoopke. Werkwijze : (wit) Haak een ketting van 26 steken, 1e rij een rij halve stokjes 2e rij nog zo'n rij idem 3e rij. 4e rij : 11 halve st. haken, dan 1 st meerderen ,nog 1 st meerderen, de andere stokjes afhaken tot einde naald. 5e rij : 11 hlv st haken 1 st meerderen, 2 hlv st haken, 1 st meerderen, de rij verder afhaken tot einde rij. 6e rij : 6 halv st; een ketting van 6 steken, 2 st overslaan, (armsgat) en dan 2 hlv st. haken, 1 st overslaan, dan 5 hlv st in dezelfde steek, 1 st overslaan 2 halv stokjes in de volgende 2 steken, 1 steek overslaan, en 5 hlv stk in de volgende steek. 1 st overslaan, 2 hlv stokjes haken, dan 6 kettingsteken, 2 st overslaan en de overige 6 st haken ( 2e armsgat). Volgende rij :een rij halve stokjes. volgende rij :over ander st. 1 st minderen, volgende rij : gewoon haken in hlv st. volgende rij : over ander stk 1 stk minderen en nog een rij halve stokjes. Mouwen :neem alle steken in de armsgaten op en haak 5 rijen halve stokjes en een rij vaste met roze garen. idem 2e mouw kraag : op de vijfde rij stokjes aan de hals haak je een rij vaste en een rij stokjes maar wel dan afwisselend 2 of 3 stokjes in 1 steek. Dan een rij vaste met pelsgaren haken. Rok : Neem aan de onderkant van het lijfje alle steken op en haak er een rij vaste in en ronde sluiten.. Volgende rij : haak een rij halve stokjes maar dan meerderen door in iedere steek 2 hlv stokjes te haken. Telkens de ronde sluiten aan de rok. Dan een rij stokjes zonder meerderen. Volgende rij 2 halve stokjes haken, dan 1 half stokje meerderen in de volgende steek, en zo verder tot einde van de ronde. Volgende rij : 1 rij stokjes. volgende rij : 1 rij halve stokjes. dan 1 rij stokjes en dit zo dus 1 rij halve stokjes en 1 rij stokjes totdat de rok lang genoeg is Dan een rij vaste en een paar rijen vaste met pelsgaren. Je kan in de rok ook een rij roze stokjes haken. Dan drukknoopke aannaaien.
Hoedje : haak een ketting van 4 st. in roze. en toer sluiten. Dan 6 vaste in de toer. volgende toer 12 vasten. volgende toer 20 vasten (meerderen) Dan een paar toeren zonder meerderen totdat het hoedje lang genoeg is. volgende toer in iedere vaste 2 vaste haken. Volgende toer afwisselend 2 stokjes en 3 stokjes haken in de steken. Dan een toerke met wit en nog pelsgaren.
Een breipatroon bestaat er niet van want ik heb het zelf verzonnen, maar ik zal je toch een beschrijving proberen te geven
benodigdheden : 2 breipriemen nr 3 en 4 bollekes breigaren hoofdkleur, een overschotje van garen voor roosjes op te borduren en een restje groen garen voor de blaadjes.
Rugpand : zet met garen en priemen 100 st op en brei 4 rijen ribbelsteek, dan begin je aan de siersteek 1 kantst, 1 lus, 7 st jersy, 1 st afhalen, 2st breien en dan de afgehaalde steek over de 2 samengebreide steken halen, dan 7 st breien, 1 lus maken, 1st breien, 1 lus dan weeral 7 st. breien en zo verder tot je naald af is. De averechte st gewoon breien.
De volgende rij hetzelfde maar inplaats van 7 st te breien brei je er 5 dan 1 lus 3st.breien en 1 lus en zo verder. Dit doe je zo verder dan 3 st. breien en 5 tussen de 2 lussen, dan is het gewoon nog eentje en 7 tussen de lussen enfin je moet een hoekje krijgen. met bij te zetten en af te zetten.
Dan vier rijen ribbels.
Dan 10 nld gewoon jersey (voor de roosjes te borduren) dan weeral 4 nld ribbels.
Dan brei je de ruitjes in kantsteek en dit is dan met 5 steken dezelfde werkmethode dan voorgaande met 7 st.
Zijn de ruitjes af dan brei je nogmaals 4 rijen ribbelsteek.
Dan 60 nld of zolang je het wilt hebben in jersey.
Dan als de rok lang genoeg is alle steken 2 aan 2 samenbreien en 4 rijen ribbels.
8 rijen jersey voor de roosjes, dan weeral 4 rijen ribbels. Ondertussen zet je aan de armsgaten ook 1 x 3 st, 1 x 2 en 1x 1 st. af.
Voor de sluiting : deel het werk in twee en brei verder met de helft van de steken, aan de kant van de sluiting brei je aan de averechte kant de 3 laatste steken in ribbelsteek (dan heb je een heel mooie sluiting.)
Het lijfke brei je dan verder tot 20 nld ongeveer en zet dan de steken af.
Voorkant : idem achterkant, tot aan de hals (ongeveer 10 nld) voor het lijfke
Voor de hals zet je de 8 middenste stk. af en brei ieder stuk apart verder, 2 x2 st en 1 x 1 st afzetten voor de hals en dan nog verder breien tot ook 20 nld.
Idem andere kant.
Voor de mouwen : 40 stk opzetten, en 4 rijen ribbels breien, dan de eerste siersteek breien zoals je vanonder aan de rok van je kleedje hebt gebreid maar dan met 5 stk inplaats van 7.
Weerom 4 rijen ribbels en dan 8 nld jersey. 4 rijen ribbels en dan de ruitjes maken, dan weerom ribbels maar dan zet je 4 stk aan weeskanten af voor de kop van de mouw, dan 2x1 stk en nadien 4 x5 stk. Dan kant je alle overblijvende steken ineens af. Idem 2e mouw.
Muts : 60 st opzetten en 4 rijen ribbels, dan 8 rijen jersey, voor de roosjes, weeral 4 rijen ribbels, dan weeral de siersteek van 5 stk en de lussen zie voor ruitjes. (dus halve ruitjes maken) inplaats van ganse. Nadien 4 rijen ribbels. Bij de volgende naald dan 20 stk afzetten, en de naald afbreien, draaien, 20 st afzetten en de 20 andere dan verder breien, dit zijn de middenste. Deze heb ik gebreid met die kanten ruitjes 2 x de ruitjes maar dan in het midden steeds 4 rijen ribbels. Ook eindigen met 4 tijen ribbels en afzetten. Aan de onderkant van het mutske 60 st opnemen op naald en brei dan 2 ribbels, dan een naald met gaatjes en nog is 2 ribbels of meer afzetten.
Alle naden van kleedje, mouwen en mutske aaneen naaien of mazen.
Dan haken, beneden voor de rok, en de hals 2 rijen vaste haken, dan een rij picootjes.
Je kan een klein kantje zetten bij het begin van de rok en bloemetjes op borduren, dit is met de knoopkesteek dat je rozekes kan maken. de maasnaald ergens insteken en dan de draad 5 of 6 keer rond de naald draaien en doortrekken, en voor de blaadjes das de steelsteek en de kettingsteek. ( de stengels is steelsteek en de blaadjes kettingsteek.)
Zo kan je er ook nog bijpassende sokjes en een broekje breien ook. veel sukses ermee, het resultaat laat je dan maar is zien goed ? groetjes.
Zwart gehaakt kleedje en hoedje met een randje van wit pelsgaren
benodigdheden: 1 bol zwart garen, een overschotje wit garen en een wit overschotje pelsgaren, en haaknaald nr 3 + drukknoopke. werkwijze : Haak met zwart garen en de haaknaald een ketting van 26 lossen 1e rij : 24 vasten 2e rij : 24 halve stokken idem 3e en 4e rij. volgende rij : 11 halve st. 1 hvl stok meerderen in de 2 volgende steken, de anderen verder afhaken zonder meerderen volgende rij : 11 hlv st, 1 hlv meerderen, 2 hlv , 1hlv st meerderen, rij verder afhaken zonder meerderen. volgende rij : 6 hlv st, 2 steken overslaan, en een ketting van 6 lossen haken (armsgat) 2hlv st dan 1 steek overslaan, 5 halv st. indezelfde steek, 1 ste overslaan 2 halv. stk haken 1 steek overslaan 5 hlv. in de volgende steek 1 steek overslaan 2 hlv st, een ketting van 6 lossen en 2 steken overslaan ( volgend armsgat) en dan nog 6 hlv stokken verder. volgende rij : 1 rij halv. stok. volgende rij : over andere stok 1 stk minderen, (2 samenhaken) ideme volgende rij, 1 rij vaste en draad afmaken. volgende rij 1 rij vaste met wit garen. volgende rij 2 vaste in iedere stk. (meerderen voor de kol.) volgende rij gewoon vaste haken volgende rij: over ander steek eentje meerdern. volgende rij : gewoon vaste. volgende rij : over andere 1 stk meerderen volgende rij : 1 rij vaste en de laatste rij een rij vaste met pelsgaren. draad afmaken. Voor de rok : 1 rij met wit in de lende in alle steken 2 stk. meerderen, en ronde sluiten, dan een rij met pelsgaren een rij vaste. Verder een rij halve stokken en een rij stokken totdat de lengte lang genoeg is ongeveer 9 rij halve stokken en 9 rijen stokken. met zwart garen. Dan een rij met wit vasten en dan nog een rij met pelsgaren. (vaste). Mouwkes kan je er ook in haken . Hoedje : 5 kettingsteken met zwart garen en ronde sluiten, 1e rij : 5 vaste in de kring 2e rij : 10 vaste in de rij ( meerderen) 3e rij : over andere steek eentje meerderen (vasten) In het totaal moet je ongeveer 21 steken hebben. Verder dan nog ongeveer 4 rijen vaste haken zonder meerderen. volgende rij : in alle steken meerderen. idem volgende rij : over ander stokje eentje meerderen. Dan een rij vaste met zwart garen, volgende rij een rij vaste met wit garen en nog een rij vaste met pelsgaren. nadien drukknoopke aannaaien aan de rugopening.
Benodigdheden : 1 bol garen en haaknaald 3. drukknoopke
Werkwijze : Haak een ketting van 26 steken,
1e rij : Haak 24 halve stokjes.
2e en 3e rij idem.
4e : haak 11 halve stokjes, dan 1 st meerderen alsook in de volgende steek (2 hlv stokjes meerderen.) 11 halve stokjes.
5e rij : 11 hlv stk haken, 1 st meerderen, 2 hlv stk haken en 1 st meerderen dan 11 hlv stokjes haken.
6e rij : 6 hlv stk haken, 6 kettingstk haken 2 hlv stokjes overslaan,(eerste armsgat) dan 2 hlv stokjes haken, 1 st overslaan, 3 halve stokjes in dezelfde st. 1 st overslaan, 2 hlv stokjes haken in de volgende 2 stokjes. 1 steek overslaan , 3 halve stokjes in dezelfde steek, 1 st overslaan, 2 hlv stk in de volgende 2 steken, 6 kettingsteken (voor het volgende armsgat )2 steken overslaan en nog de laatste 6 hlv stokjes haken.
De volgende rij gewoom op alle steken een rij vaste haken.
Volgende rij over andere steek 1 st minderen door er twee samen te haken dus 2 st samen haken en dan 1 stok alleen, enz.
volgende rij: idem als vorige.
Dan nog een gewone ri vaste.
mouwen : in de armsgaten op alle steken een rij vaste haken, en de ronde sluiten. Dan 5 of 6 rijen halve vaste haken. lange of korte mouwen naar keuze.
Rok : Op alle steken vanonder aan het lijfke een rij vaste haken en de ronde sluiten.
Volgende rij : in alle vaste 2 halve stokjes haken (meerderen)
Volgende rij : om de 2 of 3 steken 1 st meerderen.
Volgende rij 1 rij stokejs haken,
Volgende rij : 1 rij halve vaste haken
En zo de rondes afwisselend haken 1 ronde stokjes en 1 ronde halve stokjes totdat de rok lang genoeg is. Dit kunnen 4 rondes stokjes zijn. of korter of langer. De laatste ronde altijd een ronde vaste of kreeftsteek haken. En draad afbreken. Drukknoopke aannaaien aan de sluiting.
Werkwijze : haak een ketting met garen van 41 lossen.
1e rij : haak 40 vaste
Haak zoveel rijen totdat de lengte lang genoeg is tot aan de armsgaten. +~ 10 cm.
Armsgaten : haak 8 vaste dan 6 kettingsteken, 2 vaste overslaan (armsgat) en dan verder vaste tot je er nog 10 over hebt. 6 kettingsteken voor het volgende armsgat en de overige steken ook verder de rij vaste afhaken.
Neem het stuk waar ze op moeten komen en breng met een dikke draad en maasnaald de draad in het stuk. Draad vastmaken. Dan trek je de naald door het stuk en tevens windt je de draad rond de naald een keer of 4 (knoopkessteek) trek dan de naald door de omwinding en hou de omwinding tegen zodat hij niet kan uitrekken. Trek de naald door en plaats de omwinding op de het stuk om een rozeke te vormen. De vormen steek je steeds in het rond zodanig dat er zich een bloemke kan vormen. De knoopkesteek ( de omwinding wordt steeds meerdere keren gadaan) eerst 4 omwindingen, dan 5 omwindingen, 6 omwindingen enz.... De draad dan vanachter vastmaken en er een groen blaadje of meerder van een grote kettingsteek bijmaken.
materiaal : geel garen 50 gr en een drukknoopke, en wit garen jurkje en een stukje elastiek voor vanboven en in de lende. Breinaalden nr 3 en haaknaald nr 3
Voor de rug : zet 30 steken op en brei 45 nld, 1 steek recht, 1 steek averecht. Dan afzetten aan één stuk.
De voorpand : zet 20 steken op en brei het idem als de rug ook de andere helft van het voorpand.
De mouwen : 20 steken opzetten en 20 nld breien ook 1steek recht , 1 steek averecht (boordsteek) idem 2e mouw.
Dan schoudernaden aanéén maken maar de voorste helft tot in de helft van de hals, dan de mouwen aanmazen. en zijnaden aanéén mazen. Ook de mouwnaden.
Dan pak je 28 steken op van de hals en je breid er eenkraag aan van 10 nld ongeveer. je plooit het kraagske om en aan beide randen van het voorste haak je een kreeftsteek dan kan het niet uitrekken of uit de vorm gaan (kreeftsteek is een terugkerende vaste haken.) en het is mooi afgewerkt. Deze steek kan je ook haken aan de onderrand van het jasje, naai ook eventueel een paar drukknopen aan dan heb je een onzichtbare sluiting.
Wit coctail kleedje. (jurkje)
Zet ongeveer een 50 tal steken op en brei ongeveer een 50 tal priemen 1 steek recht, 1 steek averecht. Dan afzetten. Vanboven kan je er een elastiekje indoen en ook in de lende. Dan kan je nadien voor de Barbiepop ook een ketting van pareltjes rijgen en deze de aan haar hals hangen dan heeft ze mooi halssnoer op haar jurk. Je kan de jurk ook met een ketting haken voor schouderbandjes of deze schouderbandjes met parelkes afwerken dan is het wat feestelijker ook kan je de jurk met wat strass-steentjes versieren dan zijn er juist diamantjes op te zien. Of wat pailletjes dan schittert het ook nog mooi. Ook kan je de randen van het jurkje boven en onderrand of 1 van de 2 versieren met franjes. das voor ieder een eigen smaak.
Dit zijn heel eenvoudige breiwerkjes en zijn heel gemakkelijk om te maken en met wat eigen fantasie kan je al mooie resultaten hebben. En kinderen vinden dat ook tof.en t' is heel sterk je kan het ook wassen als het vuil is oznder dat het scheurt.
Er komen in de toekomst nog wel meerdere Barbie jurkjes en dergelijke bij.
Begin met een ronde van 6 kettingsteken, ronde sluiten met een halve vaste dan 12 vasten in de ronde haken, ronde sluiten met halve vaste, volgende rij een ketting haken van 3 steken, achter de 4 vasten van de rij de ketting vastmaken met een halve vaste zo dit nog 3 X herhalen zodat dan 4 lussen hebt en de ronde sluiten met een halve vaste. De volgende rij, haak je 6 stokjes in iedere lus dan heb je 24 stokjes, rij sluiten met halve vaste en dan weeral 4 kettingsteken haken achter de stokjes deze vastmaken in het 3 de stokje van voorgaande rij en dit nog is 3 x herhalen. Volgende rij weeral 6 stokjes in de lussen haken, rij sluiten en je roosje is klaar je kan er ook nog een lange draad aan laten hangen zodanig dat je het kan vastmaken (dit bij het afbreken van de draad) groetjes