Ine Schuurmans (27) uit Overpelt en haar Brugse vriend Anton Desmedt (27) reisden de afgelopen jaren de hele wereld rond om te surfen. Ze wilden van hun hobby hun beroep maken en besloten een unieke chambre d'hôte te openen in het Franse Baskenland. Het resultaat: Board n Breakfast.
Board n Breakfast bevindt zich in Labenne Océan, op amper 400 meter van de Atlantische Oceaan, en is volledig ingericht volgens de behoeften van de surfers. Vanaf april 2011 verwelkomen Ine en Anton er sportieve gasten die van zon, zee, strand, uitstekende surfcondities en een ontspannend leventje houden.
De twee gepassioneerde surfers deden zelf ervaring op in verschillende landen waaronder Australië, Ecuador, India en Indonesië. Daarnaast gaven ze jarenlang les in Surfers Paradise, de surfclub van Knokke-Heist. Nu nemen ze al hun vergaarde kennis mee naar het Franse Baskenland, in de hoop deze met jou te kunnen delen. Overnachten in hun Board n Breakfast kan alvast tegen een uiterst voordelig tarief, namelijk vanaf 25 per nacht in het laagseizoen.
Vanaf hun stek is het bovendien slechts een half uurtje rijden naar Biarritz, het surfmekka van Europa. In de zomer komt hier het kruim van de internationale surfwereld samen om van indrukwekkend hoge golven te genieten. De plek is ook bekend door de legendarische wedstrijden die er georganiseerd worden en omdat vele oude surflegendes er een huis hebben
Meer informatie: www.boardnbreakfast.com Telefoonnummer: 0033 6 48 99 24 70
Het centrum van Meldert zit al twee jaar zonder brievenbus. Rik Peeters (79) kon het niet meer aanzien. Om de mensen te helpen, haalt hij vrijwillig brieven op bij bejaarden om die 700 meter verderop te gaan posten. Achiel Baeken
'Bij dit helse winterweer is dat geen sinecure', zegt de kranige en behulpzame oud-werknemer van Sabena. 'Maar als iemand mij vraagt om brieven naar de postbus te dragen of een andere boodschap te doen, aarzel ik geen ogenblik. Ik ben immers niet voor niets lid van Buren voor Mekaar in Hoegaarden.'
Rik Peeters woont in de Ermelindisstraat en vlak in zijn buurt telt hij twintig bewoners die ouder zijn dan 80 jaar. 'Er is zelfs een vrouwtje bij van 93 jaar', vertelt Rik. 'Je kunt van haar toch niet eisen dat ze zelf zo ver brieven gaat posten. Onze postbode is een zeer vriendelijke man. Als we hem vragen de brieven mee te nemen, doet hij dat met alle plezier. Maar soms is het 9 uur als hij langs komt, soms pas 11 uur. Zolang kan je toch niet aan het raam blijven staan om hem binnen te roepen?'
Boos
'We zijn hier allemaal boos omdat de brievenbus aan de Processieweg vlak naast de kerk plots verdween', luidt het. 'Ik dacht aanvankelijk dat de brievenbus gestolen was. Maar nee, De Post haalde ze gewoon weg. Vooral nu er veel kerst- en nieuwjaarskaartjes verstuurd worden, is dit jammer.'
Rik Peeters meent dat de rode bus weg moest, omdat er een reglement bestaat dat zegt dat er slechts om de 1.400 meter een brievenbus mag staan. 'Belachelijk,' vindt Rik. 'De meest nabijgelegen bus staat aan de Waversesteenweg nabij de Bosberg. Dat is 700 meter van de kerk. Ga als bejaarde maar eens te voet tot daar en terug. Die bus moest daar blijven omdat er een nieuwe woonwijk was bijgekomen, maar die wijk strekt zich uit tot aan de Processieweg, nagenoeg tot vlak tegen de kerk.' 'De andere bussen staan aan de Overhemstraat, in het gehucht Babelom en aan de Gaatstraat. Dat is veel te ver om te voet naar toe te gaan. Neen, die bus aan de Processieweg moet terugkomen.'
Geen antwoord
Rik kaartte zijn wens aan bij schepen Marleen Lefevre (CD&V), die op 16 december een mail stuurde naar haar partijgenote Inge Vervotte, de minister van Overheidsbedrijven, met de vraag om bij B-Post aan te dringen een nieuwe brievenbus te plaatsen in Meldert-centrum. 'Maar ik heb nog geen antwoord gekregen op mijn schrijven', meldt de schepen.
Navraag bij B-Post leert dat vijf brievenbussen voor een dorp als Meldert te veel was en dat er daarom één verdween. Er kan wel een nieuwe postbus komen, maar dan moet er wel één van de huidige exemplaren aan de dorpsrand verdwijnen. 'We onderzoeken of er onrendabele bussen bij zijn', luidt het bij de woordvoerder.
Charmante landhuizen, kleine kasteeltjes en karaktervolle villa's zijn de jongste maanden weer fel in trek. Dat zegt general manager Matthieu Verwilghen van Century 21 in een gesprek met onze krant. '2010 zou wel eens een recordjaar voor de immosector kunnen worden', stelt hij.
'Ik schat dat de woningprijzen in 2011 met zo'n drie procent gaan stijgen', zegt Verwilghen. Hij verwacht een tweede topjaar op rij voor de immosector. 'In 2010 zijn in Vlaanderen vijf procent meer woningen verkocht, in Wallonië en Brussel zelfs vijftien procent.' In totaal zijn dit jaar in heel België zo'n 130.000 woningen verkocht, tien procent meer dan in 2009. Volgens Verwilghen ziet het ernaar uit dat we daarmee een recordjaar kennen. Voor 2011 verwacht hij een gelijkaardig cijfer. 'We zitten met een eigenaardig fenomeen: de prijzen zijn ondanks de crisis niet zwaar gezakt, dus verkopers halen een mooie prijs. Maar door de lage hypotheekrente is het tegelijk een goed moment om te kopen.'
Gent is gegeerd
In 2010 zijn de woningprijzen in België met 1,85 procent gestegen, leidt Verwilghen af uit zijn verkoopscijfers. In Vlaanderen is dat gemiddeld 1,53 procent, maar er zijn grote verschillen van streek tot streek. In de Brusselse rand, vooral Waals-Brabant, en de betere wijken van Brussel zijn de betere woningen tot 2,5 procent duurder geworden. 'We zien dat mensen meer en meer de omgeving van de steden opzoeken. Mensen die verder van Brussel wonen, willen dichterbij komen wonen.' Daarnaast is ook Gent bijzonder gegeerd. 'De stad is heel goed gelegen. Bovendien heeft het stadsbestuur het centrum heel sterk verfraaid, waardoor de aantrekkingskracht als woonstad sterk verhoogd is.' Ook Antwerpen is in trek, maar iets minder.
Opvallend is volgens Verwilghen het heel ruime aanbod aan woningen op de markt. 'Wij zien toch dat nogal wat mensen gedwongen zijn te verkopen door echtscheidingen. Doordat het dan snel moet gaan, laten ze vaak hun woningen aan een lagere prijs dan verhoopt.'
Een opvallende trend van de jongste maanden is de zoektocht naar mooie karaktervolle woningen van 800.000 euro of meer: 'Veel mensen vertrouwen de banken of de beurs niet meer, en stoppen hun centen daarom weer in vastgoed waar ze zelf in willen wonen. Daarbij kiezen ze voor karakter: een art nouveauhuis, een klein kasteeltje, een landhuis van een bekende architect krijg je heel snel verkocht. Tot voor kort stonden die exclusievere woningen maandenlang te koop, of kregen we ze moeilijk kwijt', zegt Verwilghen. 'Tot vorig jaar zei ik aan onze kantoren dat ze moesten afremmen in het in portefeuille nemen van dergelijke duurdere woningen. Die stop heb ik weer ingetrokken.' Villa's met een eerder banale architectuur daarentegen raken veel moeilijker verkocht.
Flats weer interessant
Ook nieuwe appartementsblokken met minstens een viertal flats zijn populair bij investeerders. 'We zien echt wel dat mensen met geld opnieuw in vastgoed durven investeren.' Na een moeilijk 2009 zijn appartementen sowieso weer in trek. Die van rond de 200.000 euro kenden een prijsstijging van boven de tien procent in 2010. Veel bouwwerven die stillagen door de crisis zijn heropgestart. De duurdere appartementen hebben het iets moeilijker: hun prijs bleef ongeveer gelijk vorig jaar. Ook de interesse voor een appartement aan de zee is weer fors gestegen
Gunther en Stef bouwde in zes uur tijd een sneeuwman van maar liefst zes meter hoog
Aan de Hoefstraat in de Glabbeekse deelgemeente Attenrode staat sinds enkele dagen een niet zo alledaagse verschijning, een sneeuwman van maar liefst zes meter hoog.
Gunther Stockx en Stef Defillet hadden, samen met enkele vrienden, al eerder het plan opgevat om een reuze sneeuwman te maken wanneer het eens goed zou sneeuwen. De recente sneeuwval was dan ook een ideale gelegenheid om er aan te beginnen.
Een werk van zes uur
"We begonnen met vier grote sneeuwballen als basis van onze sneeuwman", vertelt Gunther. "Naarmate we hoger gingen, gebruikten we een heftruck om onze sneeuwballen naar boven te brengen." Uiteindelijk resulteerde hun zes uur durende werk in een sneeuwman van ongeveer zes meter hoog. Geen record, volgens de bouwheren, aangezien ze via internet al een sneeuwpop hebben teruggevonden van zeven meter hoog.
Volgende keer nog hoger
De vrienden willen het hier echter niet bij laten. "Met de ervaring die we nu hebben opgedaan, willen we een volgende keer nog hoger gaan", aldus Gunther. Wie de sneeuwman nog wil zien, zal snel moeten zijn. Met huidige temperaturen begint hij al aardig te wankelen.
De anders zo bedaarde koning Boudewijn was een enorme snelheidsfreak. 'Hij schepte er enorm plezier in om met zijn zware motor zo hard te vlammen dat hij de begeleidende motards van de militaire politie afschudde', vertellen de kenners.
Het bewijs is een paar dagen geleden nog eens geleverd toen een veilinghuis de verkoop aankondigde van een Aston Martin DB2/4 die nog eigendom van koning Boudewijn was geweest. Het statige karretje - geschatte waarde zo'n 240.000 euro - was in de jaren '50 met een topsnelheid van 192 km per uur zowat de snelste auto op de markt. Boudewijn bezat ook nog een Maserati en een Porsche Spyder, naast tal van zware motoren.
'Iedereen herinnert zich Boudewijn als een minzame man in een klein VW kevertje. Maar dat beeld klopt niet', zegt Thierry Debels, die over Boudewijn een biografie schreef. 'Hij was een even grote sportwagenliefhebber als zijn vader Leopold, die meerdere Ferrari's bezat.' Ook Boudewijns broer koning Albert II is berucht voor zijn zware voet.
Voormalig luchtvaartjournalist Herman Dewulf herinnert zich de verhalen van zijn oom nog, een legerkolonel die met zijn eenheid een tijdlang instond voor de bewaking van de koning.
'Boudewijn bleek de gewoonte te hebben om voor dag en dauw het paleis buiten te sluipen op zijn motorfiets, om dan als een gek over de A12-autosnelweg naar Antwerpen te scheuren, daarbij achtervolgd door twee motards van de militaire politie.'
'Boudewijn had er het grootste plezier in als hij de militairen kon afschudden. Dan reed hij tot Boom, keerde daar in volle vaart terug en hoopte dan dat hij de motards zou kruisen, terwijl zij op het andere rijvak nog onderweg waren naar Boom', aldus Dewulf.
'Boudewijn bezocht het Autosalon ook regelmatig incognito, puur om naar de allerzwaarste motoren te gaan kijken. Want in functie moest hij vooral belangstelling tonen voor de meer gezapige Belgische auto- en motormerken.'
Racen naar de Côte d'Azur
Debels: 'Samen met zijn broer Albert racete hij geregeld naar de Côte d'Azur, anoniem, want ze hingen Franse diplomatieke nummerplaten op hun wagens. Ttijdens een van die tochten zijn ze ooit van de weg gevlogen. Ze zijn toen naar verluidt door het oog van de naald gekropen.'
Na zijn huwelijk met Fabiola in 1960 was het gedaan met snelle auto's en moto's. 'Hij moest een simpele, vrome man van het volk worden. En dat viel niet te rijmen met dure, blitse wagens. Na enkele jaren zag niemand in hem nog een snelheidsduivel. Hij werd toen vooral gezien achter het stuur van een VW Kever of een rustigere luxewagen. Maar ver buiten de schijnwerpers greep hij regelmatig nog de kans om te racen, onder andere met auto's van vrienden.'
Dewulf: 'Dat hij na zijn huwelijk vooral nog achter het stuur van meer doordeweekse auto's plaatsnam, was ook omdat hij bij zijn uitstapjes incognito wilde blijven. Een Aston Martin zou te veel zijn opgevallen.'
HOEGAARDEN/TIENEN - Vijf kunstminnaars zetten een vergeten liefdestekst van de latere koning LeopoldI op hedendaagse muziek. Ze vonden de partituur van Andenken' per toeval.
Tekst en partituur vonden we in de archieven van de Koninklijke Nationale Bibliotheek', wil David Lamey kwijt over de ontdekking. Hij en Joris Thys Vanden Audenaerde, Wilfried Pulinckx, Wim Van Gelder en Kathleen Niclaes, zetten zich meteen aan het werk om een breed publiek kennis te laten maken met Andenken. Ze hebben de tekst in negen muziekversies op You Tube en Facebook geplaatst. Er is niet alleen een koorversie met het koor Keereweerom, maar ook onder meer een wals-, blues- (met de chirogroep als uitvoerder) en een klassieke versie, opgenomen in de Sint-Pieterskerk van Vissenaken met de Tiense Katrien Smets als zangeres. Deze laatste versie heeft veel weg van een kerstlied.
We maken er meteen een project van dat voor iedereen openstaat', voegt Joris toe.
Versie toevoegen
Iedereen mag een eigen versie toevoegen. Ieder muziekgenre mag worden geprobeerd. Het muziekstuk is bij ons weten nog nooit uitgevoerd door een muziekensemble. Daar kan nu verandering in komen.'
De vijf kunstminnaars kwamen door de vondst te weten dat onze eerste koning, hertog Leopold van Saksen Coburg in Duitsland, een muzikale opvoeding kreeg. Hij componeerde en speelde piano', vertelt Lamey. Vermoedelijk bestaan er nog meer ongekende muziekstukken van hem. Toevallig konden we de hand leggen op een van deze. Andenken dateert van 1811.
Het is een lied, waarvoor Leopold zich liet inspireren door een zeventienjarig meisje, op wie hij verliefd was. Ze was de dochter van een houtvester, waardoor hij haar in het bos dikwijls ontmoette. Leopold schrijft dat hij van haar droomt en aan haar denkt dag en nacht. Maar 't is een verboden liefde. Denk aan mij', staat in het lied.
Je wordt niet zomaar ontslagen. Altijd is er wel een gegronde reden of logische motivatie. Toch? Niet in de volgende gevallen!
6x ontslagen ... en hoe!
1. Michael Campbell raakte zijn job kwijt door
enkele koekjes!
(Koekjes zullen voor Michael Campbell nooit meer zo zoet zijn. De callcentermedewerker kreeg immers prompt zijn C4 nadat hij de koekjes van een collega opat.
De Brit dacht dat het wel geen kwaad kon om tijdens de nachtshift zich te bedienen uit een koekjestrommel op kantoor. Maar toen Pamela Harrisson, de collega van wie de doos was, ontdekte dat er koekjes verdwenen waren kon ze daar niet om lachen.
Via videobeelden werd Campbell geïdentificeerd als de dader, waarop hij gearresteerd werd en prompt zijn C4 kreeg. Van het parket moet hij de kost van de koekjes terugbetalen en daarboven nog eens 150 pond gerechtskosten ophoesten. Hij heeft daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar gekregen.
Ik ben teleurgesteld dat een collega de behoefte voelt om door je persoonlijke spullen te gaan en daar zaken, zelf al zijn ze van kleine waarde, uit te pikken. Dat geeft je echt een onveilig gevoel, zegt Harrisson in The Daily Mail.)
2. Amy-Erin Blakely werd ontslagen wegens haar te grote borsten!
(Een 43-jarige vrouw uit de Amerikaanse stad Orlando beweert dat ze ontslagen werd vanwege haar grote borsten. Ze sleept nu haar voormalige werkgever voor de rechter.
Volgens Amy-Erin Blakely werd ze aan de deur gezet omdat de omvang van haar borsten voor te veel afleiding zorgde bij haar mannelijke collegas. Ook zou de dame klachten hebben gekregen over haar kleding, die naar verluidt te wulps was, waardoor ze geen kans maakte op promotie.
Blakely werkte nochtans al dertien jaar voor de Devereux Foundation, een non-profitbedrijf dat zich bezighoudt met psychische hulp aan kinderen. De afgelopen zes jaar kreeg de vrouw te maken met vervelende opmerkingen over haar uiterlijk. Tweemaal deed ze haar beklag bij het management, zonder resultaat. Amy-Erin Blakely
Het bedrijf ontkent dat Blakely ontslagen werd wegens haar uitbundige boezem. Het is al de tweede keer dit jaar dat een vrouw haar voormalige werkgever aanklaagt om deze reden.)
3. Ilse Hesselberth kreeg haar C4 omdat haar haar te kort was!
(De Nederlandse stewardess Ilse Hesselberth werd door luchtvaartmaatschappij KLM ontslagen omdat haar haar te kort is.
Extravagante haardracht, zo noemt KLM het kapsel van Ilse. Het haar van de stewardess is korter dan 1 centimeter, en dat laten de uniformvoorschriften naar verluidt niet toe.
Nochtans heeft Hesselberth al een korte haardos sinds maart 1998, toen ze in dienst trad bij KLM. Ze ondervond nooit problemen, tot een collega in 2005 plots een klacht indiende.
Extravagante haardracht Pas in 2007 kreeg ze tijdens een functioneringsgesprek te horen dat haar korte haar beschouwd werd als extravagante haardracht. Er was een ondergrens van 1 centimeter vastgelegd, en Hesselberth moest met een pincet een haar uittrekken om die te kunnen meten met een liniaal. Het haartje bleek 0,8 centimeter te kort.
Hesselberth stelde voor om een pruik te dragen, maar dat wilde de luchtvaartmaatschappij niet toestaan. De stewardess kreeg tussen 2007 en 2010 drie officiële waarschuwingen en een berisping. Geschorst In juni van dit jaar werd ze van een vlucht gehaald en geschorst. Haar ontslag werd aangezet in juli. KLM spreekt van verstoorde arbeidsverhoudingen.
Hesselberth die beweert van passagiers juist complimenten te krijgen over haar kapsel voelt zich gediscrimineerd. Ik heb mijn werk altijd goed gedaan. Het belangrijkste is toch dat de passagiers goed worden behandeld?
KLM werd in het gelijk gesteld door de Haarlemse kantonrechter. Hij oordeelde dat het bijna kaalscheren van hoofdhaar bij vrouwen maatschappelijk niet algemeen aanvaard is.)
4. Cassandra Smith werd aan de deur gezet wegens overgewicht!
(Cassandra Smith, 1,73 meter lang en 60 kg zwaar, beweert dat de eettent waar ze werkte haar aan de deur zette wegens 'overgewicht'.
Een voormalige werkneemster van Hooters heeft de keten van eettenten aangeklaagd. Ze beweert dat ze haar C4 overhandigd werd nadat ze de opdracht kreeg om gewicht te verliezen. Hooters zou haar een proefperiode van 30 dagen gegeven hebben om kilos kwijt te spelen en raadde haar aan te sporten om haar looks te verbeteren en in het verplichte, weinig verhullende uniform te passen.
XXS De eis van Hooters verspreidde zich als een lopend vuurtje bij haar collegas, wat uitmondde in een enorm vernederende, aanvallende en onhoudbare werkomgeving, aldus de 20-jarige Smith. Het meisje weegt nochtans maar 60 kg voor een lengte van 1,73 meter. Toen ze in dienst werd genomen, woog ze nog 66 kg.
De uniformen van Hooters hebben niet veel om het lijf. Het bestaat uit een topje en short. Die komen in drie maten: small, extra small en extra extra small. Wereldwijd werken er meer dan 17.000 diensters voor de keten.)
5. Modehuis Prada ontsloeg te vet, lelijk en oud personeel!
(Wie niet de looks van een model heeft, zou bij Prada ook buiten de catwalk niet aan de bak komen. Dat beweert een retail manager van Prada Japan.
Bazen van het modelabel zouden volgens Rina Bovrisse, een senior retail manager bij Prada Japan, de opdracht gegeven hebben om 15 leden van het managementpersoneel te elimineren. De werknemers zouden te oud, vet of lelijk zijn om voor Prada te werken of gewoonweg niet aan de Prada-look beantwoorden.
Rechtszaak wegens discriminatie
Zelf kreeg Bovrissen naar eigen zeggen de opdracht om van haarkleur te veranderen en af te vallen om zo meer binnen het bedrijf te passen en bezoekers uit Italië niet af te schrikken. Ze deed haar beklag hierover bij het hoofdkantoor in Milaan, maar moest onvrijwillig vertrekken. Daarop heeft ze een rechtszaak wegens discriminatie aangespannen tegen het modemerk.
Het modebedrijf weerlegt de aantijgingen. De medewerkers die uiteindelijk aan de deur werden gezet, zouden hun ontslag gekregen hebben op basis van tegenvallende verkoopscijfers.)
6. Een Australische bankier kreeg zijn ontslag door topmodel Miranda Kerr!
(Kijk zelf even achterom voordat je achter de rug van je baas kleine misstappen begaat. Naar bloot surfen, is bijvoorbeeld nooit zonder gevolgen
Schaars geklede vrouwen bekijken op je computerscherm kan je niet echt professioneel noemen. Kan je het toch niet laten om tijdens de werkuren (toevallig) even naar wat fotos te gluren? Wees dan discreet.
Ontslagen dankzij Miranda Kerr
Een Australische bankier nam wel een groot risico terwijl hij enkele fotos van lingeriemodellen op zijn werk bekeek. Hij figureerde namelijk in de achtergrond terwijl zijn collega een live verslag uitbracht in het nieuwsprogramma 7 News. Was het een ongelukkig toeval? Of een grapje? De Australische bank Macquarie kon er alleszins niet om lachen en ontsloeg hem.
De ex-bankier beweert dat hij gewoon een mail opende. En de fotos van het lingeriemodel Miranda Kerr stonden hem duidelijk aan. Jammer genoeg verloor hij door deze ongelukkige flater zijn baan. Velen, waaronder misschien zelfs de glimlachende nieuwslezeres van 7 News, zagen er wel de humor van in. Het fragment werd alvast een instant YouTubehit die al meer dan 1 miljoen keer is bekeken.)
Op woensdag 5 januari '11 zakt Vive La Fête, de groep rond Danny Mommens en Els Pynoo én met Tienenaar Roel Van Espen op de keyboards, af naar zaal Manège in Tienen. Het voorprogramma wordt verzorgd door Willow. Deze groep behaalde de bronzen medaille en de publieksprijs tijdens de recente Humos Rock Rallyfinale.
Het concert kadert in het nieuwe jeugdbeleidsplan 20112013 van de stad Tienen. De bedoeling is om in het kader van jeugdcultuur jaarlijks een aantal grotere concerten te organiseren. Voor het eerste concert werd gekozen voor Vive La Fête. Deze groep brengt al jaren opzwepende en dansbare elektrorock en behoort niet alleen tot de Belgische top, maar is ook in het buitenland een graag geziene gast op de grote festivals en met uitverkochte optredens in de bekendere clubs. De formatie heeft al zes albums uit en schreef hits als Maquillage, Touche pas en Schwarzkopf. Van één ding zijn we zeker: het nieuwe jaar wordt ingezet met een knalfeestje.
De zaal wordt opgewarmd door het opkomend talent Willow. De zeskoppige indie-rockband won in 2009 overtuigend het Vlaams-Brabantse popconcours Rockvonk. In maart 2010 eindigde de groep op een derde plaats en won het de publieksprijs tijdens de Humos Rock Rallyfinale. Willow mocht eerder ook al opwarmen voor o.a. Editors.
Tussendoor is er een dj-set van het Tiense Positive Negative Men. Dit duo werkt aan een liveset. Om in de gaten te houden
Kaarten voor het concert kosten 12 euro in voorverkoop en zijn te verkrijgen in de Streekshop (Grote Markt 6 in Tienen) en via http://jeugd3300.tickoweb.be. Aan de kassa betaal je 15 euro.
Meer informatie op www.jeugd3300.be/concert, www.vivelafete.be en www.myspace.com/thisiswillow
Eerste commerciële raket succesvol in baan om aarde
Voor het eerst in de geschiedenis heeft een bedrijf een ruimteveer gelanceerd, deze in een baan om de aarde gebracht en daarna weer veilig laten landen. De zogeheten Dragon van het Amerikaanse bedrijf SpaceX draaide vandaag twee rondjes om de aarde.
Het ruimteveer werd met behulp van een Falcon 9-raket gelanceerd vanaf de basis van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in Cape Canaveral, Florida. Tien minuten later kwam het veer in een baan om de aarde. Nog eens vier uur later landde de capsule veilig en wel in de Grote Oceaan.
"Het SpaceX Dragon ruimteveer is succesvol geland in de oceaan. Missie succesvol!", zo twitterde NASA aan het einde van de missie.
Het ruimteschip heeft ruimte voor zeven bemanningsleden en een vracht spullen, maar was tijdens de test onbemand. Momenteel liggen er vooral hebbedingetjes in het voertuig, die bij terugkomst op aarde kunnen worden uitgedeeld.
Space shuttle
Mogelijk kan SpaceX in de toekomst ruimtereizen voor particulieren gaan aanbieden. Ook kan de raket van het bedrijf de taken van de space shuttle (het bevoorraden van het internationaal ruimtestation ISS) overnemen, wanneer NASA die volgend jaar uit de roulatie neemt. Omdat het nog wel even duurt voor de raketten ingezet kunnen worden, nemen vooralsnog Russische raketten dat werk over.
In 2011 heeft SpaceX nog een testvlucht gepland, waarbij de raket richting het ISS vliegt. Tijdens een latere missie moet het ruimteschip bij het ruimtestation aankoppelen en mensen en vracht vervoeren. Het bedrijf hoopt eind 2011 klaar te zijn voor het echte werk, maar liet weten dat het waarschijnlijk langer zal duren om alles goed voor te bereiden
Voyager nadert na 33 jaar rand van ons zonnestelsel
De ruimtesonde Voyager 1 nadert de grens van het zonnestelsel. Dat maakt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vandaag bekend. Toch duurt het waarschijnlijk nog vier jaar voor de sonde het zonnestelsel definitief verlaat en de interstellaire ruimte betreedt.
De op 5 september 1977 gelanceerde Voyager-1 heeft al 17,4 miljard kilometer afgelegd en staat op het punt ons zonnestelsel te verlaten. De sonde bezocht Jupiter en Saturnus in 1979 en 1980. Daarbij seinde de onbemande verkenner de eerste gedetailleerde foto's van hun manen door. Net zoals de op 20 augustus 1977 gelanceerde zustersonde Voyager-2 maakte het ruimtetuig ook foto's van alle buitenste planeten. In 1990 schoot de Voyager de eerste complete foto van ons zonnestelsel.
Het tuig bestudeert nu de buitenste regio van ons zonnestelsel, waar de invloed van onze ster tanende is. In juni stelden de instrumenten vast dat de snelheid van de zonnewind, de stroom van geladen deeltjes uitgestoten door onze ster, tot niets was herleid.
Over zowat vier jaar zal de Voyager-1 zodoende ons zonnestelsel vaarwel hebben gezegd en in de interstellaire ruimte vertoeven. Wetenschappers verwachten dat dat te merken zal zijn aan een terugval van de dichtheid van hete deeltjes en een toename van koude deeltjes.
De Voyager-2 volgt een ander traject en vliegt trager dan de Voyager-1. Over enkele jaren zal de tweede Voyager hetzelfde meemaken als zijn voorganger in juni, zo zegt de NASA.
Op de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida heeft de NASA de lancering van een spaceshuttle gesimuleerd om de externe brandstoftank van de spaceshuttle Discovery te testen die - na al herhaaldelijk uitstel - op 5 november niet naar het Internationaal Ruimtestation ISS kon vertrekken.
Min of meer op het nippertje kon de lancering niet doorgaan vanwege een waterstoflek. Bij het onderzoek daarvan kwamen er scheurtjes aan het licht in het metalen omhulsel van de enorme oranje brandstoftank.
Simulatie
Om te weten of het probleem goed is begrepen en verholpen om de in principe voorlaatste shuttle op 3 februari naar het ISS te slingeren, is vandaag tijdens een simulatie van het aftellen en min of meer de bijhorende procedures de tank volgegooid met de normale twee miljoen liter superkoude vloeibare zuurstof en waterstof. Eenmaal - na drie uur - vol, bleef evenwel de aftelklok lopen, tot 31 seconden voor het normale lanceertijdstip. Eenmaal de tank gevuld is, moet hij immers tot de start voortdurend worden bijgevuld.
Een batterij sensoren en meetinstrumenten volgde de hele operatie. Nog voor ze helemaal achter de rug was, sprak de NASA al haar tevredenheid uit. "Het ziet er naar uit dat wij goede data hebben", zei Mike Moses van het Amerikaanse ruimtevaartbureau. De verzameling van data duurt tot zaterdag voort, en omvat ook het weer leegpompen van de tank.
Op hooilanden en zilte graslanden weerkaatsen resten sneeuw het schaarse zonlicht. In de koude lucht weerklinkt de roep van de vriezeganzen, terwijl wintertaling en smient bij een bevroren plas samenscholen en de blauwe kiekendief zich op een verkleumde veldmuis stort. Zo was de winter vijfhonderd jaar geleden in de Uitkerkse Polder, en zo is hij vandaag nog.
Naarmate we het bezoekerscentrum Uitkerkse Polder naderen, tekent de Atlantikwall van de Blankenbergse kust zich scherper af aan de horizon. Het polderlandschap strekt zich hier uit over 1.400 hectare, tussen de kerktorens van Blankenberge, Wenduine, Nieuwmunster, Zuienkerke en Uitkerke. Het is een van de laatste open ruimten aan onze kust. Conservator en dierenarts John Van Gompel omschreef het in het vorig jaar verschenen boek 20 jaar natuurreservaat Uitkerkse Polder als een 'oud cultuurlandschap waarin het ontginningspatroon met smalle landbouwwegen en het dichte netwerk van sloten vrijwel onveranderd is gebleven sinds de volle middeleeuwen'.
Lut Otte, medewerkster van het bezoekerscentrum, toont op een kaart de 450 hectare natuurreservaat die Natuurpunt in de polder beheert. Ze maakt me meteen ook een illusie armer: de kakelverse wandelroute die Westtoer lanceert, is niet echt nieuw. Het is de verbinding van twee bestaande trajecten van Natuurpunt, die nu opgenomen is in de provinciale wandelroutes.
In de bezoekersruimte hebben een paar vogelaars het over de zeearend die gisteren herhaaldelijk is gesignaleerd. Terwijl ze van hun tripel nippen, stap ik de kou in, nu het licht op zijn mooist is.
Volgens de brochure met plattegrond bevinden we ons in het eerste Vlaamse weidevogelreservaat. Het bezoekerscentrum werd hier in 1993 gebouwd op de voormalige vuilnisbelt van Blankenberge. De Uitkerkse Polder had er vandaag dus heel anders kunnen uitzien.
Aan de rand van de weg glimmen vette schollen omgeploegde kleigrond. Het is duidelijk dat in de polder ook nog aan akkerbouw wordt gedaan. Natuurpunt heeft met de landbouwers in de omgeving wel overeenkomsten gesloten over het beheer van de reservaatgronden. Zo kan het vee pas vanaf 15 juni op de weiden grazen en mag de boer voor die tijd ook niet maaien om de overlevingskans van de weidevogelkuikens te verhogen.
Op de route komen we nauwelijks hoeven tegen. Vanaf de Blankenbergse Dijk, die in de middeleeuwen werd aangelegd om de vlakte te beschermen tegen zeedoorbraken, zien we in de verte een paar landbouwbedrijven die in het zompige land verzonken liggen. Alleen in het gehucht Sint-Jan-op-den-dijk lopen we tussen de huizen, mooi geschilderd en met een al even smetteloos kapelletje. Deze parochie viel ten prooi aan de Beeldenstorm: in 1575 vernielden geuzen de kerk. Dat de gronden hier wat hoger liggen, is volgens de brochure naar alle waarschijnlijkheid te wijten aan de restanten van de verwoeste kerk en van een aantal woningen.
In een tuintje staat een stenen beeld van een landende arend die de conversatie over de zeearend in herinnering brengt. Als er in de Uitkerkse Polder zeldzame vogels worden gespot, zoals sneeuwuilen, leidt dat soms tot een toeloop van ornithologen en natuurfotografen uit binnen- en buitenland.
Ondertussen zijn we rechts de Copsweg opgegaan en belanden bij een cruciaal kruispuntje. Wie een buggy voortduwt of schoeisel draagt dat geen modderige, onverharde paden verdraagt, kan hier het best de Hooistraat nemen. Men volgt dan de oorspronkelijke Natuurpuntwandeling van 4,8 kilometer. Wie het nieuwe traject van 7,7 kilometer verkiest, moet een eindje ploeteren alvorens de Blankenbergse Vaart over te steken. Via deze oude waterweg spoelt zeewater in beperkte mate de polder in. Maar de zilte graslanden met hun zeldzame vegetatie, bijna 100 hectare in de Uitkerkse polder, ontstaan ook door het fossiele zout dat via opstuwend grondwater het oppervlaktewater verzilt.
Onze blik gaat van de vegetatie naar wat over de weiden vliegt. De Koeistraat is in de winter namelijk de plaats in Vlaanderen om velduilen te spotten, maar vandaag valt het tegen. Wel present zijn vele groepjes wulpen. Zij schijnen een onverklaarbare voorkeur te hebben voor welbepaalde percelen. Nu het licht stilaan wijkt voor de schemering, blazen ze verzamelen om naar de grote plas te vliegen die ze als slaapplaats gebruiken.
Honderd klanten mochten gisteren gratis winkelen in de kledingzaak Desigual in het Nederlandse Amsterdam. Je moest echter wel je schaamte opzijzetten, want het aanbod gold alleen voor klanten in lingerie
Dezelfde actie vond plaats in Desigual-zaken in Barcelona, Madrid en Lissabon. Omdat het zo koud was, mochten de Amsterdammers zich in winkel zelf uitkleden, die van Barcelona, Lissabon en Madrid moesten buiten wachten in hun ondergoed.
Koning Albert en koningin Paola hebben hun kerstvakantie ingezet bij Paola's drie favoriete nichten, in hun riante wijndomein in het noorden van Italië. De koning en de koningin woonden zelfs de middernachtmis bij in het dorp.
Terwijl u en ik voor de televisie naar de kerstboodschap van koning Albert luisterden, zat hij al met koningin Paola in Italië. Zij zetten de kerstvakantie in San Martino Alfieri in, waar familie van de koningin een chique chambre d'hôte uitbaat op een wijndomein dat al van in de middeleeuwen vermaard was. Voor de koning was Piemonte een handige vakantieplek: vandaar is het niet ver terugvliegen naar België indien hij hier nodig zou zijn door een politieke crisis.
'Het is daar echt een prachtig domein, met een fantastische palazzo', zegt Royalty-reporter Pascal Vranckx. In het kader van Paola's zeventigste verjaardag ging Vranckx een reportage draaien bij de drie nichten Emanuela, Antonella en Giovanna San Martino di San Germano. Zij zijn de dochters van Maria-Cristina, de oudste zus van koningin Paola. Maria-Cristina is zeventien jaar ouder dan onze koningin. 'Paola heeft als kind veel met hen gespeeld. Ook nu nog beschouwt ze hen echt als zussen', herinnert hij zich.
'De nichtjes vertelden ook over de mooie en moeilijke momenten in Paola's leven. Zo wisten ze alles over de huwelijksproblemen van de koningin destijds. Paola ging toen bij hen uithuilen. De koningin belt of mailt ook heel vaak met hen. Zo wisten ze alles te vertellen over de hartproblemen van de koning. Ik had het gevoel dat ze echte soulmates zijn.'
Het koninklijk paleis blijft doorgaans bijzonder discreet over de privévakanties van de koninklijke familie. Maar de plaatselijke Gazzetta d'Asti had vernomen dat de koning en de koningin op 23 december geland waren op de luchthaven van Turijn, en vandaar naar de drie nichten gingen in San Martino Alfieri. Albert en Paola gingen er zelfs naar de middernachtmis. De pastoor, Don Attilio Novo, heeft aan de koningin toen een kaars kunnen schenken.
100.000 flessen wijn
De nichtjes kregen het domein van hun vader, markies Casimiro San Martino di San Germano, op voorwaarde dat ze er wijn zouden blijven maken. Dat doen ze nu samen met een oenoloog. In totaal hebben ze 25 hectare wijn, goed voor zo'n 100.000 flessen. De bekendste daarvan is de Barbera d'Asti.
Onze wijnjournalist Alain Bloeykens heeft die ooit al geproefd. 'Natuurlijk is hij veel beter dan de schuimwijn van Asti uit dezelfde streek. Ik vond die Barbera d'Asti lang niet slecht, maar een superwijn is het niet. Daarvoor moet je in die omgeving bij de Barolo en de Barbaresco zijn.'
Paola fleurt op
Maar het domein is wel prachtig gelegen, herinnert Pascal Vranckx zich. 'Ik weet nog dat er één heel mooi palazzo was, met een hele reeks bijgebouwtjes. Enkele ervan zijn de voorbije jaren omgevormd tot heel luxueuze chambre d'hôtes voor gasten. Of Paola en Albert daar gelogeerd hebben, of gewoon in een logeerkamer in het palazzo van de nichten, is niet bekend.
Het Noord-Italiaanse Piemonte is overigens niet de geboortestreek van Paola. Zoals haar familienaam Ruffi di Calabria laat vermoeden, is zij afkomstig van Calabrië in de voet van Italië. Maar ze bracht haar jeugd door in Rome. Daar leerde ze trouwens onze huidige koning kennen, op een receptie bij de paus.
De koningin is de band met haar vaderland nooit vergeten. Ze fleurt op als ze de kans krijgt haar moedertaal te spreken. En ze geniet ervan met koning Albert daarheen te reizen. Hun recentste jacht, de Alpa IV kochten ze daar. Zij meren er ook vaak aan in Salina, een eilandje nabij Sicilië. Koning Albert sponsorde er zelfs de restauratie van het plaatselijke kerkje.
Roman Abramovich, de Russische zakenman en eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea, plant een exclusief nieuwjaarsfeestje op zijn jacht.
Het jacht ligt momenteel ergens aangemeerd aan de kust van het Caribische eiland Sint-Barthélemy, waar veel sterren hun vakantie doorbrengen. Zo zal onder andere het acteurskoppel Ashton Kutcher en Demi Moore het feestje zeker bijwonen.