De massale opkomst te Parijs en in andere steden gisteren raakte me wel ergens. De hoop op een keerpunt begon toch wat terug te komen, ondanks de negatieve elementen die ik zag. Met name het feit dat politici en religieuze leiders van over de hele wereld elkaar verdrongen om zich vooraan in de betoging te laten zien. Een gebaar van toenadering tot de moegetergde autochtone bevolking? Helemaal niet! Het was eerder een wedloop naar een vrijgeleide:
"Zie je wel dat wij niet de schuldigen zijn? Want hier lopen we toch maar, aan de kop van de massa!" Tja, Pontius Pilatus waste zich de handen om zijn onschuld te bewijzen, andere vogeltjes zingen dan weer zoals ze gebekt zijn. Maar achter hun ruggen, diep verscholen in stofferige burelen, bevinden zich de door hen geschapen wangedrochten die dergelijke toestanden mogelijk gemaakt hebben. De 'Anti onszelf ' wetten, en instellingen zoals het CGKR bevoorbeeld. Centrum voor gelijke kansen en racismebestrijding. Laat me niet lachen! Wordt daar het racisme bestreden? Toch wel, maar het is eenrichtingsverkeer! Ze rijden de ene kant op terwijl de echte racisten net aan de andere kant zitten. De kant die niét wordt geviseerd, maar eerder overbeschermd. Niét de vreemde (en racistische) indringers worden op de vingers getikt, maar wél de eigen bevolking. Het wordt trouwens hoogtijd dat het CGKR even het vizier in de juiste richting draait en ziet wat er écht gebeurt in ons eens zo leuke landje!
Maar ik dwaal af. Feit is dat de opkomst te Parijs gisteren massaal was. En wat ook de waarschijnlijk sterk verschillende bedoelingen waren van die betogers, het was in elk geval een stap in de goede richting.
Maar anderzijds... laten we even de commotie na de aanslagen op de WTC torens bekijken en vergelijken:
- Daar werden 3.000 onschuldige mensen gedood door Moslimterroristen. Zonder reden. Terwijl je bij Charlie nog een zij het ziekelijke reden kunt bedenken. Hebben de wereldleiders door de dood van die drieduizend iets doen veranderen in het multiculturele landschap? Neen hé? Wel integendeel. Is de massa er wijzer door geworden? Al evenmin! - Zou er dan wél iets veranderen door de dood van (ocharme) tien cartoonisten van Charlie Hebdo? Ik hoop van wél, maar vrees van niét. Het zou een enorme contradictie zijn als die 10 doden méér zouden bereiken dan de 3.000 in New York.
Multicultuur blijkt meer en meer een onmogelijke opdracht te worden. Wanneer zullen zowel de wereldleiders als de argeloze westerse bevolking dat eindelijk eens gaan beseffen?
Natuurlijk moeten we respect hebben voor elkaars cultuur! Ik zou de eerste zijn om dat toe te juichen. Tenminste, als elke cultuur binnen zijn eigen grenzen blijft en niet van andere en betere culturen komt profiteren zonder ook maar enige bereidheid om zich op een waardige manier aan te passen en zijn steentje bij te dragen aan het in stand houden van de welvaart die deze cultuur heeft geschapen.
En ja, ook Moslims stapten gretig mee in de betogingen. Ook alweer om het 'Pontius Pilatus effect' te bereiken?
Terwijl ik naar die betogingen keek wenste ik dat ik in al die hoofden kon kijken en zien hoeveel verschillende emoties en strekkingen daar doorheen spookten. Hoeveel bedoelingen? Hoeveel hoofden dachten aan het échte gevaar in plaats van alleen maar aan de persvrijheid? Hoeveel verschillen waren er tussen al die hoofden? Hoeveel besef van wat de westerse regeringen uit laksheid aan het bekokstoven zijn?
Enfn, de toekomst zal het uitwijzen.
|