God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Kiezen is ook altijd verliezen. Soms lijken een leven met God interessant maar trekken andere zaken die ver van God staan ons ook wel aan. Zoals we door bepaalde politieke programma’s van verschillende lijsten kunnen gecharmeerd worden en toch een duidelijk keuze moeten maken, zo is het ook voor ons als christenen. Een keer wordt dat van ons als gelovigen gevraagd om echt met ons leven voor Hem te kiezen die in de profeet Jesaja van Zichzelf zegt: “Ik ben de Heer en niemand anders, buiten Mij is er geen God”. (Jesaja 45,5)
Op zondag 7 oktober vieren we het feest van Onze Lieve Vrouw van Rozenkrans.
Paus Franciscus nodigt ons uit om tijdens de maand oktober dagelijks de heilige Rozenkrans te bidden. We verenigen ons als volk van God in gemeenschap en boete en vragen de heilige Moeder van God en de heilige Aartsengel Michaël om de Kerk te beschermen tegen de duivel, die ons altijd wil verwijderen van God en in verdeeldheid brengen.
De Heilige Vader vraagt eveneens om na het rozenhoedje het "Sub tuum praesidium" te bidden, en de aanroeping van de heilige Aartsengel Michaël, geschreven door paus Leo XIII:
Sub tuum praesidium confugimus Sancta Dei Genitrix. Nostras deprecationes ne despicias in necessitatibus, sed a periculis cunctis libera nos semper, Virgo Gloriosa et Benedicta.
Onder uw bescherming nemen wij onze toevlucht, heilige Moeder van God. Versmaad onze gebeden niet in onze nood, maar verlos ons altijd van alle gevaren, o glorievolle en gezegende Maagd!
Wie zomaar een vogelei vertrapt, een nest uithaalt – zomaar een riet knakt, een twijg breekt – is bezig en bereid alle geweld z’n gang te laten gaan.
Bid om vrede; ga eerbiedig met alles om.
Wie bang en slap huilt met de wolven in het bos – met alle stromen meedrijft, met alle winden meewaait – is bezig en bereid grote leugens gelijk te geven.
Bid om waarachtigheid; wees oprecht, eerlijk als goud.
Wie onverschillig weerlozen laat pakken – zwakken laat vallen – kleinen kleineert – is bezig en bereid alle kwaad te laten gedijen.
Bid om zorg; sta in voor elkaar; en voor hen die minnetjes zijn het meest.
Wees eensgezind: één van hart en één van ziel, Christus navolgend, een veelkleurige gemeenschap samen op weg naar God. Luister naar de Heer, onze God en heb Hem lief met hart en ziel en met inzet van al uw krachten.
Leef één van geest en één van hart samen en eert in elkaar God, want ieder van u is zijn tempel geworden. Als wij met hart en ziel blijven proberen om God in elkaar te eren, dan worden wij die éne tempel van God. Er is maar één gebod: Heb God en elkaar lief!
Maria, luister naar een verlangen dat diep in mij leeft. Ik zou zo graag ontvankelijk worden om zoals jij Gods droom over mij te laten komen. Ik zou zo graag God behagen om zoals jij "ja" te zeggen op wat Hij van mij vraagt. Ik zou zo graag Jezus volgen om zoals jij Zijn Woorden in mijn hart te bewaren. Ik zou zo graag van al de mensen houden om zoals jij wereldwijd te worden. Maria, open mijn ogen voor het sprekend gelaat van de mensen open mijn handen voor de kleinen en de eenzamen en maak me aandachtig en mild voor elk-ander zo zal Gods Rijk groeien: een Rijk van Liefde en Vrede in deze wereld!
Mogen de mensen inzien dat niet rijkdom, macht en geweld de volkeren en de naties gelukkig maken, maar eerbied en respect voor elke mens. Wij bidden om vrede ook dichtbij in onze gezinnen en families, in instellingen en op het werk. Leer ons zo luisteren en spreken dat we elkaar echt mogen verstaan.
Om kracht bidden wij U ook goede God, om vrede in ons eigen hart: soms zijn wij bitter en boos op onszelf en alles en iedereen: boos om alles wat we hebben gemist en bitter als we onze krachten voelen afnemen. Verzoen ons Heer, met onszelf en de anderen, en met ons leven: maak ons tot een mens van uw vrede.
Schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient.
Eigenlijk geloof ik niets, en twijfel ik aan alles, zelfs aan U. Maar soms, wanneer ik denk dat Gij waarachtig leeft, dan denk ik, dat Gij Liefde zijt, en eenzaam, en dat, in zelfde wanhoop, Gij mij zoekt zoals ik U.
Uit Gerard Kornelis van het Reve: Nader tot U. G.A. van Oorschot 1966, Amsterdam
"Het gedicht 'Dagsluiting', uitgebracht in Nader tot U, geeft een beeld van Gerard Reve's gewaarwording van God. In de twijfel aan Zijn aanwezigheid blijft het verlangen naar Zijn liefde wederkerige liefde die over en weer de eenzaamheid opheft."
Goede God, we vragen U om bij ons te zijn. Geef ons de kracht van uw aanwezigheid, vervul ons met de liefde die U voor ons voelt, bepaal ons bij het werk dat U met deze wereld voor ogen hebt. Vaak weten we niet welke kant het op moet, voelen we ons onzeker, worden we overweldigd door al datgene dat in deze wereld niet in uw richting wijst: de agressie, het elkaar uitsluiten, de ellende die mensen elkaar kunnen aandoen, het gevoel van eenzaamheid en machteloosheid dat ons soms bekruipt: geef dan met uw aandacht en liefde richting. Wijs ons de weg die Jezus ging, zet ons steeds weer op het pad naar andere mensen toe. Leer ons wat goed doet en uw wereld dichterbij brengt en geef ons de kracht van uw Geest. Kijk voorbij aan wat ook in ons soms de andere kant op wil, vermaan ons zoals wij dat noemen, en leer ons de weg van Jezus, die onze Heer is.
Voorlopig akkoord Heilige Stoel en China ondertekend!!!
HEEL GOED NIEUWS!
Staatssecretaris kardinaal Parolin bevestigt de ondertekening van een voorlopig akkoord tussen Heilige Stoel en China inzake benoeming bisschoppen. De ondertekening van een voorlopig akkoord tussen de Heilige Stoel en de Volksrepubliek China inzake de benoeming van bisschoppen is van groot belang voor het voortbestaan van de rooms-katholieke Kerk in China, voor de dialoog tussen de H. Stoel en de autoriteiten van dat land, maar ook voor het bevorderen van de vrede in de huidige tijd, waarin we op internationaal niveau zoveel spanningen ervaren.
Vandaag zijn voor het eerst alle bisschoppen in China in gemeenschap met de bisschop van Rome, met de opvolger van Petrus. En paus Franciscus kijkt, net als zijn directe voorgangers, met bijzondere zorg naar het Chinese volk.
Wat nu nodig is, is eenheid, vertrouwen en een nieuw elan; goede voorgangers hebben, erkend door de opvolger van Petrus - door de paus dus - en door de legitieme burgerlijke autoriteiten.
We waren in COLMAR en mijn vriend zegde: hier se, weer een kerk naar jou genoemd. Het bleek zelfs om een kathedraal te gaan toegewijd aan St. MARTIN. Maar waar we niet eens naar zochten, trok onze aandacht. Daar vind je trouwens "La Vierge au buisson de roses" of "Maria im Rosenhaag", een meesterwerk van Martin Schongauer uit 1473.
Op vrijdag 21 september 2018 worden in alle bisdommen van ons land de klokken van alle kerken geluid naar aanleiding van de Wereldvredesdag van de Verenigde Naties. Alle parochies in ons land worden uitgenodigd om die dag tussen 18 uur en 18.15 uur de klokken van parochiekerk te luiden als uitdrukking van het verlangen naar vrede. Ook in onze buurlanden en elders in Europa worden op dat moment de klokken geluid.
Het initiatief wordt in ons land nog eens herhaald op zondag 11 november 2018 als dan stipt om 11 uur de klokken worden geluid als herinnering aan de Wapenstilstand die een einde maakte aan de Groote Oorlog. In alle bisdommen van ons land wordt het einde van WO I plechtig herdacht. Meer informatie volgt via Kerknet.
God, Schepper van al wat bestaat, van de ruimte en de aarde, van de zeeën en het land, van de gewassen en de dieren: heel uw schepping zingt van uw zorg. U kent ons als geen ander, U bouwt voor ons een huis, U bereidt voor ons een herbergzame plek en verjaagt voor ons de chaos. Daarvoor danken wij U God, en wij vragen: wijk niet van ons in nacht en duisternis, blijf bij ons, vannacht, morgen en al de dagen van ons leven, want 'Ik-zal-er-zijn' is immers uw Naam.
Als ik, jullie Heer en jullie meester, je voeten gewassen heb, moet je ook elkaars voeten wassen. Ik heb een voorbeeld gegeven; wat ik voor jullie heb gedaan, moeten jullie ook doen. Waarachtig, ik verzeker jullie: een slaaf is niet meer dan zijn meester, en een afgezant niet meer dan wie hem zendt.