Foto
Over mijzelf
Ik ben jean vercauteren, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jean.
Ik ben een man en woon in 9240 Zele (België) en mijn beroep is Gepensioneerd.
Ik ben geboren op 23/06/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken & Genealogie.
Categorieën
  • Allerlei (6)
  • Aperetieven (3)
  • Desserts (16)
  • Gebak (10)
  • Hoofdgerechten Vis (26)
  • Hoofdgerechten Vlees (18)
  • Soepen (5)
  • Voorgerechten (18)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.

    Koken met Eva's...schortje, en genieten.

    16-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijn. De witte ANJOU: de grote onbekende.

    Wijn. De witte ANJOU: de grote onbekende.

    wijngaard.jpg

     

    Anjou is gelegen in het Anjou-Saumur gebied van de Loire, gelegen tussen Nantes en het Saumurgebied. Het gebied van de appellation van de AOC Anjou strekt zich uit over 128 gemeenten van Maine-et-Loire, 14 van Deux-Sèvres en 9 van Vienne. Deze regionale AOC omvat vele subregionale en gemeentelijke AOC’s. Het gebied geniet van een zachtheid waarop de reputatie van de wijnen zijn gebaseerd. Het wijngebied loopt over het algemeen samen met het departement van de Maine en Loire, met uitzondering van de buur Saumur die over een eigen appellatie beschikt. De valleien van de Maine en de Layon vormen een grens in het westen, met grote productiezones die gesitueerd zijn langs de oevers van de rivieren Aubance en Layon.

    Het Loiredal is het grootste wijngebied in Frankrijk dat 600 kilometer bestrijkt langs de rivier de Loire. Het gebied wordt in het oosten begrensd door Pouilly-sur-Loire en 250 kilometer westelijker door Nantes.

     

    Quarts de Chaume

    quarts.jpg

     

    De appellatie Quarts de Chaume bevindt zich aan de oevers van de Loire, aan de benedenloop, meer bepaald ter hoogte van Angers. De appellatie brengt zoete witte wijnen voort.

    Hoewel Quarts de Chaume slechts een bescheiden grootte kent, is het een legendarische cru die zijn naam dankt aan een historische gewoonte.

    We vinden de wijngaarden enkel op de linkeroever, waar ze een deel van de hellingen innemen van de gemeente Rochefort sur loire. De wijngaarden bevinden zich aan de voet van het gehucht Chaume, op drie, door erosie vervormde, hellingen. Ze komen in waaiervorm naar de rivier - de Layon.

    Quarts de Chaume is zeker een concurrent voor de prestigieuze buur van Bonnezeaux, die meer stroomopwaarts is gelegen aan de Layon.

    domaine-des-baumard-quarts-de-chaume-loire-france-10274067.jpg

    Quarts de Chaume is een stevige, liquoreuze wijn die geschonken kan worden zoals een Sauternes, dus als aperitief, bij ganzenlever, toast met rilletes, petés, en alle blauwe kazen. Schenk hem fris : 6 à 7 °C.

     

    Savennières

    saven.jpg

     

    De appellatie Savennières bevindt zich aan de oevers van de Loire, aan de benedenloop, meer bepaald ter hoogte van Angers.

    Eigenlijk houdt Savennières veel van discretie. Toch is het de onbetwiste wijnparel van de rechteroever van de Loire. De wijngaarden zijn gericht op het zuidwesten, en liggen stroomafwaarts van de samenvloeiing met de Maine. Ze bevinden zich op vier prachtige hellingen, op een smalle strook tussen het noordelijk gelegen Epiré en het westelijk gelegen La Possonnerie. De gemeente Savennières ligt pal in het middenvan die strook.

    chateau-de-varennes-savennieres-blanc-2011.jpgDeze wijnen zijn eerder droog, maar krachtig van body. Zij hebben een verfijnde, volle fruitige smaak en worden het best gedronken op 8 à 9°C. Zij smaken heerlijk bij een vis met roomsaus, gerookte vis of zeevruchten.

     

    Bonnezeaux

    bonne.jpg

    Bonnezeaux is een likoreuze wijn. De wijnen zijn op hun best wanneer de opbrengst lager is dan 25 hl/ha. De wijnen kunnen kwalitatief niet nippen aan de Quarts de Chaume maar er zijn toch prachtige exemplaren te vinden.

    Het A.O.C wijngebied (sinds 1951) ligt in de gemeente Thouarcé, op de rechteroever van de Layon, onder de stad Anjou, in het departement Maine-et-Loire.

    De wijnen worden pas echt goed na 5 jaar liggen.

    De Chenin Blanc die pourriture noble ondergaat is de enige toegestane druif

    bonnezeaux2.JPG

    16-08-2016 om 18:04 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Allerlei
    >> Reageer (0)
    09-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UITLEG over enkele van de meest gebruikte keukentermen.

    UITLEG over enkele van de meest gebruikte keukentermen.

     

    • Barderen is een hulptechniek bij het braden waarbij het vlees wordt ingepakt met spek alvorens het snel en door middel van droge hitte wordt gegaard. Dit is van oorsprong een techniek uit de Franse keuken.-Het doel van barderen is voorkomen dat het vlees uitdroogt. Het spek beschermt het vlees tegen de te felle hitte van oven of grill. Het vlees wordt bovendien sappiger doordat het vet uit het spek erin trekt.

    • Barderen wordt met name toegepast bij vlees dat snel droog wordt, bijvoorbeeld bij kalkoen en wild.

     

    • Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel, meestal groente of fruit, een korte tijd wordt gekookt waarna het in koud water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld zodat het kookproces wordt onderbroken. Blancheren gebeurt altijd zonder deksel.

     

    • Blussen is een hulptechniek bij het bakken met als doel het hete gerecht enigszins af te laten koelen. Blussen gebeurt door het toevoegen van - doorgaans koud - water, azijn, bouillon of wijn.

    • Door het toevoegen van water aan bijvoorbeeld bak- en braadboter of vet wordt de temperatuur teruggebracht naar het kookpunt van water en wordt het gaarproces veranderd.

     

    • Flamberen is een techniek uit de Franse keuken waarbij aan een gerecht een alcoholische drank wordt toegevoegd die men vervolgens laatontbranden [1]. Het doel is om de smaak van het gerecht te verbeteren. In de meeste gevallen wordt er sterkedrank toegevoegd. Omdat sterkedrank nogal een overheersende alcohol-smaak heeft, laat men deze ontbranden zodat de alcohol (gedeeltelijk) uit het gerecht zal verdwijnen. De overige smaak gevende stoffen van de drank blijven aanwezig in het gerecht. Flamberen wordt weleens bij gasten aan tafel gedaan vanwege het spectaculaire effect. We noemen dit een tafelbereiding.

    • Volgens onderzoek zou mogelijk ook hetzelfde effect bereikt kunnen worden door de drank enige tijd te verwarmen, om zo de alcohol (gedeeltelijk) te laten verdampen. Het branden zou verder geen invloed hebben op het voedsel.[2]

     

    • Fruiten is een kooktechniek waarbij groenten in vet of olie worden gebakken waardoor ze een licht goud-gele kleur krijgen.

    • Fruiten wordt gedaan om het aroma en de smaak te verbeteren. Deze komen namelijk beter vrij door verhitting.

    • Fruiten van groente wordt vaak bij ui gedaan.

    • Glaceren is een kooktechniek. De glaceertechniek kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor kip of eend. Door bijvoorbeeld honing te smeren op de kip/eend zal die na het bereiden in de grill of in de oven een glanzend en knapperig laagje krijgen. Glaceren wordt daarnaast toegepast bij groenten zoals wortel.

    • Na het glaceren kan kruiderij of grof zeezout toegevoegd worden; dit blijft plakken en zorgt voor een krokant laagje.

     

    • Gratineren of "overbakken" is een kooktechniek waarbij de bovenkant wordt voorzien van een korst. Veelal wordt dit gedaan met kaas. De bovenkant wordt bestrooid met geraspte kaas en/of paneermeel en boter, waarna men het gerecht door verhitting in een oven een bruin korstje laat krijgen. Niet alleen wordt dit gedaan door middel van een oven, maar dit kan ook door middel van een brander.

     

    • Julienne is een Franse keukenterm voor zeer fijngesneden groenten of zeer fijngesneden vlees, vis of gevogelte. Meestal worden hiermee vierkante reepjes of staafjes van 1–3 mm dik en 3–4 cm lang bedoeld.

    • Julienne wordt gebruikt als vulling voor soepen of sauzen. Julienne snijden, betekent in lange dunne reepjes snijden. Julienne is een van de snijwijzen in de keuken.

     

    • Pocheren is het gaar maken van voedsel in weinig vocht, en net iets onder het kookpunt. Het meest bekend is het pocheren van eieren, die men uit de opengebroken schaal direct in bijna kokend water laat vallen.

    • Pocheren kan gebeuren in water met een scheutje azijn, in bouillon of in wijn. Deze techniek is vooral geschikt voor kwetsbaar voedsel, zoals de genoemde eieren, maar ook vis of fruit. Bij hard koken of bakken kunnen deze voedingsmiddelen gemakkelijk uit elkaar vallen door de beweging van het water. Het zijn ook producten waarvan de smaak juist door het zachte pocheren goed bewaard blijft.

    • Doordat er geen vet wordt gebruikt, is pocheren een uitstekende techniek om levensmiddelen met weinig calorieën gaar te maken.

     

    • Roux is een mengsel van verhit vet (meestal bakboter) en bloem, dat als basis dient voor sauzen en verschillende soorten soepen. Roux komt uit de Franse keuken. Een roux bestaat meestal uit roomboter en bloem in een verhouding 5:6.

    • Er bestaan in het algemeen drie soorten: blanke, blonde en bruine roux, afhankelijk van welke kleur de uiteindelijke gebonden vloeistof moet hebben. Het verschil is gelegen in het al of niet laten bruinen van de boter. Een lichtgekleurde roux wordt dus blond genoemd, als het botermengsel door langere en/of sterkere verhitting donkerder van kleur wordt, spreekt men van een bruine roux.

    • Van roux kan een saus of een soep gemaakt worden door deze aan te lengen met bijvoorbeeld melk, braadvocht of bouillon. Als er slechts weinig vocht wordt toegevoegd, blijft de saus dik, men spreekt dan van ragout.




    09-07-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Allerlei
    >> Reageer (0)
    06-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marinades.

    Marinades.

    Als je je vlees op de barbecue extra lekker wil maken dan laat je het beter een paar uur van te voren of de avond vooraf lekker marineren in kruidenolie of een andere marinade : er bestaan pikante marinades, zoutzure, Griekse, Texaanse enz….
    Je kunt er ook gemakkelijk zelf een bedenken.


    1. Hier volgt het geheim voor een ZACHTE MARINADE.


    • 0,25 liter olijfolie
    • 1 theelepeltje gedroogde tijm of twee verse takjes
    • 1 fijngesnipperde sjalot
    • 1 fijngesnipperde stuk preiwit
    • Wat marjolein
    • 2 geplette knokloofteentjes
    • Peper uit de molen


    2. Wie het graag warmer heeft, probeer eens deze PIKANTE KRUIDENOLIE.


    • 0,25 liter olijfolie
    • 1 eetlepel mosterd
    • Het sap van 1 citroen
    • 1 mespuntje pil-pili
    • 2 eetlepels paprika
    • Wat zout
    • Tijm
    • Rozemarijn


    3. Een ZOETZURE MARINADE geeft een heerlijke korstje en dat is lekker bij varkensvlees, spareribs, konijn en lamsvlees.


    • 0,25 liter olijfolie
    • 2 deciliter witte wijn
    • 1 deciliter azijn.
    • 4 eetlepels honing
    • 2 eetlepels suiker.
    • 2 eetlepels ketchup
    • Een paar druppels tabasco
    • Peper en zout


    4. Als je dan toch bezig bent, moet je ook wat KRUIDENBOTER bereiden.


    • 200 gr zachte boter
    • 1 eetlepel fijngehakte sjalotjes
    • 3 teentjes geperste knoflook
    • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
    • Wat kervel peper en zout

    06-05-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Allerlei
    >> Reageer (0)
    03-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog een klein voorwoord.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ondertussen heb ik vele eigen recepten op basis van reeds eeuwen oude, maar iets afgewerkt naar eigen smaak.

    Daarom heb ik een klein kookbundeltje samengesteld voor mijn familie en goede vrienden, dat ik overhandig bij feestelijke gelegenheden. Dit heb ik laten inbinden in een copycenter. Met deze wil ik Jullie allemaal laten meegenieten van mijn kleine culinaire wereld.

    Graag ontvang ik Jullie commentaren wat betreft :

    - Smaken

    -Suggesties

    -Verbeteringen

    -Lay -out

    Ik zal met alles rekening houden zodat het recept er nog beter van wordt. Dank U.

    03-04-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Allerlei
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is een Eva's Schortje.

    Voor wie niet weet wat een Eva's schortjes is, hier enkele voorbeelden :

    Het kan zo...                               Of zo

    Laten we maar gewoon doen...en dit maar gebruiken

    Nu gedaan met lachen en doorgaan met het ernstige werk.

    03-04-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Allerlei
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kennismaking.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Welkom bij Koken met Eva's schortje.

    Ik ben Jean, een jonge heer van 67 jaar, geboren te Erpe ( België ) en reeds vele jaren woonachtig te Zele ( België ).

    Zolang ik mij kan herinneren geobsedeerd door lekker eten, mijn Franse opvoeding bij de ooms in Frankrijk zijn daar zeker een onderdeel van.

    Ik hou van puur genieten van een gewone, iets verfijnder keuken. Sinds kinds af aan begon ik reeds een klein beetje te kokkerellen. Mijn grootmoeder en mijn vader waren de eerste die me leerden van iets simpel toch een mooi en verfijnd gerecht te maken. In het verdere verloop der jaren heb ik geëxperimenteert en dikwijls gefaalt ( gepaard gaande met grote verwensingen ). Vandaag kan ik zeggen : HET IS TE ETEN.

    Mijn betrachting is Jullie wekelijks te verassen met een degelijk recept.

    03-04-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Allerlei
    >> Reageer (0)


    Inhoud blog
  • Gesmoorde rode poon op een groentebedje.
  • Perentaart met amandelvulling.
  • Paling in tomatensaus volgens Marileen.( Mijn huisvrouwtje )
  • Konijn op zijn Italiaans.
  • Feuilleté van paling.
  • Kalfsstoverij met blonde Leffe.
  • Feestcoctails & Nieuwjaarshapjes.
  • Eenvoudige Brésiliennetaart.
  • Farfalle al salmone.
  • Appeltaart.
  • Varkenshaasje met champignons.
  • Zeekreeft.
  • Sint-Jacobsvruchten met basmatirijst en saffraansaus.
  • Minidessertbuffet.
  • Visfantasietje.
  • Kwartel met allerhande groenten.
  • Schuimomelet. ( Omelette sibérienne )
  • Banaan in papillot.
  • Kip in wijnsaus ( Coq au vin ) of Bourgondische Ragout.
  • Twee heerlijke Coctails. en een katerverjager.
  • Gevuld kalkkoenlapje in bladerdeeg met Aalsterse aardappelpuree.
  • Gestoomde mosselen met citroengras.( Thais)
  • Gesmoorde rode poon op een groentebedje.
  • Konijnenfilet met paddestoelen en geurige olijfolie.
  • Gekruide Lamscasserole met amandelen.
  • Spaanse Paëlla.
  • Gratin van abrikozen met kardemom.
  • Wijn. De witte ANJOU: de grote onbekende.
  • Zeewolffilet in champignon- dugleréroomsaus.
  • Ijssoufflé au Grand Manier.
  • Kaassoufflé
  • Flensjes met geitenkaas.
  • Schartongfilets met bier en anijslikeur.
  • Suprème van gevogelte op zijn Indisch.
  • Zeebarbeel.
  • Gevuld Witloof met vismousse en mosterdcrème.
  • Bloemkoolsoep met gerookte zalm.
  • Bladergebakje met Victoriabaars op een bedje van witte kool en saffraansaus met basilicumchiffonade.
  • Duo van Chocolademousse.
  • Heerlijk Notenbrood.
  • Steaks met Roquefortsaus.
  • Oesters in beignetdeeg.
  • Kipnuggets met abrikozensaus.
  • Gamba's met room.
  • Velouté Dieppoise.
  • Scampi's met kerriesausje.
  • Scampi's in frituurdeeg, ook Scampi's Fritti genoemd.
  • Scampi's op zijn Amerikaans.
  • Vier cocktails.
  • Pittige tomatentaart.
  • Sint-Jacobsvruchten met balsamicovinaigrette.
  • Velouté Pierre-Le-Grand ( Knolseldervelouté )
  • Schuimige fruittaart.
  • Brikdeeg met zeevruchten.
  • Scampi’s met citroengras.
  • Met krab gevulde paddestoelen.
  • Bladerdeeggebakjes met mango, feijoa en papajamoes.
  • Chocolademarquise met passievruchten
  • Vers vijgentaartje met honing en vanille-ijs.
  • Kokosdessert met koekjes, ananas en caramelsaus.
  • Appeldessert op de BBQ
  • Tonijn met honing, limoenboter en witloof.
  • UITLEG over enkele van de meest gebruikte keukentermen.
  • Zalmtartaar met mosterdsaus.
  • Roodbaarsfilet met scampi en olijfolie
  • Gestoomde kabeljauw met gedroogde ham en groene dressing.
  • Poires religieuse.
  • Babykreeft met cocktailsaus.
  • Geflambeerde Ananas.
  • Parelhoen met bigaradesaus.
  • Tuinkerssoep.
  • Lamskoteletten met basilicumsaus.
  • Waterzooi van kip op zijn Gents.
  • Zomers slaatje.
  • Minuut Wafels.
  • Biscuitgebak met aardbeien of ander vers fruit.
  • Aarbeienmousse met frisse coulis.
  • Konijn ANDERS
  • Kalfsblanket met artisanale cider
  • Vispannetje uit de westhoek.
  • Zalmforel met garnalensaus en witte druiven.
  • Spaghetti Home made.
  • Tarte Tatin
  • Gefrituurde Camembert.
  • Marinades.
  • Kruidige Meivismoten met wortel in vinaigrette.
  • Gebakken Geepfilts met een stoofpotje van peterselie, tomaten en venkel.
  • Gemarineerde Meivis, gegrild met kaas en spek.
  • Schuimomeletten met diverse vullingen
  • Meivis met asperges en sinaasappel .
  • Tulp met vers fruit en sanayon.
  • Fishburgers
  • Macarons.
  • Kalfsniertjes op zijn Balegems.
  • Aspergeroomsoep en dito-taartjes.
  • Sabayon glacé au Kiwi ( Koude sabayon met kiwi )
  • Rauwe gemarineerde zalm.
  • Nog een klein voorwoord.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Foto

    Zoeken met Google



    Zoeken in blog


    Laatste commentaren
  • Notenbrood recept (Lowie Vissers)
        op Heerlijk Notenbrood.
  • Goede morgen Jean (Gerda)
        op Gesmoorde rode poon op een groentebedje.
  • Een lieve groet doet altijd goed (Gerda)
        op Gesmoorde rode poon op een groentebedje.
  • Een lieve groet doet altijd goed (Gerda)
        op Gesmoorde rode poon op een groentebedje.
  • Een lieve groet doet altijd goed (Gerda)
        op Gesmoorde rode poon op een groentebedje.
  • Een lieve groet doet altijd goed (Gerda)
        op Perentaart met amandelvulling.
  • Bedankt voor je mooi compliment Jean (Gerda)
        op Perentaart met amandelvulling.
  • Goedenavond beste Jean, (Lenie)
        op Perentaart met amandelvulling.
  • Een lieve groet doet altijd goed (Gerda)
        op Perentaart met amandelvulling.
  • Hallo beste Jean,wat een heerlijke en fijne recepten zie ik hier staan,zal uw blogje bij onze favorieten plaatsen. (Lenie)
        op Perentaart met amandelvulling.
  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!