Aspergeroomsoep en dito taartjes.
Nu het aspergeseizoen in zicht is, niet te versmaden.
Lepel smakelijk.
Ingrediënten
Roomsoep :
• 1 bot asperges (mag ook 2de categorie zijn) • 30 gr boter en evenveel bloem • 1 liter vleesbouillon • 1 eierdooier, peper en zout • ¼ liter room • Gehakte peterselie
Aspergetaartjes:
• Gebakken taartbodems (vind U ook in de handel) • 1 eetlepel gehakte ui • 50 gr gesneden spekblokjes • 2 dl room of eventueel koffieroom • 50 gr gemalen kaas, 1 ei, peper en zout
Bereiding.
Aspergeroomsoep :
De asperges uiteraard eerst schillen en de punten afzonderlijk houden voor onze taartjes. De rest in stukken snijden en een kwartuurtje laten koken in gezouten water. Ondertussen een blanke roux maken van de boter, de bloem en de vleesbouillon; ook hier het roeren enkele minuten aanhouden om de bloemsmaak te verkoken. Vermengen met de gaargekookte asperges, mixen en opnieuw even aan de kook brengen om de fijne smaken nog meer te homogeniseren. Afwerken met een eierdooier en de room van het vuur weg. Bijkruiden en de gehakte peterselie toevoegen.
Aspergetaartjes :
Het fijngesneden spek fruiten met de ui, room toevoegen en tegen het kookpunt aan opwarmen alvorens de kaas er onder te mengen. Het losgeklopt ei komt erbij samen met peper en dan eerst proeven alvorens de hand in het zoutvat te dompelen. (Het spek is wellicht erg zout!) Schik enkele aspergepuntjes in de taartbodems en overgiet met de saus. Zo gaan de hapjes een tot 180° voorverwarmde oven in voor een tiental minuutjes De taartvormpjes niet te lang laten staan wanneer ze opgevuld werden met de saus Het deeg gaat een groot deel van het vocht opnemen en zijn krokantheid verliezen
Wat drinken we erbij ? Bij de roomsoep spelen we voor geheelonthouder doch bij een vaste aspergebereiding mag U werkelijk de mooiste wijn kiezen die U maar op de kop kunt tikken Deze edele groente verdient al onze wijnkundige erkenning : Sancerre, Pouilly Fumé, Riesling enz.
|