4 eieren 1/2 el citroensap zout en peper 1 takje peterselie 1/8 ui 100 gr. champignons 40 gr. boter 40 gr. bloem 1 eierdooier 2 el room 1/2 el fijngehakte peterselie driehoekjes gebakken brood
-----------------------------------------------
Breng ruim water aan de kook, leg de eieren erin en kook ze in 8 minuen hard. Spoel ze met koud water af en laat ze afkoelen. Breng 4 dl water met citroensap, zout, peper, peterselie en ui aan de kook. Voeg de champignons toe en kook deze in 3 minuten gaar. Laat ze op een zeef uitlekken en zeef het kookvocht. Meet 4 dl van het kookvocht af. Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk een deel van het kookvocht erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot al het kookvocht is opgenomen en laat de saus 3 minuten zachtjes doorkoken. Pel de eieren en snijd ze in stukjes. Snijd de champignons in plakjes. Klop de eierdooier met de room los en verdun dit met enkele lepels hete saus. Schenk dit mengsel al roerend bij de resterende saus. Voeg stukjes ei en plakjes champignons toe en laat ze in de saus warm worden. Serveer de eierragout op een voorverwarmde schaal en bestrooi de bovenkant met peterselie. Schik een rand van driehoekjes brood om de ragout.
4 eieren, gesplitst 100 gr. geraspte kaas 100 gr. ham, gesnipperd zout peper 4 sneetjes wittebrood, ontkorst boter paprikapoeder
-----------------------------------------------
Vermeng de eierdooiers met kaas, ham, zout en peper. Klop de eiwitten met wat zout stijf en schep de eiwitten voorzichtig door het eierdooiermengsel. Besmeer de sneetjes wittebrood met boter en verdeel het eiermengsel erover. Plaats de sneetjes gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven 200C. Bestrooi de eiertoast met paprikapoeder.
Breng in een wijde pan ruim water met zout en azijn aan de kook. Breek de eieren een voor een in een kopje en laat ze zo dicht mogelijk boven het water in de pan glijden. Vouw het eiwit, dat direct begint te stollen, met twee lepels om de eierdooier en pocheer elk ei 3 minuten. Neem de eieren met een schuimspaan uit de pan en snijd de uitstekende stukjes eiwit eraf.
1 rode paprika 1 groene paprika 45 gr. boter 1 grote ui, gesnipperd 1 el paprikapoeder 1 el tomatenpuree 35 gr. bloem 5 dl bouillon of water met 1 bouillontablet zout en peper 2 el creme fraiche of zure room 350 gr. macaroni
--------------------------------------------
Verdeel de gewassen paprika's in vieren, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Smelt de boter in een pan, voeg stukjes paprika en ui toe en fruit het geheel langzaam tot het vocht is verdampt. Roer paprikapoeder, tomatenpuree en bloem erdoor. Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen. Laat de saus al roerend 3 minuten zachtjes doorkoken. Breng de saus op smaak met zout en peper en voeg van het vuur af de creme fraiche toe. Laat de paprikasaus al roerend weer warm worden. Bereid intussen de macaroni. Serveer macaroni en paprikasaus afzonderlijk in voorverwarmde schalen.
25 gr. boter 1 ui, gesnipperd 350 gr. gehakt zout en peper 400 gr. soepgroenten, gesneden 150 gr. champignons 350 gr. macaroni maizena
-------------------------------------------------
Smelt de boter in een pan en fruit hierin de ui tot deze glazig ziet. Voeg het gehakt toe en bak dit snel rul. Strooi zout en peper erover. Voeg soepgroenten en champignons toe en smoor deze bij het gehaktmengsel in een gesloten pan in 20 minuten gaar. Bereid intussen de macaroni. Bind het vocht van het groentemengsel met maizena, aangemaakt met enkele lepels water. Meng de macaroni er voorzichtig door. Breng de macaroni met gesmoorde groenten op smaak met zout en peper en serveer het geheel in een voorverwarmde schaal.
5 dl bouillon of water met 1 bouillontablet 200 gr. kalfspoelet 75 gr. gehakt zout en peper nootmuskaat 4 el paneermeel 35 gr. boter 35 gr. bloem 350 gr. macaroni citroensap 2 el gehakte peterselie
Breng de bouillon aan de kook en kook hierin het kalfspoelet in ongeveer 50 minuten gaar. Zeef de bouillon en bewaar poelet en bouillon afzonderlijk. Maak het gehakt aan met zout, peper, nootmuskaat en paneermeel en draai er kleine balletjes van. Smelt de boter in een pan en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin en gaar. Neem de balletjes uit de pan en roer de bloem door de bakboter. Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen. Laat de saus onder af en toe roeren 3 minuten zachtjes doorkoken. Snijd intussen het kalfspoelet in kleine stukjes. Bereid de macaroni. Verwarm kalfspoelet en gehaktballetjes in de saus. Breng het geheel op smaak met zout, peper, citroensap en peterselie. Serveer macaroni en poeletragout afzonderlijk in voorverwarmde schalen.
350 gr. macaroni zout boter 200 gr. ham, in blokjes 200 gr. geraspte oude kaas peper enkele druppels worcestersaus paneermeel
---------------------------------------------
Bereid de macaroni zoals op het pak staat. Beboter een ovenvaste schotel. Roer voorzichtig ham en kaas door de macaroni tot de kaas draden trekt. Breng de macaroni op smaak met zout, peper en worcestersaus. Doe de macaroni in de ovenvaste schotel, bestrooi de bovenkant met een dun laagje paneermeel en leg er hier en daar een klontje boter op. Plaats de schotel op het ovenrooster onder de hete grill of in het midden van een voorverwarmde oven 200C en laat er een bruin korstje op komen.
1 kg gekookte aardappelen 4 dl melk 50 gr. boter zout en peper nootmuskaat 1 ei, gesplitst paneermeel
-----------------------------------------------
Maak aardappelpuree. Splits het ei, klop de eierdooier los en roer deze door de aardappelpuree. Klop het eiwit stijf, schep het door de puree en doe het in een bebotgerde ovenvaste schotel. Strooi paneermeel over de puree en leg er hier en daar een klontje boter op. Laat er in het midden van een voorverwarmde oven 175C een korstje op komen.
1 kg gekookte aardappelen 4 dl melk 30-40 gr. boter zout en peper nootmuskaat
-------------------------------------------------
Maak met een pureestamper of pureeknijper de warme gekookte aardappelen fijn. Breng de melk aan de kook, klop de kokende melk en de boter door de aardappelmassa en breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zet de pan op laag vuur en blijf kloppen tot een luchtige puree ontstaat.