Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    03-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190402 Dikke ribben Yassa
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    "Poulet Yassa" was het lekkerste gerecht dat ik in Senegal heb gegeten. Het is een traditioneel Senegalees gerecht maar over heel Afrika bekend en geliefd. 90% van de Senegalezen zijn moslims maar ze leven in harmonie met anders gelovigen. Varkensvlees is er dus wreed schaars alhoewel we in ons hotel 2x heel lekker varkensribstuk op de plancha konden smullen en enkele ochtenden ook wreed lekker spek, veel beter dan hetgeen we hier ten lande doorgaans vinden.
    Vermits de bereiding van de Yassa typisch wordt gedaan met een marinade van olie, citrussap, veel zoete ui, look, peper en zout en daarna het vlees gebakken en verder gebraiseerd met nog eens ui, piment, kippenbouillon, laurier en een redelijke hoeveelheid mosterd dacht ik dat die bereiding wel eens lekker zou kunnen zijn met onze dikke varkensribben, een niet-moslim versie dus.
    Gisteren was het zo ver. Hier volgt mijn (bijgestuurd) recept voor 2 personen:

    4 dikke ribben , 1 ELP mosterd, 1 gele citroen, 1 limoen, 3 dikke uien, 2 tenen verse look, ½ rode piment, laurierblad, 4 ELP arachideolie, 1dl kippenbouillon, zout en zwarte peper

    1. Maak een marinade met 2 ELP olie, het sap van de citrusvruchten, de geperste look, 1 zoete ui in halve ringen van 3mm dik gesneden, peper en zout
    2. Doe de ribben in een plastic zak, overgiet met de marinade-met-ui en laat een nachtje marineren (minstens 12h) in de koelkast, schud de zak enkele keren om.
    3. Neem de ribben uit de marinade, dep ze af en bak ze langs alle kanten bruin in 2 ETL olie.
    4. Snijdt ondertussen de rest van de uien zoals voorgaande, snipper de piment en laat dit alles in dezelfde pot bakken tot de ui lichtjes karamelliseert.
    5. Meng de mosterd met de marinade-met-ui en de laurier, voeg de bouillon toe, smaak verder af met vers gemalen zwarte peper en zout en giet die bereiding in de pot.
    6. Laat alles een uurtje licht sudderen onder deksel in een oven van 150°C en dien op met witte rijst of gefrituurde potato wedges

    Ook lekker met aardappelpuree denk ik nu opeens.

    P.S. zoete, dikke ui is essentiël met laagjes van minstens 3 à 5mm dikte, anders is de marinade te zuur 

    03-04-2019, 12:20 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    01-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190401 Luiks slaatje, anders
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eerder al vernoemd dat snijbonen mijn lievelingsgroenten zijn. De aanvoer gebeurt nu uit Spanje en ze zijn vrij goedkoop te verkrijgen, dus...
    Vandaag een snelle versie gemaakt van mijn salade Liégoise waarbij deze keer (zachtkokende) aardappelblokjes ineens mee gebraiseerd worden met de gesneden bonen en als die zacht zijn alles even wordt omgeroerd met de spatel zodat het buitenste, gare gedeelte van de aardappels, het stoofvocht bindt.
    Met wat licht uitgebakken, gerookte spekblokjes en in een diep bord geserveerd, een lekkere en presentabele lunch.

    01-04-2019, 19:16 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    31-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Familiefeestje 20190331
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    70 worden is toch een beetje een gelegenheid om de familie mee te laten vieren en vermits mijn schoonbroer volgende week dat ook wordt hadden we besloten onze famillies samen uit te nodigen op restaurant.
    Eerst een hapjesbord met een aspergesoepje, een Ibericokroketje met aïloli en gerookte eendenborst gevuld met eendeleverpastei, daarna asperges à la Flamande en dan een stukje Duroc varken op lage temperatuur gegaard met een lekkere groentenmengeling en aardappelgratin. Als afsluiter een chocolademoelleux met vanilleijs en verse bessen. Dik in orde.
    Gisteren voor 6 personen nasigoreng gemaakt in een vernieuwde versie (met geklutst ei door de hete rijst gemengd) maar die vonden we minder lekker dan diegene die ik regelmatig maak (zie recept van 15 januari 2009 in dit blog).

    31-03-2019, 19:46 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    29-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Midweek in Sint-Kruis bij Sluis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We waren "gevorderd" om op 2 Bengaalse tijgers en een brave tiener te passen bij de partner van één van de zonen thuis. Uiteraard stellen we dan het menu op in functie van de gasten...
    Voor de roste katers waren het simpele brokjes en kraantjeswater waar ze telkens wreed naar uitkeken en smakelijk content mee waren.
    Voor onze Luca prepareerden we nachos "Vera Cruz" (foto) naar het voorbeeld van diegene die we geregeld smullen in "La Siesta" in de Nonnenstraat in Oostende en aansluitend op zijn voorliefde voor een pikante Latijns-Amerkaanse keuken. En de rest van de chili con carne 's anderendaags in een smeuïge omelet met verse salsa en gebakken aardappeltjes. Voor ons die 2de dag de eerste Hollandse asperges (vingerdikke uit de Oostburgse Lidl @4.95€ voor 500g) in een dikke snede lekkere ham gerold, mayonaise en ook gebakken krieltjes.
    Woensdag lunchten we in Brasserie Duingras in Sint-Jan-in-Eremo met lekker en juist gebakken rundsvlees, een vriendelijke bediening, een mooi interieur en een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Voor herhaling vatbaar...
    Donderdag een echte waterzooi van kip in een geurige kippenbouillon getrokken van de kippenonderbouten met gekookte aardappeltjes, selder, prei, wortel en peterselie in grove maar niet te grote stukken.
    Vandaag was het véél minder want mijn paradontologe ging haar gangen en "hard" voedsel was te pijnlijk voor mijn gehavende bijterkes ;-)

    29-03-2019, 18:55 geschreven door WillyVC  

    Reageer (1)

    24-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190324 Iberico varken côtelet met champignonssaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Af en toe breng ik Iberico côteletjes mee. Die zijn een beetje meer met vet dooraderd en als ze juist gebakken worden (roze), smakelijker dan de, soms te droge, exemplaren van onze gewone varkens.
    Er was nog kalfsfondssaus in de ijskast en weidechampignons en met wat look, zwarte peper en sjalot was er snel een lekkere afsmakende champignonssaus ineen gestoken.
    Daarbij een lekkere aardappelpuree en de lunch was weeral op een goed half uurtje klaar...

    24-03-2019, 13:28 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190323 Gegratineerde bloemkool met Turks vleesbrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze normale trend voor de lunch is groenten, vlees en aardappelen of andere vulproducten, met in die volgorde afnemende hoeveelheden en mijn eega eet die groentjes liefst met veel lekkere saus. Vandaar de in zout water gepocheerde bloemkool met een kaas-melksausje en gegratineerd in de oven. IK gebruikte geraspte Emmentaler maar een iets meer afsmakende kaas had beter geweest.
    Vermits er nog rund-varkengehakt in de ijskast lag dat dan maar opgemaakt met Turkse kebabkruiden en in olijfolie aangestoofde rode paprika- en uisnippers en in een bakvompje zo'n 45' in een oven op 180°C gezet...

    24-03-2019, 13:21 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    22-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20190322 Ikke 70, bij Grand Café Brasserie Brasseur te Zwijndrecht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag tram 7... Ik voel geen verschil met gisteren en ik denk dat ik alles nog onder controle heb, alleen wat korte termijngeheugenproblemen ;-)
    Vandaag bij de zoon gaan lunchen voor mijn verjaardag. Een bourbon met ijs als apéro, een lekkere vissoep met toast en rouille, daarna een lasagna van zalm met een pikante tomatenroomsaus met een glaasje Spaanse rode Juan Gil yellow label. Geen dessert voor mij. MIjn eega nam een Cuba libre, aspergesoep, kabeljauw met mousselinesaus en een Irish Coffee. Weeral alles super lekker zoals steeds en wijn voldaan, vanavond zullen we het diner weer maar eens overslaan... alhoewel er staat nog een lekker soepje van groene asperges in de ijskast?

    22-03-2019, 17:38 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20190321 lunchen bij GUSTU in de verschansingsstraat te Antwerpen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We spraken af met de zoon, architect, in Antwerpen wiens kantoor in de museumbuurt is gelegen.
    Hij troonde ons mee voor de lunch naar een restaurantje dat amper een maand open is in de verschansingssstraat.
    Strak ingericht, misschien nog wat extra aankleding nodig maar wat een feest voor ons palet! De kaart bevat een 15-tal tapas gerechten, Spaanse insteek maar Meditteraanse afwerking met Aziatische invloeden. Het beste uit die werelden.
    We selekteerden een aantal gerechten om onder ons 3 te verdelen: paella met kip, huisgemaakte merguez, octopus, sardienen, patatas bravas, buikspek, ribbetjes, runderlende met asperges, wortelen met sinaasappel en een lekkere ribera del duero rode wijn van de tempranillodruif.
    Alles was mooi gepresenteerd en top op smaak. We kunnen het alleen maar aanbevelen.

    22-03-2019, 17:27 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog een drukke week na de reis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog van alles te doen na onze reis... Terug thuis eerste werk één van mijn lievelingsgroenten klaarmaken: snijbonen. Ik braiseer ze met een ui, boter en een scheutje kippenbouillon en bindt de saus lichtjes met aardappelmeel. Kruiden met peper, een vleugje nootmuskaat en bonenkruidpoeder. Eventueel een ietsiepitsie suikersiroop.
    Zondag 17/3 gaan dineren met vrienden in Ninove (ik nam choucroute op zijn Oostenrijks klaargemaakt), maandag 18/3 met een vriendin lunchen in Brasserie De Lindekes in Wilrijk (de eerste asperges) waar ik een heerlijke Ierse Hereford zesrib opsmulde, dinsdag 19/3 thuis middeleeuws gekookt voor vrienden, woensdag 20/3 aspergesoep gemaakt van groene asperges en witte asperges bereid met peterseliesaus en hardgekookte eieren (foto).
    Voor het middeleeuws dineetje maakte ik Ypocras - Roffioelen van Vleesche - Soep van gebroken asperges en paddenstoelen - Kalfspoot met saffraanrijst, bioerwten, harde kaas en saffraan - frambozentrifle. Ik had het te druk en vergat foto's te maken

    22-03-2019, 16:40 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotels en Senegal esbattement
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sinds 24 februari radiostilte... Te druk en op reis met weinig WiFi, dus geen blogje.
    25/2 lunchten we bij mijn zus, 26/2 couscous lunch met kippenvleugeltjes, 27/2 wortelstoemp met gerookte spekjes (ijskastoverschotjes) en 28/2 ribbedebie naar Senegal tot vrijdag 16 maart.
    Senegal is een wreed arm land in zwart Afrika. Toerisme is een voorname bron van inkomsten want in onze winter is het daar droog en altijd boven de 20°C.
    Ons hotel was prima (Royal Horizon Baobab
    **** in Somone, Senegal), veel respectvol personeel, lekkere buffetten met veel variatie. Buiten het slaveneiland op het Gorée eiland en het roze meer (was niet zo roze) en de vissershaven van M'Bour was er niet veel te beleven. 
    Maar alle dagen zon en temperaturen tot boven 35°C (oceaan 20°C), zelfs iets te warm voor mijn eega zodat we in de namiddag een paar uurtjes airco-denop de kamer.
    Het voornamelijk Franssprekend moslimland eet veel kip, kalf en rund en massa's vis waar m.i. de "Capitaine" ons het beste smaakte, een stevige vis die rauw ook lekker was. Voor de rest de nationale stoofpotten zoals Mafé (met pindasaus), Tiebou Dieune (rijstgerecht) en Poulet Yassa (kip met mosterd en uien) waarvan ik het laatste zeker eens ga klaarmaken met gevleesde buikribben van het varken ;-)
    Dessertbuffetten met meer dan 30 verschillende koekjes, taartjes, vla's, mousses, flan ...
    Op bijgevoegde foto de wortelstoemp met gerookte spekjes van voor ons vertrek.

    22-03-2019, 16:22 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    24-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190224 Lamsboutsneden met groene bonen en gratin Dauphinois
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We vonden mooie lamsboutsneden in de Carrefour van de groenplaats in Antwerpen en dan kan ik niet aan de verleiding weerstaan ze te kopen want met groene bonen en een lekkere gratin Dauphinois is deze klassieker toch een godsgeschenk?
    Vermits de Keniaanse prinsessenboontjes maar in een 250g portie beschikbaar waren besloot ik er een blik flageolets (merk Daucy van de Auchan in Dunquerke) en een gesnipperde ui bij te kieperen voor een ruime 2-persoonsportie. De bonen aangestoofd in verse, gezouten boter, een scheutje kippenbouillon erbij en een weinig bonenkruid, de gratin verrijkt met room, nootmuskaat, peper, zout en gratinkaas en de lamsbout ingewreven met olijfolie, rozemarijnpoeder, zwarte peper en fleur de sel en rozé gebakken vormde dit allegaartje een heerlijke maaltijd...
    Een sublieme Artentijnse Malbec van Crios, gekocht bij een goede vriend in Brasschaat maakte het geheel compleet.

    24-02-2019, 13:57 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    23-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190223 Gevulde paprika met paprikastoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eergisteren hielpen we onze zoon uit de nood en kookten we voor ons, voor zijn partner en haar zoon bij hen thuis. Om inspiratie gevraagd had onze zoon een goulash met djuvec rijst aanbevolen. Met graagte gemaakt en gans het gezelschap kon het appreciëren...
    Hier de uitgeschreven "receptuur" voor 5 personen:
    Djuvec rijst : 250g Langkorrelrijst, 5dl groentenbouillon (blokje), 2 ui, 1 rode paprika, 200g diepvrieserwten, 1 doosje tomatenpuree, snuif suiker, beetje olijfolie, ajvar (aubergine, paprika, look, azijn, piment, zout, olie)
    Ui aanstoven in olie, paprikablokjes erbij, dan rijst, dan warme bouillon met tomatenpuree en suiker en dan ajvar. 20’ laten pruttelen tegen kookpunt en laten rusten.
    Ajvar: 200g geroosterde rode paprika uit bokaal, 100g binnenste aubergine in de oven gegaard met een vleugje olie, scheut water, piment, teentje look, snuif suiker, zout, alles zachtjes inkoken tot een dikke brij (2u)
    Goulash : 1,5 kilo rundstoofvlees, gekruide bloem (pezo, nootmuskaat), 50g boter, 5 uien, 5 tenen look, 3 laurierblaadjes, 2 flinke eetlepels paprikapoeder (zoete), ½ piment, snuif pimenton de la vera, 1 bekertje zure room, verse tijm, jeneverbes klein in de vijzel, snuif komijnpoeder, 5 dl runderbouillon.
    Vlees bloemen, aanbakken in antikleefpan, dan in stoofpot, uien bruin bakken, deglaceren, in stoofpot, kruiden erbij en gedurende 2,5u in voorverwarmde oven op 135°C.
    Komkommersalade: schijven komkommer, zoete ui, azijn, suikersiroop, bieslook, witte peperpoeder, zout.
    Sneden komkommer in zout marineren gedurende 30 minuten, spoelen, met fijngesneden ui en gesnipperde bieslook opleggen in water met azijn, witte peperpoeder en een genoeg zout.

    Gisteren lokte het goede weerbericht ons naar Anwterpen voor een lange "slentering" langs de winkels, een lekkere Westmalle tripel, in de zon, op een terrasje op de groenplaats en juist voor het middag-sluitingsuur een lekkere lunch bij Mai Thai, een Thais geïnspireerd restaurantje op de suikerrui. Alles was daar wreed heerlijk en met een glaasje Mekong voor mezelf de juiste combinatie. Een aanbevolen locatie!

    Vandaag met gehakt gevulde paprika bereid. Het varken-rund gehakt verrijkte ik met een eitje en Turkse kebabkruiden (gekocht bij de prima supermarkt Karim op de Turnhoutsebaan in Antwerpen - halte tram 24). De paprikastoemp had naast de bloemige aardappelen een 2-tal geroosterde paprika's uit een bokaal gepureerd met enkele lepels olijfolie, een sjalotje, peper, nootmuskaat, zout en een koffielepel paprikapoeder, wat geknipte bieslook en een gesnipperd sjalotje als garnituur en tevens smaakmakers. Dat pureetje smaakte prima bij het ovengerecht.

    23-02-2019, 14:06 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    20-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190220 Stoverij van kalfsschenkel uit de oven met kroketten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aanvankelijk was de mooie schenkel bedoeld voor een ossobuco, maar omdat ik gisteren zoveel aardappelpuree over had en nog wat mousselinesaus besloot ik daar kroketten mee te maken en de ossobuco te vervangen door een andere schenkelbereiding.
    De schenkel in stukken verdeeld, in gekruide bloem gewenteld en aangebakken in een pan met olijfolie, in een pot gelegd en er wat kalfsfonds, look, rozemarijn, tijm en laurier bijgedaan. Dan in de op 135 °C voorverwarmde oven gezet gedurende anderhalf uur. Er dan grof gesneden wortel, knolselder, venkel, sjalot en rode ui op gedaan en nog een uurtje verder in de oven gesmoord vooraleer op te dienen. 't Was botermals en geurig.
    Het mergpijpje is altijd voor mijn eega, die was content en als zij dat is dan ik ook...

    20-02-2019, 18:26 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    19-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190219 Skrei met Zeebrugse garnaal, zeekraal & mousselinesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren wandelden we met ons 2 in Sluis en lunchen aldaar bij Bistro Bard'eau. Vriendelijk bediend geweest en lekker gegeten, niet goedkoop maar toch het geld waard: gerookte paling, ganzelever, wit-blauw côte à l'os, dame blanche en een kolonel beide met huisgemaakt ijs. De pinotage-shiraz wijn was ook meer dan OK.
    Vandaag niet veel tijd om te koken voor onze lunch en dan maar vlug naar Delhaize om inspiratie op te doen: een paar flinke stukken skrei gekocht (het seizoen daarvan is nu), Zeebrugse garnalen en zeekraal. De eerste 2 met 30% korting en niet in de snelle verkoop! De skrei werd gebakken in verse boter en met een smeuige aardappelpuree en de rest was dat er toch iets over...
    Van de overschot puree voor morgen aardappelkroketten gemaakt (verrijkt met een scheut mousseline) en een vis-garnalenslaatje voor deze avond of morgen (opgesmukt met overschot van de bieslookroom van eerder deze week, wat genipperde peterselie en een lepel mayonaise, de D+L met 30% olijfolie).
    Nu zit ik nog wat te genieten van een restje van de fles gewurtztraminer uit 1999 van onze Valentijnavond...
    Mager zullen we er niet van worden, maar naar het schijnt leven iets dikkere mensen wat langer en "iets" wordt verder niet gedefinieerd ;-) ...

    19-02-2019, 14:08 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    16-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190216 Runderreepjes met ratatouille & gepofte aardappel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren met een koppel jeugdvrienden gaan lunchen in Brasserie de Mange-tout in Wijnegem. Zo'n 2 jaar geleden ontdekt als we regelmatig voor de discotraining van onze kleinzoon in Wommelgem moesten zijn en er enkele keren gingen lunchen.
    De formule "Crazy Lunch" is er schitterend en alhoewel nu 10% duurder dan vorig jaar (32,5€) en er geen smeuig, huisgedraaid schepijs als dessert meer inbegrepen is die formule toch nog altijd wreed aan te bevelen.
    Voor die prijs kies je een voorgerecht en een hoofdschotel uit de kaart (behave kreeftbereidingen) in een aangepaste, maar toch voldoende portie en geniet je van culinaire hoogstandjes zowel qua smaak als qua presentatie. Ben je met 2 dan moet je dezelfde gerechten kiezen maar ben je met 4 of meer dan kunnen er 2 verschillende voor-en hoofdgerechten per tafel genomen worden.
    Wij waren met 4, namen als voorgerechten 2x de kalfszwezerik, 2x trio van garnaal en als hoofdgerechten 2x griet en 2x handgesneden door de chef geprepareerde steak tartaar. Er is eveneens een mooi aanbod van wijn per glas. 't Was weer wreed gezellig bijpraten bij uitstekend eten, wat moet ne mens nog meer hebben...
    Vandaag ratatouille gemaakt in de wok met ui, courgette, aubergine, rode paprika, look, piment, laurier, tijm, rozemarijn en oragano. Alles vers en in olijfolie aangebakken, daarna verder gestoofd met met water aangelengde tomatenpuree uit blik. Daarbij hevig en kort gebakken runderreepjes (colruyt) en een aardappel uit de stoomoven in zijn schil gepoft op 200°C.
    De zure room met bieslooksnippers bracht wat verkoeling en smaakverbreding bij het pikante en complexe van dit gerecht. Het glas Black Horse Zinfandel uit Californië was in harmonie met het eten.

    16-02-2019, 18:26 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    14-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190214 Gamba's op Spaanse wijze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Valentijn is voor ons altijd en speciale dag en meestal gaan we dan uit eten. Vandaag eens niet, want andere bezigheden. Dan maar zelf vanavond iets in elkaar gestoken voor mijn "grote liefde" tegen dat ze thuiskwam.
    Mede van haar lievelingsgerechten zijn kaviaar en gamba's gebakken met veel look...
    Dus deze morgen even naar de visgroothandel voor de nodige ingredienten. Belgische Ocietra steureitjes 30g en reuze gamba's, 6 black tiger zeewatergarnalen in 1 kg bruto, 800g ontdooid, mooie beestjes. 't Mocht eens wat meer zijn
    Voor mij als hapje vooraf enkele melba toastjes met een spieke ganzeleverpastei (Aldi) want ik lust niet echt vis(eitjes).
    De gamba's bak ik in hete olie met een stuk piment, strooi er, als ik ze omdraai, heel veel gehakte look over, dan wat gehakte peterselie en op het laatste een scheut citroensap. Afwerken met "fleur de sel" en zwarte peper. Niet te lang bakken. Zo bereiden ze die in Spanje en zo lust mijn schat ze liefst, met een lekker stuk stokbrood om de saus op te soppen! Ik vond dat zelf ook geslaagd. Daarbij dronk ik een Gewurztraminer Grand Cru Praelatenberg uit 1999. Met zijn 20 jaar had die een prachtig gouden kleur en was complex in de neus. Bittertje en zuurtjes in de afdronk en een vleugje oxidatie, dus goed dat ik hem nog op tijd ontdekte. Nog 2 flessen te gaan...
    Als dessert een rijstpap met saffraan op basis van een Middeleeuws recept maar ik gebruikte  weinig rijst opdat het geheel niet te vast zou zijn en nu was de pap te dun en niet "rijstig" genoeg.
    De juiste formule is bijgevolg 1000/150/30 - melk, paprijst, suiker. Dan nog vanille (stok) en saffraandraadjes daarin en 45 minuutjes op een zacht vuur. Gekoeld opdienen met kandijsuiker.

    14-02-2019, 20:42 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    13-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190213 Schorseneren in lichte kaassaus met steak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Schorseneren beschouwen wij als echte winterkost en kopen ze pas na een vorstperiode omdat ze dan zoeter en lekkerder zijn. In dit blog kwamen ze al eerder ter sprake. Er is wel een beetje werk aan maar met rubber handschoenen, een dunschiller en water met een scheut azijn is 1kg in zo'n 20 minuten gekuist.
    Ik kook ze in water met voldoende zout en een scheut azijn, soms ook met wat bloem erin om ze wit te houden maar ze waren mooi vers en ik liet de bloem achterwege (soms kookt dat ook te snel over en dan is het een zootje).
    Met een correct bleu-chaud gebakken stukje rund en gestoomde Charlotte aardappelen was dat OK voor een gewone dag in de week en ze waren allemaal op. Van de staking heb ik niets gemerkt, al goed... Wel merk ik wat opstekende wind ;-)

    13-02-2019, 15:59 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    12-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190212 Zuiderse kalkoenborst met spirelli
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Omdat we te veel rood vlees eten (volgens de wetenschap) had ik uitzonderlijk eens kalkoensneden meegebracht. Meestal vinden wij dat vlees te neutraal van smaak maar ik bedacht dat wat op te peppen met in het hoofd een saltimbocca alla romana, een gebakken kalfslapje met Parmaham en salie ook omdat ik droge ham en verse kruiden in huis had.
    Wanneer de poetsvrouw komt is er weinig tijd om te koken want dan loop ik te veel in de weg ;-) en dat was nog een extra reden om iets simpel in elkaar te steken dat snel kon afgewerkt worden als ze vertrok.
    Ik klopte de 2 kalkoensneden met mijn keukenbijl plat tussen 2 plastiekfolietjes, deed ze in de bloem met zout, nootmuskaat en zwarte peper en bakte ze aan in wat verse boter met een scheut olijfolie. Ze daarna in een ovenschotel geschikt, een snede serranoham er over, ringetjes rode ui die met de lapjes meegebakken waren er op, gesnipperde versie salie, oregano, rozemarijn en tijm er over.
    Ik had nog een venkel in de koeling en braiseerde die in dikke schijven in een scheut boter en wat kruidenbouillon (blokje). Die ook op het vlees gestapeld en het geheel overgoten met een scheut Heinz frito rechtstreeks uit het brikpakje. Ik goot ook een weinig van het braiseervocht van de venkel in de ovenschotel zodat de bodem ervan vochtig was opdat het vlees niet zou uitdrogen in de oven. Het geheel opzij gezet in afwachting van ...
    Nadat de poetsvrouw weg was strooide ik wat geraspte Parmezaan over het  gerecht en zette het in een voorverwarmde oven gedurende 20' op 180°C.
    Terwijl was ook de spirelli klaargekookt in flink gezouten water. 't Was lekker met een glaasje Syrah.
    P.S. de rest van het brikpakje frito, het kookvocht van de ovenschotel, het resterend vocht van de venkel, en de overblijvende spirelli in 2 stukjes gesneden vormen nu samen samen nog een lekker tomatensoepje voor straks...

    12-02-2019, 15:10 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    11-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190211 Zuurkool met varkensschouder en Weense worst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren met de kleinzoon de ganse dag op pad geweest naar de discocompetitie in Izegem. Altijd een gevulde dag met veel boenkeboenke maar wel leuk met al de optredens van solo over duo naar kleine groepen en groepen tot meer dan 20 deelnemers. Mooie dansen met mooie mensen in mooie kostuums. En zeker als de kleinzoon 3x goud scoort (solo, duo en smallteam), een beloning voor zijn inzet en zijn trainer.
    Er is daar dan maar eenvoudig eten: tomatensoep met balletjes en broodjes, soms ook een spaghettigerecht. Goedkoop en meestal correct.
    's Avonds gaan we dan dikwijls met de ganse groep ergens nog een kleinigheid eten maar gisteren was het nogal vroeg om ter plaatse al te gaan eten en we besloten dan maar om na de thuisrit naar Zwijndrecht in het restaurant van onze zoon (Grand Café Brasserie Brasseur) met ons 3 te dineren.
    Voorgerecht lekkere kaas- en garnaalkroketten, voor mijn echtgenote en de kleinzoon een lekker gebakken zeetong en voor mij een stuk rund "bleu chaud" gebakken met zuiderse groentjes uit de oven. Daarbij een de rode huiswijn van Juan Gil (Yellow Label). Dat was weer allemaal dik in orde en zonder "stoef" het beste restaurant van de streek.
    Vandaag moest ik naar de tandarts en had maar weinig tijd om iets in elkaar te steken. Een overschotje zuurkool deed het hem. Met een lepeltje Colman's mosterd was dat wreed te eten.

    11-02-2019, 17:49 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    09-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190209 Maaltijdsoep op Magrebse wijze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Stoofschotels en maaltijdsoepen zijn mijn favorietjes want 1° complexe smaakcombinaties 2° uitdagend voor de creativiteit 3° dikwijls gerechten uit de "overlevering".
    Toen ik deze morgen een bussel prachtige witte rapen in de supermarkt zag liggen dacht ik onmiddelijk weer eens aan mijn lievelingseten dat reeds menigmaal ter sprake kwam in dit blog: een lekkere couscous waarin die rapen onontbeerlijk zijn. Mijn eega had al eerder aangegeven dat zij zin had in een wortelstamppot met chilopataworstjes maar ik kon niet aan de verleiding weerstaan de rapen mee te nemen.
    Dan maar 2 warme maaltijden in elkaar gestoken.
    Toen ik de grote, zachtkokende aardappelen voor de wortelstamppot aan het schillen was kwam ik op de idee, ten einde het aantal potten op het fornuis te beperken, om de bouillon van de couscous aan te vullen met stukken aardappel en de couscouskorrels eens achterwege te laten. Zo werd het een éénpansgerecht, een maaltijdsoep met stukken aardappel, raap, wortel, ui, courgette, kekererwten, verse look, laurierblad, raz-el-hanout kruiden, een snuif komijn, idem fenegriek en een kneep Tunesische harissa "cap du phare bon" uit een tube, alles samen klaargemaakt in een halve liter kruidenbouillon. Een vegetarische versie, op 25 minuten klaar en de beste maaltijdsoep die ik ooit maakte.
    De wortelstamppot ging ook in één recipiënt: 3 dl water, aardappelen in stukken, in kwartjes gesneden wortelen, gesnipperde sjalot, een kippenbouillonblokje, zwarte peper en nootmuskaat.
    In dezelfde tijd als de soep klaargekookt, het vocht afgegoten, klont boter en een scheut room erbij, gepureerd, op smaak gebracht met zout en gehakte peterselie en opgediend met de gebakken chipolataworst. De echtgenote was ook tevreden... en slechts 3 potten vuil gemaakt ;-)

    09-02-2019, 16:04 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!