Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
24-06-2019
Lunchen in Taverne Flamande te Cassel (F) 20190624
Vandaag nog eens met open kap 145km met de auto gewandeld met zijn 4-en. Een toertje gedaan in de mooie landschappen van Frans-Vlaanderen (o.a. Bergues & Cassel) en op tijd gestopt voor een verfrissing (buiten 30°C) en een aangename lunch op een buitenterras met zicht op de Casselse omgeving. Op de terugweg nog eens afgestapt in Westvleteren voor een 8°... Onze lunch voor 2, in Taverne Flamande, bestond uit een Flamiche au Maroille (een gesoufleerd zout oventaartje met de plaatselijk roodschimmelkaas), een Crème de foie de volaille au genièvre (een smeuige terrine van kippenlevers geparfumeerd met plaatselijke jenever), Rognons de veau avec crème de moutarde en Potjesvlees (een streekgerecht van gegeleerde, goed gekruide en met groenten en azijn gekookte kippenbout, konijnenbout en een stuk varkensvlees). De laatste 2 gerechtjes opgediend met lekkere friet. Met drank 55€ voor 2 personen... Leuke rit, leuk gezelschap en lekker eten & drinken. Een mooie, doch véél te warme dag.
Lunchen bij restaurant De Huifkar in Koksijde 20190623
Naar Koksijde voor de braderij aldaar en onze dagelijkse wandeling. Niets gekocht maar wel uitstekend geluncht met het BIB-Gourmand menu @ 37€ p.p. in restaurant De Huifkar gelegen in de straat van de tram. Ze hebben er geen terras maar binnen is het modern en verzorgd ingericht en volledig airco hetgeen vandaag OK was met 26°C en redelijk vochtig buiten. Mijn eega koos uit het meerkeuzemenu de Noordzee garnalen met mousselinesaus, gepocheerd ei en puree als voorgerecht en ik de zeevruchtenrisotto met gebakken schelpen (messen, kokkels, bouchotmossels en witte venusschelpen). Daarna voor haar de gepocheerde kabeljauw op Koksijdse wijze (met Duglérésaus en groentjes) en voor mij de jonge duif uit Steenvoorde met seizoensgroenten. Bij het aperitief gratis een flinke portie rillettes met verse toastjes en opgelegde groene olijven van topkwaliteit. In feite waren alle ingrediënten van onze lunch van de beste kwaliteit en de bereidingen perfect (behalve dat op de Irish coffee, in de perfecte glazen en in 3 lagen, spijtig genoeg weer eens gesuikerde room was gespoten zodat die doorliep...). Maar dat was snel vergeven want de rest van de lunch was een aanrader. Ik eet graag duif en dit was de beste die ik ooit heb gegeten. Goede marchandise en perfect van cuisson: lage temperatuur voorgaring van afzonderlijk borst, bouten en vleugels en daarna alles perfect afgebakken zodat ook het vel krokant en perfect van smaak was de beenderen helemaal af te klieven. Ook de verse seizoensgroenten waren top: broccoli, bloemkool, snijbonen, erwtjes en wilde asperges, beetgaar en juist gekruid. Bruine fondssaus van goede kwaliteit.
Dagschotel 20190622 Nachos Vera Cruz & Chili con carne
Goede vrienden kwamen mee thuis eten na een gezamenlijke fietstocht. Om niet te lang in de keuken te staan had ik gisteren al een chili con carne voorbereid en ook nachos uit de oven met verscheidene sausjes (guacemole, salsa, kaas, zure room) en rode ui, maïskorrels en schijfjes Jalapeño als hapje vooraf. Deze morgen ook nog snel een tiramisu met speculoos en Bourbon whisky gemaakt, aardappels in de schil gekookt die ik dan in de oven kon steken en wat bieslookroom voorbereid (zure room, veel gesnipperde bieslook, peper en zout). Na een nachtje trekken is zo'n chili veel beter. Hij moet kruidig zijn (laurier, tijm, nootmuskaat, komijn, oregano, paprika, piment, peper, zout) maar niet té pikant en ik gebruik 2x meer groenten (ui, look, maïs, rode paprika, wortel, tomatenstukjes) dan vlees (rund-varkensgehakt). Het was weer eens een wreed gezellige en lekkere dag.
Dineren bij Restaurant De Vierboete in Nieuwpoort 20190621
Vandaag is het zonnewende, de langste dag, om 17u54. De dagen beginnen terug te korten. Wij hechten daar niet zoveel belang aan maar voor onze voorouders was dit belangrijk en werd dat gevierd. Vandaag met 4 goede vrienden gaan dineren in De Vierboete waar ze een lekker all-in menu aanbieden voor 42€ p.p. Picon of Cava als apéro met 2 lekker hapjes, vervolgens een deftige entrecôte met frietjes, garnituur en saus naar keuze en als afsluiter een Irish Coffee of Dame Blanche en wijn inbegrepen. Een aanrader. De Irish was voor discussie vatbaar, zoals op veel plaatsen, maar als er eens goed werd in geroerd was dit een aangename afsluiter, helaas de naam niet waardig!
Vandaag naar Oostende getramd voor de koppelverkoop met tot 50% kortingen. Nog eens bij La Siesta gaan apéritieven en lunchen. Weerom lekker gegeten en zeer vriendelijk bediend geweest door een mooie, pittige Columbiaanse met een stralende glimlach . Na een wandeling langs de haven nog even een dessertje bij Tearoom Paul: een prima bosbessentaart en een koffietje om schijfjes van te snijden. Bij warme bakker Madie's een op steen gebakken bruin boerenbrood gehaald voor straks. Er is nog groentenmacedoine in de koelkast en met een doosje witte tonijn en een boterham zal dit weer eens in orde zijn.
Dagschotel 20190619 Russisch ei met carré aardappels
Eén van onze favorietjes bij warm weer. Ik blogde er hier reeds over in Juni 2011 en maakte het ook deze keer allemaal met verse ingrediënten, geen "macedoine" uit blik! Vandaag met prinsessen, wortelen, rapen en aardappelen afzonderlijk gaargekookt en het geheel nog wat opgepept met snippers groene paprika, platte peterselie, rode ui en mayonaise met wat extra mosterd en een beetje verdund met water. De erwtjes ontbraken deze keer maar mét is toch beter...
Er zijn weinig plaatsen waar men een perfecte Irish coffee kan/wil maken, nochtans is dat héél eenvoudig en superlekker als men er de moeite wil voor doen en de juiste glazen heeft... Op de foto zie je het perfecte resultaat in het juiste glas: namelijk één dat van onder naar boven schuin blijft toelopen tot aan de onderkant van de bovenste laag (room) en dan een beetje toespitst. Dat is zeer belangrijk opdat de 3 lagen (room, koffie, gesuikerde whiskey), na elkaar zouden in de mond komen en elk hun aroma's ontplooien om zich pas daarna tot een geheel te mengen. Die 3 smaken en aroma's afzonderlijk binnen laten komen, de verschillende texturen en de koud-warm verschillen maken de ultieme beleving van het degusteren van een Irish coffee. De koude room die bij het drinken mengt met de hete koffie brengt het geheel in de mond op drinktemperatuur. Bereiding: 1° de whiskey-laag: neem minstens 4cl Ierse whiskey (bv. Jameson) en minstens een afgestreken soeplepel donkere kandijsuiker, doe dat in een pannetje verwarm licht tot alle suiker is opgelost (niet koken) en flambeer. Hoe langer men alles laat branden des te minder alkohol is er in de bereiding en wordt het geheel wat zachter. Schenk dit voorzichtig als eerste laag in het glas. Whiskey, suiker en duurtijd flamberen regelen de uiteindelijke smaak. 2°de koffie-laag: bereid een voldoende straffe, ongesuikerde koffie opdat de room er niet doorzakt en giet deze koffie voorzichtig op de eerste laag (een kromgeplooide lepel met de holle kant naar boven op de onderste laag en laten stijgen met het niveau is een goede truuk om niets te mengen) 3° de room-laag: klop koude, ongesuikerde slagroom lichtjes op (ik schud gewoon 30 seconden hevig met het flesje) en giet die op dezelfde manier als in 2° voorzichtig boven op de koffie Smakelijk!
Lunchen in restaurant Fleur de Sel in Middelkerke 20190618
Omdat het er 2 jaar geleden zo lekker was fietsten we tot in Middelkerke voor onze lunch. De setting van Fleur de Sel was nog dezelfde en de uitbaters nog altijd even vriendelijk en efficiënt. Een sympathiek koppel dat enkele jaren geleden zijn zaak op de dijk in Nieuwpoort overliet en koos voor een kleinschaliger restaurantje met iets meer dan 20 zitplaatsen dat ze perfect onder hun tweeën kunnen runnen, waar ze een quasi perfecte keuken serveren en niets te veel gevraagd is. Mij eega koos, als hoofdschotel (foto's), de dorade met witte en wilde asperges, aardappelpuree en mousselinesaus met Eau de Mer en vroeg met succes om de dorade te wisselen met een stuk kabeljauw. Voor mezelf de Agnus steak bleu-chaud (waaraan ik zo'n goede herinnering had) met handgesneden en in ossewit gebakken frietjes en een sublieme pepersaus (volgens de gastvrouw met een fine champagesaus als basis én met een vleugje porto). Spijtig dat bij mijn dessert de room in de Irish coffee zakte, anders was dit weer eens een perfecte ervaring geweest. Het is al lang vergeven...
Lunchen bij restaurant Hooipiete in Lo-Reninge 20190617
Vandaag weer een prima weertje en nog maar eens een autotoertje gereden in de Westhoek. Even langs Westvleteren voor een paar flesjes van dat goddelijk patersbier (zou er toch een verband zijn?). Ik laat die minstens een jaartje staan vooraleer ze aan te spreken, meestal alleen met goede vrienden die dat weten te appreciëren. Geluncht in de Hooipiete in Lo-Reninge, een restaurant dat ingesloten is door het merkwaardig natuurgebied van de IJzervallei met een mooi terras en dat in de pers geprezen wordt voor paling in 't groen. Het hapje dat we (gratis) bij het aperitief kregen was het beste gerecht, een prima zalmmousse vergezeld van een tartaar van maatjes en een goed afsmakend garnituurtje. Het overige was maar zo en zo... De bisque in de, goed met garnaal gevulde, garnaalkroketten (foto) smaakte niet genoeg naar schaaldieren maar ze waren perfect gebakken, smeuig van binnen en opgediend met gefrituurde peterselie, zo eet ik ze het liefst. De paling in het groen was alles behalve lekker, het palingvlees was zeer "wollig" (diepvries of overkookt) en de m.i. apart bereide frisgroene saus smaakte niet naar kruiden en was veel te zuur. Een wrede tegenvaller vooral omdat we er veel meer van verwachtten, eetbaar maar niet voor herhaling vatbaar. We genoten van het gezellige terras, de buitenlucht en het zonnetje en waren wederom een ervaring rijker.