Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    19-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190619 Russisch ei met carré aardappels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eén van onze favorietjes bij warm weer. Ik blogde er hier reeds over in Juni 2011 en maakte het ook deze keer allemaal met verse ingrediënten, geen "macedoine" uit blik!
    Vandaag met prinsessen, wortelen, rapen en aardappelen afzonderlijk gaargekookt en het geheel nog wat opgepept met snippers groene paprika, platte peterselie, rode ui en mayonaise met wat extra mosterd en een beetje verdund met water.
    De erwtjes ontbraken deze keer maar mét is toch beter...

    19-06-2019, 14:06 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    18-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzonder recept: de perfecte Irish coffee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er zijn weinig plaatsen waar men een perfecte Irish coffee kan/wil maken, nochtans is dat héél eenvoudig en superlekker als men er de moeite wil voor doen en de juiste glazen heeft...
    Op de foto zie je het perfecte resultaat in het juiste glas: namelijk één dat van onder naar boven schuin blijft toelopen tot aan de onderkant van de bovenste laag (room) en dan een beetje toespitst.
    Dat is zeer belangrijk opdat de 3 lagen (room, koffie, gesuikerde whiskey), na elkaar zouden in de mond komen en elk hun aroma's ontplooien om zich pas daarna tot een geheel te mengen. Die 3 smaken en aroma's afzonderlijk binnen laten komen, de verschillende texturen en de koud-warm verschillen maken de ultieme beleving van het degusteren van een Irish coffee. De koude room die bij het drinken mengt met de hete koffie brengt het geheel in de mond op drinktemperatuur.
    Bereiding:

    1° de whiskey-laag: neem minstens 4cl Ierse whiskey (bv. Jameson) en minstens een afgestreken soeplepel donkere kandijsuiker, doe dat in een pannetje verwarm licht tot alle suiker is opgelost (niet koken) en flambeer. Hoe langer men alles laat branden des te minder alkohol is er in de bereiding en wordt het geheel wat zachter. Schenk dit voorzichtig als eerste laag in het glas. Whiskey, suiker en duurtijd flamberen regelen de uiteindelijke smaak.
    2°de koffie-laag: bereid een voldoende straffe, ongesuikerde koffie opdat de room er niet doorzakt en giet deze koffie voorzichtig op de eerste laag (een kromgeplooide lepel met de holle kant naar boven op de onderste laag en laten stijgen met het niveau is een goede truuk om niets te mengen)
    3° de room-laag: klop koude, ongesuikerde slagroom lichtjes op (ik schud gewoon 30 seconden hevig met het flesje) en giet die op dezelfde manier als in 2° voorzichtig boven op de koffie
    Smakelijk!

    18-06-2019, 17:36 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen in restaurant Fleur de Sel in Middelkerke 20190618
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Omdat het er 2 jaar geleden zo lekker was fietsten we tot in Middelkerke voor onze lunch. De setting van Fleur de Sel was nog dezelfde en de uitbaters nog altijd even vriendelijk en efficiënt. Een sympathiek koppel dat enkele jaren geleden zijn zaak op de dijk in Nieuwpoort overliet en koos voor een kleinschaliger restaurantje met iets meer dan 20 zitplaatsen dat ze perfect onder hun tweeën kunnen runnen, waar ze een quasi perfecte keuken serveren en niets te veel gevraagd is.
    Mij eega koos, als hoofdschotel (foto's), de dorade met witte en wilde asperges, aardappelpuree en mousselinesaus met Eau de Mer en vroeg met succes om de dorade te wisselen met een stuk kabeljauw. Voor mezelf de Agnus steak bleu-chaud (waaraan ik zo'n goede herinnering had) met handgesneden en in ossewit gebakken frietjes en een sublieme pepersaus (volgens de gastvrouw met een fine champagesaus als basis én met een vleugje porto).
    Spijtig dat bij mijn dessert de room in de Irish coffee zakte, anders was dit weer eens een perfecte ervaring geweest. Het is al lang vergeven...

    18-06-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    17-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant Hooipiete in Lo-Reninge 20190617
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag weer een prima weertje en nog maar eens een autotoertje gereden in de Westhoek. Even langs Westvleteren voor een paar flesjes van dat goddelijk patersbier (zou er toch een verband zijn?). Ik laat die minstens een jaartje staan vooraleer ze aan te spreken, meestal alleen met goede vrienden die dat weten te appreciëren.
    Geluncht in de Hooipiete in Lo-Reninge, een restaurant dat ingesloten is door het merkwaardig natuurgebied van de IJzervallei met een mooi terras en dat in de pers geprezen wordt voor paling in 't groen.
    Het hapje dat we (gratis) bij het aperitief kregen was het beste gerecht, een prima zalmmousse vergezeld van een tartaar van maatjes en een goed afsmakend garnituurtje. Het overige was maar zo en zo...
    De bisque in de, goed met garnaal gevulde, garnaalkroketten (foto) smaakte niet genoeg naar schaaldieren maar ze waren perfect gebakken, smeuig van binnen en opgediend met gefrituurde peterselie, zo eet ik ze het liefst.
    De paling in het groen was alles behalve lekker, het palingvlees was zeer "wollig" (diepvries of overkookt) en de m.i. apart bereide frisgroene saus smaakte niet naar kruiden en was veel te zuur. Een wrede tegenvaller vooral omdat we er veel meer van verwachtten, eetbaar maar niet voor herhaling vatbaar.
    We genoten van het gezellige terras, de buitenlucht en het zonnetje en waren wederom een ervaring rijker.

    17-06-2019, 17:15 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    16-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant 't Ponton in Nieuwpoort 20160616
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een deugddoende wandeling langs de havengeul van de IJzer geluncht bij 't Ponton aan de rand van Nieuwpoort-stad richting Nieuwpoort-bad aan de vissershaven. Dat restaurant staat o.a. bekend voor zijn verse visbereidingen.
    Bij de apéro garnaalballetjes @ 9€ voor 10 stuks gekozen. In feite mini-garnaalkroketjes, even lekker, waardoor ik mij afvraag waarom de "normale" garnaalkroketten bijna hetzelfde kosten voor 1 kroket, een beetje buiten proportie denk ik dan... Gratis appetizer: een portie ongepelde, verse Noordzeegarnaal.
    Het kabeljauwhaasje met kruidenpuree, garnalen en hun jus voor mijn eega en mix van gebakken Noordzeevis en Zuiders pureetje voor mezelf waren beide lekker bereid. Mijn pureetje mocht iets meer afgekruid zijn met peper en zout en ik zou er buiten de zongedroogde tomaatjes en de bieslook nog een weinig verse rode ui onder gesnipperd hebben, alsook enkele blaadjes peterselie en dragon.
    Met mijn Orval-etje van bijna 2 jaar oud smaakte dit voor het overige weer heerlijk.

    16-06-2019, 18:12 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dineren bij tapasbar Vecino in Westende 20190615
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met 6 goede vrienden afgesproken om een toertje te fietsen in het hinterland van de as Nieuwpoort-Oostende. We hadden geluk met het weer!
    Voor 's avonds hadden we afgesproken om met ons achten te dineren in Vecino, een mooi ingerichte tapasbar, druk beklant maar met lekker eten en een vriendelijke en efficiënte bediening.
    We bestelden de formule "op stap met het keukenteam": de keuken tovert dan 8 verschillende gerechten en 1 dessert op tafel, allemaal geserveerd volgens hun sharing-concept d.w.z. de opgediende porties zijn minstens voor 2, dus 4 schotels en maximaal voor 8 personen dus 1 schotel om te verdelen. Die komen per gerecht op het gemakje op tafel, buik- en avondvullend en dat aan 45€ p.p. We aperitiefden om 17u30 en verlieten de zaak, wreed voldaan, na 22u.
    Een flinke aanrader, maar voldoende van te voren reserveren!
    Op de foto een proevertje voor de sfeer en brandade van kabeljauw met een vleugje gember in het horentje.

    16-06-2019, 07:39 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    14-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Bar Bernard in Watou 20190614
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag een zalig uitstapje gedaan met de cabrio tussen de velden van de Westhoek. Zo'n 110km cruisen in het vlakke landschap waar aardappelen, bieten en granen al goed opschieten.
    Halt gehouden voor de lunch aan de brouwerij Sint Bernardus in Watou waar ze de bezoekers nu kunnen verwelkomen in een prachtige omgeving: mooie winkel en prachtig dakrestaurant en -terras.
    Quasi al hun bieren zijn er van 't vat te proeven en er is een eenvoudige brasseriekaart met streekspecialiteiten en bierbereidingen. Alles met veel stijl waarvoor proficiat!
    Naast enkele bieren proefden we de plaatselijke droge worst, aten zalm met blanke botersaus en groentenstoemp, stoofvlees met sla en friet. Elk met een ander biertje uit het assortiment bereid.
    De Abt 12 van 't vat smaakt minder smeuig en sterk dan die van het flesje, volgens de maître door het gebrek aan nagisting, hetgeen wel het geval is met het flessenbier.
    Al bij al een leuke en smakelijke ervaring die zeker nog zal herhaald worden.

    14-06-2019, 18:22 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    13-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190613 Tomaat Antiboise met Hasselback aardappelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag moesten we thuis wachten op een Internetbestelling uit Groningen (NL). Alhoewel slecht weer werd aangekondigd zien we buiten alleen zon en wolken en is het droog.
    Het thuis zijn was een gelegenheid om de nu optimaal rijpe coeur de boeuf tomaten die we uit Frankrijk meebrachten te bereiden. Ik koos ervoor ze te presenteren met witte tonijn op olijfolie (Colruyt-Boni) geïnspireerd op de wijze van Antibes, daarbij jonge sla, gekookte prinsessenbonen, een hardgekookt eitje en een vinaigrette gemaakt van de tonijn-olie, ciderazijn en Colman's mosterd.
    Voor de vulling, van de van zaadjes uitgedane tomaten, gebruikte ik een (gekochte) pikante tonijnsalade die ik oppepte met (afgevallen) stukjes van de mooie stukken tonijn, gesnipperde rode ui, idem zure augurkjes, idem groene paprika, idem zwarte olijven.
    De Hasselback aardappeltjes smaakten er heerlijk bij: in schijfjes insnijden zoals op de foto, bedruipen met gesmolten boter of olijfolie, kruiden met tijm, peper en zout en gedurende 45' in een voorverwarmde oven van 200°C plaatsen (kan ook ongeschild). 

    13-06-2019, 14:11 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    12-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Taverne Koekoek te Oostende 20190612
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag geluncht in Oostende. Naar daar getramd in bar slecht weer, gelukkig met weinig wind zodat een regenscherm soelaas bood.
    Ik blogde reeds in november 2010 over die plaats en de formule en het ganse recept is nog steeds hetzelfde als in 1979 toen we er voor het eerst kwamen met onze jonge kroost en het 7 /7 24/24 open was. Nu nog 7/7 open maar 10/23, de jongere generatie nam het over...
    Toen 17€, vandaag 23€ . De kip aan 't spit, uit het vuistje en met boterhammen, is nog altijd even lekker. Het recept nog steeds geheim.
    Nu kan men de halve kip ook laten flamberen en er is appelmoes (HAK) te verkrijgen. Voor mij is alleen kip nog steeds OK, ik smikkel ook quasi al het uiterst krokante en goed gekruide vel op en aan de botjes kleeft niets meer. Ons leeg potje appelmoes vullen wij met overschot van het borstvlees want inmiddels eten wij met ons 2 geen hele kip meer op. Dat potje nemen we mee naar huis en met een paar eetlepels currymayonaise van D+L is die "zelfgemaakte" kipcurry 's avonds nog wreed lekker op een lichtjes geroosterde boterham!

    12-06-2019, 18:12 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    11-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Brasserie Excelsior in Veurne 20190611
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fris maar zon en geen buien, dus fietsweer... Toertje naar Veurne en terug ~30km. Geluncht rond de middag op de markt in Veurne. De Excelsior biedt er op de weekdagen dat ze open zijn een 3-gangen lunch aan 14€. We kennen dat daar al een paar jaar en het is prijs/kwaliteit meer dan OK. Bovendien, staat het hoofdgerecht je niet aan dan kan je een steak-friet in de plaats krijgen zonder supplement. Ze hebben daardoor goed te doen en het terras zit snel vol!
    Vandaag was het voorgerecht een hele haring (type opgelegde zure haring), gefileerd en met gemengd slaatje, half hardgekookt ei, een lekkere vinaigrette en een broodje. Het hoofdgerecht gebakken eendenborst met een romige portosaus en friet en als dessert een snee Zwitserse rol.
    Lekker gegeten en bijgevolg nog steeds voor herhaling vatbaar.
    P.S. Je kan je via hun website abonneren op de nieuwsbrief van hun dagschotels.
    P.P.S. Voor het overige ook een uitgebreide kaart o.a. snacks, broodjes, slaatjes, vis- en vleesgerechten

    11-06-2019, 18:10 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190610 Capellini Bolognese
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Bolognesesaus stond klaar, bijgevolg deze vandaag opgesmikkeld met een portie capellini en geraspte Parmezaanse kaas. Pas recent ontdekte ik dat het Bolognese geschreven wordt en niet Bolognaise met ai zoals veelvuldig voorkomt.
    De saus is afgeleid van ragù bolognese afkomstig uit Bologna, Italië en is in 1982 deponeerd door de accademia italiana della cucina (hier).
    In Bologna wordt ze meestal niet gegeten met spaghetti maar wel met platte linten of verwerkt in Lasagna, er zit ook pancetta (Italiaans spek) in, rode wijn, melk en soms ook room.
    Volgende keer probeer ik eens het authentieke recept uit zoals op de Internetfoto...

    11-06-2019, 09:50 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    09-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190609 Alliumsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Reeds over dit soepje geblogd in maart 2008. Het Allium plantengeslacht bevat zowel sierplanten als eetbare soorten met daarin de diverse uien- en look-. Vermits dit soepje sjalot, rode ui, witte ui en look bevat gaf ik het deze naam want uiensoep zou wat te simpel zijn voor deze lekkernij .
    De sjalot maakt het een tikkeltje zoeter dan wanneer alleen ui en aardappel gebruikt wordt en laurier, verse tijm en een vleugje komijnpoeder naast peper en rundsbouillon geeft het geheel zijn finale smaak. De echtgenote kon de soep op prijs stellen want ze at er 2 kommen van...
    Vandaag pasten we voor lunchen op restaurant want van het goede te veel.
    Het was prima fietsweer en we deden een kleine toer (20km) en aperitiefden op het terras van De Peerdevisscher in Oostduinkerke (foto) met naast ons nog andere BV's zoals Geert Bourgeois met echtgenote en vrienden en aan een andere tafel Free Souffriau met Miguel Wiels en kroost. Alleen vermeld om te tonen dat het daar aangenaam vertoeven is 
    .

    09-06-2019, 17:09 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    08-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant De Oesterput in Blankenberge 20190608
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze nacht was het storm op zee en deze morgen nog 6 Beaufort maar slechts een paar druppels regen meer. Geen fietsweer dus en bijgevolg tramden we naar Blankenberge en wandelden we tegen de middag naar restaurant De Oesterput gekend voor zijn zee-producten. De bisque van kreeft was heerlijk geconcentreerd met veel stukken vlees en de hangcultuurmosselen waren OK maar spijtig genoeg iets te lang gekookt en wat te weinig groenten naar mijn zin. Wel bereid met doorsmakende dunne soepselder en dikke ui én goed gepeperd, zoals het hoort.
    We zagen er veel rijkelijk gevulde zeevruchtenschotels opdienen met flessen Pommery champagne. Zo'n prachtige schotel kost 148€ voor 2 personen met de fles Champagne inbegrepen en bevat kreukels, wulken, garnalen, langoestines, oesters, Alaska snowkrab, messen, krabbepoten, kingkrabpoten, scampi, gamba's, sint-jacobsnoten, koningsgarnalen en een vers gekookte Canadese kreeft van 500g.
    Dat is wellicht voor onze volgende keer...

    08-06-2019, 17:09 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    07-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant Mama Thai in de Panne 20190607
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vooral het weer bepaalde dat wij naar De Panne tramden om aldaar de dijk en de Zeelaan af te wandelen en aan window-shopping te doen. Voor onze lunch had ik vooraf op Google en Tripadvisor wat rondgekeken en mijn honger naar VEEL groenten bepaalde dat we dan best Aziatisch zouden lunchen.
    Mama Thai, door verscheidene bronnen gemiddeld zeer goed beoordeeld, juist buiten het centrum van de Panne richting Veurne, leek ons een goede oplossing. Bus 56 met een halte niet ver van de Zeelaan had een halte op 100m van de deur van het restaurant, dus...
    Na een deugdoende St.Bernardus Abt op het terras van 't Zeiltje op de Markt van De Panne arriveerden we rond 12u45 per bus aan het restaurant waar we vriendellijk ontvangen werden. Genoeg klanten, maar niet druk.
    We bestelden lenterolletjes, dim sum, 
    varkensvlees met een glasnoedelbereiding (Phad Thai Moo), scampi met gewokte groenten in gembersaus (Phad King Khung) en kip zoetzuur bereid met groenten en ananas (Pad Priowan Kai). Daarbij werd Jasmijnrijst geserveerd.
    Prachtige sauzen, beetgare groenten, alles niet te pikant gekruid, kortom een lust voor het oog en ons palatum... Een aanrader!
    Het lichtgeel sausje bij de lenterolletjes was bijzonder en bleek te bestaan uit abrikoos, gember en honing. Ik zal zeker eens proberen dat thuis na te maken!
    P.S. terug aangekomen bij het bushokje van bus 56 richting de Panne was het inmiddels wreed slecht weer geworden en bleek dat er pas na 2u een bus zou zijn...
    Gelukkig stapte er juist 2 jonge dames in een auto vlakbij. Het bleek dat die onze richtng uitmoesten en we konden met hen liftend terug thuis geraken. Een leuke afsluiter van ons geslaagd esbattement!

    07-06-2019, 16:31 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    06-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant De Ark in Nieuwpoort 20190606
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fris en een briesje maar veel zon en witte wolken, dus fietstochtje... Rond 13h en bijna 3h onderweg geluncht op één van onze referentieplaatsen aan de IJzer. De Ark heeft een mooi terras en een vriendelijke bediening. 
    Eén portie "goujonettes" (gepaneerde visreepjes @7.9€ voor ons 2) en daarna 2 x lamsnavarin (dagschotel @ 13€p.p.) een typisch lente-stoofpotje. De raapjes (navets), waaraan het recept zijn naam dankt, heb ik niet tegengekomen maar het geheel was lekker klaargemaakt. De dagschotels zijn daar altijd prima.
    Op mijn kookvuur pruttelt momenteel een Bolognesesausje met héél veel verse groenten (look, ui, groene selder, platte peterselie, wortel) en tomatenstukjes uit blik (Mutti). Op restaurant krijg je m.i. altijd te weinig groenten en bijgevolg moet ik dat één van de volgende dagen wat compenseren met iets wat dan al klaar staat en op een kwartiertje een heerlijke maaltijd kan geven.

    06-06-2019, 16:32 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    05-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Madam Kroket in Oostende 20190605
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toevallig passeerden we de zaak van Madam Kroket in de Nieuwstraat in Oostende. Ik had erover gelezen en een vriend had het er met ons nog over gehad. In de "garage" ernaast was nog een tafeltje vrij en we beslisten al snel het "experiment" te wagen.
    We bestelden 2x vissoep, 2x garnaalkroketten, 2x Parmezaankroketten, 1x mosselkroket, 1x kreeftkroket en 1x Roquefortkroket.
    De vissoep was OK maar vroeg een tikkeltje meer kruiding naar onze smaak. De kroketten smaakten niet genoeg naar hun hoofdingrediënt (garnaal, kreeft, mossel, Parmezaan, Roquefort) wegens te rijk aan bloem en vetstof. Madam Kroket 's recept is wel zeer authentiek (ik zag haar een tijdje aan het werk in de keuken) maar zij gebruikt geen gelatine om de appareils te dikken hetgeen in de modernere (lichtere) kroket bereidingen wel het geval is. Het te veel roux (boter-bloem) neemt de smaak van de basisingrediënten te sterk weg.
    Mooi gepaneerd, goed gebakken en vriendelijk opgediend. 
    Wel sympathiek om eens mee te maken, maar niet wow...

    05-06-2019, 17:19 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    04-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Buffalo Grill Grande Synthe Dunkerque 20190604
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Enkele keren per jaar bezoeken we een hypermarkt van Auchan om er wat voorraad in te slaan die we moeilijk in België in eenzelfde kwaliteit vinden. Zo ook vandaag in de buurt van Duinkerke...
    We doen er de toer van het ganse magazijn en dat neemt zo'n 2 uur in beslag, een flinke wandeling dus. Bijgevolg is het middag eer we daar klaar mee zijn en een flink hongertje de kop opsteekt omdat we hebben staan watertanden bij de schiterrende kaastoog, ditto charcuterietoog, ditto vistoog, brood- en vleesafdeling enz...
    Enkele jaren geleden kwamen we voor de lunch terecht bij de Buffalo Grill op dezelfde site en vermits het daar prijs/kwaliteitsgewijs op alle vlakken in orde is lunchten we terug daar.
    Voor mij een côte de boeuf met gegrillde Zuiderse groenten en aardappel in de schil en voor de eega een rumsteak met Roquefortsaus: lekker!

    04-06-2019, 15:17 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    03-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant Marquize in Westende 20190603
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In principe gingen we vandaag in een Chinees restaurant eten omdat we weinig groenten aten in de voorbije dagen en gewokte groenten altijd lekker zijn... We vonden op het Internet een aanbevolen Chinees in Westende en tramden er naartoe. Vermits het pas half twaalf was toen we er reeds waren en intussen het zonnetje volop scheen aperitiefden we op een terrasje in de Portiekenlaan. Ons oog daar viel op restaurant Marquize en dat riep ineens veel herinneringen op. 
    We kenden dat restaurantje als restaurant Bristol in de periode 1979-1987 en kwamen er regelmatig met de ganse familile, waarvan inmiddels velen overleden zijn, pure nostalgie dus.
    Even opgezocht op het Internet of het open was en wat er zal op het menu stond en wegens de slechte lunch-ervaring van gisteren beslist daar te gaan lunchen met het kreeftenmenu i.p.v de geplande Chinees...
    Alles was heerlijk 3 hapjes vooraf waarvan de mousse van asperges subliem was, halve kreeft met Aziatische toetsen als voorgerecht, daarna bisque van kreeft, vervolgens een gebakkken halve kreeft met zomergroenten (asperges, jonge wortel, prei, zalf van aardappel) en een blanke botersaus om duimen en vingers af te likken (ingekookte sjalot, witte wijn, rode wijnazijn, gebonden met verse boter). Als dessert voor mij kaas en de eega profiteroles met chocolade en om af te sluiten nog versnaperingen bij een cappucino en voor mij een lekkere groene Chartreuse met één blokje ijs. De wijnen per glas waren ook uitstekend.
    Al bij al niet goedkoop maar wel alles waar voor het geld, het mooie kader en de uitstekende, vriendelijke bediening erin gerekend.
    P.S. We zagen er ook met hetzelfde enthousiasme en kwaiteit een uitstekende 2-gangenlunch voor 33€p.p. opdienen.

    03-06-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    02-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij The Sailors Nieuwpoort 20190602
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eenvoudige bistro waar alle warme gerechten op een BBQ-grill bereid worden. Vorig jaar lekker geluncht dus vandaag weergekeerd: een dikke tegenvaller.
    Positief waren de vriendelijke bediening en de perfecte merguez maar het rundvlees was te sterk geprikt (vermalst) en niet op de gevraagde bakwijze bereid. De brochette, saignant gevraagd, was er het ergst aan toe, langs buiten zwart, meer dan 1 cm grijze zone en het binnenste quasi puree. De rumpsteak, zelfde bakwijze, ook geprikt doch minder erg en ook te lang gebakken.
    We hebben dat bij The Sailors vriendelijk uitgelegd en daar gaf men de leverancier (versmarkt DELVA Veurne) de schuld van het vermalsen en waren we de enige klanten die niet tevreden waren? Spijtig...

    02-06-2019, 15:34 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    01-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Estaminet de Peerdevisscher in Koksijde 20190601
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je moet weken op voorhand reserveren om er te kunnen genieten van 4 lekkere slibtongen (maat 7 in 1 kilo) met een klassieke sla, mayonaise en lekkere frieten @ 23,5€pp maar het is de moeite waard.
    Een estaminet vlak bij het visserijmuseum (Oostduinkerke) waar men lekkere hapjes en drankjes kan krijgen en ook klassiek maar lekker kan lunchen aan zeer democratische prijzen.
    Naast de slibtongen een eerlijke tomaat-garnaal, een uitstekende zure haring en prima gaarnaalkroketten die ook in een variant "garnaalballetjes" te krijgen zijn @6€ voor 8 stuks!
    Er is een mooi en zonnig buitenterras en de zaak is open van 10h 's morgens tot ten laatste 20u 's avonds.
    Een aanrader...

    01-06-2019, 19:07 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!