Goede vrienden,
Beste pastorale medewerkers,
Vanaf maandag 8 juni mogen in onze kerken en kapellen opnieuw eucharistievieringen of gebedsdiensten doorgaan. De regering heeft daarvoor het licht op groen gezet. Na bijna drie maanden zonder kerkdiensten zijn we blij en dankbaar met de nieuwe mogelijkheid om samen te bidden en te vieren. Vanaf maandag kan de eucharistie van de weken door het jaar hervatten. Dat de eerste zondagse eucharistieviering samenvalt met het feest van het Heilige Sacrament op 14 juni is een gelukkig toeval of een knipoog van hierboven. Met des te groter vreugde zullen we dit jaar het feest van Sacramentsdag vieren!
In voorbereiding op de maatregelen van de regering hebben alle bisdommen in de voorbije weken al de nodige toelichting gegeven en tal van praktische gevolgen toegelicht. Voor ons bisdom kan u deze verduidelijkingen het gemakkelijkst vinden via de website van het Bisdom Antwerpen op Kerknet. Ik vestig uw aandacht op het maximum aantal aanwezigen dat is vastgelegd op 100 personen (vanaf 1 juli 200 personen) gekoppeld aan het respecteren van de anderhalve meter afstand tussen alle personen. Alle maatregelen voor de bescherming van de aanwezigen en voor de wijze van vieren kan u vinden op de website van het Bisdom Antwerpen. Daar vindt u ook een FAQ lijst met antwoorden op veel gestelde vragen; we zullen deze lijst actualiseren volgens de richtlijnen van de regering, zodra deze in het Staatsblad zijn gepubliceerd. We rekenen erop dat alle verantwoordelijken van kerkraden en pastorale teams deze maatregelen aandachtig doornemen en correct toepassen.
De nieuwe maatregelen gelden ook voor begrafenissen en huwelijken. Vanaf maandag 8 juni mogen, onder de geldende voorwaarden, maximum 100 aanwezigen aan deze vieringen deelnemen. Om deze reden zullen alle bisdommen vanaf 8 juni opnieuw de gewone tarifering voor deze vieringen aanrekenen.
Voor de vormselvieringen in september en oktober zijn sinds 1 juni de dagen en uren van alle vieringen bekend gemaakt. Families, parochies en catechesegroepen kunnen zich op deze dagen en uren richten. Echter, over het aantal aanwezigen dat zal toegelaten zijn, over het concrete verloop van de viering of de wijze van zalven, kunnen wij op vandaag nog geen concrete gegevens verschaffen. Daarvoor moeten wij wachten op bijkomende maatregelen die de regering in de loop van de zomer zal nemen. Wel zullen wij hierover met u in contact blijven.
Ongetwijfeld roept deze versoepeling diverse vragen op, zowel over het onderlinge gewicht van de principes als over de concrete uitvoering van algemene regels. Zoals vaak gezegd, is het eenvoudiger alles te verbieden dan geleidelijk weer te versoepelen. Tegelijk willen wij herhalen wat ook regeringsleden hebben gezegd: het is aan ieder om wijs en verstandig te oordelen in plaatselijke situaties. Het vermijden van nieuwe besmettingen blijft de basisregel. Bij twijfel kan u ter plaatse overleggen met het team van de pastorale eenheid, met de kerkraad of met de burgerlijke overheid. Blijven nog vragen over , dan kan u terecht op de secretariaten van het vicariaat Antwerpen, het vicariaat Kempen of het vicariaat Diocesane Diensten.
Wat met de paaskaars? De sterkste periode van het liturgisch jaar hebben we moeten overslaan: de Goede Week, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Toch willen we de verbinding met Jezus’ lijden, sterven en verrijzen niet loslaten. Bij de heropstart van de zondagse liturgie kan u de eucharistieviering beginnen met de zegening van de paaskaars. Het gebed en enkele praktische suggesties voor deze uitzonderlijke zegening kan u vinden op de website van het bisdom Antwerpen. We bidden dat onze kerkgemeenschap weer mag opstaan tot nieuw leven!
In de voorbije drie maanden kon ik geen eucharistie vieren met een gewone gemeenschap. Dat was een lange leegte. Door het wegvallen van de vormselvieringen en andere ontmoetingen had ik amper nog contact met onze vele parochies en plaatselijke gemeenschappen. In de weken die nog resten voor de zomervakantie wil ik iets van deze achterstand inlopen. Ik heb me voorgenomen om in deze laatste weken van juni op enkele plaatsen samen de eucharistie te vieren met een plaatselijke gemeenschap. Samen zijn we in lockdown gegaan, samen zullen we eruit komen.
De Geest van Pinksteren hangt nog in de lucht. Ik wens u veel inspiratie en bezieling bij deze getrapte heropstart van het maatschappelijke en kerkelijke leven!
+ Johan Bonny