Waarom ook christenen deelnemen aan de klimaatmars
Beste zusters en broeders
De klimaatcrisis is een enorme uitdaging: voor de hele mensheid en bij uitbreiding voor alle leven op onze planeet. Talrijke soorten, waaronder de onze, worden op middellange termijn bedreigd als we in de komende jaren niets doen om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen.
Paus Franciscus heeft ons hier op 4 oktober nog aan herinnerd in zijn apostolische exhortatie Laudate Deum. Daarom nemen sommigen van ons deel aan de Klimaatmars op 3 december 2023 in Brussel. Want ook als christenen zijn we geroepen zorg te dragen voor ons gemeenschappelijke huis dat voor ons een geschenk is dat wij van de Schepper ontvingen. De klimaatverandering heeft de grootste impact op de meest kwetsbare landen en bevolkingsgroepen. De ergste droogtes doen zich voor in gebieden waar de levensstandaard al bijzonder laag is. Tijdens de overstromingen in België in juli 2021 waren het vooral de volkswijken die het zwaarst getroffen werden. Door als christenen deel te nemen aan de klimaatmars, geven we gehoor aan het gebod om de naaste lief te hebben en aan Christus’ uitnodiging om Hem te herkennen in de armen.
Er zijn talrijke manieren om ons te engageren in de strijd tegen de klimaatverandering. We kunnen en moeten uiteraard persoonlijk actie ondernemen. Maar zoals paus Franciscus schrijft, moeten we in alle eerlijkheid erkennen dat de meest effectieve oplossingen niet alleen het resultaat zullen zijn van individuele inspanningen, maar vooral van belangrijke politieke beslissingen op nationaal en internationaal niveau (Laudate Deum, nr. 69).
Met het oog op de aanstaande Klimaatconferentie in Dubai, roept de paus ons daarom nadrukkelijk op om deel te nemen aan burgerbewegingen: De eisen die wereldwijd vanuit de basis opborrelen, waarbij activisten uit de meest uiteenlopende landen elkaar helpen en steunen, kunnen uiteindelijk druk uitoefenen op de machthebbers. We kunnen hopen dat dit ook het geval zal zijn voor de klimaatcrisis (LD, nr. 38). Daarom doen we een oproep aan alle gelovigen om deze zorg voor ons gemeenschappelijke huis op te nemen in hun gebed. Daarom ook zullen vele christenen deelnemen aan de Klimaatmars op 3 december (https://klimaatmars.be). Voorafgaand aan de mars wordt om 12.30 uur samengekomen in de Sint-Rochuskerk (Antwerpsesteenweg 60) om te bidden.
Brussel,13 november 2023
De bisschoppen van België
30-11-2023, 18:53
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Barmhartigheid en vergeving
Johan Van der Vloet, hoofdredacteur Tertio:
'Enkel een moraal die zichzelf verankert in een appel van de ander, van de wereld – en voor gelovigen van God – kan een stevig gefundeerd referentiekader bieden. In zo’n moraal worden barmhartigheid en vergeving opnieuw mogelijk: twee deugden die onze vaak genadeloze samenleving ontbeert. '
30-11-2023, 17:12
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
29-11-2023
Wat doet de Kerk voor slachtoffers van seksueel misbruik: kwarteeuw kerkelijke strijd tegen misbruik in pastorale relaties (1997-2023)
Wat doet de Kerk voor slachtoffers van seksueel misbruik: kwarteeuw kerkelijke strijd tegen misbruik in pastorale relaties (1997-2023)
29-11-2023, 10:05
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
AANBIDDING VAN HET H.SACRAMENT
Donderdag 30 november, na de viering van 8.30 u. is er aanbidding van het H. Sacrament.
Er is mooie aanbiddingsmuziek van Medjugorje, stilte, een korte overweging, en gebed.
Iedereen van harte welkom!
29-11-2023, 10:04
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
28-11-2023
De Kansendans
Beste,
Niet iedereen krijgt dezelfde kansen. Het is niet vanzelfsprekend om je in te leven in hoe mensen kansarmoede ervaren...
Schakel Retie organiseert een "inleef" theatervoorstelling: "De Kansendans". We willen jou en de collega’s van harte uitnodigen op deze voorstelling op vrijdag 8 dec om 19u30 in zaal den Dries te Retie.
Korte toelichting: Het stuk is gebaseerd op het gelijknamig boek van Caro Bridts en Lieven De Pril. Caro is ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. Lieven is 35 jaar professioneel en vrijwillig actief in armoedebestrijding. Beiden zijn educatief medewerker bij Welzijnsschakels Vlaanderen. Caro en Lieven kennen de mensen en de verhalen die achter de armoedecijfers zitten. Kruip op 8 december in de huid van iemand die kansarmoede ervaart.
De monoloog wordt gebracht door Stefanie Moens. Zij maakt met veel succes een toer door Vlaanderen. Laat je verrassen door een onbekende wereld achter de gevels in jouw eigen buurt. Zet de bril op van mensen die uitgesloten worden. Krijg een andere kijk op de samenleving, op armoede en op duurzame oplossingen.
Praktisch: Kaarten in voorverkoop kan je bestellen via onderstaande qr code of deze link. Kaarten: voorverkoop 6 euro, Kansentarief (via uitpas) 2 euro, kassa 10 euro Meer info: zie website en kies "De Kansendans"
We hopen je te mogen verwelkomen op 8 december!
Paul De Wit namens Schakel
28-11-2023, 18:25
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Adventsbrief van onze bisschop
Elke Belg heeft een identiteitskaart. Naast onze naam staan daarop twee belangrijke gegevens: de plaats en de datum van onze geboorte. Dat zijn onze ankerpunten in de tijd en in de ruimte. Die kan ik nooit meer wijzigen, laat staan uitwissen. Zo is het ook voor Jezus. We weten exact waar en wanneer hij geboren is. Wanneer? Tijdens de volkstelling onder landvoogd Quirinius. Waar? In Bethlehem. Lucas schrijft: ‘De volkstelling had voor het eerst plaats toen Quirinius landvoogd van Syrië was. Allen gingen op reis, ieder naar zijn eigen stad, om zich te laten inschrijven. Ook Jozef trok op en omdat hij behoorde tot het huis en het geslacht van David, ging hij van Galilea uit de stad Nazareth naar Judea, naar de stad van David, Bethlehem geheten, om zich daar te laten inschrijven, samen met Maria, zijn aanstaande vrouw, die zwanger was. Terwijl ze daar waren, brak de dag van haar bevalling aan, en ze bracht een zoon ter wereld, haar eerstgeborene’ (Lc 2, 4-6).
Vandaag brengen deze plaatsnamen ons opnieuw naar oorlogsgebied: naar Israël en de Palestijnse gebieden. Hoewel Nazareth aanvankelijk lag in het landsdeel dat bedoeld was voor de Palestijnen, veroverde het Israëlische leger de stad in 1948 en kwam Nazareth in Israël te liggen. Het is vandaag de enige hoofdzakelijk Palestijnse agglomeratie in Israël. Bethlehem is een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever en behoort tot de Palestijnse Autoriteit. In het noorden en westen heeft Israël rond Bethlehem een grensbarrière gebouwd, in het zuiden is de stad omringd door nederzettingen.
Op kerstdag zongen de engelen van vrede, maar hun lied was van korte duur. Het viel stil, juist daar waar Gods vrede een nieuwe tijd had moeten inluiden. Beelden van brutaal geweld in Israël en Gaza beheersen de laatste maanden van 2023. Eerst de gewelddadige verrassingsaanval van Hamas in Israël. Nadien de gewelddadige intocht van het Israëlische leger in Gaza. Met duizenden dodelijke slachtoffers als gevolg, verwoeste straten en steden, kapotgebombardeerde scholen en ziekenhuizen, eindeloze rijen vluchtelingen en hopeloze mensen die met open armen naar de hemel schreeuwen om hulp die maar niet komt.
Neen, dat kan niet. Niemand kan zich in deze oorlog op godswoorden beroepen zonder God zelf geweld aan te doen. Waarvoor bidden wij dan in deze adventstijd? Dat Israël en de Palestijnse gebieden tegen Kerstmis de naam van ‘heilig land’ opnieuw waardig zouden zijn. Dat het vooruitzicht van het geboortefeest van Jezus bij de enen en de anderen de bereidheid zou versterken om de wapens neer te leggen, om alle doden eerbaar te begraven, om alle gewonde kinderen te verzorgen, om alle uitgeputte burgers veiligheid, voedsel en een onderdak te bieden.
Niemand kan als morele overwinnaar uit dit oorlogsgeweld komen. Gods menslievendheid moet nu geschieden. De klok tikt. Was Jezus met de verkeerde identiteitskaart geboren? Neen. Langs Jozef behoorde hij tot het huis en geslacht van David. Hij was drager van zowel het eigenste verleden als de eigenste toekomst van Gods volk. In Hem maakte God een nieuw begin mogelijk voor zowel het Joodse volk als voor alle andere volkeren. Dat nieuwe begin: dat willen we op Kerstmis zien gebeuren. Al is het nog maar klein en broos. Zoals Jezus zelf ter wereld kwam.
+ Johan Bonny Bisschop van Antwerpen
28-11-2023, 13:34
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Weekkalender 30 november -6 december
-Donderdag 30 november 8.30 u. Ter ere van het H. Kruis (F) Aanbidding van het H. Sacrament na de viering
-Vrijdag 1 december 8.30 u. Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten (F)
-Zaterdag 2 december 16.30 u.E.H. August Vanhove en ouders
-Zondag 3 december Eerste zondag van de advent 11.00 u.Plechtige hoogmis opgeluisterd door het kerkkoor. Ter ere van Sint-Lucia (F) Sint-Pieterskapel 10.00 u. Woord- en communiedienst
-Maandag 4 december 8.30 u.Jozef Geerts en Maria Claessens
-Dinsdag 5 december 8.30 u. Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten (F)
-Woensdag 6 december 8.30 u. Ter ere van het H. Kruis (F)
28-11-2023, 10:14
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
27-11-2023
Chiro 'Os Agnes' en 'Ozze Metten'
Jaarthema: Daar zit muziek in!
En dat hebben wij samen gevierd op zondag 26 november, het feest van Christus Koning. Een vrolijke bende, en volle kerk met jeugdig geweld. De twee VB’S Jens en Hanne drukten het zo uit: Chiro, daar zit muziek in! …
Een jaarthema dat voor zichzelf spreekt. Muziek en Chiro vormen een onlosmakelijke combinatie, waarbij de kracht van ritme en melodie samen smelten met de gezellige sfeer en samenhorigheid van de Chiro. Of het nu gaat om vrolijke kampvuurliedjes, stevige beats tijdens een spel, samen dansen tijdens den Boem of samen zingen voor en na het eten, muziek speelt een centrale rol in het creëren van unieke en verbindende ervaringen. De Chiro, als jeugdbeweging, staat bekend om haar speelse en avontuurlijke karakter. Muziek voegt hier een extra dimensie aan toe. Of je nu graag luistert, zelf zingt, wil dansen of gewoon genieten van het gevoel, er is voor elk wat wils. Wij willen alle kinderen en jongeren de kans geven om van muziek te genieten binnen de Chiro. Muziek draagt bij aan de dynamiek en energie van de groep.
Het is iets wat we allemaal samen beleven en waar we tijdens onze jaarlijkse viering graag ook eventjes tijd voor willen nemen om hier bewust bij stil te staan, samen met onze leiding, leden, BV’S, ouders en allen die in ons geloven. Ook de parochie hoort daarbij. Alles werd uitgebeeld door een gemengde leidingsploeg in een spel 'Eén tegen allen'. Zij bouwden met behulp van twee vrijwilligers een stevige piramide gebaseerd op een sterke fundatie.
Diaken Jurgen, gaf een aansporing vanuit de brief van Paulus aan de Korintiërs waarin de liefde van al de Chiroleden onderling onmisbaar is, omdat liefde ruimte geeft en tegen alles bestand is. Jurgen zegende de leidingskoorden van vijftien nieuwe leidsters en vijf nieuwe leiders. Jens en Hanne zorgden voor het vlotte verloop van het leidingsengagement. De voltallige leiding bad dan samen het leidingsgebed. Annelies, Erik en een sterk koor zorgden voor frisse Chiroliederen. Er werd afgesloten met een onzevader en een kruisteken. Een daverend applaus galmde door de kerk.
Proficiat aan de nieuwe leiding, maar ook aan al de leidingsploegen die zich wekelijks inzetten. De parochie Sint-Martinus is fier op zijn jeugd!
Vic Daemen
(foto's Maria Van den Put. Nog meer foto's: ga naar http://blog.seniorennet.be/rapsnieuws)
De advent is de voorbereidingstijd op Kerstmis. Maar wat kun je er nog meer over vertellen? Ontdek de diepe betekenis in een beknopt overzicht.
Wanneer start en eindigt de advent in 2023?
De advent start dit jaar op zondag 3 december en eindigt met Kerstmis op zondag 25 december.
Om de datum van de advent te bepalen, tel je 4 zondagen terug op de kalender vanaf Kerstmis (altijd op 25 december). Het begin ligt tussen 27 november en 4 december. De duur van de advent kan dan ook verschillen en bedraagt minstens 3 weken en 1 dag.
Wat is het belang van de advent?
De advent dient als voorbereidingstijd op Kerstmis, de komst van Jezus als God in de kwetsbare gestalte van een mensenkind. Hij maakt zich klein omdat mensen zich groot voordoen. Hij komt naar ons omdat wij niet naar hem komen, zo formuleert Sint-Augustinus het.
Een feest met zo’n belangrijke gast wordt uiteraard voorbereid! Vooral innerlijk, uiteraard. Centraal staan versobering, inkeer en stilte, maar ook solidariteit van mens tot mens (en bij uitbreiding de hele planeet), hoop en vrede.
De advent markeert het begin van een nieuw kerkelijk jaar. Dan start een nieuwe lezingencyclus op de liturgische kalender. Met advent 2022 start de A-cyclus waarin we Jezus volgen door de ogen van evangelist Matteüs.
Wat betekent het woord advent?
Advent komt van het Latijnse adventus, dat ‘komst’ betekent. Bedoeld wordt de komst van de Messias of Redder, die christenen herkennen in Jezus. Bernardus van Clairvaux (1090-1153) beschreef die komst in zijn beroemde kersthomilieën als een drievoudige gebeurtenis:
VROEGER Gods komst in de geschiedenis door Jezus Christus, zo’n 2000 jaar geleden
LATER Gods komst bij de voltooiing van de wereld
NU Gods komst hier en nu in het hart van zijn ‘uitverkorenen’
De advent is dan ook een periode van hoop en verwachting, maar ook van inkeer en solidariteit om Gods komst mogelijk te maken.
Welke Bijbelteksten hebben met de advent te maken?
Hoewel er in de Bijbel geen sprake is van de advent als voorbereidingsperiode op Kerstmis, zijn er heel wat teksten die je kunnen helpen om je voor te bereiden op de komst van Jezus. Die teksten staan dan ook centraal in de lezingen van de adventstijd.
Enkele voorbeelden:
uit het Oude Testament: In de lezing van de eerste zondag van de advent weerklinkt dit jaar een vredesvisioen van de profeet Jesaja (2,1-5): De berg van de Heer zal vaststaan en alle volkeren stromen toe. Zij zullen hun zwaarden omsmeden tot ploegijzers, en hun speren tot snoeimessen. Geen mens zal meer weten wat oorlog is. De hele advent door volgen we deze poëtische profeet.
uit het Nieuwe Testament: De evangelist Matteüs roept op tot waakzaamheid en laten ons kennismaken met Johannes De Doper, die opdraagt: Bereid de weg van de Heer!
25-11-2023, 14:41
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (15)
Ik zal niet bang zijn want U bent altijd bij me, en U zult mij nooit verlaten om alleen mijn gevaren te trotseren. –
Thomas Merton
25-11-2023, 09:21
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Misintenties zondag
Morgen, zondag 26 november, 11 uur, misintenties:
- Jgt. voor Josephine Van Loy - Louis Stessens, zoon Jan, schoondochter Rachel, dochter Julienne en schoonzoon Louis.
-Carolina Hens en Frans Blockx.
Familieleden en vrienden worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
25-11-2023, 09:17
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
24-11-2023
Voorbereidende viering eerstecommunicanten
De kinderen die hun eerste communie gaan doen, komen morgen, zaterdag, naar de mis. Ze zijn al eens in de Sint-Martinuskerk geweest, om het kerkgebouw te verkennen: de paaskaars, de doopvont, de kleedkamer van de priester, het grote bijbelboek en het tabernakel met de gezegende hosties.
Morgen gaan ze een stapje verder, en nemen ze deel aan een echte viering.
En natuurlijk zal het eerstecommunicanten heel veel deugd doen dat de ouders, grootouders, broers en zusjes erbij zijn, maar ook nog veel andere mensen! Een grote groep, van jong tot oud!
24-11-2023, 13:13
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
-Jgt. voor Jef Stessens - Gusta Quets en Jan en Lea Stessens.
Familieleden en vrienden worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
24-11-2023, 11:19
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
23-11-2023
Chiro viert Christus-Koning
Zoals elk jaar, zal ook de chiro van de Sint-Martinusparochie, zondag 26 november met veel jeugdig enthousiasme het feest van Christus Koning vieren in de Sint-Martinuskerk vieren. Start om 13 uur.
'We staan bewust stil bij wat Chiro is en wat Chiro voor jou kan betekenen. We zingen liedjes en spelen een toneel over het jaarthema 'Daar zit muziek in'.
Tijdens de viering worden de nieuwe leidsters en leiders voorgesteld en worden de fluitkoorden door pater David gezegend.
Iederen is welkom!
23-11-2023, 09:57
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (14)
Niets mag je storen, niets je verbazen. Alles gaat voorbij. God verandert niet. Al wie geduld heeft, bereikt eens alles. Wie aan God behoort, heeft echt niets te kort. Alleen God voldoet. –
Teresa van Avila
23-11-2023, 09:45
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
22-11-2023
Soep op de stoep
Schakel organiseert op zondag 26 november SOEP OP DE STOEP.
In parochiecentrum De Mantel kan je van 11.15 uur tot 12.30 uur, potten soep kopen en ook een kopje soep ter plekke degusteren.
22-11-2023, 17:45
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (14)
Verontrust u niet over uw gebreken, maar probeer u er dieper over te vernederen door een grotere ervaring van uw zwakheid en van de werkelijke nood aan Gods genade om ons staande te houden. –
Catherine de Bar
22-11-2023, 08:44
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
21-11-2023
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (13)
Alles wat bestaat, komt van God. Niets van wat ons overkomt – moeilijkheden, bekoringen, verwondingen, kwellingen, laster of wat dan ook – kan of mag ons verontrusten. Integendeel, we mogen tevreden zijn en al deze dingen met eerbied ontvangen, in het besef dat ze van God komen en ons worden gegeven als gunsten, niet uit haat maar uit liefde. –
Catharina van Siena
21-11-2023, 07:45
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20-11-2023
Chiro en feest Christus-Koning
Zondag 26 november wordt het Feest van Christus Koning gevierd.
Op het feest van Christus Koning wordt Christus een koning genoemd, niet van een land, niet van een groot paleis, maar een leider, een herder, die zorgt voor de mensen die hem zijn toevertrouwd.
Ook de Chirogroepen proberen te zien wanneer iemand eenzaam of gekwetst is, uitgesloten wordt of ziek is. Ze doen hun best om goed te doen voor een ander, ook als dat eens heel lastig is. Ook zij willen zich samen inzetten om van de wereld een toffe plek te maken.
En zoals elk jaar, zal ook de chiro van de Sint-Martinusparochie, zondag 26 november met veel jeugdig enthousiasme het feest van Christus Koning vieren.
20-11-2023, 15:24
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (12)
Ignatius van Loyola.
20-11-2023, 09:34
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Weekkalender 23 november-29 november
-Donderdag 23 november 8.30 u.Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten (F)
-Vrijdag 24 november 8.30 u.Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw (F)
-Zaterdag 25 november 16.30 u. Jgt. voor Jef Stessens - Gusta Quets en Jan en Lea Stessens. Viering met eerstecommunicanten.
-Zondag 26 november Christus Koning 11.00 u.Plechtige hoogmis opgeluisterd door het kerkkoor Jgt. voor Josephine Van Loy - Louis Stessens, zoon Jan, schoondochter Rachel, dochter Julienne en schoonzoon Louis. Carolina Hens en Frans Blockx. Sint-Pieterskapel 10.00 u.Woorden communiedienst. 13 u. Christus-Koningviering CHIRO.
-Maandag 27 november 8.30 u. Ter ere van het H. Kruis (F)
-Dinsdag 28 november 8.30 u.E.H. August Vanhove en ouders
-Woensdag 29 november 8.30 u.Ter ere van Sint-Lucia (F)
20-11-2023, 00:00
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
19-11-2023
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (12)
In gevaren, twijfels en moeilijkheden, denk aan Maria, roep Maria aan. Laat haar naam niet van je lippen wijken, nooit je hart verlaten. Om de hulp van haar gebed te verkrijgen, wandel in haar voetspoor. Met haar als gids zal je nooit dwalen. Terwijl je haar aanroept, verlies je nooit de moed. Zolang zij in je gedachten is, ben je veilig voor misleiding. Houdt zij je hand vast, dan kan je niet vallen. Onder haar bescherming heb je niets te vrezen. Loopt zij voor je uit, dan raak je niet afgemat. Is zij je gunstig gezind, dan bereik je je doel. –
Bernardus van Clairvaux
19-11-2023, 05:46
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
18-11-2023
Naamopgave vormelingen
Tijdens de eucharistieviering van zondag 19 november, heeft de naamopgave van de vormelingen plaats.
Dat is een belangrijk ritueel, in de eerste plaats voor de vormelingen zelf, maar ook voor de ouders, de andere gezinsleden, en heel onze christleijke gemeenschap.
Laat deze jonge mensen voelen dat zij met warmte gesteund worden door een hele gemeenschap.
18-11-2023, 11:12
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (11)
Uitdagende spirituele gedachte voor onzekere en bange tijden.
18-11-2023, 11:05
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
-Karel Smets - Julie Rommens, zr. Maria Smets en Julia Smets.
-Alois Bertels en de familie Bertels-Van Leuven.
Familieleden en vrienden worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
17-11-2023, 09:11
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Gedachtenisviering overledenen oktober
Morgen, zaterdag 18 november, is er om 16.30 uur de gedachtenisviering voor de overledenen van oktober:
- Maria Castelijns,
- Francine Hannes
- Jos Dierken
Familieleden, vrienden en buren worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
17-11-2023, 09:09
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
16-11-2023
Soep op de stoep
Schakel organiseert op zondag 26 november SOEP OP DE STOEP.
In parochiecentrum De Mantel kan je potten soep kopen en ook een kopje soep ter plekke degusteren.
16-11-2023, 16:09
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Onze kerk een open kerk
De deuren van onze parochiekerk staan voor u open, niet alleen tijdens de liturgische vieringen, maar dag na dag, elke dag van de week. Parochiemedewerkers zorgen ervoor dat 's morgens de kerk geopend wordt en dat ze tegen de avond gesloten wordt.
Onze Sint-Martinuskerk is een open kerk. En dat willen we zo houden. Hoe meer bezoekers , hoe langer dat mogelijk blijft.
Maak er een gewoonte van even binnen te lopen wanneer je in de buurt van onze mooie kerk bent. Voor een gebed, een moment van stilte, om een kaarsje te branden... Of loop er gewoon eens door, de ene deur in, de andere deur uit, van de winkel naar huis, naar je fiets, naar de auto... Zo waken wij ook over ons dierbaar erfgoed.
Veel mensen doen dat al.
's Morgens om 8.30 uur zijn de deuren al open. Dan gaat pater David voor in de morgenmis. Een trouw aantal misvierders is aanwezig in de weekkapel. Die is nu helemaal opgeknapt. Neem ook eens deel aan de viering, het is een bijzondere en verrijkende ervaring.
Uit het aantal kaarsen en de teksten in het intentieboek (ondertussen al in 7, 8 verschillende talen) blijkt dat heel wat mensen van binnen en buiten Retie de Sint-Martinuskerk bezoeken.
16-11-2023, 09:49
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (10)
Alle duisternis in de wereld kan het licht van één enkele kaars niet doven. –
Franciscus van Assisi
16-11-2023, 09:45
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
15-11-2023
Enkele cijfers uit jaarrapport Kerk
50% van de Belgen noemt zich katholiek — en andere cijfers
-----------------
Voor de 6de maal verschijnt een jaarrapport waarin de Kerk een panorama schetst van haar activiteiten en die van verwante organisaties. Enkele cijfers
--------------------
50% van de Belgen noemt zich katholiek.
7 konvooien vertrokken er alleen al vanuit Grimbergen naar Oekraïne met hulpgoederen (vooral medisch materiaal en rolstoelen).
1,27 miljoen bedevaarders. Een ander aandachtspunt van het jaarrapport zijn bedevaarten en pelgrimstochten. In de vier grote bedevaartsoorden (Scherpenheuvel, Oostakker, Beauraing en Banneux) kwamen 1.270.000 bezoekers langs. Er zijn ook nog kleinere bedevaartsoorden, zoals Heppeneert, waar niettemin 125.000 bezoekers kwamen.
2.679 Belgische pelgrims werden in 2022 geregistreerd in het pelgrimsbureau in Santiago de Compostela. Ze arriveerden te voet, met de fiets of zelfs te paard. Meer dan tienduizend Belgen gingen mee op een georganiseerde bedevaart naar Lourdes.
130.781 overnachtingen registreerden de gastenverblijven en bezinningscentra van kloosters en abdijen in 2022.
(Kerknet)
15-11-2023, 21:43
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (9)
Bid, hoop en maak je geen zorgen. Piekeren heeft geen zin. God is genadig en hoort je gebeden.
– Pater Pio
15-11-2023, 12:48
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
14-11-2023
Weekkalender 16 november-22 november
-Donderdag 16 november 8.30 u. Ter ere van het H. Kruis (F)
-Vrijdag 17 november 8.30 u.Ter ere van Sint-Lucia (F)
-Zaterdag 18 november 16.30 u.Karel Smets - Julie Rommens, zr. Maria Smets en Julia Smets. Alois Bertels en de familie Bertels-Van Leuven. Gedachtenisviering voor de overledenen van de voorbije maand: Maria Castelijns, Francine Hannes en Jos Dierken
-Zondag 19 november 33ste zondag door het jaar 11.00 u.Plechtige hoogmis opgeluisterd door het kerkkoor Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten (F) Sint-Pieterskapel 10.00 u.Woord- en communiedienst
-Maandag 20 november 8.30 u.Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw
-Dinsdag 21 november 8.30 u. Ter ere van het H. Kruis (F)
-Woensdag 22 november 8.30 u.Ter ere van Sint-Lucia (F)
14-11-2023, 10:02
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Pater Nicolaas nodigt uit...
Beste mensen,
Graag wil ik jullie uitnodigen voor onze 'NORBERTIJNSE NOVEMBERZONDAG' en dit op 19 NOVEMBER (komende zondag... dus je kan het niet vergeten!)
We starten om 14u in de abdijkerk van Postel met een uitleg door Marcel Hannes (Molse Gids) van de glasramen die op een prachtig beeldrijke wijze het leven van onze Stichter de H.Norbertus vertellen.
Nadien pauzeren we met een versnapering in de refter van het Kontaktcentrum ong. van 15u30 tot 16u30. En dan geef ik nog een conferentie in de grote conferentiezaal over de 'Norbertijnse spiritualiteit' :
Vanwaaruit leefde Norbertus, vanwaaruit leven de Norbertijnen, vanwaaruit kunnen wij leven die 'norbertijns verbonden' willen zijn? Om 18.00 u. kan je de vespers meebidden!
VAN HARTE WELKOM ! INSCHRIJVEN IS NIET NODIG! KOMEN IS BELANGRIJKER!
14-11-2023, 09:53
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
13-11-2023
Een heerlijk Sint-Maartetentje
Na 3 jaar onderbreking onderbreking organiseerde het parochieteam van Sint-Martinus opnieuw het Sint-Maartenetentje in De Mantel. En het werd een succes!
Ruim 80 aanwezigen, lekker eten, vlotte en vriendelijke bediening en een uiterst gezellige sfeer. Pater David was erbij en ook pater Jaak, die een kwarteeuw pastoor was van onze parochie, was present.
Hartelijk dank aan alle aanwezigen en aan alle helpers!
Maria Van den Put maakte de fotoreportage.
13-11-2023, 22:05
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Lezing over de glasramen in de abdijkerk en over Norbertijnse spiritualiteit
Op zondag 19 november om 14u. vertelt Marcel Hannes, Molse gids, in de abdijkerk van Postel het levensverhaal van de H. Norbertus aan de hand van de glasramen
Na een koffiepauze in het Kontaktcentrum geeft pater Nicolaas in de conferentiezaal een lezing over ‘De spiritualiteit van Sint-Norbertus, zijn volgelingen en zijn ‘verbondenen’. Bijdrage voor elke voordracht : 5 euro per persoon. Koffiepauze inbegrepen. Het is natuurlijk ook mogelijk een van de twee presentaties bij te wonen.
Niet te missen!Meer info : 0495 52 46 54
Iedereen van harte welkom!
13-11-2023, 08:30
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (9)
Je zal nooit gelukkig zijn als je geluk afhangt van alleen maar krijgen wat je wil. Verander van focus, krijg een nieuw centrum, wil wat God wil, en niemand zal je vreugde kunnen afnemen. –
Fulton Sheen
13-11-2023, 08:24
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
12-11-2023, 17:27
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Schakel presenteert 'De Kansendans'
Beste,
Niet iedereen krijgt dezelfde kansen. Het is niet vanzelfsprekend om je in te leven in hoe mensen kansarmoede ervaren...
Schakel Retie organiseert een "inleef" theatervoorstelling: "De Kansendans". We willen jou en de collega’s van harte uitnodigen op deze voorstelling op vrijdag 8 dec om 19u30 in zaal den Dries te Retie.
Korte toelichting: Het stuk is gebaseerd op het gelijknamig boek van Caro Bridts en Lieven De Pril. Caro is ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. Lieven is 35 jaar professioneel en vrijwillig actief in armoedebestrijding. Beiden zijn educatief medewerker bij Welzijnsschakels Vlaanderen. Caro en Lieven kennen de mensen en de verhalen die achter de armoedecijfers zitten. Kruip op 8 december in de huid van iemand die kansarmoede ervaart.
De monoloog wordt gebracht door Stefanie Moens. Zij maakt met veel succes een toer door Vlaanderen. Laat je verrassen door een onbekende wereld achter de gevels in jouw eigen buurt. Zet de bril op van mensen die uitgesloten worden. Krijg een andere kijk op de samenleving, op armoede en op duurzame oplossingen.
Praktisch: Kaarten in voorverkoop kan je bestellen via onderstaande qr code of deze link. Kaarten: voorverkoop 6 euro, Kansentarief (via uitpas) 2 euro, kassa 10 euro Meer info: zie website en kies "De Kansendans"
We hopen je te mogen verwelkomen op 8 december!
12-11-2023, 17:16
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (8)
Jezus vraagt geen grote daden van ons, maar wel eenvoudige overgave en dankbaarheid. –
Thérèse van Lisieux
12-11-2023, 15:33
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Quiz in de mis
Tijdens de vieringen op 11 en 12 november schonk pater David bijzondere aandacht aan Sint-Martinus, de patroonheilige van onze parochie en stelde diens betrokkenheid op de arme, de noodlijdende mens in het licht.
Voor de eerste keer in de eeuwenoude geschiedenis van onze parochie was er ook een 'quiz in de mis'. In plaats van een homilie, had pater David een quizje samengesteld met vragen over Sint-Martinus en over onze parochiekerk. Degenen die een (benaderend) juist antwoord gaven, kregen een mooi paternostertje van Medzugorie. Op 11 november werd na de zaterdagmis ook het Retiese Sinte-Mèttelied gezongen.
Sint-Maartenvieringen die echt veel deugd deden!
12-11-2023, 15:06
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
11-11-2023
Hulde gesneuvelden
In de Sint-Martinuskerk wordt elk jaar vanaf 11 november hulde gebracht aan de Retiese gesneuvelden van WOI.
11-11-2023, 20:33
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (7)
11-11-2023, 10:02
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Misintenties zondag
Morgen, zondag 12 november, 11 uur, misintenties:
-Jozef Vanherck - Anna Gijs en familie
-Jgt. voor Marc Bertels
-Jgt. voor Jos Slegers, kinderen Anita en Nicole en familie
Familieleden en vrienden worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
11-11-2023, 09:53
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
10-11-2023
Sint-Martinus van Tours... en van Retie
Morgen, zaterdag 11 november, is het de feestdag van Sint-Martinus, patroon van onze parochie.
316 wordt vermeld als het geboortejaar van Sint-Martinus (Savaria, Hongarije). Hij was de zoon van Romeinse ouders.
Op jonge leeftijd werd hij soldaat en als 15-jarige trok hij naar Gallië. Volgens de legende ontmoette hij bij een stadspoort van Amiens een bedelaar, aan wie hij de helft van zijn mantel gaf. Omdat de helft van de mantel eigendom was van Rome kon hij slechts zijn eigen helft weggeven. Volgens de legende was deze bedelaar een verschijning van Jezus, of stond de bedelaar symbool voor Christus die Zelf zei: "Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed." (Zie Matteüs 25:36). Maarten liet zich bekeren. Een andere legende vertelt dat hij zich al op 10-jarige leeftijd liet dopen, tegen de zin van zijn ouders. Op 19-jarige leeftijd werd hij duiveluitdrijver. Ook leefde hij enige tijd als kluizenaar op het eiland Gallinaria bij Genua, en verder stichtte hij een klooster Ligugé bij Poitiers, het eerste klooster op Franse bodem.
In 371 werd Maarten door de bevolking van Tours gekozen tot bisschop. Volgens een overlevering vond hij zich niet waardig genoeg voor dat ambt, en verstopte hij zich in een ganzen- of zwanenhok. Maar toen zijn aanhangers hem gingen zoeken, gingen de ganzen te keer waardoor zijn schuilplaats ontdekt werd. Zo kwam het dat hij alsnog tot bisschop gewijd kon worden. Als bisschop zette hij zich in voor de verdere verspreiding van het christendom. Hij stichtte kerken en rond 375 de bekende Abdij van Marmoutier.
In 397 stierf Maarten aan koortsen. Hij was toen ongeveer tachtig jaar oud. Hij werd op 11 november begraven in de basiliek van Tours. Al gauw na zijn dood kwam de verering op gang en in de 7e eeuw werd er een nieuwe basiliek aan hem gewijd.
Talloze parochies kregen in de loop der eeuwen Sint-Martinus als patroonheilige. Ook Retie.
10-11-2023, 11:25
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
11 november: Sint-Maarten
Onze patroonheilige Sint-Maarten, is vooral bekend om zijn gulheid voor de minstbedeelden. Hij schonk de helft van zijn soldatenmantel aan een bedelaar.
In het Retiese Sinte-Mèttelied is die betrokkenheid op de anderen, die gulheid, een rode draad. Enkele zinnetjes uit het lied maken dat duidelijk:
-we komen uit een goed hart
-ik weet nog wel een goede vrouw die nog wel wat geven zou
-geef wat, houd wat
-geef een stuk van het varkensgat
10-11-2023, 11:21
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
09-11-2023
Bisschop Bonny schrijft Open brief over oorlog in Gaza
Bisschop Bonny schrijft Open brief over oorlog in Gaza
'Joodse vrienden, ik kan niet langer zwijgen.' Zo begint de open brief. De Bijbel legitimeert de gewelddadige herovering van het ‘Bijbelse land’ niet.
In het Oude Testament staat niets, na de dood en opstanding van Jezus, dat nog een gewelddadige recuperatie van het ‘Bijbelse land’ kan legitimeren, schrijft Johan Bonny. Lees de hele open brief hieronder.
-------------------
Joodse vrienden, ik kan niet langer zwijgen
Aan paus Pius XII (1876-1958) denk ik zelden of nooit terug. Behalve de voorbije dagen en weken, sinds de gewelddaden van Hamas van 7 oktober en de bombardementen in Gaza. Vanaf de jaren 60 kreeg paus Pius XII stelselmatig het verwijt dat hij zich niet duidelijk genoeg had uitgesproken tegen de deportatie en de vernietiging van de Joodse bevolking in landen onder nazistisch en fascistisch bewind. Hij zou zich te lang neutraal hebben opgesteld. Hij zou niet hard genoeg hebben gereageerd tegen het machtige Duitsland. Het leverde hem in sommige kringen de bijnaam van ‘nazipaus’ op.
Waar begint of eindigt schuldig zwijgen?
Van het verleden naar het heden is maar een kleine stap. In de krant van vanochtend lees ik dat al vierduizend kinderen in Gaza gestorven zijn, of elke dag zo’n vierhonderd. ‘Gaza is een kerkhof voor kinderen geworden’, liet Unicef-woordvoerder James Elder optekenen. ‘En voor alle anderen is het een levende hel.’ Het Westen reageert verward en tegenstrijdig. Velen stellen zich ‘neutraal’ op. Ondertussen steunen de grootste militaire mogendheden het Israëlische leger. Want ‘het is toch allemaal heel complex!’ Of: ‘We moeten een westerse democratie als Israël toch steunen!’ Wat zit ik hier als bisschop nu te zwijgen? Voor wie of wat zou ik mij moeten inhouden?
Het ideale alibi
Ik woon in de Vlaamse stad met de grootste Joodse gemeenschap van het land. Ik heb goede kennissen in de Joodse gemeenschap. Ik ben lid van het Overlegorgaan van Christenen en Joden in België (OCJB). Moet ik nu spreken of zwijgen, en voor wie? Wie is straks nog mijn vriend of mijn vijand, als ik spreek? Het is inderdaad een complex verhaal. Israël heeft het recht om te bestaan en zich te verdedigen, niemand zal dat betwijfelen. Maar ook de Palestijnen hebben het recht om te bestaan en zich te verdedigen.
Helaas werden alle inspanningen om tot een tweestatenoplossing te komen systematisch en strategisch geboycot. Tot een voorspelbare ontploffing het ideale alibi zou opleveren.
De ontploffing is er gekomen. Het slotoffensief lijkt ingezet. Niemand die nu nog gelooft in een vreedzame co-existentie in het voormalige mandaatgebied Palestina. De kinderen moeten dood. De jongeren moeten weg. De rest zal radicaliseren (wat zouden ze anders doen?). En na Gaza zal de Westelijke Jordaanoever volgen. Waar blijven de mensenrechten en het internationaal recht?
Als bisschop wil ik mij tot mijn terrein beperken, dat van het geloof. Christenen en joden delen grotendeels dezelfde heilige geschriften met elkaar, de boeken die wij het Oude Testament noemen. Maar in onze interpretatie van die geschriften zitten wij sinds de dood en verrijzenis van Jezus Christus geenszins op hetzelfde spoor. Dat verschil gaat niet over bijkomstigheden, maar over de kern van de zaak: dat Gods liefde en Gods redding niet langer gebonden zijn aan een specifiek land, een specifiek ras of een specifieke cultuur. In de kern van het christendom staat de universaliteit van het heil. Alle rechten en alle plichten die met het christelijke geloof samenhangen, hebben een universele draagkracht. Ze gaan elk particulier belang te boven, zelfs elk particulier religieus belang.
Religie, bloed en geweld
Daarom zijn er naar christelijk oordeel in het Oude Testament geen godswoorden te vinden die, na de dood en opstanding van Jezus, nog een gewelddadige recuperatie of militaire uitbreiding van het zogenaamde ‘Bijbelse land’ kunnen legitimeren. De God van Israël is de Vader van alle mensen, zoals in Genesis te lezen staat.
Het is ergerlijk hoe sommige politieke en militaire leiders in Israël Bijbelse thema’s misbruiken om hun moorddadige optreden te legitimeren.
Ze beschadigen het imago van hun godsdienst en van alle godsdiensten wereldwijd. Ze perverteren de betekenis van de mooiste Bijbelse uitdrukkingen zoals die van de Uitverkiezing, het Verbond, de Belofte, de Uittocht, het Beloofde Land en zelfs van het eindtijdelijke Jeruzalem. Ze versterken de indruk dat godsdienst met bloed, met land en met geweld te maken heeft.
Toegegeven, ik zeg dat als christen. En als christen moet ik ook behoedzaam met ons verleden omgaan. Maar zo te spreken, dat ben ik verplicht aan het wezenlijke verschil – en dus aan de eigenste boodschap – waarvoor Jezus van Nazareth aan een kruis is gestorven. Toen al. Een Joodse man uit Palestina, 33 jaar jong.
09-11-2023, 18:17
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
08-11-2023
Abonnement parochieblad
De abonnees van het Parochieblad (Kerk&Leven) krijgen een dezer dagen bijgaande brief met aangehecht overschrijvingsformulier, in de bus.
Hernieuw vlug het abonnement!
Nieuwe abonnees kunnen het vermelde bedrag overschrijven op rekeningnummer BE90.7333.4033.4432 van PE H. Augustinus.
Het is natuurlijk ook mogelijk even binnen te lopen op de pastorie, Markt 8.
08-11-2023, 12:49
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (7)
We moeten vaak de vergelijking maken tussen tijd en eeuwigheid. Dit is het medicijn voor al onze problemen. Hoe klein zal het huidige moment lijken als we die grote oceaan binnengaan. –
Elizabeth Ann Seton
08-11-2023, 09:42
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
07-11-2023
Inschrijven kan nog
Toch nog in laatste instantie goesting gekregen om te delen in de gezelligheid, het lekkere en spotgoedkope Sint-Maartenetentje in De Mantel op zondag 12 november vanaf 12 uur?
Inschrijven kan nog net. Loop morgenvoormiddag eens binnen op de pastorie of telefoneer 014/37 74 84
07-11-2023, 17:19
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Weekendkalender 9 november-15 november
-Donderdag 9 november 8.30 u. Maria Catharina Adriaensen (F)
-Vrijdag 10 november 8.30 u. Ter ere van het H. Kruis (F)
-Zaterdag 11 november Sint-Maarten 16.30 u.Rosalie Carolina Van Goubergen (F)
-Zondag 12 november 11.00 u.Plechtige hoogmis met gregoriaanse gezangen Jozef Vanherck - Anna Gijs en familie Jgt. voor Marc Bertels Jgt. voor Jos Slegers, kinderen Anita en Nicole en familie Sint-Pieterskapel 10.00 u.Woorden communiedienst
-Maandag 13 november 8.30 u.Ter ere van Sint-Lucia (F)
-Dinsdag 14 november 8.30 u.Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten (F)
-Woensdag 15 november 8.30 u.Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw (F)
07-11-2023, 08:13
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (6)
Wie behalve God kan je vrede geven? Heeft de wereld ooit het diepe hart kunnen bevredigen? –
Gerardus Majella
07-11-2023, 08:10
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
06-11-2023
Vrij je christelijke overtuiging uiten
'Vrijheid van meningsuiting is belangrijk, maar houdt ook in dat men vrij is religieuze standpunten in te nemen. De terughoudendheid om het eigen christelijke geloof te uiten, komt ook terug in hoe religieuze vervolging gezien wordt. De meeste aandacht gaat naar andere geloofsgemeenschappen. De vervolging van christenen krijgt vaak minder aandacht, terwijl het een wereldwijd probleem is. We moeten durven dat op tafel te leggen zonder schroom. We moeten durven spreken over de beproevingen die christenen ten deel vallen.'
(Uit Tertio)
06-11-2023, 16:36
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (5)
Leef in geloof en hoop, al is het in duisternis, want in deze duisternis beschermt God de ziel. Werp je zorgen op God, want jij bent van Hem en Hij zal je niet vergeten. Denk niet dat Hij je alleen laat, want dat zou Hem onrecht aandoen. –
Johannes van het Kruis
06-11-2023, 07:57
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
05-11-2023
Getuigen van geloof: als zaadjes die geplant worden …
Getuigen van geloof: als zaadjes die geplant worden …
Op zondag 22 oktober waren we met velen in de Sint-Martinuskerk van Retie, de zondagskerk van onze pastorale eenheid. We vierden dankbaar eucharistie bij de start van het catechesejaar voor vormelingen en eerstecommunicanten. We mochten luisteren naar het getuigenis van Irene Scheepers die tijdens de zomer deelnam aan de Wereldjongerendagen en we werden geraakt door het getuigenis van de catechisten die als gelovigen op weg willen gaan met onze jongeren! Onder begeleiding van Bert Verdonck zorgde Sikudhani voor de zang, het was hemels!
Voorbereiding op de eerste communie en het vormsel Heel wat gezinnen in Retie voelen zich verbonden met onze kerkgemeenschap. Samen met hun kinderen maakten ze de keuze voor de deelname aan de eerste communie en/of het vormsel. Dat is een moedige keuze. Sterker nog, het is een uitdaging om binnen het gezin na te denken over het geloof, om erover te praten en ermee aan de slag te gaan. Enkele weken geleden kon je al lezen over de familiewandeling, waar de vormelingen opdrachten kregen om met hun gezin na te denken vanuit het Bijbelse scheppingsverhaal. En in de kerk van Retie heb je misschien al bladen zien liggen met QR-codes. De kinderen kunnen er met een ouder tijdens een zoektocht ontdekken wat onze kerk allemaal te bieden heeft! Geloof heeft ook met doen te maken, en daarom zullen er doorheen het jaar nog heel wat activiteiten worden aangeboden. November staat voor de vormelingen alvast in het teken van de naamopgave: ik geef mijn naam op want ik kies voor het vormsel! Je kan er getuige van zijn in de vieringen van 18 november in Witgoor of Schoonbroek, of in de viering van 19 november in Retie. Op 26 november geven de vormelingen van Dessel hun naam op. Alvast welkom om mee te supporteren voor deze jongeren op hun weg naar het vormsel.
Zaadjes van geloof: als paardenbloemzaadjes waarvan we niet weten waar ze gaan landen … Elke dag valt er een mail in mijn postbus. Die komt van de vorig jaar tot priester gewijde kunsthandelaar Patrick van der Vorst. Zijn website Christian Art (www.christian.art) biedt elke dag bij het evangelie een kunstwerk met een korte reflectie. Op vrijdag 3 november bracht hij een kunstwerk van de Nederlandse kunstenares Ona Lodge: Vliegende paardenbloemzaden. Zijn commentaar ging over de verkondiging van het geloof. Van der Vorst nodigt ons uit om, net als Jezus en Paulus, ‘trouw te zijn aan onze eigen roeping om de gave van het geloof dat we hebben ontvangen te koesteren en ervan te getuigen. Door ons eigen geloof en getuigenis kunnen we het leven van anderen aanraken, zelfs van mensen die niet dicht bij ons staan. We weten nooit waar de zaadjes van ons getuigenis zullen vallen en groeien.’ Ik citeer verder: ‘Wanneer paardenbloemzaadjes vliegen, weten ze niet waar ze zullen landen: misschien wel ver van de oorspronkelijke bloem. Zo gaat het ook met ons geloof. De zaadjes van ons getuigenis zijn misschien ver weg gevlogen, maar hebben in iemand wortel geschoten en hem of haar tot het geloof gebracht. Dat is waar we vandaag voor bidden.’ In de warmte van de viering mochten we voelen hoe zowel Sikudhani als Irene getuigden van de zaadjes van geloof die in hun jonge leven werden geplant!
Irene Scheepers en Sikudhani
Catechisten: getuigen van geloof Catechisten voelen zich geroepen om met zaadjes te strooien! Zij engageren zich om te getuigen van hun geloof. Sommigen doen dat al jaren. Maria vertelt: ‘In 1978 heeft de onderpastoor Dirven aan mij gevraagd om catechese te geven. Er waren toen veel catechisten nodig voor de 120 vormelingen die er waren in Retie. Na zovele jaren is het mijn tweede leven geworden, ik heb het altijd graag gedaan en doe het nog graag. Ik ben dankbaar dat ik het heb mogen doen.’ Werner trekt al jaren de vormselcatechese en getuigt: ‘Ik voel mij geroepen om het komende jaar samen met de vormelingen de weg van Jezus op te gaan. Een weg van barmhartigheid, liefde en zorg voor …’ Benny draait ondertussen ook al enkele jaren mee in de vormselcatechese. Heidi wil vanuit Schoonbroek enthousiast met de eerste communiekanten en vormelingen op weg gaan naar hun grote dag. Nieuw in de ploeg zijn Vera, Greet en Jeannette. Als oud-directeur vertelt Greet: ‘Na een hele loopbaan in de Vrije Basisschool Trapop te hebben gewerkt, kijk ik er nu naar uit om samen met de andere catechisten de vormelingen (en hun ouders) mee te begeleiden op weg naar hun vormsel in april. Dit lijkt me een boeiende nieuwe uitdaging.’ Jeanette is sinds 3 jaar leerkracht Godsdienst in het secundair onderwijs. Ze doet dit naast een andere baan maar ze vindt het geweldig om met jongeren aan de slag te gaan rond het thema geloof. Ze zei aan de vormelingen: ‘Daarom kijk ik er ook naar uit om nu met jullie, op weg naar het vormsel, samen op stap te gaan. Samen te ontdekken en samen de voeding te vormen voor de GPS die ons wijst naar Jezus.’ Vera neemt samen met Caroline het aanbod rond Godly Play op zich.
Op weg met de zegen van onze geloofsgemeenschap Tijdens de eucharistie kwamen de catechisten naar voor. Ze stelden zich voor aan onze geloofsgemeenschap en vroegen om onze zegen voor hun engagement. Pater David zond hen op weg met de kinderen en jongeren. We hopen dat het een vruchtbaar catechesejaar wordt. Met Gods zegen en de steun van ieder van ons! Dankjwel voor dit grote engagement als getuige van Jezus’ boodschap.
Christa Damen
05-11-2023, 18:04
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (4)
We leven in onzekere en bange tijden. Maar dat was vroeger soms niet anders. Deze bemoedigende citaten uit alle eeuwen kunnen vandaag troost bieden.
Dacht je dat we in uitzonderlijk onzekere en bange tijden leven? Denk opnieuw! Ook in vorige eeuwen waren er periodes van oorlogen, epidemieën, instabiliteit, moreel verval, gebrekkig leiderschap, angst, ontmoediging, twijfel…
Deze heilige vrouwen en mannen (gecanoniseerd of niet) hadden voor hun tijdgenoten een woord van troost en bemoediging. Ook nu nog inspirerend en uitdagend!
05-11-2023, 12:57
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Familieleden en vrienden worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
05-11-2023, 12:50
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
04-11-2023
Inschrijven Sint-Maartenetentje kan nog
Nog geen kans gezien om in te schrijven voor het gezellige, smakelijke en spotgoedkope etentje op 12 november?
Het kan nog. Spring na de vieringen van vandaag en morgen even binnen op de pastorie. Zelfs maandagvoormiddag word je met plezier ingeschreven ... en getrakteerd op een kop koffie.
Bellen of mailen kan natuurlijk ook.
04-11-2023, 11:19
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (3)
'We zijn niet de som van onze zwakheden en mislukkingen, we zijn de som van de liefde van de Vader voor ons en ons echte vermogen om beeld van Zijn Zoon Jezus te worden.' –
Paus Johannes Paulus II
04-11-2023, 11:14
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
03-11-2023
Sint-Maartenetentje: lekker en spotgoedkoop
Zondag 12 november, vanaf 12.15 uur, in parochiecentrum De Mantel (de mantel van Sinte-Mètten) een smakelijk en spotgoedkoop etentje. Want zeg nu zelf: 18 euro (12 euro voor kinderen) is toch geen geld voor soep, hoofgerecht, dessert én drank.
Inschrijven is natuurlijk nodig. Doe dat zo vlug mogelijk ( het kan tot en met 5 november) op de pastorie, Markt 8, elke werkdag van 9.15 uur tot 12 uur. Je kan ook bellen (014/37 74 84) of mailen naar parochie-st.martinus@proximus.be.
Van harte welkom!
03-11-2023, 10:21
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Familieleden worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
03-11-2023, 10:17
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (2)
Klamp je vast aan God en laat al de rest aan Hem over: Hij zal je niet laten vergaan. Je ziel is Hem zeer dierbaar, Hij wil haar redden. – Marguerite-Marie Alacoque
(kerknet)
03-11-2023, 10:15
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
H. Hubertus
Hubertusbrood is de naam voor brood dat op Hubertusdag door een priester gewijd werd. Het eten ervan is een traditioneel religieus gebruik.
Het brood wordt gewijd in naam van Sint-Hubertus en gegeten op 3 november, de dag dat hij heilig werd verklaard. Het gebruik gaat terug tot de middeleeuwen. Sint-Hubertus zou destijds een kluizenaar hebben genezen van hondsdolheid door hem brood te geven. Het nuttigen van het brood zou volgens de traditie, bij mens en dier bescherming bieden tegen deze ziekte.
In de Sint-Martinusparochie wordt op een sobere manier de herinnering aan Sint-Hubertus in ere gehouden. Pater David deelde na de morgenmis gewijd brood uit aan de aanwezigen.
03-11-2023, 10:13
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
02-11-2023
20 uitdagende spirituele gedachten voor onzekere en bange tijden (1)
We leven in onzekere en bange tijden. Maar dat was vroeger soms niet anders. Deze bemoedigende citaten uit alle eeuwen kunnen vandaag troost bieden.
Dacht je dat we in uitzonderlijk onzekere en bange tijden leven? Denk opnieuw! Ook in vorige eeuwen waren er periodes van oorlogen, epidemieën, instabiliteit, moreel verval, gebrekkig leiderschap, angst, ontmoediging, twijfel…
Deze heilige vrouwen en mannen (gecanoniseerd of niet) hadden voor hun tijdgenoten een woord van troost en bemoediging. Ook nu nog inspirerend en uitdagend!
(Kerknet)
02-11-2023, 16:22
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Garagebox te huur
Het kerkbestuur van Sint-Martinus verhuurt een garagebox achter de vroegere bibliotheek in de Nederstraat.
Belangstelling? Neem contact op met Jos Pauwels tel. 0486 82 12 58.
02-11-2023, 08:52
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
01-11-2023, 15:39
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Herdenkingsviering Annadal
Op donderdag 26 oktober hield wzc Annadal de jaarlijkse herdenkingsviering voor de overledenen van het wzc, in de Sint-Martinuskerk.
Het was een mooie plechtigheid, verzorgd door personeelsleden van Annadal. Hartelijk dank daarvoor.
(foto's: Maria Van den Put)
01-11-2023, 15:13
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Ik wil jouw geluk: 15 stappen naar geluk volgens paus Franciscus
14 Kijk verder dan de duisternis
Probeer zelfs in het donker licht te geven met je ogen, hou niet op om licht te zoeken in het midden van de duisternis die we zo vaak in ons hart dragen en om ons heen zien. Laten we onze blik van de grond naar boven richten, niet om te vluchten maar om de verleiding te weerstaan om op de grond van onze angsten te blijven liggen. Het gevaar is dat onze angsten ons zouden leiden. Dat we opgesloten blijven in onze eigen gedachten en jammeren. Ik nodig je uit: richt je blik naar boven!
01-11-2023, 14:34
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Wat is het verschil tussen Allerheiligen en Allerzielen?
Wat is het verschil tussen Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november)?
Al vieren we bij het eerste vooral de heiligen en herdenken we op het tweede onze dierbare overledenen, de twee feesten zijn nauw verbonden. Niet iedereen sterft in een geur van heiligheid, maar toch verwelkomt God alle mensen die leefden vanuit zijn liefde.
Dat is de betekenis van verrijzenis, het kernpunt van het geloof: de liefde is sterker dan de dood. Onze overledenen vormen dus samen met de heiligen een gemeenschap rond God.
(Kerknet)
01-11-2023, 09:48
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Weekkalender 2 november-8 november
-Donderdag 2 november 8.30 u. Ter ere van het H. Kruis (F)
-Vrijdag 3 november 8.30 u.Stijn Adriaensen, grootouders en tante Gusta
-Zaterdag 4 november 16.30 u.E.H. August Vanhove en ouders
-Zondag 5 november 31ste zondag door het jaar 11.00 u. Plechtige eucharistieviering opgeluisterd door het kerkkoor Ter ere van Sint-Lucia (F) Sint-Pieterskapel 10.00 u.Eucharistieviering
-Maandag 6 november 8.30 u.Jozef Geerts en Maria Claessens
-Dinsdag 7 november 8.30 u. Terere van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten (F)
-Woensdag 8 november 8.30 u.Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw (F)
01-11-2023, 07:44
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Onze parochiekerk: druk gebruikt en bezocht
De Sint-Martinuskerk blijft een van de drukst gebruikte en bezochte openbare gebouwen.
-Parochiemedewerkers zorgen ervoor dat onze kerk een open kerk is. Iedereen kan er in de loop van de dag binnenlopen. Heel wat mensen doen dat. Dat blijkt uit het aantal kaarsen dat gebrand wordt en de intenties in verschillende talen in het intentieboek.
-Enkele keren per jaar zijn er ook doopvieringen, huwelijksinzegeningen, jaarvieringen van jeugd- en volwassenenverenigingen, bedevaartmis...
-Elke dag zijn er liturgische vieringen in de Sint-Martinuskerk. In oktober waren er in totaal 35 liturgische plechtigheden in de weekkapel of in de kerk. Bijzonder veel aanwezigen waren er in de 2 uitvaartplechtigheden en in de Allerheiligenviering. Ook in de gedachtenisviering voor de overledenen van september en de herdenkingsviering voor de mensen die in wzc Annadal overleden, waren er verheugend veel mensen om te bidden voor hun dierbare overledenen. Een aparte vermelding verdient de maandelijkse 'aanbidding van het H. Sacrament' op de laatste donderdag van de maand.
-Tijdens de hele maand oktober werden de 'rozenkransschilderijen ' van Vera Ockerman in de weekkapel tentoongesteld.
01-11-2023, 00:00
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus