03-04-2021, 21:11
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Uw gift voor de verwarming van de kerk
De 'omhaling' bij de vieringen van Paaszaterdag en Paaszondag is bestemd voor de verwarming van de kerk.
03-04-2021, 18:39
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Retiese paasklokken
De Retiese paasklokken gaan met hun tijd mee.
(klik op de afbeelding om ze te vergroten - een cartoon van Gilbert Van den Eynde)
03-04-2021, 17:25
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Paasdag 12 uur: de klokken luiden
De bisschoppen vragen om op paaszondag 4 april om 12 uur de klokken te luiden in alle kerken van ons land. Als teken van troost en hoop voor al wie slachtoffer is van het coronavirus en voor wie hen met de beste zorg omringen. Als teken van steun voor wie onvermoeibaar blijven strijden tegen het virus. Als teken van verbinding tussen ons allen: want met vereende krachten kunnen en zullen we deze pandemie te boven komen.
Ja, het wordt opnieuw Pasen!
Ook de drie klokken van de Sint-Martinus zullen feestelijk luiden!
------
In de Sint-Martinustoren hangen drie klokken. De twee grootste werden in 1943 door de Duitse bezetter weggehaald. Alleen de kleine Sint-Jozefklok (723 kg) werd ongemoeid gelaten. In 1962 werden twee nieuwe klokken in de toren gehangen: de Sint-Martinusklok (2607 kg) en de O.L.Vrouwklok (1877 kg).
03-04-2021, 14:34
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
'Jezus leeft - Zalig Pasen!'
Parochiemedewerkers zorgen er elk jaar opnieuw voor dat onze Sint-Martinuskerk op haar paasbest wordt getooid.
Hartelijk dank aan al degenen die het hele jaar door talloze klussen voor de kerk en de parochiegebouwen opknappen.
03-04-2021, 14:25
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Interview met kardinaal De Kesel
In De Standaard van 3 april is een uitgebreid interview met kardinaal Jozef De Kesel te lezen.
Veel dank aan Bert (opname en montage), Yvonne(verteller), Hilda (Pilatus), pater Jan (Jezus), Jasper (hogepriester), Ruben, Thijmen, Nore, Bente, Amelie en Amelie (het Joodse volk, de dienaren van de hogepriester, de soldaten en Petrus).
Morgen is het stille zaterdag. Dan is er geen filmpje.
Op Paasdag sluiten we deze reeks af, met een opname vanuit de abdijkerk van Postel.
02-04-2021, 13:27
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Goede Vrijdag
-15 uur: Kruisweg Retie Sint-Martinus
-19 uur: Kruishulde Dessel Sint-Niklaas
(glasraam Sint-Martinuskerk Retie, foto: Frank De Ceulaer)
02-04-2021, 12:00
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
01-04-2021
Witte Donderdag
Beste allen
Vandaag witte donderdag. Ook voor deze dag hebben we een filmpje voor jullie. In de kerk van Retie vertelt Christa Damen het verhaal van Jezus die de voeten van zijn leerlingen wast, en ons vraagt om hetzelfde te doen. Wat is ons antwoord? Ik vraag het me af …
Vanavond is er in de parochiezaal van Schoonbroek om 19 uur een witte donderdagviering. Er zijn nog enkele plaatsen. U kan reserveren door te bellen naar 014/37 74 84, het secretariaat van de PE of naar Linda Donders op het nr. 0497/66 91 71.
Ook voor de kruisweg, morgen vrijdag om 15 uur in de kerk van Retie, is nog plaats. Ook hiervoor kan u nog inschrijven op 014/37 74 84.
De andere vieringen van de goede week en Pasen in onze PE zijn volzet. Maar geen nood: behalve onze filmpjes kan u ook on-line of op TV de vieringen volgen. Ziehier een overzicht:
01-04-2021, 08:33
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Vieringen Witte Donderdag
Wittedonderdagvieringen in onze Pastorale Eenheid:
-17 uur: Wittedonderdagviering in Postel, Sint-Niklaaskerk
-19 uur: Wittedonderdagviering in Schoonbroek, Sint-Job
01-04-2021, 08:07
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
31-03-2021
Bisschoppen roepen op om alle kerkklokken te laten luiden op Pasen om 12 uur
Pasen 2021: hoop, solidariteit, leven
Omwille van corona en de beperking tot maximaal 15 personen in de publieke vieringen, wordt het net als vorig jaar geen Pasen zoals anders. Maar daarom wordt het niet minder Pasen. Meer dan ooit brengt de paasboodschap in deze moeilijke tijd hoop en toekomst. Jezus overwint de dood. Het leven krijgt het laatste woord.
De bisschoppen van ons land willen deze Blijde Boodschap in de coronapandemie luid laten klinken. Zij vragen daarom om op paaszondag 4 april om 12 uur de klokken te luiden in alle kerken van ons land. Als teken van troost en hoop voor al wie slachtoffer is van het coronavirus en voor wie hen met de beste zorg omringen. Als teken van steun voor wie onvermoeibaar blijven strijden tegen het virus. Als teken van verbinding tussen ons allen: want met vereende krachten kunnen en zullen we deze pandemie te boven komen.
Ja, het wordt opnieuw Pasen!
31-03-2021, 08:27
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Gelijke kansen
Paus Franciscus in Fratelli Tutti:
'Degenen die beweren vrede te brengen in een samenleving, mogen niet verten dat ongelijkheid en een gebrek aan integrale menselijke ontwikkeling het onmogelijk maken om vrede te creëren.
Inderdaad, zonder gelijke kansen zullen de verschillende vormen van agressie en oorlog, een vruchtbare bodem vinden en vroeg of laat een explosie veroorzaken.'
(vastenkalender)
31-03-2021, 08:19
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
30-03-2021
Broederlijk Delen
Er is nog 49 euro aan giften voor Broederlijke Delen bijgekomen.
Het totale bedrag is nu 418,90 euro.
Van harte dank.
30-03-2021, 16:36
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Vieringen Goede Week
Vieringen Goede Week in onze Pastorale Eenheid
(klik op de afbeelding om ze te vergroten)
30-03-2021, 12:22
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Paus Franciscus: 'Laten wij ons hart door medelijden bewogen worden'
Op Palmzondag hield paus Franciscus volgende toespraak.
------------------
Dierbare broeders en zusters,
Wij zijn de Goede Week ingegaan. Voor de tweede keer beleven wij haar in de context van de pandemie. Verleden jaar waren wij meer gechoqueerd, dit jaar zijn we meer beproefd. En de economische crisis weegt door.
Wat doet God in deze historische en sociale toestand? Hij neemt het kruis op. Jezus neemt het kruis op, dat wil zeggen dat Hij het kwaad dat deze realiteit met zich meebrengt, op zich neemt. Het lichamelijke, psychologische en vooral het spirituele kwaad, want de boze profiteert van crisissen om wantrouwen, wanhoop en onkruid te zaaien.
“En wij, wat moeten wij doen? De Maagd Maria toont het ons, de Moeder van Jezus die ook Zijn eerste leerling is. Zij is Haar Zoon gevolgd. Zij heeft Haar deel van het leed, van de duisternis, van de perplexiteit op zich genomen en is de weg van het lijden gegaan waarbij Zij de lamp van het geloof in Haar hart brandend hield. Met Gods genade kunnen wij die weg ook gaan.
En op de dagelijkse kruisweg ontmoeten wij het gezicht van vele broeders en zusters in moeilijkheden: wij kunnen er niet buiten, laten wij ons hart door medelijden bewogen worden en laat ons dichterbij komen. Op dit ogenblik zouden wij zoals Simon van Cyrene kunnen denken: waarom juist ik? Maar dan zullen wij de gave ontdekken die ons, zonder onze verdienste, gegeven werd.
Bidden wij voor alle slachtoffers van geweld, vooral van de aanslag die deze morgen plaatshad in Indonesië, voor de kathedraal van Makassar.
Moge de Maagd Maria ons helpen, Zij die ons altijd voorgaat op de weg van het geloof.
30-03-2021, 10:32
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
29-03-2021
Lutgarde Smets overleden
Op 27 maart 2021 overleed in Retie, Lutgarde Smets, echtgenote van Guy Aarts.
Lutgarde Smets werd geboren in Geel op 26 juni 1956.
De uitvaartplechtigheid heeft in besloten kring plaats in de Sint-Martinuskerk.
29-03-2021, 16:57
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Brief van onze bisschop voor Pasen 2021 - Pasen in de pandemie
Naar het Evangelie van Lucas. “Net op paasdag waren twee van hen onderweg. Ze spraken met elkaar over alles wat was voorgevallen. Terwijl ze met elkaar in discussie waren, voegde Jezus zich bij hen en liep met hen mee. Maar hun ogen waren niet bij machte hem te herkennen. Hij sprak tot hen: ‘Waarover lopen jullie zo druk met elkaar te praten?’ Met sombere gezichten bleven ze staan. Een van hen, die Kleopas heette, gaf hem ten antwoord: ‘Bent u dan de enige inwoner van dit land die niet weet wat hier het afgelopen jaar is gebeurd?’ ‘Wat dan?’ vroeg Jezus. Ze zegden hem: ‘Wat er gebeurd is met COVID-19. Dat onvoorspelbare virus. Die onmogelijke maatregelen. Die gemaskerde contacten. Die plakkende handgel. Die anderhalve meters. Dat eenzame thuiswerk. Die vierkante digitale gesprekken. Die niet-geleverde vaccins. Die verboden kerkdiensten. Die uitgestelde communies en vormsels. Die veel te beperkte uitvaarten. Voor het tweede jaar op rij geen paasvieringen. Wel hebben enkele regeringsleden ons versteld doen staan. Ze lieten kerkdiensten toe in open lucht. En het bleef maar regenen! Een paar van ons zijn dan toch naar de kerk gegaan, maar het leek wel een leeg graf. Geen sfeer, geen koor, geen volk. Zeker geen ‘Fratelli tutti’ en weinig te merken van ‘De vreugde van het Evangelie’. Waar is hij gebleven, Jezus de Heer? Had hij niet beloofd dat hij bij ons zou blijven, tot het einde der tijden? Wij hoopten zo dat hij ons zou verlossen, maar al met al is het al meer dan een jaar sinds wij leven in lockdown. Hoe lang kunnen wij dat nog volhouden?
Toen zei Jezus tot hen: ‘Wat zijn jullie toch onverstandig en traag van begrip als het gaat om het geloof in alles wat ik tot u heb gezegd’. En te beginnen met Mozes en alle profeten legde hij hun uit wat in heel de Schrift op hemzelf betrekking had. Hij vertelde over het aards paradijs en van hoe korte duur het was. Over de zondvloed en de lange tijd dat Noah met zijn familie en dieren stuurloos ronddreef op een schip. Over Abraham die zijn voorvaderlijke land moest verlaten om op tocht te gaan naar een ongekende bestemming, van het oude naar het nieuwe normaal. Over Mozes die met zijn volk door de woestijn trok, een lange omweg van wel veertig jaar -en toch geen verloren tijd-, doorheen eenzaamheid, ontbering, opstand en ontgoocheling. En hoe God zich ondertussen amper liet zien, even maar, verborgen in een wolk en hoog op de berg. Over psalmisten die bidden uit dalen van eenzaamheid, die jammeren als een duif, die roepen uit hun gevangenschap, die smeken om genade, die uitzien naar bevrijding. Over profeten die hun volk in ballingschap moed inspreken en overeind houden, die wegen van herstel en vernieuwing aanwijzen, voorbij de verdrukking. Zo stappen ze verder.
Langzaam daalt de zon. In de opkomende nevel ruiken ze lentebloemen. Een herder brengt zijn kudde naar huis. Een vrouw maakt haar koekenpan klaar. Terwijl Jezus aan het vertellen is, brengt hij nog enkele woorden van hemzelf in herinnering. Over de barmhartige Samaritaan en zorg dragen voor elkaar. Over geduld hebben zoals een zaaier wacht op de groene aar, dan op de volgroeide plant en dan op het rijpe koren. Over zijn kruis dragen, liever dan weg te lopen of vals te spelen. Over verzamelen, loslaten en opnieuw beginnen, zoals de kleine Zacheüs. Over zalig de vredestichters en zalig die hongeren naar gerechtigheid. Over elkaar de voeten wassen. Over sterven uit liefde voor zijn vrienden. Over God die hij zijn Vader noemt. Nog stappen ze verder. De stiltes in het gesprek duren steeds langer.
Wanneer ze bij het dorp komen waar ze moeten zijn, doet hij alsof hij verder wil gaan. Maar met aandrang vragen ze: ‘Blijf bij ons, want het is bijna avond en de dag loopt al ten einde’ Toen ging hij mee naar binnen om bij hen te blijven. Eenmaal met hen aan tafel nam hij het brood, sprak de zegen uit, brak het en gaf het hun. Nu gingen hun de ogen open en ze herkenden hem, maar meteen was hij uit hun gezicht verdwenen.”
Ik wens u een zalig paasfeest. Waarachtig, de Heer is verrezen!
+ Johan Bonny Bisschop van Antwerpen
29-03-2021, 10:07
Geschreven door Gust Adriaensen-Parochie Sint-Martinus
Schema vieringen Goede Week en Pasen in de kathedraal van Antwerpen
Schema vieringen Goede Week en Pasen in de kathedraal