Dit blog is een aanvulling van Beverse Weetjes, met nieuwtjes, activiteiten, links van om en rond Beveren-Leie en verder.
Een kijkje nemen op Beverse Weetjes klik op onderstaande logo!
06-12-2007
KORTRIJKSE CHRISTMAS-SKATE-PARADE !
In-lineskateclub Kangarooz nodigt de kerstman uit... De Kortrijkse binnenstad ademt de gezellig sfeer van oliebollen, glühwein en kerstmuziek uit. De handen zijn verkleumd, de neuzen rood, de harten warm. En dan rolt er plots een vrolijke bende kerstmannen joelend langs de kerstkraampjes voorbij... HO-HO-HO !!!
Op zondag 16 december organiseert in-lineskateclub Kangarooz een CHRISTMAS-SKATE-PARADE door de straten van Kortrijk. Kerstmannen, kerstmutsen, kerstbomen, kerstballen, kerstkalkoenen... zelfs Rudolf met zijn slee... zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze tocht die 17 km lang is. Een buitenkansje voor wie zn kerstboom eens op sleeptouw wil nemen door de stad ! Er wordt aan een rustig tempo gereden, langs een sfeervol parcours, om de kerstsfeer met volle teugen te kunnen opsnuiven.
Om alles veilig en vredevol te laten verlopen, zijn de staffers, fietsbegeleiders en EHBO van de partij. Verzamelen op de Grote Markt van Kortrijk vanaf 13.30, vertrek om 14.00. Zowel leden als niet-leden, volwassenen en kinderen zijn zoals steeds hartelijk welkom.
Deelname is gratis. Parkeren kan gratis op het Conservatoriumplein of Casinoplein op wandelafstand van de Grote Markt. Meer info www.kangarooz.be klik hier of 0486 33 50 09.
Er zijn valse tickets in omloop voor de oudejaarsparty die Huis Van Wonterghem/Diedjies organiseert op oudejaarsavond in Kuurne. De valse tickets zijn onder de prijs verkocht. De dader kon intussen al gevat worden. Het gaat om een jongeman van 22 uit Roeselare die bij de drukker werkte die de tickets drukte. Hij heeft bekend dat hij een dertigtal tickets heeft verduisterd. Wie een ticket kocht, niet via Huis Van Wonterghem of Diedjies, kan het daar best op echtheid laten controleren. Wie een vals ticket kocht, kan klacht neerleggen bij de politie. Bron Focus-WTV
Op woensdag 12 december vindt de jobbeurs van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai plaats te Kortrijk Xpo. Deze beurs rond grensarbeid brengt meer dan 120 Belgische en Franse ondernemingen bijeen die samen 950 vacatures zullen aanbieden. 5.000 Franse, Waalse en Vlaamse werkzoekenden worden verwacht. Dit grensoverschrijdend initiatief is het resultaat van een vlotte samenwerking tussen Vlaamse, Waalse, Franse en Europese organisaties die samen het engagement aangaan om jaarlijks een grensoverschrijdende jobbeurs te laten plaatsvinden in één van de drie regios van de eurometropool. De editie 2007 vindt plaats te Kortrijk XPO.
DE EUROMETROPOOL IN DE STARTBLOKKEN Op 19 maart 2007 werd een protocolakkoord ondertekend tussen de metropool Rijsel, het zuiden van West-Vlaanderen en West-Henegouwen (la Wallonie Picarde) om het 1ste grensoverschrijdende Eurodistrict op te richten. Tijdens de maand december zou de eurometropool Lille Kortrijk Tournai officieel gelanceerd moeten worden. Het is de bedoeling om vanuit de metropool Rijsel een grensoverschrijdende metropool op te bouwen waarbij 2 landen betrokken zijn, Frankrijk en België. De Eurometropool moet uitgroeien tot een echt regio- en grensoverschrijdend beheer waarbij tewerkstelling één van de belangrijkste themas is.
In 2006 werd aan het Forum de lEmploi van ANPE in Frankrijk dat jaarlijks in Rijsel wordt georganiseerd een grensoverschrijdend luik gekoppeld met 42 Belgische bedrijven. Dit experiment werd een heus succes en legde duidelijk de noodzaak bloot van een specifieke jobbeurs voor grensarbeid. Zo gezegd, zo gedaan: Voor de eerste keer wordt een volledig grensoverschrijdende jobbeurs opgericht die elk jaar om beurt in één van de 3 regios zal worden gehouden. Dit is dus een eerste concrete uitwerking van het samenwerkingsverband tussen de 3 regios waarbij werkzoekenden uit deze 3 regios in Kortrijk kunnen kennismaken met ondernemingen uit Vlaanderen, Frankrijk en Wallonië. De volgende grensoverschrijdende jobbeurs zal in 2008 in Tournai worden georganiseerd.
EEN GRENSOVERSCHRIJDENDE BEURS VOOR GRENSARBEID Er bestaat reeds een lange traditie van grensarbeid in de Frans-Belgische grenszone. Terwijl in het begin van de 19e eeuw tot 100.000 Belgen naar de textielfabrieken in de regio van Rijsel trokken, zien we de laatste tien jaar een omgekeerde tendens. De historische grensarbeid richting Frankrijk is vervangen door een nieuwe tegenovergestelde stroom grensoverschrijdende tewerkstelling. Terwijl het aantal Belgische grensarbeiders voortdurend daalde, werden steeds meer Franse werknemers in België actief. Meer dan 25.000 Franse grensarbeiders steken elke dag de grens over om te komen werken in België, terwijl het aantal Belgische grensarbeiders een nieuw evenwicht lijkt te vinden om en rond 5260 personen. (eureschannel, 2006) Tussen Henegouwen en West-Vlaanderen pendelen dan weer 6.000 walen om in Vlaamse bedrijven te werken.
Een groot deel van deze mobiliteit vindt plaats in de Eurometropool Lille Kortrijk Tournai. Dit gaat samen met een socio-economische realiteit waarbij in West-Vlaanderen meer dan 7.000 vacatures openstaan met een lage werkloosheidsgraad van 4.95 %. (vdab, oct.2007). Daartegenover staat een relatief hoge arbeidsmarktreserve van 11.5 % in Nord-Pas-de-Calais (DRTEFP, juni 2007) en 15.4 % in Doornik. (FOREM, oct. 2007) Het is dan ook in deze realiteit dat we deze grensstromen moeten verklaren. De stroom tussen Frankrijk en België wordt daarbij gefaciliteerd door het huidig fiscaal statuut van grensarbeid. Door dit statuut krijgen Franse grensarbeiders woonachtig in de fiscale grenszone een uitzondering op het principe dat men zijn belastingen moet betalen in het land waar men werkt. Met de lagere Franse inkomstenbelastingen houdt deze grensarbeider op het eind van de maand een groter nettoloon over dan zijn Belgische collegas.
Het fiscaal statuut staat wel dit jaar ter discussie en heel wat veranderingen staan op til. Op 14 maart 2007 werd een protocolakkoord afgesloten tussen België en Frankrijk voor de afschaffing van het fiscaal statuut van de grensarbeider. Dit akkoord zal het mogelijk maken dat Belgische grensarbeiders die in Frankrijk werken in Frankrijk worden belast terwijl de Franse grensarbeiders in België hun statuut op bepaalde voorwaarden gedurende 25 jaar zouden kunnen aanhouden. De Fransen daarentegen die na 1 januari 2009 worden aangeworven, zullen niet langer kunnen genieten van het fiscale voordeel. Voor het ogenblik zijn we nu nog niet volledig op de hoogte van de toepassingsmodaliteiten en het aanhangsel werd nog niet bekrachtigd.
INFO EN WERK De doelstellingen van deze beurs zijn ambitieus en meervoudig: - de grensoverschrijdende tewerkstelling bevorderen - bijdragen tot de openstelling van de arbeidsmarkt tussen de 3 regios om tot een echt geïntegreerde arbeidsmarkt te komen - werkzoekenden en werkgevers uit de 3 regios de gelegenheid bieden elkaar te ontmoeten - De beurs wil daarenboven werknemers en ondernemingen ook informatie meegeven over alle aspecten van grensarbeid. - De samenwerking bevorderen tussen de ondernemingen en de werkzoekenden enerzijds en de organisaties en vertegenwoordigers van de 3 grondgebieden anderzijds om op lange termijn te komen tot een echte visie op interregionale arbeidsmobiliteit.
Concreet gezien vindt men op de beurs ondernemingen uit de 3 regios die werkzoekenden verwelkomen. Er is ook info over grensarbeid waar EuresChannel en andere organisaties vertegenwoordigd zijn. Zij kunnen de werkzoekenden advies geven over alle facetten van grensarbeid. Verder kunnen de werkzoekenden er ook informatie vinden over de opleidingsmogelijkheden op de 3 grondgebieden, over het leren van talen en knelpuntberoepen.
Tijdens de jobbeurs op 12 december worden ook drie conferenties rond grensarbeid voorzien. De eerste wordt georganiseerd door EuresChannel om 11u00 en gaat over het fiscaal statuut van de grensarbeider, een tweede wordt om 11u45 voorzien door EuresChannel en handelt over grensoverschrijdende competentiemanagement. Ten slotte vindt er om 14u30 een debat plaats over de toekomst van grensarbeid georganiseerd door JCI Kortrijk. Het bevorderen van rechtstreeks contact tussen de bedrijven en de mogelijke werknemers is een formule die het meestal tijdrovende en klassieke proces van rekrutering en selectie vermijdt en het mogelijk maakt aan tijd, spontaneïteit en dus ook aan doeltreffendheid te winnen. De jobbeurs vormt een uitstekende informatiebron voor iedereen die met vragen zit over juridische, administratieve en algemene aspecten rond grensarbeid.
EEN OPEN BEURS Op deze beurs is een groot aantal bedrijven aanwezig uit tal van sectoren. Zo verkrijgt men een grote diversiteit aan profielen voor werkzoekenden. Deze beurs is dus niet voorbehouden voor specifieke profielen: werkzoekenden van alle opleidingsniveaus en ervaring kunnen er werkaanbiedingen vinden die aangepast zijn aan hun beroepskwalificatie. Er zijn zowel vaste banen te vinden als uitzendwerk voor Vlamingen, Walen en Fransen. Er werd rond de beurs ook een grote promotiecampagne gevoerd bij de laatstejaarsstudenten uit de 3 regios. Dit zijn studenten die binnen enkele maanden tijd werk zullen zoeken of die informatie willen over de kansen die grensarbeid kan bieden. Naast een baan zoeken kan een werkzoekende er ook contacten leggen met organisaties die gespecialiseerd zijn in beroepsopleidingen. En dan nog een belangrijk element voor wie niet naar de jobbeurs kan komen: De dag na wordt de beurs virtueel voortgezet want de lijst met de aanwezige bedrijven, hun gegevens en de gezochte profielen worden op de website van de jobbeurs gezet om de werkkansen en de impact van de beurs zo groot mogelijk te maken.
DE KRACHTEN BUNDELEN VOOR EEN GESLAAGDE BEURS De realisatie van deze beurs is het resultaat van de samenwerking tussen de werkgeversorganisaties en openbare tewerkstellingsdiensten uit de 3 regios. Er gaan 6 maanden voorbereidingswerk aan vooraf tussen deze verschillende organisaties. Zo kon men dit evenement op poten zetten dat ongetwijfeld symbool staat voor wat de Eurometropool wil zijn. Een grensoverschrijdende Eurometropool die gebaseerd is op de uitvoering van concrete projecten waarbij de inwoners van de 3 betrokken grenszones hun leefomstandigheden kunnen verbeteren in een omgeving waarin voor iedere gemeenschap nieuwe mogelijkheden en kansen worden gecreëerd.
De organisaties die instaan voor het begeleiden van werkzoekenden hebben zich de weken voor de beurs ingezet om hen te informeren en voor te bereiden om zo hun bezoek aan de beurs optimaal te laten renderen. Bovendien hebben de openbare tewerkstellingsdiensten uit Vlaanderen, Frankrijk en Wallonië pendelbussen ingelegd zodat iedereen gemakkelijk naar de beurs in Kortrijk kan komen. Zon 15 organisaties uit 3 regios werkten samen aan deze grensoverschrijdende organisatie van de Eurometropool. Doorheen dit project konden ze elkaar beter leren kennen, wat goed is voor een permanente samenwerking ten gunste van de tewerkstelling na de beurs.
DE BEURS: PRAKTISCH De jobbeurs wordt op woensdag 12 december gehouden van 9u tot 17u in Kortrijk Xpo, Doorniksesteenweg 216 in 8500 Kortrijk. De toegang is gratis voor werkzoekenden en iedereen die op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Belangrijk adres: www.job-metropole. klik hiereen erg volledige website met de lijst van deelnemende bedrijven, de gezochte profielen, een aantal adviezen rond grensarbeid maar ook informatie en tips voor werkzoekenden die hun bezoek aan de beurs willen voorbereiden en een routeplan naar Kortrijk Xpo. Er worden ook pendeldiensten georganiseerd om de werkzoekenden naar de beurs te brengen: Voor werkzoekenden uit Vlaanderen: Werkzoekenden uit Vlaanderen die naar de jobbeurs gaan kunnen korting op hun treinticket aanvragen bij hun arbeidsdienst. Dankzij de VDAB vertrekt er om het half uur een speciale autobus aan het station in Kortrijk die u gratis naar Kotrijk Xpo brengt (ook de terugreis is verzekerd).
Voor werkzoekenden uit Wallonië: FOREM zorgt voor een gratis bus met vertrekplaatsen in Doornik, Moeskroen en Komen. Ook aan de terugreis werd gedacht. Geïnteresseerd? Contacteer ons: Voor Doornik: op 069 88 28 18 tussen 19 en 30 november van 10u tot 12u. Voor Moeskroen: op 056 56 12 40 Voor Komen: op 056 56 12 40 Wie met de trein komt kan gebruik maken van de gratis pendelbus van de VDAB die vertrekt aan het station in Kortrijk. Ook de terugreis is voorzien.
Voor werkzoekenden uit Frankrijk: Er vertrekt een gratis pendeldienst uit Lille Europe en Tourcoing Gare routière (heen en terug). De tijdschemas staan op de website van de beurs. U kunt de pendeldiensten herkennen aan een affiche en het opschrift "Navettes Forum Emploi Kortrijk".