Koning bezoekt Kuurne op 24 mei Dinsdag 24 mei komt Koning Filip naar de herdenkingsplechtigheid van de Leieslag in Kuurne, een jaarlijks eerbetoon die voor de 70ste keer georganiseerd wordt. Eerst brengt hij een bezoek aan het recent vernieuwd gemeentehuis en de inwonersmuur. Daarna legt hij een bloemenkrans neer bij het Leiemonument. Het is het eerste officieel bezoek van een koning aan de gemeente Kuurne.
Bezoek gemeentehuis Er doen al een tijdje geruchten de ronde, maar nu is het officieel. Dinsdagmorgen 24 mei 2016 brengt Koning Filip een bezoek aan de gemeente Kuurne naar aanleiding van de 70ste herdenking van de Leieslag. Om 9u30 verwelkomt het College van Burgemeester en Schepenen in aanwezigheid van tal van prominenten Koning Filip in het recent gerenoveerd gemeentehuis. In de raadszaal gaat hij in gesprek met zes Kuurnenaren. Ze vormen een staalkaart van de Kuurnse bevolking. Burgemeester Francis Benoit licht onder meer de inwonersmuur als teken van verbondenheid toe. Dit is een wand waar alle familienamen van de inwoners op vermeld staan en de voorbije maanden uitgroeide tot een echte selfiemuur.
Herdenkinkingsplechtigheid Leieslag Om 10u00 begeeft de Koning zich naar de 70ste herdenkingsplechtigheid aan het Leiemonument. Precies op deze plaats, 24 mei dag op dag 76 jaar geleden, vond langs de Leieoevers de bloedigste slag van een 18-daagse veldtocht plaats. 147 soldaten lieten toen het leven en nog eens 500 anderen raakten gewond. Burgemeester Francis Benoit, Gouverneur Carl Decaluwé, Luitenant-kolonel Molin en voorzitter van het Leieslagcomité Jan Van Craen verwelkomen de koning en brengen hulde over wat hier in 1940 gebeurde. 147 lagere schoolkinderen zingen een vredeslied en plaatsen een houten kruis voor elke overleden soldaat. Ook Aimé Acton (97 jaar), laatste getuige van de veldslag is er opnieuw bij. Daarna legt de Koning een bloemenkrans neer aan het Leiemonument. Om 11u00 verlaat de Koning de herdenking en start de eindceremonie richting Marktplein. Voor Jan Van Craen, voorzitter van het Leieslagcomité, betekent het bezoek een ongelooflijke schouderklop: “Al 70 jaar herdenkt Kuurne dit zwaar offer. Het bezoek van de Koning is een eervol betoon en bevestigt het nut van zo’n plechtigheid. Het wordt een herdenking die uitnodigt om meer dan ooit de wereld te verbeteren.”
Eervol betoon, Kuurne maakt zich klaar Het koninklijk bezoek is een gezamenlijk initiatief van de burgemeester en het Leieslagcomité. Burgemeester Francis Benoit: “ Het bezoek van de Koning betekent veel voor onze gemeente. Het bedrijf Barco kreeg vroeger al koninklijk bezoek maar nooit eerder bezocht een sire de gemeente officieel. Het is de kroon op het werk van velen. Naast het bijwonen van de herdenking, is het een hele eer om hem vooraf te mogen ontvangen in ons vernieuwd gemeentehuis. Zelfs de muur met familienamen als symbool van verbondenheid is de Koning opgevallen.”
Het bezoek van de Koning beroert zowel jong als oud in Kuurne. Schepen van Onderwijs en Feestelijkheden Johan Bossuyt: “Alle Kuurnse scholen werken een week rond het thema ‘vrede’. De 70ste herdenking met groot militair vertoon, de muziekkapel en de aanwezigheid van een sire is een gebeurtenis die tot de verbeelding spreekt. Kuurnse kinderen bereiken momenteel volop een vredeslied voor de plechtigheid.”
Programma 24 mei • 9u30: Aankomst Koning voor gemeentehuis Kuurne, Marktplein • 9u30-9u55: ontvangst Koning in vernieuwd gemeentehuis, bezoek inwonersmuur en ontmoeting met delegatie Kuurnenaren - achter gesloten deuren • 9u30-9u45: Openingsceremonie met in plaatsstelling van het vaandel aan Weggevoerdenplein opgeluisterd door de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, gevolgd door optocht naar Leiemonument • 9u55: Vertrek Koning van gemeentehuis naar herdenkingsplechtigheid Leiemonument • 10u00-11u00: Herdenkingsplechtigheid met o.a. toespraken van burgemeester Francis Benoit, Luitenant-kolonel Manuel Monin, een vredeslied van 147 kinderen van het 6de leerjaar en een bloemenhulde door de Koning • 11u00: Vertrek Koning uit Kuurne • 11u10: Stoet van het Leiemonument naar het Marktplein via de Harelbeeksestraat en Koning Albertstraat • 11u30-11u50: Slotceremonie met o.a. bloemenhulde, vlaggengroep Agerato, hijsen vredesvlag en vredeslied.
Publiekszone Inwoners die een glimp van de Koning willen opvangen, dienen zich op tijd aan te melden aan de publiekszone. Er zijn twee publiekszones ingericht: • 8u30: voor het gemeentehuis aan de linkerzijde • 9u00: hoek Generaal Gerardstraat - jaagpad Leie Langs de Leie staat een groot scherm opgesteld zodat iedereen de plechtigheid kan volgen. De plechtigheid wordt ook live gestreamd voor de Kuurnse scholen en rusthuizen.
11-05-2016, 19:04 geschreven door Beverse Weetjes
|