Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

16-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !
.

Categorie:Humor algemeen
» Reageer (35)
15-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeet lenteschoonmaak, grote poetsbeurt is nu in herfst.

 

Vergeet lenteschoonmaak, grote poetsbeurt is nu in herfst

 

 

Tegenwoordig poetsen we het huis volledig in september, nadat kinderen er wekenlang in gespeeld hebben, daarmee verdwijnt de traditionele lenteschoonmaak.

In september reinigen Britten alles, van de badkamer tot de binnenkant van de oven. Oude kleren worden dan ook weggegooid en maken we de tuin klaar voor de winter. De laatste week van augustus stijgt de verkoop van huishoudspullen in Groot-Brittannië enorm, dat blijkt uit de cijfers van supermarktketen Tesco. De verkoop van was- en kuis producten nam met 25 procent toe tijdens deze periode, in vergelijking met de verkoop in een normale week. Bij de traditionele lenteschoonmaak is dit slechts 15 procent. Mensen kochten dan ook 20 procent meer vlekkenverwijderaars, dit gaat gepaard met een stijging in waspoeders en wasverzachters.

Kinderen in huis

Productmanager Simon Marsden van Tesco: "De herfstschoonmaak is als Kerstmis voor ons, het is de grootste piek in het jaar. Gezinnen willen na de vakantie met een schone lei beginnen, zeker omdat de kinderen een hele vakantie in het huis hebben gespeeld. Ze komen met opgeladen batterijen terug van hun reis en willen hun huis klaarmaken voor een nieuw seizoen."

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (35)
14-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom wordt een vrouw meestal ouder dan een man?

Waarom wordt een vrouw meestal ouder dan een man?

Tegenwoordig wordt een vrouw gemiddeld 5 jaar ouder dan een man, vroeger was dit verschil zelfs 7 jaar. Waarom vrouwen ouder worden dan mannen is nog steeds niet helemaal duidelijk. Een hele belangrijke rol speelt waarschijnlijk het leefgedrag van mannen. Over het algemeen roken er meer mannen, drinken ze meer bier en hebben mannen vaker een baan met meer stress. Dat zijn allemaal dingen waarvan we weten dat het niet goed voor de gezondheid is. Dit leefgedrag verklaart waarschijnlijk ook waarom het verschil tussen mannen en vrouwen kleiner wordt. Tegenwoordig zijn bijvoorbeeld veel mannen gestopt met roken, terwijl er meer vrouwen zijn gaan roken. Ook gaan vrouwen steeds meer werken, terwijl ze vroeger vaak het huishouden deden.

Dat een vrouw ouder wordt dan een man komt waarschijnlijk ook door een combinatie van nog heel veel andere kleine dingen samen. Zoals bijvoorbeeld een beter afweersysteem of doordat het vrouwelijk hormoon beschermt tegen het "slechte" cholesterol in ons lichaam. Hier tegenover staat dat vrouwen wel langer leven, maar vaak ook met meer ziekten. Dat vrouwen langer leven wil dus niet automatisch zeggen dat ze ook gezonder zijn!

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (29)
13-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interssessante weetjes over walnootolie.

Interssessante weetjes over walnootolie

 

Walnootolie is een zeer hoogwaardige notenolie met een bijzondere smaak. Door het roosteren van de walnoten voor het persen ontstaan delicate getoaste aroma's waardoor de olie heel karaktervol wordt. Deze walnootolie wordt koudgeperst, m.a.w. niet verwarmd tijdens de productie. Hierdoor worden alle natuurlijke ingrediënten zoals vetoplosbare vitaminen en celbeschermende antioxidanten bewaard, zoals bijvoorbeeld vitamine E. Vitamine E is een verzamelnaam voor verschillende vetoplosbare vitaminen die een heel belangrijke rol spelen in ons lichaam o.a. bij de aanmaak van rode bloedcellen en belangrijk voor de weerstand. Als antioxidant beschermt vitamine E de celmembranen tegen schadelijke invloeden en is eveneens onmisbaar bij de opbouw van spiermassa. Bovendien heeft walnootolie een zeer evenwichtig aandeel onverzadigde vetzuren, namelijk het omega-6 linolzuur en het omega-3 alfa-linoleenzuur. Deze twee vetzuren zijn essentieel, wat wil zeggen dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken en we ze dus bijgevolg via onze voeding moeten opnemen. Onverzadigde vetzuren zijn vetmoleculen die heel flexibel zijn, dit in tegenstelling tot verzadigde - meestal dierlijke vetzuren. Dit betekent dat het lichaam ze gebruikt om andere moleculen zoals hormonen, enzymen of cellen op te bouwen.Walnootolie mag vanwege zijn gevoelige, onstabiele structuur niet worden verhit. Gebruik walnootolie daarom voor de "koude keuken", zoals bij slaatjes, koude voorgerechten en desserten.

 


Categorie:Veggie
» Reageer (33)
12-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Couscousschotel.


.

Couscous schotel
is een eenvoudig en snel vegetarisch couscousgerecht. Het gerecht leent zich goed voor het verwerken van restjes champignons en groente die nog in de koelkast zwerven.

             Ingredienten

300 gr couscous griesmeel (voor couscous)

100 gr pistachenoten

300 tot 500 gr (hoeveelheid naar smaak) stevige groente met verschillende kleuren (broccoli, wortel, courgette, paprika etc.)

5 flinke scheppen tapenade van olijven of tomaten .

Tapenade is een dipsaus met als basis olijven afkomstig uit Zuid Frankrijk

Toevoegingen zijn kappertjes, (ansjovis, tonijnvoor de niet veggie) en knoflook. Zowel zwarte als groene olijven kunnen gebruikt worden. Kruiden, specerijen en zout worden soms ook toegevoegd.

6 zongedroogde tomaten

olie om in te bakken

             Bereiding

Neem een kop couscous per persoon.Leg dat op ovenschotel voeg kokende groentenbouillon toe en goed doorroeren moet zo 10 min. zwellen.Proef en voeg er desnood nog bouillon aan toe. De couscous moet gaar en zacht zijn.Maar het vocht moet opgenomen zijn.

Pel de pistachenootjes en snij de groenten in hapklare blokjes.

Knip de gedroogde tomaatjes met een keukenschaar in kleine, dunne reepjes.

Verhit de wok en roerbak daarin met een scheutje olie de groenten totdat ze gaar zijn (eventueel kun je de stukjes broccoli en de wortel eerst even in een pan heet water een minuut of twee koken, voordat je ze roerbakt).

Roer de tapenade door de groente.

Roer de couscous, de nootjes en de tomatenreepjes door de groente.

Roerbak het geheel nog een beetje door, tot de nootjes een klein beetje zachter zijn.

Op smaak maken met peper en zout.


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (37)
11-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom krijg je rimpels op je handen als je lang in het water zit ?

Waarom krijg je rimpels op je handen als je lang in het water zit?

Onze huid bestaat uit meerdere lagen, waarvan de buitenste laag de hoornlaag wordt genoemd. Ook al bestaat deze laag voornamelijk uit dode cellen, toch is hij erg belangrijk. Deze laag beschermt de rest van de huid namelijk tegen beschadiging en uitdroging.

Omdat je handpalmen, vingertoppen en voetzolen het meest te verduren hebben is deze hoornlaag daar het dikst. Op de huid ligt een dun laagje olie (het sebum), wat de hoornlaag helpt bij het beschermen en voorkomt dat er zomaar water de huid binnen gaat. Dit vettige laagje op je huid zie je b.v. als je met je vinger op een spiegel drukt. Wanneer je lekker lang in bad ligt week je dit olie-laagje van je huid af en kan het water makkelijk in de hoornlaag komen. Net als bij een spons zwelt deze laag dan op. Omdat deze bovenste laag op sommige plekken vast zit aan de laag daaronder kan het niet overal evenveel zwellen en ontstaan er rimpels. Omdat de hoornlaag op je vingertoppen en voetzolen het dikst is, zie je vooral daar rimpels, maar gelukkig verdwijnen ze snel als je uit bad stapt

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (30)
10-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Kritiek -Versje van auteur Herman de Coninck.

Kritiek

Gisteren nog vond ik het woord
'lieveling' uit, en droeg het op een rood
kussentje naar jou. O, schat, zei je
dat hoefde niet. Maar je liet goed
merken hoe blij je was.

En vorige week schreef ik :
' Ik hou van jou om de manier
waarop je me hoofdpijn bezorgt
en dan erg lief bent voor die hoofdpijn.'
Toen je het gelezen had
kreeg ik een enorme zoen.
Dàt is nog eens literaire kritiek.

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (28)
09-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (39)
08-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is de hoogste boom ter wereld?

Wat is de hoogste boom ter wereld?

 

 

De hoogste levende boom ter wereld is ongeveer 115 meter hoog! Dat is nog veel hoger dan het Vrijheidsbeeld. Hij staat in een Amerikaans Natuurpark vlakbij Ukiah in California en is meer dan 1000 jaar oud.

Het is een Sequoia sempervirens, genaamd Hyperion naar een Griekse mythologische figuur. Deze enorm hoge boom werd pas in augustus 2006 ontdekt en opgemeten in een afgelegen gedeelte van het Redwood National Park, Californië door de bomenmeters Chris Atkins en Michael Taylor. De eerste voorlopige metingen werden uitgevoerd met behulp van professionele laser- en meetapparatuur gebaseerd op de driehoeksmeetkunde.
In september 2006 werd de boom door professor Steve Sillett hermeten op de meest nauwkeurige manier: hij klom helemaal tot in de top van de boom om van daaruit een meetlint neer te laten. Van deze beklimming werd een reportage voor National Geographic gemaakt.

Andere hoge bomen

In juli 2006 werden overigens nog enkele andere recordbomen ontdekt: de naar de Griekse zonnegod genaamde "Helios", de hoogste boom ter wereld in juni 2006 (114,09 m), "Icarus" (113,14 m) en "Daedalus" (110,76 m).

De ontdekkingen van juli 2006 zijn erg opmerkelijk omdat deze bomen op een helling groeien en niet midden in valleien waar het meeste water te vinden is en waar alle vroegere hoogst gekende bomen groeien. Dit betekent dat er misschien nog hogere, niet (als dusdanig) ontdekte bomen zijn omdat tot deze ontdekking gewoonweg niet gezocht werd in de bossen op valleihellingen. Deze valleihellingen worden nu doorzocht door Steve Sillett en zijn team. Het is tijdens zo'n zoektocht dat in augustus 2006 de huidige hoogste (als dusdanig gekende) boom ter wereld van 115,55 m werd ontdekt. In 2007 hadden Chris Atkins en Michael Taylor het grootste deel van deze nieuwe, onverwachte locaties al doorzocht. Zij achten het onwaarschijnlijk dat er een nog hogere boom dan Hyperion zal gevonden worden, maar je weet natuurlijk nooit.


Hoogste boom ooit

Het is allerminst zeker dat de hoogste als dusdanig gekende Sequoia sempervirens ook daadwerkelijk de hoogste levende Sequoia is of de hoogste Sequoia die in historische tijden groeide. Het is heel goed mogelijk dat er zich in de omgehakte delen van de oorspronkelijke sequoiawouden (95%) grotere exemplaren bevonden, die ten prooi zijn gevallen aan de kettingzaag.

Andere hoge boomsoorten zijn alle ook naalbomen die eveneens van nature groeien aan de noordwestkust van Noord-Amerika: op de tweede plaats komt de douglasspar (Pseudotsuga menziesii) met 100,3 m, gevolgd door de sitkaspar (Picea sitchensis), waarvan het hoogste gemeten exemplaar 96,7 m hoog is. Net als de Sequoia sempervirens leveren deze soorten hout van uitmuntende kwaliteit, zodat de enorme wouden van deze soorten nagenoeg volledig zijn omgezaagd. Daarin bevonden zich ongetwijfeld hogere exemplaren. Rond 1900 zou bijvoorbeeld een douglasspar zijn omgezaagd van 126,5 m hoog.
Omwille van het hout is de soort sinds zijn ontdekking ook bij ons veel aangeplant. In België zijn de hoogste (tijdens de 19e eeuw aangeplant) wellicht al iets meer dan 50 meter hoog, terwijl de hoogste in Nederland 49 m hoog is (deze laatste staat trouwens in de paleistuin van Het Loo in Apeldoorn en is met zijn 49 m de hoogste boom van Nederland).

De hoogste boom ooit gemeten was echter geen Sequoia, maar een Eucalyptus, een loofboom.
Boswachter William Ferguson merkte in 1872 een bijzonder hoge Australische Eucalyptus regnans op, nabij de Watts River, Victoria, Australië. Hij was maar liefst 132,6 meter hoog, en had dan nog een afgebroken top. Er is in die tijd ook melding gemaakt van meerdere exemplaren van 140 meter hoog in Tasmanië.

We kunnen die gegevens jammer genoeg niet meer nagaan: al deze bomen zijn omgezaagd... Eucalyptus regnans was en is een belangrijk bouwmateriaal in Australië (tropisch hardhout).

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (35)
07-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In dit gevangenishotel zijn de handboeien inbegrepen.

In dit gevangenishotel zijn de handboeien inbegrepen,

 

 Dit moet zowat de enige gevangenis ter wereld zijn waar mensen rijen dik staan aan te schuiven om er tegen betaling te mogen logeren. In deze voormalige instelling van de KGB in Letland moet je echter niet op zoek gaan naar een minibar, bestaat het diner uit een hard stuk roggebrood en worden gasten die klagen over de service ruw behandeld. Kortom een oord dat het duidelijk niet moet hebben van zijn gastvrijheid.

Het hotel prijst zichzelf aan als onvriendelijk, onverwarmd en oncomfortabel. Toch blijkt het immens populair want een heleboel mensen willen het gevangenisleven in KGB-stijl eens zelf ondergaan en daar hoort ontbering nu eenmaal bij.

'Gasten' doen afstand van hun persoonlijke bezittingen aan de ingang. Netjes in de rij met medegevangenen aanhoren ze de regels die door een bewaker worden gebruld. Met slechts een tandenborstel op zak en de handen achter het hoofd wenkt de cel. De bezoekers zijn nu helemaal klaargestoomd voor enkele nachten cachot.

Volgens de hotelgasten is het eten geen aanrader, net zo min als de service, de accomodatie en de sombere locatie in de stad Liepaja. Hoe kan het ook anders? Maar voor een ontnuchterende ervaring ben je hier wel aan het juiste adres en dit allemaal voor amper 8 euro per nacht. 21.000 mensen deden het ons al voor. Wie durft?

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (35)
06-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouders kunnen niet meer opvoeden (volgens oma en opa).

 
Ouders kunnen niet meer opvoeden (volgens oma en opa).

 

 

Kinderen hebben geen discipline, slechte manieren, geen respect meer, aldus hun grootouders.

Door een veranderde houding straffen ouders hun kinderen niet meer met oude methoden als naar bed sturen zonder eten uit angst hen overstuur te maken, dat blijkt uit een enquête bij 500 grootouders. Dit is volgens oma en opa slecht voor de manieren en morele waarden van de huidige generatie jongeren.

Te streng

Drie op de tien oma's en opa's zegt dat hun kleinkinderen geen enkele vorm van discipline kennen, een op de zes denkt dat hun nageslacht gefaald heeft als opvoeders door geen grenzen op te leggen. Een kwart vindt hun kinderen te mild als opvoeder, 40 procent zegt dat ze geen discipline opleggen uit vrees te hard over te komen. Bijna de helft zegt dat ze vroeger zelf strikter waren. Een op de vier zegt dat hun kleinkinderen meer discipline nodig hebben, 27 procent vindt dat ze meer over waarden moeten leren.

Straffen

Twintig procent van de oma's en opa's is ontevreden over de manieren van hun kleinkinderen, 19 procent vindt dat ze meer respect voor ouderen moeten hebben. Grootouders gaven hun eigen kinderen huisarrest (49 procent), een pedagogische tik (45 procent) of stuurden ze naar hun slaapkamer als straf. 33 procent gaf geen zakgeld of stuurden hun kroost zonder eten naar bed. Moderne moeders en vaders hebben tegenwoordig een andere aanpak: 11 procent van de jongeren krijgt tegenwoordig nog een pedagogische tik, 21 procent ontvangt geen zakgeld wanneer ze zich hebben mis gedragen. Een kwart neemt de iPod of gsm af, 40 procent verbiedt hen naar hun favoriete tv-programma te kijken. Slechts de helft gelooft dat kinderen tegenwoordig nog schrik hebben een standje te krijgen.

Schuldige?
Bijna een op de drie ouders maakt het zich volgens de grootouders makkelijk door conflicten te vermijden, vier op de tien meent dat moeders en vaders eerder een vriend willen zijn dan een opvoeder. 7 procent geeft zichzelf de schuld voor het gedrag van hun kleinkinderen, ze betreuren dat ze hun eigen kroost niet strenger hebben opgevoed zodat ze deze waarden ook aan de volgende generatie konden doorgeven.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (34)
05-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete bloemkoolcurry.


.


Voor twee personen:

Zoete bloemkoolcurry .

 

             Ingrediënten

2 el olie

2 teentjes knoflook: gesnipperd

1 dikke ui: gesnipperd

1 grote wortel: in schijfjes

1 zoete appel: geschild en in kleine blokjes

2 el kerrie

1 tl gemberpoeder

2 tl paprikapoeder

8,5 dl groentenbouillon

een klein blikje dubbel tomaatconcentraat (70g)

1 blik (425g) kikkererwten: uitgelekt en afgespoeld

1 kleine bloemkool (ik neem de biobloemkolen, omdat die gewoonlijk wat kleiner zijn)

25g sultanarozijnen

2 el maïzena

3 hardgekookte eieren

1/3 komkommer: geschild en in kleine blokjes

2 el fijngehakte verse munt (+ extra ter garnering)

1,5 dl griekse yoghurt (of yofu voor een vegan versie)

Recept

Opgelet, je hebt hiervoor een wok met deksel nodig. Of een grote soepketel.

Verhit de olie in de matig hete wok of kom. Bak de knoflook, ui, wortel en appel 4 à 5 minuten onder constant roeren, tot de ui zacht is. Kruid met de gember, kerrie en het paprikapoeder. Bak het geheel nog 1 minuut.

Roer de tomatenpuree en bouillon erdoor. Hou het blikje van de tomatenpuree nog even apart. Voeg de bloemkool, kikkererwten, en rozijnen toe. Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager, dek af en laat het geheel 20 à 25 minuten pruttelen.

Maak ondertussen de raita. Meng de munt, komkommer en yoghurt door elkaar. Garneer eventueel met een extra takje munt. Snij ook de eieren in de lengte in vier stukken.

Als de bloemkool gaar is, is de curry bijna klaar. Vul het blikje van de tomatenpuree met water en los er de maïzena in op. Voeg dit mengsel al roerend toe aan de curry. Laat het geheel nog een tweetal minuten pruttelen, tot de saus de gewenste dikte heeft.

Verdeel de curry over de borden en leg er de eieren op. Serveer met de raita. Eventueel kan je het bord nog extra decoreren met paprikapoeder, maar ik vind dat eigenlijk verspilling.

Smakelijk!


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (30)
04-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen stemmen eetpatroon af op tafelgenoten.

Vrouwen stemmen eetpatroon af op tafelgenoten.

 
Uit een onderzoek van de Nederlandse gedragswetenschapper Roel Hermans blijkt dat vrouwen elkaar na-apen tijdens het eten: als de vrouwelijke tafelgenoot meer opschept, eet de ander ook meer. Wie op dieet is, kan dus maar beter voor een tafelgenoot met een kleine honger opteren.

Voor het onderzoek deed Hermans de test met 85 vrouwen, van 17 tot 33 jaar. Ze gingen in paren aan tafel, waarna hun gedrag tijdens de maaltijd bestudeerd werd. Onder de vrouwen plaatste Hermans ook een aantal actrices, aan wie de opdracht werd gegeven om hun bord leeg te eten, half leeg te eten of nog bij te scheppen.

Op die manier kon worden nagegaan welke invloed het gedrag van de tafelgenoot op de proefpersonen uitoefende.

Beïnvloeding
Wie een grote portie kreeg voorgeschoteld bleek ook effectief 35 procent meer te eten dan zij die een klein bord aangeboden werden. Vrouwen van wie de tafelgenoot vaker opschepte, namen ook extra porties. Zowel de grootte van de porties als het gedrag van de tafelgenoot bleek het eetgedrag van de proefpersonen te sturen.

Onbewust
Opvallend is overigens dat de vrouwen in kwestie zich achteraf niet bewust bleken van de veranderingen in hun eetpatroon. Zowat 80 procent van de proefpersonen dacht net zoveel gegeten te hebben als anders en had geen weet van enige beïnvloeding.

Uit een soortgelijke test met mannelijke proefpersonen bleek overigens dat mannen elkaar veel minder nadoen aan tafel.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (29)
03-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het paardje van de molen. Auteur Luc De Mey.

Het paardje van de molen
had daar te lang gestaan
en op een donkere avond
besloot het weg te gaan.

Het dacht: "Ik ga wat dolen"
en trok zijn hoefjes aan
de wolken verscholen
de sterren en de maan.

Adieu, mijn paardemolen
hier kom ik nooit meer op
van al dat draaien krijg je
toch maar een houten kop.

Het draafde door de weiden
wel zeven dagen lang
en hinnikte gelukkig
voor niemand was het bang.

Maar helemaal tevreden
dat was het paardje niet
het had niet veel te eten
en voelde zich wat ziek.

Och, was ik maar gebleven
bij al mijn vriendjes thuis
Het paardje huilde even
en wilde weer naar huis.

Het zocht toen naar de molen
en rende vliegensvlug
en na enkele dagen dolen
vond het zijn standplaats terug.

Het sprong blij in het rond
maar schrok toen plots zozeer
verwonderd keek het om zich heen
er was geen plaatsje meer.

Het zag het nieuwe paardje
daar waar hij stond voordien
Luid-huilend liep hij weg
zonder zelfs om te zien.

Het paardje van de molen
gaat stapvoets heel alleen
en niemand op de wereld
geeft wat om zijn geween.


Categorie:Gedichten
» Reageer (25)
02-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !!

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (37)
01-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beter spijt van iets dat je wel dan niet hebt gedaan.

"Beter spijt van iets dat je wel dan niet hebt gedaan."

'Spijt komt altijd te laat', klinkt het wel eens pesterig. Maar terzelfdertijd zijn mensen het meestal eens dat het beter is om spijt te hebben van iets dat je wél hebt gedaan, dan spijt van iets dat je niét hebt gedaan. Amerikaanse wetenschappers weten nu zelfs waarom dat zo is.

"Spijt heb je van iets dat belangrijk is voor jou. Stabiele, sociale relaties bijvoorbeeld," klinkt het. Volgens de wetenschappers zijn er twee soorten spijt: actieve en inactieve spijt. Actieve spijt is spijt die het gevolg is van iets dat is gebeurd. Inactieve spijt is, logischerwijs, het gevolg van iets dat niet is gebeurd, maar waarvan wel gewenst wordt dat het was gebeurd.

Wetenschappers van de universiteit van Illinois en Chicago sloegen de handen in elkaar en bevroegen 370 volwassenen, gelijk verdeeld over de twee geslachten. Er werden diepte-interviews afgenomen over één grote spijt in hun leven, of het nu een actieve of inactieve was, en dan werd geanalyseerd hoelang de pijn bleef duren.

De voordelen van spijt
De conclusie was duidelijk: de pijn van iets dat niét gebeurd is, de spijt van kansen die zijn blijven liggen, gemiste momenten en te voorzichtige keuzes blijft langer hangen dan een foute keuze, beslissing of uitspraak. Spijt van iets dat wél is gebeurd is in het begin wel erg pijnlijk, wat erger wordt als er een zwaar verlies werd geleden, zoals een partner die weggaat of het verlies van een familielid.

Bijkomend voordeel: uit fouten leer je, en spijt zet aan tot actie en leidt dus onrechtstreeks naar nieuwe successen. Dat laatste is vooral het geval voor 'inactieve spijt', dat je aanzet om meer kansen te grijpen zodat je niet weer het gevoel hebt iets te missen.

Liefde versus werk
Mensen hebben het meest spijt over liefde, onderwijs en het werk. De meest pijnlijke spijt bleek van romantische aard: potentiële geliefden die door de vingers zijn geglipt of relaties die ondanks alles zijn mislukt. Vrouwen hebben meer 'liefdesspijt', mannen hebben meer werkgerelateerde spijt.

"Spijt kan pijnlijk maar ook erg nuttig zijn. Mensen die zeggen dat ze proberen leven zonder spijt, doen zichzelf tekort. Je spijt wegduwen is een beetje van de menselijke aard wegduwen", besluiten de wetenschappers

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (41)
31-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er zit meer in een droom dan je denkt...

Er zit meer in een droom dan je denkt.

  

Iedereen slaapt en iedereen droomt. Maar niet iedereen kan zich 's morgens herinneren waarover die blije, angstaanjagende of passionele dromen ook alweer gingen. Voor wie het wél kan en de innerlijke mens een eeuwige zoektocht blijkt is er nu een handig hebbeding, in boekvorm dan.

De Britse psycholoog Ian Wallace specialiseert zich in de analyse van dromen. Met het boek 'The top 100 dreams' bundelde hij de meest voorkomende droomonderwerpen. Wie zich zijn dromen kan herinneren - en dat is niet iedereen gegeven - vindt in het naslagwerk de bijbehorende verklaringen.

Het hoe en waarom van dromen houdt de mens al eeuwenlang bezig. Het stond al in de Bijbel beschreven en ook Sigmund Freud, de meester van de psychoanalyse, zag in dromen meer dan willekeurige afdwalingen van het brein. Maar voor definitieve antwoorden is de wereld nog niet klaar: het blijft voorlopig bij verschillende theorieën en eventuele verklaringen.

De meest voorkomende dromen
Zo analyseert Ian Wallace een wilde achtervolging als een probleem dat je negeert en dringend moet aanpakken. Tanden die zonder reden uitvallen staan voor twijfel en een gebrek aan zelfvertrouwen. Wie hoognodig moet en geen nachtelijk toilet kan vinden maakt zich te veel zorgen om anderen en te weinig om zichzelf. Wie in zijn dromen onvoorbereid een examen moet afleggen is te streng voor zichzelf, zegt Wallace. En wie zich vaak poedelnaakt in het midden van een mensenmassa bevindt - en in het dagelijkse leven weinig voor nudisme voelt - is kwetsbaar.

En zo heeft de Britse psycholoog voor zowat elk terugkerend thema een concrete uitleg klaar. Wie droomt dat hij kan vliegen moet een of ander juk van zich afwerpen en wie valt heeft dringend nood aan ontspanning.

Dromen is gezond
Zelfs nachtmerries blijken overigens een functie te hebben. Het zijn dromen met een hoge emotionele intensiteit, aldus Wallace, waarmee je onderbewuste onderwerpen aanhaalt die je in realiteit niet aanpakt.

Wie zijn innerlijke ziel wil ontdekken en een gezondheidskuur kan gebruiken, houdt overigens best een droomdagboek (of spreken we in dit geval beter van een 'nachtboek'?) bij. In combinatie met een naslagwerk als dat van Ian Wallace zouden patronen duidelijk moeten worden, reeksen van onderwerpen die steeds terugkeren. Het dagboek moet je helpen om die patronen te ontdekken en je onderbewuste eens grondig aan te pakken.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (29)
30-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe supermarkten ons meer doen uitgeven dan we willen!

 

Hoe supermarkten ons meer doen uitgeven dan we willen.

 

 Besef jij na een bezoek aan de supermarkt ook wel eens dat je meer gekocht hebt dan je nodig had? Wees dan niet kwaad op jezelf, want supermarkten gebruiken nu eenmaal een aantal psychologische strategieën waar we niet aan kunnen weerstaan. Let zeker op voor de volgende vijf valkuilen!

1. 10 stuks voor 10 euro

10 stuks voor 10 euro, dat lijkt een geweldige deal, toch? Nochtans zal je volgens de New York Times even veel geld besparen als je slechts één item koopt. Uit een recent experiment bleek dat heel wat mensen zich toch nog steeds laten verleiden door de hoeveelheid in de slagzin. Men kocht beduidend meer stuks bij een 10 voor 10 euro reclame dan bij promoties van 5 stuks voor 5 euro en 1 item voor 1 euro.

2. Grotere winkelkarretjes

Nee, jij bent niet aan het krimpen, het zijn de winkelkarretjes die steeds groter worden! Logisch natuurlijk, want hoe groter de karretjes, hoe meer items je kunt meenemen. Gebruik dus liever een winkelmandje of je eigen boodschappentas.

3. Voorgesneden groenten en fruit

Voorgesneden groente en fruit zijn verschrikkelijk aantrekkelijk, want ze besparen je een heleboel tijd en moeite (gedaan met wassen en snijden!). Financieel gezien zijn de zakjes echter geen goeie keuze. Voor een klein zakje van de voorgesneden variant betaal je namelijk al gauw twee tot vijf keer zoveel dan voor een volledig stuk groente of fruit. Dat zelf wassen en snijden nemen we er dan maar bij, zeker?

4. Aan de kassa

Heb je er ooit al bij stilgestaan waarom er aan de kassa zoveel leuke magazines en lekkere snoep staan? Dat is natuurlijk een slimme truc van de supermarktketens om je op het laatste moment te doen bezwijken. Probeer er dus niet naar te kijken als je staat aan te schuiven!

5. Waar staat de melk?

Je zou verwachten dat je na een paar maanden winkelen in dezelfde supermarkt wel weet waar je de melk kan vinden, maar niets blijkt minder waar. De winkels houden zich voortdurend bezig met het verplaatsen en herschikken van hun producten. Want: als je niet weet waar een item staat, breng je meer tijd door in de winkel en zal je wellicht meer kopen! Het is niet ondenkbaar dat je tijdens je zoektocht naar melk nog gauw een stukje chocolade in je winkelkarretje gooit, toch?

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (38)
29-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een paar eetbare bloemen

.



Eetbare bloemen

 

Nog niet erg veel mensen zijn er bekend mee of het zich bewust, dat er bloemen zijn die je kunt eten. Dat terwijl iedereen wel bloemkool eet en eigenlijk wel weet dat dat een eetbare bloem is. De bloemkool is echter niet de enige bloem die gegeten kan worden. Het is wel een van de weinige eetbare bloemen die gekookt gegeten wordt. Ook de artisjok is de bloem van de plant. Broccoli lijkt de bloem te zijn, maar is het niet. Bij broccoli eten we de bloemknopjes. De broccoli zelf bloeit met gele opvallende bloemen wanneer deze bloemknoppen uitkomen. Deze worden door ons niet meer gegeten. De meeste eetbare bloemen eten we doorgaans rauw. Hierdoor is het gebruik dan ook het hoogste in salades en als garnering van een heerlijk bordje eten. De smaak van de meeste eetbare bloemen is doorgaans vrij zoet. In dit artikel ga ik niet verder dan het beschrijven van enkele eetbare bloemen. Duidelijk lijkt me dat de diversiteit aan eetbare bloemen veel groter is, dan ik hier beschrijf.

 

Een paar eetbare bloemen

Madeliefje

Het madeliefje, een frisse bloeier in je grasveld en nog eetbaar ook. Dit geld overigens voor het gehele plantje vanaf de wortel tot aan het bloemetje. Wat deze bloemen betreft moet je zelfs in de tuinen oppassen voor gif. Er zijn erg veel mensen die dit schattige bloemetje niet in hun grasveld wensen en hier dan ook tegen spuiten.

Driekleuirig viooltje

Een klein simpel viooltje, maar wel eetbaar. De smaak is niet erg opvallend, maar licht zoet. Zelf gebruik ik deze meer voor de kleur in de salade dan voor de smaak.  

Oost_indische_kers

De smaak van deze eetbare bloem is vrij pittig net als die van de radijsjes. Het is een makkelijke plant om te kweken. Een keer zaaien en daarna komt het plantje elk jaar vanzelf in de tuin op. Een zeer weelderige bloeier.

Borago officinalis ( komkommerkruid )

De Borago of beter bekend het komkommerkruid , krijgt kleine blauwe opvallende bloemetjes. De Borago is een kruid dat gebruikt wordt in de keuken om de smaak van komkommer nog meer te verfijnen. Daarvoor wordt het jonge blad gebruikt. Het oudere blad krijgt wat meer beharing en is wat stugger. Wanneer de Borago bloeit is ook het bloemetje te gebruiken. Ook die leent zich er goed voor om met komkommer te combineren.

Goudsbloemen

De smaak van de goudsbloemen is wat zoetig. Het is zeer een kleurrijke verrijking van de koude gerechten. De goudsbloemen zijn er in geel en oranje.

Let op het gif gebruik !

Bij het consumeren van eetbare bloemen moet er altijd op gelet worden waar de bloemen vandaan komen. Veel bloemen worden tenslotte niet gekweekt voor de consumptie maar voor de sier. Hierdoor mogen er andere, veel sterkere gifstoffen gebruikt worden dan voor de consumptie wordt toegelaten. De kans is dus erg groot dat bloemen met een pittig gif bespoten zijn. De oogst uit eigen tuin is dan ook het meest veilig. Je weet dan tenslotte zelf het beste wat ermee is gebeurd.

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (30)
28-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor ! Berinne hoofdpijn pff...

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (30)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!