"Beter spijt van iets dat je wel dan niet hebt gedaan."
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
'Spijt komt altijd te laat', klinkt het wel eens pesterig. Maar terzelfdertijd zijn mensen het meestal eens dat het beter is om spijt te hebben van iets dat je wél hebt gedaan, dan spijt van iets dat je niét hebt gedaan. Amerikaanse wetenschappers weten nu zelfs waarom dat zo is.
"Spijt heb je van iets dat belangrijk is voor jou. Stabiele, sociale relaties bijvoorbeeld," klinkt het. Volgens de wetenschappers zijn er twee soorten spijt: actieve en inactieve spijt. Actieve spijt is spijt die het gevolg is van iets dat is gebeurd. Inactieve spijt is, logischerwijs, het gevolg van iets dat niet is gebeurd, maar waarvan wel gewenst wordt dat het was gebeurd.
Wetenschappers van de universiteit van Illinois en Chicago sloegen de handen in elkaar en bevroegen 370 volwassenen, gelijk verdeeld over de twee geslachten. Er werden diepte-interviews afgenomen over één grote spijt in hun leven, of het nu een actieve of inactieve was, en dan werd geanalyseerd hoelang de pijn bleef duren.
De voordelen van spijt De conclusie was duidelijk: de pijn van iets dat niét gebeurd is, de spijt van kansen die zijn blijven liggen, gemiste momenten en te voorzichtige keuzes blijft langer hangen dan een foute keuze, beslissing of uitspraak. Spijt van iets dat wél is gebeurd is in het begin wel erg pijnlijk, wat erger wordt als er een zwaar verlies werd geleden, zoals een partner die weggaat of het verlies van een familielid.
Bijkomend voordeel: uit fouten leer je, en spijt zet aan tot actie en leidt dus onrechtstreeks naar nieuwe successen. Dat laatste is vooral het geval voor 'inactieve spijt', dat je aanzet om meer kansen te grijpen zodat je niet weer het gevoel hebt iets te missen.
Liefde versus werk Mensen hebben het meest spijt over liefde, onderwijs en het werk. De meest pijnlijke spijt bleek van romantische aard: potentiële geliefden die door de vingers zijn geglipt of relaties die ondanks alles zijn mislukt. Vrouwen hebben meer 'liefdesspijt', mannen hebben meer werkgerelateerde spijt.
"Spijt kan pijnlijk maar ook erg nuttig zijn. Mensen die zeggen dat ze proberen leven zonder spijt, doen zichzelf tekort. Je spijt wegduwen is een beetje van de menselijke aard wegduwen", besluiten de wetenschappers
|