Het grootste gebied waar je in Marokko Romeinse ruïnes aantreft, ligt ongeveer 30 kilometer van de stad Meknes, namelijk Volubilis. Ze zijn in redelijke staat weer blootgelegd. De stad telde in de 2e en 3e eeuw ongeveer 10.000 inwoners en was in die tijd de hoofdstad van Mauretanië. De Romeinse keizer Caracalla verminderde het goudgehalte van de munten met 50% om zijn bouwwerken te kunnen bekostigen. Hij wordt daarom ook wel de uitvinder van de inflatie genoemd!! Op bijgaande foto zoals ik de kathedraal van Volubilis vastlegde. Klik voor vergroting. Op onderstaande pagina's tref je meerdere foto's aan, o.a. van mozaïeken op de vloeren.
Meknes is ook een koningsstad van Marokko. Dit houdt in, dat deze stad eens de hoofdstad van Marokko is geweest, namelijk van 1675 - 1728. Er zijn in deze stad veel paleizen gebouwd, waardoor het wel de bijnaam kreeg van "het Versailles van Marokko" . De stad telt momenteel zo'n 400.000 inwoners en is daarmee de vijfde stad van Marokko. De stad is te verdelen in drie stadsdelen, namelijk de Medina, de Kasba en de Ville Nouvelle.
De Medina is de oude stad, die omgeven is door een stadsmuur met verschillende, fraai versierde stadspoorten. De mooiste stadspoort van Marokko is de Bab Mansour el- Aleuj uit de achttiende eeuw, die ik tijdens ons bezoek op de gevoelige plaat heb vastgelegd. (zie foto, na aanklikken).
De Kasba in het zuiden is de 'koninklijke stad' met paleizen en het mausoleum van Moulai Ismaïl, de grote sultan die hier regeerde van 1672 - 1727.
De Ville Nouvelle (Nieuwe Stad) is gelegen in het noordoosten van Meknes.
De Koutoubia moskee is het symbool van de Berberstad, Marrakech. Deze moskee doet tevens dienst als koranschool. De 77 meter hoge minaret is opgetrokken uit roze steen en werd voltooid in 1199. De vier koperen bollen op de top zouden volgens de legende van puur goud zijn, gemaakt uit de sieraden van de echtgenote van Yacoub el- Mansour, de sultan. Dit als boetedoening omdat zij tijdens de Ramadan het vasten drie uur had onderbroken.
Marrakech is 25 jaar lang de hoofdstad van Marokko geweest, doch toen Marokko onder Frans protectoraat werd gebracht verloor het deze status. De vestingmuren van de stad met een hoogte van 8-10 meter hebben een totale lengte van tien kilometer. Deze werden gebouwd in de periode van de 12e eeuw - 18e eeuw. De muren bestaan uit leemmortel en kalk.
Marrakech was vroeger een pleisterplaats voor de karavanen. Vandaar dat de eerste soeks per gilde geordend waren opgesteld. Daar is nu niets meer van terug te vinden en vanaf het Jemaa-el-Fnaplein begint een wirwar van straatjes, die vaak overdekt zijn met riet ter bescherming tegen de zon. Je kunt geen ambacht opnoemen of er worden wel producten van te koop aangeboden: aardewerk, koperen voorwerpen, textiel, ijzeren voorwerpen etc.
Het Jemaa-el-Fna plein is van oudsher de plek, waar de boeren en kooplieden uit de Hoge Atlas en het diepe zuiden elkaar ontmoeten. 's Morgens tref je er de fruit- en specerijenhandelaren aan en 's middags nemen dansers, muzikanten, slangenbezweerders, apentemmers en verhalenver-tellers het plein in bezit, die vele toeristen aantrekken. Maar wees er op bedacht, dat je niet zo maar kunt fotograferen of filmen. Zodra men je in de gaten krijgt komt er iemand op je af, die daarvoor een geldelijke vergoeding vraagt.
's Avonds zijn er heel veel verlichte eettentjes, waarvan de geuren je al van verre op je toe komen.
Ik ben begonnen met het scannen van de dia's, die ik in het verleden heb gemaakt met de bedoeling deze op schijfjes te branden en zo mogelijk te voorzien van een begeleidend muziekje. Tijdens dit werk kwam ik een dia tegen met een avondopname uit de hand van de reclameverlichting op Piccadilly Circus in Londen. Ik had in die tijd ( 1981) een niet al te dure kleinbeeldcamera en verbaas me er nu over, dat deze dia zo duidelijk is over gekomen.
De dia's liggen al jaren opgeborgen in diadozen en je kijkt er eigenlijk niet meer naar om, ook al omdat je dan je diaprojektor en het scherm moet opstellen en de kamer donker moet maken om de dia's te bekijken. Doodzonde toch ? Daarom nu maar eens aan de slag en de zaak gaan digitaliseren en je blijven verbazen, wat je in het verleden op de positieffilm hebt vastgelegd.
Fotografeer nu voor later, en dat later is nu aangebroken!