Ten noorden van de stad Lucca ligt de stad Carrara. In de bergen rond de stad Carrara bevinden zich de grootste hoeveelheden marmer ter wereld. De bergketen begint in het noorden en strekt zich vervolgens zon 1000 km² in zuidoostelijke richting uit.
Even wat geologische kennis opfrissen van ons aller internet. Aan het einde van het Triastijdperk en het begin van het Juratijdperk stond dit gebied onder water. Door grote drukgolven, die door de stijging van de zeespiegel ontstonden werden alle kalkbestanddelen, mosselschelpen en allerlei ander materiaal samengeperst, waarbij marmerkristallen werden gevormd.. Meer dan honderd miljoen jaren (!) later daalde in het Tertiair de waterspiegel door de continentale verschuiving en kwamen deze marmervindplaatsen aan de oppervlakte tot een hoogte van 2000 meter. De oorspronkelijke bewoners van deze streek noemden de steen car , waaruit later de naam Carrara ontstond.
Het waren echter de Romeinen die met een systematische exploitatie begonnen Tienduizenden gevangenen en slaven werden tot deze zware arbeid gedwongen: ijzeren wiggen moesten met grote hamers in de voorgebeitelde voegen gedreven worden tot het blok losliet.
Het zware blok, dat tussen 15 en 20 ton woog, werd verder getransporteerd op een soort houten slee, die over ingezeepte, beweeglijke houten liggers naar beneden gleed. Aan de voet van de helling ging het transport verder met ossenkarren ( zie foto) naar de haven van de Romeinse stad Luni en vandaar per zeilschip naar Rome.
(Wordt vervolgd)
|