Vandaag een mooi doorkijkje vanaf de Bonte Brug over het Winschoterdiep, waar in de jaren dertig een verschrikkelijke ramp plaats vond, waarover ik later nog een verslag zal plaatsen op dit blog. Deze brug verbindt de Oosterpoortwijk met de bebouwing aan de Oosterhaven.
Omstreeks 1870 staan er in dit gebied 305 huizen, waarvan de bewoners de meest uiteenlopende beroepen uitoefenen. Er wonen veel schippers, arbeiders, timmerlieden, ververs. koop- en voerlieden, dienstmeiden en allerlei knechten en zeven vuilnismenners. De benaming huis verdienden deze woningen echter niet, daar zij niet veel meer voorstelden dan een kamer van drie bij drie meter met een kookplaats en een zolder, waar men sliep. Over de afvoer van vuil en water maakte zich niemand zorgen. Al het afvalwater stroomde door greppels en oude slootjes van de moestuinen naar een verderop gelegen sloot.
Foto: In deze negentiende eeuwse wijk tref je veel ornamenten aan op de woningen. Op deze en volgende foto's enkele voorbeelden.
Na 1830 zien we tussen de tuinderijen steeds meer woningen verschijnen buiten de Oosterpoort. De bewoners verdienen hun brood voornamelijk als arbeider of ambachtsman. Vooral langs het Winschoterdiep is er een drukte van belang. Vanuit de veenkoloniën wordt turf aangevoerd en op de terugweg nemen de schippers compost via de drekhaven mee terug waarmee de dalgronden worden bemest. Daarnaast is er een levendige handel in granen en hout en neemt ook het personenvervoer een belangrijke plaats in.
Foto: In tegenstelling tot de moderne bouw tref je in deze wijk nog verschillende gevels aan, zoals hier in de Van Sijssenstraat.
De geschiedenis van de Oosterpoortwijk gaat terug tot in de 16e/17e eeuw. Het gebied lag buiten de stadspoorten, de Herepoort en de Oosterpoort, die vanuit het zuiden toegang tot de stad boden.
Dit gebied was het werkterrein van de moeskers , die hier hun tuinderijen hadden en groenten verbouwden voor de bewoners van de stad. De straatnaam Warmoesstraat herinnert nog aan de moeskers.
In het rampjaar 1672 werd dit gebied ingenomen door de strijdkrachten van de Bisschoppen van Munster en Keulen voor een belegering van de stad Groningen. De stad kwam hevig onder vuur te liggen en er daalden ongeveer vijfduizend bommen en granaten neer op de stad en ontelbare gloeiende kanons- en musketkogels. De stad verdedigde zich tegen deze aanvallen onder het bevel van Carl von Rabenhaupt, een Duitse luitenant generaal, die voor de verdediging van de stad was aangetrokken.
Na een maand van schermutselingen trokken de bisschoppen zich terug en op 28 augustus 1672 was Groningen ontzet, een feit, dat nog jaarlijks in de stad Groningen wordt gevierd als Groningens Ontzet.
Foto: Oude woningen in de Polderstraat (voorzijde)
In het zuidoosten van de stad Groningen ligt een wijk met een geheel eigen karakter. Deze 19e eeuwse wijk draagt de naam 'Oosterpoort'. Vanaf vandaag hoop ik met enige regelmaat meer informatie te verschaffen over deze wijk, die een roemruchte geschiedenis achter zich heeft liggen. Op de foto één van de karakteristieke straten in deze wijk.
Het ontbrak mij aan de mogelijkheid om een tekst bij de foto te plaatsen, doch gelukkig is een en ander hersteld. Is het symbolisch bedoeld, dat de Friese koeien - bekend van het kunstprojekt 'Us Mem' - op de grond van de Gasunie staan ? In ieder geval zit onder het gras gas, dat sinds de jaren '70 heel Nederland ( en meer) voorziet van deze warmtebron.
Zittend achter mijn PC, (of moet je zeggen vóór mijn PC), keek ik gisteravond naar buiten en zag de hemel voor mijn ogen verkleuren, net of er een schilder aan het werk was, die zijn levenswerk wilde realiseren. Hoe wonderlijk toch, dat zonnestralen zoiets tot stand brengen, zonder hulpmiddelen!
Achter het glas bevinden zich de restaurants, toiletten en een VIP-ruimte met zicht op het veld. Veel ondernemers staan borg voor een bepaalde (hoge) bijdrage en verkrijgen daarvoor als dank een paar vaste plaatsen in de VIP-ruimte en kunnen hun relaties laten genieten van een voetbalwedstrijd.
Boven de entree van van het Casino is aan het plafond een grote spiegel aangebracht, waarin we hier een aantal nieuwsgierige bezoekers zien weerspiegeld.