De boerderij van Sil de Strandjutter uit de TV-serie
FRIEND'S FOTOARCHIEF 3
FOTO'S ZIJN DE SLEUTEL NAAR DE HERINNERING
08-02-2008
NOT
Ik neem voor mijn voormalige school nog steeds de programma's van de Nederlandse Onderwijs Televisie op, waardoor er zo langzamerhand een videotheek met meer dan 300 videobanden na twintig jaar opnemen op de school aanwezig is over allerlei onderwerpen en lesprogramma's. Op de foto een kunstwerkje en als je goed kijkt zie je in de kinderen de letters n o t.
De IB groep die zorg draagt voor de Studiefinanciering is gehuisvest in een drietal 'torens', waarvan er hier eentje gedeeltelijk is afgebeeld. Er zijn plannen om een geheel nieuwe kantorentoren te bouwen met een hoogte van 80 meter op 7 meter afstand van deze toren. In 2011 moet dit gerealiseerd zijn, waarna de oude torens worden afgebroken om plaats te maken voor een park met 200 nieuwe woningen.
Het Joods Monument van de beeldhouwer Edu Waskowsky, wiens zoon ik als toenmalig onderwijzer in mijn klas had,herinnert aan de ruim 3000 joodse Groningers die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gebracht. Zes handen staan op een sokkel. Omdat de kunstenaar vroegtijdig overleed is de zevende hand niet voltooid en is een sokkel leeg gebleven. Elk van de handen vertoont een eigen expressie. De eerste is een gebalde vuist waaruit woede spreekt. De tweede echter strekt zich in geloof naar boven uit. De kandelaarvormige opening in de handpalm is de menora: de zevenarmige kandelaar die een symbool van het joodse volk is. De drie staande handen drukken vertwijfeling uit, terwijl de twee liggende handen verdriet en berusting symboliseren. De onregelmatige muur van betonblokken op de achtergrond refereert aan het afgebrokkelde Jodendom door de naziterreur.
De laatste hand bleef echter onvoltooid in zijn atelier achter. Waskowsky overleed namelijk op de laatste dag van 1976.
De maquette van het Joods Monument aan de Hereweg in Groningen, is opgenomen in de collectie van het Yad Vashem Museum te Jeruzalem. Dit museum wil een collectie vormen van maquettes van Holocaustmonumenten uit de gehele wereld, die permanent tentoongesteld zullen worden.
Vandaag weer eens storm en regen, waardoor je aan je huis gekluisterd bent en je genoodzaakt bent weer eens in je fotoarchief te duiken voor de dagelijkse foto. Ik heb ditmaal gekozen voor een opname in Silver Springs in Florida, waar deze 'kornuiten' als het ware voor dood lagen. Maar.... vergis je niet!
Er schijnt een winterse periode aan te komen na al die regen van de laatste tijd. Ik kan me erop verheugen, al maakte ik kort geleden nog deze foto van een vijver in het gehavende 'Sterrebos' in onze stad, de wereld eventjes op z'n kop!
Hoe heerlijk is het rusten langs de waterkant, 'denken' deze ganzen, maar kom niet te dichtbij met je camera, want waakzaam blijven ze. (zie volgende foto)
Ja, dit is natuurlijk geen tuinonderhoud, of het moet al de mol zijn, die het nodig vond om dit grasveld klaar te stomen voor het voorjaar. Nee, het komt door de hoge grondwaterstand door de overvloedige regenval, waardoor de mol genoopt is om zijn leefruimte hogerop te zoeken.
Het blijft maar regenen in ons kikkerlandje en dat noopt mij mijn toevlucht te zoeken naar mijn archief. Gisteren toonde ik al een foto van het Zuiderzeemuseum en vandaag voeg ik hier een (analoge) foto aan toe met de echte Hollandse molen.
Vanwege het slechte weer dit weekend maar even in het archief gedoken en deze foto van het Zuiderzeermuseum in Enkhuizen op mijn blog geplaatst. Een bezoekje aan dit bijzondere openluchtmuseum is aan te bevelen.
Eens was Groningen tot dit jaar dé suikerstad van Europa, maar vandaag werd bekend dat de fabriek in onze stad gaat sluiten door de nieuwe Europese regels ten aanzien van het quotum suikerbieten, dat mag worden verwerkt. Onlangs vond er een fusie plaats tussen de Suiker Unie en de CSM, dat een fabriek in Hoogkerk , nabij Groningen, heeft. Deze fabriek blijft na de reorganisatie wél bestaan. Hopelijk kost het niet veel werknemers hun werkkring.
Op de foto: Een deel van de fabriek in Groningen rond 1990 (archieffoto)
Het Groninger museum is landelijk goed bekend en ik schreef hier al eerder over. Op de foto is het centrale gedeelte te zien, dat een goudkleur heeft meegekregen. Goud wijst naar waardevol en dat is op deze toren van toepassing, daar hierin de waardevolle collectie van het museum wordt bewaard.
In de nabijheid van het gebouw van Menzis staat een complex dat de naam Euroborg heeft meegekregen. Behalve een voetbalstadion van de FC Groningen voor 20.000 toeschouwers herbergt dit complex o.a. een horeca en toeristische opleiding van het Noorderpoortcollege, een wokrestaurant, een sport- en fitnesscentrum, een megabioscoop, een casino, vele kantoren en een mega supermarkt van Jumbo. Onder het complex ligt een parkeergarage voor 1000 auto's. Er zijn plannen om het voetbalstadion uit te breiden met 10.000 plaatsen, maar daarover is men het nog niet eens. De infrastructuur rond het complex laat nog te wensen over, hetgeen de ondernemers een doorn in het oog is. Het geheel is gereed gekomen onder de architectuur van Prof. Ir. Wiel Arets.
Heel lang stond er op de hoek van de Noorderhaven een huis met de naam Het Ameland. Op die plaats staat nu het voormalige Havenkantoor, met het stadswapen in de gevel. Voordat in dit pand het gemeentelijk Havenkantoor werd gevestigd, diende het als hotel Schiermonnikoog (van circa 1880 tot 1907). Voor 1880 was het een havenkroeg. In de loop van de negentiende eeuw wordt de bestemming aangeduid als tapperijkoffijhuis, maar steeds wordt gesproken van het huis 'Het Ameland' , gelegen op de hoek van de Noorderhaven. De oudste aanduiding is van 1722. Opvallend is dat het steeds Het Ameland is. Alles overziende mag worden aangenomen, dat de historisch verantwoorde naam dus Hoek van t Ameland is, ontstaan als verkorte aanduiding voor de Hoek van de Noorderhaven, bij het huis Het Ameland genaamd. Foto: Noordehaven met Hoek van Ameland